Како побољшати сећање и пажњу детета | pangudownloads.com
Ја сам мама!

Како побољшати сећање и пажњу детета

Како научити бригу о дјеци? Разбацана деца не само тугују родитеље и наставнике, али и сами нису задовољни њиховом слабошћу. Добра сећања могу и требају бити развијена, али не сви знају када да почну да раде ово и које методе постоје за ово.

Када започети развој деце за децу

Како побољшати сећање и пажњу детета

Понекад наставници школе кажу да је ученик катастрофално непажљив, непоправљиво заостајати у студијама, а тренутак када је потребно заоштрити сећање и пажњу недостаје. Родитељи чују ово непријатно, али главно питање – када треба да почнете да учите тако да није прекасно?

Људски нервни систем се формира приближно до периода пубертета, односно до 12-13 година. Овим годинама, мозак довршава свој органски развој, што значи да су смањене могућности за побољшање свесних функција.

Следеће ће морати радити са оним што је – држите меморију у добром стању, не дајте концентрацији да падне испод критичног нивоа. Лионов удио напора треба послати родитељима млађим од 12 година, а што прије почне, то је бољи и лакши процес учења.

За пријем у основну школу, дијете већ треба развити минималне вјештине концентрације и логичког размишљања. Још један важан тренутак за првог разреда је стрес протока знања који га удара у првом разреду, заједно са лавином утисака.

Процес прилагођавања школској средини захтева доста напора, укључујући и менталне. Првог греда биће много лакше сазнати ако је његова пажња добро развијена већ прије школе.

Користите најједноставније технике из првих година живота, продубите концентрацију и вештине меморије за 3-4 године. За 5-6 година, заједно са будућим учеником учите што више песама, загонетки и преговарања. У млађем школском узрасту, помажу у суочавању са стресом класе и подржавају њихову жељу да уче и користе ново знање. 

Памћење и пажња: како их развити у дјетету

Развој пажње је блиско повезан са сећањем. За добро памћење, морате укључити три фактора у процесу: сјајан утисак, затим понављање, а последње је појављивање једноставног и разумљивог удруживања која ће покренути процес реактивног опозива.

У пракси изгледа нешто овако. Ако желите научити песму, прво је прочитајте наглас, покушајте то учинити емотивно и експресивно, колико год можете. Затим дискутујте о томе шта читате, постављајте питања о тексту, питајте шта вам се допада, обратите пажњу на необичне речи и занимљиве изразе – то ће укључити логично размишљање.

Поновите неколико стихова. Затим, када проверавате ученика, користите савјете: изразе лица, покрети који помажу да се памти текст.

Памћење најбоље функционише кроз један или два канала перцепције – аудиторне, визуелне, моторне. Како повећати пажњу детета? Ваш задатак је сазнати на који начин боље памти информације – када чита, слуша или изговара текст. Наравно, за већи ефекат, морате користити сва три канала, али се фокусирајте на олово. 

Метод како запамтити информације до расечене деце

Интересантан метод, како повећати снагу меморисања, је поновити информације у одређеним интервалима. Замолите ученика да говори након 1 минута, а затим поновите после 5 и 20 минута. Подсјетите и поново провјерите текст након 4 сата, а затим 1 дан и 3 дана касније.

Ова техника ради не само са школским задацима, већ и са било којим низом информација – речима, сликама или акцијама. Одрасли такође могу да користе ову мнемоничну технику да би запамтили важне ствари.

Научници који су развили ову методу, тврде да ако додате још неколико понављања у циклус – након 1 недеље, 1 и 3 месеца, можете запамтити информације за живот! Не омаловажавајте се на овај начин у случају када желите нешто да научите или да се сети ваших захтева, савета и упутстава. 

Како се у свакодневном животу укључити у пажњу детета

Добра концентрација и снагу памћења су неопходни не само за студије. Пропустљивост чини живот особе и свима који га окружују, теже. Често су незадовољни и последице – грешке, заборављена упутства, изгубљене ствари, погрешно схваћени упути родитеља – узнемирују децу и опљачкају њихово самопоуздање.

Како побољшати сећање и пажњу детета

Снажна одсутност може довести до константног депресивног расположења и депресије у детињству. Можете исправити ситуацију и подржати заборавног детета само показујући му како се носити са проблемом и учењем вас да се поштујете и након озбиљних грешака.

Будите сигурни да покаже пример како да користите подсетник (дописа, белешке, крпељи у свеску), и научити праве ствари ставити на истакнутом месту, пажљиво проверите листу, рачунати испоруку продавнице, остављајући угаси светло, проверите да ли су се апарати са и ствари.

Такве једноставне и виталне навике ће помоћи да се уздигне марљивост, која је толико недостојна неутјецајна дјеца.

Ако желите да син или кћерка одрасте организовано и прикупљено, онда су потребни напори не само од њих, већ и од вас. Дјеца не смије брига о томе како се боље запамтити шта одрасли кажу њима – ово је ваш задатак у овом тренутку. 

Покушајте дати упутства тако да их се лако узимају у обзир: 

 • Пре него што кажете нешто важно, уверите се да се беба деси – погледа у очи, не одвлачи пажњу на играчке, не одустаје, не нестаје из собе;
 • никада не вичи – обезбеђује да ће заборавити на оно што сте рекли;
 • говорите једноставним речима, непрестано проверавајте да ли вас је дете разумео, нека понови оно што сте рекли, и можда га објасните својим ријечима;
 • не подижите свој глас и не говорите у иритираном тону – негативне емоције “искључују” ум, а дете, највероватније, не сећа се ништа;
 • након наведеног додајте мотивацију: објасните једноставним речима да је за вас веома важно и мора се урадити. 

Уколико се посматрају сви предмети, у великој мери ће се повећати вероватноћа да ће дијете запамтити ваше захтјеве и учинити све у реду. Поред тога, повољна ментални став има позитиван утицај на самопоуздање, тако да беба ће бити после разговора са вама пријатно и опуштено, а он неће направити грешке због које се у гужву. 

Брига о здрављу подиже свијест

Интегрисани приступ решава проблем како развити пажњу код детета.

Не ограничавајте се само на задатке унапређења меморије, користите што је могуће више савјета који помажу вашем детету да се добро концентрише и брзо расте: 

Како побољшати сећање и пажњу детета
 • користе вежбе за побољшање свих врста меморије која се сада су доступни и које су погодне за узраст:. читање деце и одраслих једноставне стихове из меморије, одлука деце укрштених речи, слике, мазес, све врсте загонетки, итд;
 • редовно укључују у дјечју исхрану природне изворе антиоксиданата – укусне и здраве сокове, нарочито грожђани сок, у коме се налази и пуно глукозе, савршено негује мозак;
 • обезбеди бебу са моторним оптерећењем погодним за њега у темпераменту и из здравствених разлога – спортски део, плес, фитнесс за децу, пливање;
 • научи га да користи мнемоничке технике (почните са понављањем гласно), прво најједноставнији, онда можете савладати технике сложенијим;
 • помажу у усаглашавању са спавањем, консултујте школску медицинску сестру или педијатар како бисте утврдили колико сати вам треба беба;
 • Релаксирајуће масажне сесије су посебно добре, са недостатком пажње у комбинацији са хиперактивношћу;
 • заједно са својим леком разговарајте о томе да ли морате пити курс мултивитамина. 

Ови једноставни и можда очигледни савети помоћи ће да пажња бебе не буде само мотивација, већ и кроз побољшање физичког здравља.

Наравно, специфичности сваког појединачног детета, а можда ваше дете неће постати модел одличном меморије и супер људски особе, али да се очува и развије оно што су у њега укључене по природи – своју дужност као добар родитељ. Будите упорни и стрпљиви, а успели ћете!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

44 − = 39