Облик главе новорођенчета: норма и одступања од ње

Ако жена по први пут роди, онда би могла бити изненађена да ће јој беба бити рођена са мало проширене главе. То је због чињенице да се приликом проласка кроз родни канал меке кости лобање благо померају, тако да се изгледом мрвица олакшава светлост.

Већ за неколико дана линије главе постају нормалне. Уобичајено, за 40 недеља трудноће, требале би се повезати међурегионалне шупље и то ће утврдити даљњи облик, који се може само мало променити приликом проласка кроз родни канал.

Облик лобање – која је норма?

Сваки родитељ је приметио да новорођенчади имају различите облике главе.

На ову карактеристику утичу неколико тачака:

Облик главе новорођенчета: норма и одступања од ње
 • оригинални облик главе;
 • да ли се предузимају мере за исправљање проблема;
 • Да ли родитељи гледају, да беба није стално стајала на једној страни, јер доводи до деформације.

Од рођења, облик главе може бити следећи:

 • долицхоцепхалиц. Истовремено, глава је незнатно растегнута из браде према леђима. Ако изгледате дијагонално, то ће бити донекле подолговато. То се дешава код деце која су рођена са главом напред;
 • брахичепаличан. Овдје екстензија већ долази са чела на задњу страну главе, због чега се чини да лобања растављена. Често се такви контуре сусрећу на грубој презентацији воћа. У већини случајева, жена која се родила препоручује се царски рез.

Али постоје одређене ситуације када бебе развијају патологију, и сходно томе искривљује изглед главе.

 1. Плагиоцепхали. Ако погледате бебу, можете видети да је његова лобања асиметрична, са косим линијама. Постоје 2 форме – фронтални и окципитални.
 2. Ацроцепхали. Овде ће изглед новог рођака бити издвојен, сличан конусу. Ова лобања се такође зове кула. Главни разлог за развој такве патологије јесте мешовито спајање шавова пре одређеног времена.
 3. Сцапхоцепхали. Ова патологија је један од најчешћих облика краниостенозе, када су кости лобање превише брзо окостиле. Због овога, глава бебе има облику чамца, гдје су штитне тачке предње или окомитљиве површине. Да ли ће таква патологија штетити развоју дететовог интелекта зависиће од брзине процеса осисификације.
  Губитак тежине током трудноће: штета или користи?

Често погрешан облик главе може се видети чак и на ултразвуком. Захваљујући развоју технологије у време ове процедуре, лекар има могућност да врши мерења из тела бебе. После тога, већ можете судити да ли се фетус правилно развија.

Шта би требало бити обим главе дјетета?

Након рођења новорођенчета, акушер мјери главу. Да би то урадили, користећи центиметар, измерени су дијелови лобање – линије обрва и затич. Као резултат, добија се вредност круга, која у просеку треба да варира између 32-38 цм. Дакле, лекар може да одреди брахичефални или доличоцефални облик главе.

Облик главе новорођенчета: норма и одступања од ње

Ако је беба рођена пре времена, онда ће његови индикатори дуж обима бити нешто већи у односу на цело тело. У будућности, како ће добити тежину, све се изравнава, ако само не постоје болести. Нормално је да обим главе новорођенчета буде 2 цм већи од индекса грудног коша. Четири месеца, груди и глава ће бити једнаке по величини, али до краја године груди ће бити 2 цм веће од главе. Ова вриједност у великој мјери зависи од генетског наслеђивања.

На пример, неке расе имају облик лобање, донекле повећан у поређењу са Словенима. Сходно томе, ако је један од родитеља има облик, а друга мања, онда постоји кључну улогу доминантан.

Величина главе може бити под утицајем интраутериног развоја. Ако је мајка током трудноће доживела заразно болест или је повређена у стомаку, то може негативно утицати на формирање и развој фетуса. А овде се не тиче само изгледа, него и психолошког и менталног развоја. Исти проблем изазива генетска наследјеност болести. Нарочито ако је неко у породици имао проблема са овим. Новорођенче може имати проблема и зато што је мајка безбрижно лијечила њену трудноћу – пила је, пушила, није се облачила за вријеме.

  Велики фетус: карактеристике трудноће и порођаја

Због чињенице да се због савременог начина живота многи бебини рађају са било којим болестима, доктори снажно препоручују планирање трудноће. То значи да пар треба да прође низ тестова који ће идентификовати потенцијалне опасне тренутке. На крају крајева, ако је дете родјено патологијом, скоро је немогуће исправити овај облик главе код бебе. Само корелација долихоцефалних и брахичефалних облика главе.

Зато мама треба да контролише своју бебу, поготово ако је по рођењу била глава “Погрешно”.

Дјечија патологија

У сваком тромесечју трудноће постоје различите стопе развоја фетуса. Према томе, будућа мајка је толико присиљена да хода и узима тестове, пролазе испити. Једна од ових контролних тачака је ултразвук.

Патологија је одређена величином главе, која за сваки месец живота треба да има своје стандарде. Нормално, беба додаје 1,5 до 2 цм месечно.

У супротном случају, нове дијагнозе су следеће:

Облик главе новорођенчета: норма и одступања од ње
 • микроцефалија. Лобања је мања у односу на тело детета. Таква патологија се јавља у односу на поремећаје у мозгу, што доводи до инхибиције или потпуне заустављања у расту. То се може десити у позадини насљедности, компликација током трудноће, због кршења ендокриног система будућег мајке. Резултат је деменција и неуролошки поремећаји;
 • макроцефалија. У овом случају, новорођенчад има хипертрофију мозга, али нема капи. Овај проблем се може посматрати чак иу материци, а може се манифестовати и до 2 године. Али онда дијете не пати од деменције и често се развија на нивоу са својим вршњацима. У таквој беби, глава се не разликује од осталих, једина разлика је у томе што ће фонтанел прерасти краће од друге дјеце. Али такве бебе су склоне интракранијалном притиску, честим главобоља и грчама;
 • хидроцефалус. Таква дијагноза се прави у случају да постоје проблеми са апсорпцијом цереброспиналне течности. У овом случају, мозак је под сталним притиском, и пошто кости лобање још нису спојене, оне почињу да се распадају у страну како би га ослабиле. Стога ће доћи до повећања величине главе, углавном фронталног и окципиталног дела.
  Мишићни тон у новорођенчадима: шта родитељи могу очекивати?

Код новорођенчади, преглед главе се може променити због трауме рођења. Уобичајено, требало би мало да се истегне, нарочито ако је беба природно рођена царским резом. Али, ако беба има генерички тумор или цефалоторем, то може знатно утицати на изглед детета.

Први проблем је отицање меких ткива, која ће изгледати као туберкулус тамне боје и на додир прилично мекани. Такви тумори пролазе сами, стога, као такав, не захтева се третман. У другом случају, постоји крварење у простору између периостеума и спољног дела лобање.

У већини случајева, до друге седмице такав проблем иде сам по себи, али ипак је специјалистички надзор обавезан – понекад морате урадити хируршку интервенцију.

Ако родитељи желе поправити главу, прво се морају консултовати педијатара и хирурга. У такве сврхе се спроводи посебан курс масаже, који има за циљ корекцију, постоје и специјалне капе и јастуке итд. Све ове методе се могу користити, али тек након што новорођенче испита лекар.

Независно од тога, не можете ништа покушати, иначе прекомерни притисак на лобању може довести до тужних посљедица у развоју мрвица!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector