Сукоб у крвној групи током трудноће | pangudownloads.com
Ја сам мама!

Сукоб у крвној групи током трудноће

Када се региструје са женским консултацијама, будућа мајка добија много упутстава за тестирање. Једна од анализа је одређивање групе и Рх фактора не само труднице, већ и њеног мужа.

Сукоб у крвној групи током трудноће

Док је раније фокус је био на утврђивању Рх фактор за спречавање резус-конфликта, што сада покушава да минимизира могућност имунолошког сукоба на крвне групе. Неспојивост настаје због крвну групу 1 се састоји од антитела а и б, а преостале еритроцитима антигена А и Б. Када страни антигени јављају заједно, почињу да униште стране еритроците. Постоји сукоб око крвне групе.

Опасни услови

Вриједи се бојати некомпатибилности у крвној групи током трудноће, ако мајка и дијете имају сљедеће комбинације:

  • у групи фетуса ИВ – мајка има све остало;
  • код фетуса ИИ – код мајке И или ИИИ;
  • у фетусу ИИИ – код мајке И или ИИ.

Скоро увек постоји опасно стање ако жена са крвном групом развије фетус са ИИ или ИИИ. Код поновљене трудноће ова комбинација захтева обавезно посматрање, јер постоји ризик од новорођене хемофилије.

Компатибилност крвних група током трудноће најтеже је постићи за жене са И групу, без обзира на Рх-факторе. Ако човек припада другој групи, онда већ постоји висок ризик од имунолошког сукоба.

Сукоб у крвној групи током трудноће

Жене са другим групама имају компатибилност са мушкарцима из своје “категорије” и имају групу И.

Посебну пажњу треба посветити будућим мајкама које су у прошлости већ имале сплав или неразвијене трудноће, имају дјецу са патологијама: менталну ретардацију или болести циркулаторног система. Ризик од опасног стања се повећава код жена које су у прошлости имале трансфузију крви.

Негативна и позитивна крвна група у трудноћи

Верује се да ако је крвна група мајке негативна, носивост трудноће је увек проблематична. То је далеко од случаја.

Ако оба партнера немају неусклађеност у фосусовом фактору или у крви дјетета и мама Рхесус је иста, нема сукоба, а беба може бити толерисана без компликација – са ове стране.

Нема проблема када мајка има позитиван статус, а фетус има негативан статус.

Сукоб у крвној групи током трудноће

Ако се ситуација обрне, онда мајке могу почети производити антитела за уништавање страних протеина и пријетњу прекидања трудноће.

Третман је неопходан. Стоп Рх-конфликт ће помоћи ињекцији анти-Д-имуноглобулина. Упркос чињеници да током трудноће без медицинских средстава не покушавамо да пропишемо, такве терапеутске мере су неопходне да би се стање стабилизовало. Терапија нема негативан утицај на развој фетуса.

Ако је трудноћа била успешна, али неопходне терапеутске мере нису предузете, процес који се започиње продукцијом антитела наставља се након порођаја бебе.

Постоји хемолитичка болест, у којој је поремећен рад хематопоетског система.

Сукоби крвних група

Хемолитичка болест код новорођенчета такође се јавља развојем имунолошког конфликта од стране крвних група. Али – за разлику од реза сукоба – ова држава се чини много чешћим. Од пенетрације антитела штити крвоток плода од плода. Ризик од пенетрације страних протеина се повећава током порођаја.

Сумња на имунолошке сукоба долази када новорођенче изражава анемију, визуелно видљив оток, ултразвучни преглед показује да је јетра и слезина су увећане, жутица се задржава дуго.

Сукоб у крвној групи током трудноће

Да би се спречило хемолитичка болест одмах после порођаја, жене са Рх негативне или позитивне крвне групе, ако није третирана трудноћа, преузет из великог брод пупчане узорка крви из пупчане врпце. Сазнајте статус детета и у поређењу са статусом мајке, истовремено одредио ниво билирубина.

Ако је потребно, лечење је прописано. Понекад се фетална крв бебе одвија током првог дана за неколико сати да би се утврдиле промене током периода адаптације у динамици.

Специјална група

Гинеколози врло пажљиво прате жене са ИВ негативном крвном групом током трудноће.

Пошто су носиоци ове групе довољно ријетки – посебно у комбинацији са негативним Рх фактором – често се јавља имунолошки сукоб. Ако се некомпатибилност открије од самог почетка, онда се запажање успоставља одмах и са првим симптомима некомпатибилности са ембрионом почиње неопходна терапија.

Међутим, она може успјети само у првој трудноћи – доктори ове групе крви са негативним Рх фактором не саветују докторе да тестирају судбину и покушавају поново затрудњети. Некомпатибилност угрожава не само здравље бебе, већ и његову мајку, а поновљено порођање може завршити за њене озбиљне проблеме.

Сукоб у крвној групи током трудноће

Међутим, нико не може забранити женама да рађају, а ако је од самог почетка била регистрована, а статус се контролише динамиком, постоји вероватноћа да ће рођак здраве бебе бити. Истина, ако је беба женка, прилика да му дају “опасна крв“Да ли се повећава.

Жене морају знати!

Сваке недеље трудноће има огромну улогу у развоју имуно- или Рх-конфликта.


Касније је откривено опасно стање, све више антитела се акумулирају у крви, што значи да дете, чак и након порођаја на време, може развити хемолитичну болест.

На савременом нивоу развоја медицине, могуће је извести третман у интраутериној фази – фетус може учинити трансфузију крви чак и пре рођења.

У присуству Рх синдрома, терапеутски режим је дизајниран да буде аутоматизован, што омогућава женама да имају здраво бебу.

Имунолошки сукоб у групном фактору још није у потпуности схваћен, али уз благовремено откривање опасне државе могуће је предузети неопходне мјере. Поред тога, вероватноћа развоја опасног стања различитих крвних група је минимална, а случајеви тешке струје су изузетно ретки.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 + 2 =

Adblock
detector