Ја сам мама!

Зашто се дете зноји током спавања?

Појава у породици малог детета није само тренутак бескрајне среће, већ и време забринутости, забринутости, искустава. Родитељи почињу да пажљиво прате све промене које се догађа њиховој новорођенчади, да би се видело да ли је све у реду.

А ако маме или тате примећују да се дете током зноја зноје, онда почињу да се питају зашто се то деси, да ли је то нормално или не.

изазива знојење главе код детета током спавања

Често млади родитељи примећују да после ноћи или дневног сна њихова беба има мокра главу, врат и врат. У овом случају, сви остали делови тела новорођенчета могу бити потпуно суви.

Зашто се дете зноји током спавања?

Ова појава плаши маму и тату. У ствари, најчешће, нема разлога за панику, такве "Влажење" сматра се сасвим природним и не наводи никаква одступања у развоју мрвица.

Умерено знојење се може објаснити чињеницом да у првим данима живота не функционишу сви системи малих организама.

На пример, знојне жлезде одмах започињу свој посао, али нису довољно развијене. Због овога дете се покрије знојем приликом спавања, играња или јела.

Развој знојних жлезда код бебе трајаће веома дуго и почиње да функционише у пуној сили само 5-7 година.

Зато родитељи треба да буду спремни за чињеницу да ће глава детета бити мокра чак и када је дете хладно.

Ако приметите процес прекомерног знојења код новорођенчета који није везан за активност бебе, то је прилика да потражите савјет од педијатра.


Специјалисти идентификују следеће разлоге због којих се дете зноји током сања:

  • недостатак витамина Д;
  • хладно;
  • поремећаји у раду срца или штитне жлезде;
  • узимање лекова.

Родитељи треба да разумеју да је свако дете индивидуално, а понекад се не зноји због болести или здравствених проблема, већ од карактеристика његовог тела. Ако сте сигурни да је ваша беба здрава, онда чело и глава су прекривени знојем током сна или у току будних часова због умора, узбуђења, умор, високе температуре и влаге у просторији.

Веома често родитељи стварају ситуацију, због чега се дете зноји док спава. Маме, очеви, као и баке и дједови, покривају мрвице у топлој одећи ван сезоне, што узрокује све невоље.

Повећано знојење може говорити ио неисправном функционисању аутономног нервног система, иако ће у овом случају симптоми болести бити нешто већи. Комбинација ових симптома помаже у прецизној дијагнози. У супротности са аутономним нервним системом, мрвице показују снажно знојење не током сна, већ само у процесу заспања. Лекари ретко изражавају страхове у вези са таквим феноменима у мрвицама, рекавши да ће све ово проћи с годинама.

особина детета током сна

Често родитељи примећују да се глава бебе током знојења зноји, мрвица пробуди апсолутно мокра косу. Гледајући такав феномен у своје дијете, неке маме и тате третирају ово мирно, вјерујући да ће све проћи самог себе, други почињу звучати аларм. Понашање другог родитеља је тачније и разумљиво, забринуто је за њихов мали "Сунце".

Зашто се дете зноји током спавања?

Због тога је веома важно схватити зашто се то десило. Прво, погледајте шта је ваша беба обучена.

Често због превеликог узбуђења, маме су превише за рушење, што негативно утиче на знојење.

Мале бебе почивају ноћу много дуже од одраслих, тако да се током овог периода мрвице веома зноју.

Ако ометате дете у ноћном сну у топлој одећи, она је преплављена прегревањем, веома опасним појава за тело детета.

Погрешан избор одеће је чест, али истовремено безопасан разлог за замагљивање главе код новорођенчета. Нажалост, деца често зноју због проблема са кардиоваскуларним системом и апнејским синдромом.

дејства од знојења главе. Дете током спавања

Ако глава ваше бебе не буде мокра због било каквих здравствених проблема, пратите следеће препоруке како бисте смањили прекомерно знојење:

  • носите бебу код куће и за шетњу према времену. Немојте претерано претерати мрвице, прегревање негативно утиче на ваше здравље. Апсолутно није неопходно ставити шешир на шешир ако је соба довољно топла;
  • створите оптималне услове за дијете да спава и пробуди: пазите на температуру и влажност у соби. Препоручена температура у просторији у којој је мрвица 18-22 степени, влажност треба да буде у границама од 50-60%;
  • покушајте да купите новорођену одећу од природних материјала.
Зашто се дете зноји током спавања?

Типично, специјалисти, на пријему у којој родитељи жале на знојење новорођену бебу, покушавајући да увери маме и тате, објашњавајући да је ова појава је последица генетских фактора.

То јест, ако неко у породици постане прекривен лепљивим знојем, онда новорођенче може наследити такву особину. А беба може да се зној не само током одмора, већ и током храњења, игара, јаких емоционалних искустава.


Стално гледајући стање и понашање бебе, можете приметити неке нијансе који узрокују анксиозност. Потење главе је једно од њих. Овај знак може бити и физиолошка особина, и звоно о присуству здравствених проблема. Стога, ако приметите необичне симптоме код вашег новорођенчета, немојте оклевати да се консултујете са стручњаком.

У здрављу мрвица мала ствар, боље је бити мало сигуран. Водите рачуна о својој деци и немојте бити болесни. Сретно!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

61 − = 51