Fesyen

Bagaimana untuk melukis T-shirt: tips, pilihan, keputusan

Mengecat T-shirt adalah proses yang sangat menarik dan kreatif. Anda boleh merasakan hampir seperti seorang artis atau pereka, mencipta sesuatu yang baru.

Contents

Bagaimana untuk melukis T-shirt

Untuk ini, ambil:

Bagaimana untuk melukis T-shirt: tips, pilihan, keputusan
 • baju kapas putih;
 • pewarna;
 • air;
 • bekas untuk cat;
 • elastik.

T-shirt biasanya diperbuat daripada kain kapas, jadi ia boleh dicat dengan mudah.

Colorants dijual di mana-mana kedai perkakasan.

Anda boleh menggunakan pewarna semula jadi: kopi segera, daun birch, blackberry, sekam bawang, teh, blueberries dan lain-lain. Lama kelamaan, mereka tidak kehilangan warna dan mengekalkan kesegaran baju.

Untuk mewarna kain, gerai bahan mentah sayur-sayuran, dan kemudian rebus dalam air suling. Selepas itu, masaklah larutan ke kepekatan yang dikehendaki, kemudian terikan. Dalam merebus yang diperoleh, rendam baju T. Apabila mengecat sesuatu, anda boleh menggunakan teknik yang berbeza untuk mengikat kain untuk mendapatkan corak yang menarik.

Kencangkan kemeja itu dan hamparkannya di atas permukaan yang dikehendaki. Dari sisi ini di tengah-tengah mengambil kain dan memutarnya mengikut arah jam, mengikat dengan jalur elastik. Hasilnya harus menjadi bola. Jika anda memilih warna buatan, larutkan mereka dengan warna yang diperlukan di dalam air, seperti yang tertulis dalam arahan. Cat pigmen selama sejam. Selepas masa telah berlalu, keluarkan benda tersebut dan letakkan pada kain apa-apa untuk kering. Jangan bawa dia ke luar, cahaya matahari akan menyerap kecerahan baju T-shirt.

T-shirt di rumah

Untuk melakukan ini, ambil sesuatu, celupkannya ke dalam bekas, dan gunakan picagari untuk menerapkan cat ke warna yang dikehendaki. Untuk kemudahan, anda boleh menggunakannya terlebih dahulu dengan picagari, dan kemudian mengedarkannya sama rata.

Selepas corak digunakan pada satu sisi, datang ke lukisan kedua. Pada akhir proses itu, baju mesti dibasuh dengan teliti di dalam air, kering dan diseterika untuk menjamin imej.

Bagaimana untuk melukis T-shirt dengan cat akrilik

Bagaimana untuk melukis T-shirt: tips, pilihan, keputusan

Warna akrilik adalah pilihan terbaik untuk kerja-kerja ini, kerana bahan itu dengan sempurna menembusi kain, mempunyai gamut warna yang besar.

Mereka menghasilkan sampel yang bersinar dalam gelap, serta pearlescent dan matte.

Apabila membeli nada, perhatikan apa jenis kain yang dimaksudkan untuknya. Berus pilih mengikut kerumitan kerja. Adalah lebih baik untuk mengambil bulu sintetik, kerana ia kurang gudang dan warna yang lebih baik.

Oleh itu, bahan dipilih, anda boleh memulakan proses lukisan. Antara bahagian depan dan belakang benda itu, letakkan lapisan kertas untuk mengamankan kain itu.

Oleh itu, corak akan lebih mudah dibawa dan tidak akan berubah.

Mula-mula anda perlu menggunakan pola lukisan itu dengan pensil sederhana, dan kemudian catnya.

Jika dalam proses pewarnaan setitik cat telah jatuh tidak di tempat yang betul, jangan kecewa. Buang noda tidak akan berfungsi tanpa menjejaskan lukisan utama. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menunjukkan imaginasi dan cat tempat yang rosak supaya jatuh secara rawak berubah sebagai elemen imej.

Ia sering sukar untuk bekerja dengan cat akrilik kerana komposisi padat. Dalam kes ini, cair cat dengan air. Lapisannya hendaklah seragam dan tidak tebal, maka lukisan itu lebih baik disimpan. Lukisan siap harus kering selama 24 jam, selepas itu ia mesti diperbaiki dengan besi melalui kain kasa dengan suhu maksimum yang dibenarkan untuk fabrik. Selepas itu, anda tidak boleh memadamkan perkara itu dalam masa 48 jam.

Lukisan baju T-shirt dengan teknik tai-da

«Tai-dai» adalah satu kaedah yang membolehkan anda membuat pola psychedelic yang cerah pada sesuatu. Teknik ini digunakan walaupun di India Purba dan China, dan pada abad ke-20 ia menjadi sangat popular disebabkan pergerakan hippies. Pada masa ini, kaedah ini digunakan oleh jenama terkenal, seperti Stussy, Vans dan lain-lain.

Anda boleh membuat baju yang cantik seperti itu Tai-dai dan di rumah.

Untuk ini, ambil:

 • cat biasa;
 • kemeja putih;
 • air;
 • bekas plastik;
 • benang;
 • garam.
Bagaimana untuk melukis T-shirt: tips, pilihan, keputusan

Cat boleh dibeli di kedai perkakasan. Garam adalah perlu untuk cat untuk berbaring lebih baik. Kini anda perlu mengikat baju T-shirt.

Twist ia dalam lingkaran dari tengah, supaya anda berakhir dengan garis yang datang dari pusat ke tepi. Selepas itu, perlahan-lahan lipat perkara itu beberapa kali dan benarkannya.

Sekarang cairkan air suam cat dan tambah satu sudu garam. Sapukan cat pada benda dengan picagari atau berus. Biarkan kering.

Apabila lukisan itu selesai, bersihkan baju itu di tempat yang kering. Pada masa ini, lukisan dilepaskan adalah tidak diingini, jika tidak, mereka tidak akan ditetapkan. Dalam sehari, perbaiki perkara itu dan nikmati hasilnya.

Bagaimana untuk melukis T-shirt dalam warna hitam kaya

Untuk ini anda perlu mengambil:

 • naungan cat hitam – 1 sachet;
 • lembangan enameled.

Pertama, beg pewarna diletakkan dalam kuali, secara beransur-ansur menambah air dan kacau membentuk pes. Kemudian tampalkan pes dengan air dengan nisbah 0.5 liter air sejuk kepada satu cat. Campurkan segalanya dan ketatkan melalui kasa. Tuangkan campuran ke dalam lembangan enameled. Tambah air dengan suhu 50 darjah. Jumlah larutan yang diperoleh mestilah bertepatan dengan jisim tisu yang ternoda dalam 10: 1.

Dalam penyelesaian selesai, letakkan kain itu dan letakkan di atas api. Selepas 20 minit, apabila ia mula mendidih, tambahkan 2 sudu garam meja. Bungkus tisu lagi dalam larutan dan tunggu untuk mula mendidih. Ia akan berlaku kira-kira 30 minit kemudian. Selepas itu, berhati-hati mengeluarkannya dari api dan letakkan di tempat yang selamat. Jangan ambil Mike selama 30 minit lagi. Apabila tiba waktunya, lepaskan benda itu dan bilas, pertama di panas, kemudian di dalam air sejuk. Selepas perlahan-lahan memerah air dan kering.

Kami melukis T-shirt dalam warna yang berbeza

Untuk ini anda perlu mengambil:

Bagaimana untuk melukis T-shirt: tips, pilihan, keputusan
 • T-shirt biasa;
 • pewarna;
 • pakaian baju;
 • band getah;
 • garam;
 • baldi;
 • sarung tangan getah.

Mula-mula anda perlu membasuh baju itu, kemudian bawanya dengan jari anda dan memutarnya mengikut arah jam, mengikatnya dengan jalur anjal.

Jika anda ingin melukis T-shirt dengan akordion, perkara itu perlu dilipat ke dalam bentuk ini dan diamankan dengan pakaian.

Buat penyelesaian pewarna berikut arahan.

Berpakaian baju T-shirt selama satu jam. Keluarkan, buang dan bilas dalam air sejuk sehingga ia menjadi jelas.

Proses lukisan t-shirt dengan perceraian

Ini adalah kaedah yang sangat menarik dan mudah. Untuk melakukan ini, tuangkan air hangat ke dalam lembangan. Selepas itu, ambil beberapa cat yang sepadan antara satu sama lain, dan mula menenggelamkannya ke dalam air. Di permukaan mestilah corak tertentu. Sekarang ambil jersi dan celupkannya ke dalam air. Pegang di sana selama beberapa jam, kemudian ambilnya. Anda akan melihat bahawa perceraian yang cerah dan kacau telah muncul di kain. Ia tetap hanya untuk mengeringkannya dan besi.

Jika anda mempunyai baju putih lama, jangan buangnya, tetapi beri kehidupan yang cerah baru.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply