Bagaimana untuk memilih topi musim sejuk | pangudownloads.com
Fesyen

Bagaimana untuk memilih topi musim sejuk

Dalam cuaca yang sejuk, terdapat keinginan untuk menyembunyikan dari kerengsaan bukan hanya badan, tangan, tetapi juga wajah. Kesan fros di muka bukan sahaja tidak menyenangkan, tetapi juga boleh berbahaya. Terutamanya relevan ialah perlindungan mereka yang memilih gaya hidup yang aktif dan melampau.

Untuk ini, terdapat alat yang sangat baik - topeng-balaclava.

Pelajaran sejarah, atau tempat topi musim sejuk datang

Cukuplah untuk menarik semula mana-mana blockbuster asing dan askar pasukan khas yang, dalam topeng yang sama, di bawah kesan khas yang indah menyerbu bangunan.

Bagaimana untuk memilih topi musim sejuk

Nama untuk topeng tersebut adalah balaclavas.

Hari ini, terdapat banyak jenis kelopak ini, dan setiap satunya mempunyai tujuan sendiri.

Dalam SWAT balaclava melindungi muka dari pandangan yang tidak perlu, penunggang juga tidak boleh bayangkan hidup saya tanpa peranti ini, yang melaksanakan beberapa fungsi - untuk menyimpan haba, menghalang penembusan angin di bawah topi keledar, dan paling malas - peluang yang kurang untuk memadamkan kandungan topi keledar dalam.

Pelancong, yang tidak menangguhkan perjalanan sama ada pada musim panas atau musim sejuk, topeng tersebut akan membantu melindungi diri mereka dari angin kencang, suhu rendah dan radiasi ultraviolet di puncak gunung.


Nama itu sendiri "Balaclava" mempunyai akar bahasa Inggeris, dan topi topi ini, menerima namanya sebagai penghormatan kepada bandar dengan nama yang sama, semasa Perang Krimea. Pada masa itu, tentera yang berperang pada diri sendiri menghargai keterukan, menurut piawaian Crimean, frosts. Oleh itu, pihak British telah melengkapkan pasukan mereka dengan topi perlindungan.

Dalam kempen ini, jangan lupa topi musim sejuk

Di kedai-kedai moden, mudah dikelirukan dengan jenis penutup kepala yang sama sekali berbeza yang dapat digunakan dalam pelbagai cara. Penyepit kepala yang paling biasa dan popular adalah balaclava dengan satu garis leher bujur besar, yang membolehkan hanya mata, hidung dan mulut dibuka. Jenis ini paling sesuai untuk mendaki, di ketinggian rendah atau di dalam hutan. Ia juga merupakan pilihan yang sangat baik untuk bermain ski atau snowboarding.

Bentuk kedua yang paling popular adalah topi yang meliputi hampir seluruh muka dengan dipotong untuk mata sahaja, biasanya untuk pernafasan lebih mudah, terdapat lubang khas yang sepadan dengan lubang hidung. Balaclavas seperti ini sesuai untuk peninggalan tinggi, di pergunungan, topeng sedemikian akan diperlukan bukan sahaja pada musim sejuk, tetapi juga pada musim-musim lain.

Popular di kalangan profesional akan menjadi topeng gabungan, yang mempunyai bahagian yang boleh menutup hidung dan mulut. Dalam keadaan cuaca yang baik, anda boleh mengeluarkan bahagian yang boleh ditanggalkan dan melepaskan hidung dan mulut (bahagian dipasang pada Velcro), dan dalam angin kuat, fros, topeng boleh dipasang semula.

Bagaimana untuk memilih topi musim sejuk

Popular di kalangan penduduk bandar adalah tudung topeng musim sejuk, yang diperbuat daripada bulu. Pilihan ini sesuai bukan sahaja untuk bandar, tetapi juga untuk kenaikan musim sejuk.

Untuk perlindungan tambahan dari angin, lubang untuk mata dapat sempit.

Salah satu subspesies topeng tersebut akan menjadi produk pelbagai fungsi dan gabungan, menggabungkan bahan-bahan yang berbeza dan teknik jahitan khas membolehkan anda memakai balaclava seperti selendang, bandana, selendang, topeng, dan lain-lain.

Teknologi moden, keinginan untuk tetap selesa dalam perkembangan sejuk dan aktif sukan ekstrem, pereka yang diilhamkan untuk menggabungkan jaket musim sejuk dengan topeng.

Ini adalah pemerolehan yang sangat baik untuk pemain ski, pendaki, pelancong, yang tidak berhenti musim sejuk. Kebiasaannya jaket itu berkeringat, ditiup, untuk lebih keselesaan dan kehangatan, dan topeng itu sendiri seperti hud - kesinambungan jaket.

Bahan terbaik untuk balaclava

Untuk membuat topi topi dan bahan-bahan yang berbeza, masing-masing dicirikan oleh kebaikan dan keburukannya:

Bagaimana untuk memilih topi musim sejuk
  • Kain semulajadi, sebagai contoh, CB atau bulu. Topeng sedemikian menyenangkan untuk disentuh, tidak akan berkuasa. Tetapi mereka kurang dilindungi dari angin, oleh itu, tidak boleh digunakan dalam pendakian dan kenaikan musim sejuk. Lebih banyak penunggang motosikal yang disyorkan.
  • Fleece - bahan sintetik, yang mempunyai sifat penebat haba yang sangat baik. Bahan kering dengan cepat, membolehkan udara, tetapi tidak melindungi angin dengan lebih baik, dan jika ia menjadi basah, ia tidak dapat menahan panas.
  • Polartec adalah bahan sintetik yang agak serupa dengan bulu. Tetapi bahan ini menjadi lebih panas, walaupun ia basah, dan ia melindungi dengan baik dari angin.
  • Penghentian angin, atau sekatan angin - bahan berteknologi tinggi, ini adalah bulu penebat khas, panas, dengan membran khas. Teknologi ini menjadikan balaclava tahan angin dan kelembapan. Ia juga boleh menjadi perlindungan terhadap rumput kecil dan benjolan kecil.

Topeng musim sejuk adalah perlindungan termal, yang bertujuan untuk organ-organ pernafasan. Itu topeng yang menyokong keseimbangan haba badan, mengurangkan kehilangan haba melalui pernafasan dalam keadaan suhu rendah.

Topeng semacam itu tidak boleh ditukar untuk orang yang mempunyai penyakit pernafasan - asma, alahan sejuk. Pemakaian topeng semacam ini tidak dapat merasakan perbezaan suhu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

43 − = 41