Frumusețe și sănătate

Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?

În corpul uman, fierul este un element important de Fe, care participă la procesul de transfer al oxigenului și este responsabil pentru saturarea oxigenului a țesuturilor. Ioniile acestei substanțe sunt principala componentă a hemoglobinei și a mioglobinei, datorită faptului că sângele este roșu și nu orice altă culoare.

Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?

Afectează nivelurile crescute de nutriție a fierului. Împreună cu produsele, microelementul intră în stomac, este absorbit în intestin și intră în măduva osoasă, motiv pentru care eritrocitele sunt produse.

Dacă nivelul fierului din sânge este crescut, acesta este depozitat în fondul de rezervă - în ficat și în splină. Atunci când fierul este redus în sânge - organismul începe să utilizeze rezerva.

Tipuri de fier în corp

Fierul în corp poate fi clasificat în funcție de funcțiile pe care le efectuează și la locul său:

 • Funcțiile fierului celular - transportarea oxigenului;
 • Funcțiile serului extracelular, la care sunt legate proteinele serice-transferină și legarea Fe la lactoferină, precum și fierul liber al plasmei, sunt responsabile de cantitatea de hemoglobină;
 • Fondul de rezervă - sau stocurile - hemosiderina și feritina, compușii proteici care se acumulează în ficat și splină, sunt responsabili pentru celulele roșii din sânge, astfel încât acestea să fie întotdeauna viabile.
Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?

Când analiza biochimică a sângelui - este luată dintr-o venă - care se efectuează pentru a determina cantitatea de fier din ser și analiza hemoglobinei - în acest caz este necesar să fixați un deget - să determinați starea întregului organism.

Acești parametri se schimbă cu procese inflamatorii acute, indiferent de etiologia lor. Ele sunt, de asemenea, necesare pentru detectarea erorilor în nutriție, stabilirea gradului de intoxicare. Încălcarea proceselor metabolice în organism, excesul sau scăderea cantității de nutrienți necesare funcționării normale - un indicator al acestor condiții sunt indicatorii de fier și hemoglobină.

Norma conținutului de fier în sânge

Cantitatea de Fe depinde de vârsta persoanei, structura fiziologică, sexul. Acest indicator important este măsurat în μmol / l.

Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?

Sugarii au în mod normal un conținut de 7,16 până la 17,90 pmol / l La copii mici și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 14 ani, acesta este deja de 8,95 până la 21,48 μmol / l. Norma de fier în sânge pentru femeile de la granița inferioară este puțin mai mică decât pentru bărbații de aceeași vârstă.

Limita inferioară pentru femei este de 8,95 μmol / l, pentru bărbați - 11,64 μmol / l. Nivelul superior pentru toate aceleași - 30, 43 μmol / l.

La femei, pierderea de fier este mult mai mare decât cea a bărbaților - după fiecare menstruație este necesar să le umplem. În această zi, aproximativ 18 mg din acest oligoelement ar trebui să fie introduse în organism. Copiii trebuie, de asemenea, să reaprovizioneze nivelul acestei substanțe - se cheltuiesc cu creșterea crescută.

Ratele sarcinii

În timpul sarcinii, norma de fier necesar, care vine cu alimente, ar trebui să crească de 1,5 ori, altfel există riscul de a dezvolta patologii asociate cu dezvoltarea fătului.

Organismul ar trebui să absoarbă cel puțin 30 mg din această substanță pe zi. Limita inferioară a normei de fier în sânge în timpul sarcinii nu este mai mică de 13 μmol / l.

Fierul este distribuit după cum urmează:

 • 400 mg pentru dezvoltarea fetală;
 • 50-75 mg este un uter lărgit, a cărui vase trebuie să fie puternic alimentate cu oxigen;
 • 100 mg ajung la placentă, penetrat cu atenție de vasele de sânge, prin care se susține pe deplin activitatea de viață a copilului viitor.

În plus, accelerarea proceselor metabolice și a încărcăturii vaselor necesită, de asemenea, o creștere a cantității de Fe. Este necesar să se facă o rezervă - în timpul travaliului există o pierdere mare de hemoglobină.

Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?

Pentru a crește nivelul de fier în sânge, femeile gravide sunt adesea prescrise complexe de vitamine și preparate care conțin fier: "Sorbifer""Ferrum LekȘi alții.

Asigurați-vă că monitorizați fierul seric din sângele femeilor însărcinate.

Orice abatere afectează în mod negativ dezvoltarea fătului. De asemenea, acest indicator indică starea rezervei - cât de mult fier este conținut în măduva osoasă, splină și ficat.

Valoarea indicatorului este semnificativ diferită în timpul perioadei de sarcină - în cel de-al doilea trimestru este cea mai mică. În acest moment organele interne și glandele fetale se formează în mod activ.

De asemenea, valoarea variază pe parcursul zilei, astfel că este foarte important ca eșantionarea sângelui să fie efectuată în același timp. Cea mai mare valoare a nivelului de fier - dimineața, când corpul sa odihnit, iar procesele metabolice se desfășoară mai încet.

Lipsa și excesul de microelement necesar activității vitale

Dacă nivelul fierului este redus, apare anemia de deficit de fier, denumită în mod obișnuit anemie. Cu anemia, activitatea organismului este deranjată, care în copilărie amenință să întârzie creșterea și dezvoltarea psihică.

Indiferent de vârstă, anemia provoacă următoarele condiții periculoase:

Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?
 • există dificultăți de respirație;
 • există o tahicardie care nu depinde de efortul fizic;
 • există hipotensiune musculară;
 • digestia este supărată;
 • pierderea apetitului.

Extinderea externă a anemiei este după cum urmează:

 • Calitatea părului se deteriorează, devine uscată și lipsită de viață;
 • pielea plesnește, își pierde tonul;
 • unghiile și dinții sunt distruse.

Conținutul ridicat de fier din sânge provoacă, de asemenea, schimbări nefavorabile și indică boli sistemice grave ale corpului:

Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?
 • Diabetul bronșic sau hemocromatoza. Această patologie ereditară nu permite organismului să scape de rezerva de fier pe care a acumulat-o.
 • Anemie hemolitică. În timpul acestei boli, celulele roșii din sânge - eritrocite - sunt distruse, iar excesul de hemoglobină circulă în plasma sanguină. În acest caz, splina și ficatul își reîncarcă în mod activ rezerva din rezerve, în timp ce acestea nu sunt epuizate, iar apoi se poate produce un rezultat fatal.
 • Încălcarea proceselor metabolice în sistemul circulator provoacă apariția anemiei aplastice, în care celulele roșii din sânge mature în sistemele de rezervă intră în sânge, dar încă nu sunt destinate muncii, iar cele vechi nu sunt retrase la timp.
 • Jad este o boală a rinichilor.
 • Condiții toxice cauzate de otrăvirea cu plumb sau de abuzul de medicamente care conțin fier.
 • Hepatita de diverse etiologii provoacă o eliberare crescută a bilirubinei în sânge, ceea ce cauzează icter hemolitic.
 • Thalassemia este o patologie ereditară.

Lipsa vitaminelor din grupul B - direct B6, B9 și B12 - distruge funcția de asimilare a fierului care intră în sânge.

Toate aceste condiții necesită un tratament specific și uneori chiar un consum constant de medicamente.

Luptă împotriva anemiei

Boli ale sângelui, în care nivelul de fier în sânge este crescut - condiții specifice. Este adesea necesar să se facă față situațiilor în care nivelul de fier în sânge trebuie să fie mărit și, de preferință, într-un timp scurt.

Cum pot crește fierul în sânge fără a folosi medicamente care conțin fier? În special, este important să cunoaștem bolile erozive gravide și care suferă din sistemul digestiv - complexul de medicamente conține vitamina C și este contraindicat în cantități mari în condițiile de mai sus.

Puteți mări cantitatea de fier care intră prin schimbarea dietei.

Produse în care oligoelementul necesar este conținut în doze crescute:

Care ar trebui să fie indicatorul nivelului de fier din sânge?
 • rod de suc;
 • carne roșie;
 • produse din carne;
 • gălbenușuri de ou;
 • fasole;
 • sfecla;
 • struguri;
 • hrișcă.

În mere este, de asemenea, o mulțime de Fe, dar numai este într-o formă puțin digerabilă.

Medicina tradițională recomandă utilizarea următorului "medicină»Producția de origine:

 • Se amestecă pulberea de hrișcă și nuci, se macină pe un râșniță de cafea, se toarnă miere;
 • Grind fructe uscate: caise uscate, stafide, nuci, de asemenea, amestecat cu miere.

Aceste amestecuri ar trebui să fie luate de 2-3 ori pe zi pentru 1 lingură.

În tratamentul anemiei, este foarte important să se monitorizeze nivelul hemoglobinei din sânge. Indicele de fier trebuie să fie întotdeauna normal. Este periculos pentru corp să-l coboare și să-l crească.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

39 − 36 =