Decodarea sensibilității la antibiotice: ce spune analiza? | pangudownloads.com
Frumusețe și sănătate

Decodarea sensibilității la antibiotice: ce spune analiza?

Analizele sensibilității la antibiotice în medicină se numesc culturi bacteriene. Aceste metode permit determinarea agentului cauzal al bolii și a concentrației acesteia în organism. Scopul analizei este identificarea microorganismelor dăunătoare din materialul rezultat pentru a rezolva în continuare problema tratamentului specific.

După izolarea microorganismelor, se efectuează o antibioticogramă - determinarea sensibilității microbilor detectați la bacteriofagi și medicamente antibacteriene.

Metode de determinare în laborator a sensibilității bacteriene la antibiotice

Beneficiile plantei de cartofi

Metoda este extrem de specifică - nu există o reversare a reacțiilor false. Este posibil să se examineze orice fluid biologic. Se efectuează pentru a determina sensibilitatea microbului detectat la agenții terapeutici, ceea ce permite utilizarea celei mai eficiente terapii.

deficiențe

Decodarea sensibilității la antibiotice: ce spune analiza?

Rezultatul nu este obținut imediat. Cerințele pentru materialul de garduri sunt ridicate. Personalul de laborator ar trebui să aibă o înaltă calificare.

Indicații pentru inocularea bacteriologică

Această metodă este utilizată pe scară largă în practica medicală, în special în cazul bolilor infecțioase, în ginecologie, chirurgie, urologie, oncologie, otolaringologie etc.

Indicatii absolute sunt orice boli inflamatorii ale organelor si sistemelor, suspiciuni de sepsis.

Material pentru cercetare

Următoarele materiale pot fi investigate: mucus din gât, nazofaringe, canal cervical, uretra; sputa; cal; urină; sânge; secret de prostată; laptele matern; biliar; lichidul cefalorahidian; conținutul chisturilor; rană separabilă.

Ce organisme sunt determinate prin examen bacteriologic?

Mucusul din nas și gât pot cuprinde: o streptococ hemolitic, pneumococ, Staphylococcus aureus, difteria korinobakterii, meningococ, Haemophilus influenzae, Listeria.

Fecalele pot distinge:

 • grupul intestinal de bacterii - Salmonella, Shigella, Yersinia;
 • grupul tiphoparathyfoid;
 • agenți patogeni oportuni ai infecțiilor intestinale;
 • microbi anaerobi; agenți cauzatori ai infecțiilor alimentare;
 • Să studieze o disbacterioză a unui intestin.

În biopunctate, secreția purulentă și conținutul rănilor sunt izolate:

 • Pseudomonas;
 • Pseudomonas aeruginosa.

Mucusul urogenital este examinat după cum urmează:

 • pentru prezența agenților cauzatori ai infecțiilor sexuale - gonococ, ciuperci, trichomonade, ureaplasma, listeria, micoplasma;
 • pe flora bacteriană.

Sângele poate fi testat pentru sterilitate. Laptele matern, secreția prostatei, urină, tampoane, detașabile la nivelul plăgilor, lichid articular, bilă - aceste materiale pot fi examinate pentru diseminare (floră bacteriană).

Semănând pe floră și sensibilitatea sa la antibiotice: procesul de cercetare

Decodarea sensibilității la antibiotice: ce spune analiza?

Materialul colectat este plasat în medii speciale. În funcție de rezultatul dorit, cultura este realizată în medii diferite. De exemplu, selectiv sau mediul de selecție, din care un exemplu este pliat ser de cal pentru detectarea mediului patogen sau difterice cu săruri biliare / selenit pentru a determina agentul cauzal al infecțiilor intestinale.

O altă opțiune este mediile de diagnosticare diferențială care sunt utilizate pentru a descifra culturile bacteriene.

Dacă este necesar, efectuați reanalizarea cu lichidul pe un mediu nutritiv solid pentru a identifica coloniile.

După aceasta, mediul nutritiv este plasat într-un termostat, în care sunt create condiții favorabile pentru activitatea agenților patogeni. În același timp, setați timpul, umiditatea și temperatura specifice.

După îndepărtarea eșantionului din termostat, se efectuează o examinare de control a coloniilor crescute de microbi (cultura microorganismelor). Dacă este necesar, se efectuează microscopia materialului obținut cu o culoare specială. Examinarea controlului - evaluarea formei, culorii, densității coloniilor.

În concluzie, se efectuează numărarea agenților patogeni. În practica de laborator se utilizează conceptul de unitate de formare a coloniilor (CFU) - o celulă microbiană capabilă să formeze o colonie sau o colonie vizibilă de microbi. Indicatorul CFU permite determinarea numărului microbilor din eșantion sau determinarea concentrației acestora. Numărarea CFU poate fi efectuată prin metode diferite.

Cum să luați un test de sensibilitate la antibiotice

Calitatea testului depinde de mai mulți factori, inclusiv respectarea regulilor de colectare a materialelor pentru cercetare. Vasele și uneltele trebuie să fie sterile! În caz contrar, se produce contaminarea (însămânțarea bacteriilor care nu au semnificație clinică), ceea ce face ca testul să nu aibă sens.

Dacă o persoană ia antibiotice, cultura nu va fi exactă. Recepția acestora ar trebui oprită cu 10 zile înainte de data estimată a analizei. De asemenea, este necesar să informați medicul curant despre luarea oricăror medicamente.

Livrarea în laborator trebuie să fie foarte rapidă, să nu lase materialul să se usuce și să-și schimbe aciditatea.

De exemplu, fecalele ar trebui livrate într-o formă caldă.

Decodarea sensibilității la antibiotice: ce spune analiza?
 1. Colectarea de urină se efectuează după procedurile de igienă de dimineață. Colectați o porțiune medie de urină. Volumul de urină este de 10-15 ml. Vasele trebuie să fie sterile. Laboratorul trebuie livrat în 2 ore;
 2. Dacă se prescrie un tampon nazal sau de gât: nu vă spălați dinții, clătiți gura / nasul cu dezinfectanți, mâncați și beți;
 3. Fecalul se efectuează dimineața cu o scapula sterilă în același vas. Volumul - 15-30 g. Nu este permisă obținerea urinei în ea. Timpul maxim de livrare este de 5 ore. Nu îngheța. Fecalele sunt recoltate fără laxative și clisme;
 4. Sângele este luat înainte de tratamentul cu antibiotice. Cantitatea minimă este de 5 ml pentru copii, nu mai mică de 15 ml pentru adulți;
 5. O probă de flegm este luată dimineața pe un stomac gol. Pre-clătiți-vă gura și periați-vă dinții. Livrat la laborator timp de maxim 1 oră;
 6. Laptele matern este colectat după procedurile de apă. Pielea din apropierea mamelonului este tratată cu alcool. Scurgeți 15 ml de lapte, apoi 5 ml ulterioare se presează într-un recipient steril. Livrați în 2 ore;
 7. Smear de organe genitale: gardul este realizat cel puțin 14 de la sfârșitul menstruației, nu mai devreme de o lună după curgerea antibioticelor. Nu urinați timp de 2 ore pentru femei și 5-6 ore înainte de a testa bărbații.

Testarea intradermică: detectarea sensibilității la antibiotice

Această analiză este efectuată pentru a determina alergia la o persoană pentru un anumit medicament. Acest lucru vă permite să selectați un tratament după detectarea bacteriilor și determinarea sensibilității lor la antibiotic. Dar dacă o persoană are contraindicații la astfel de medicamente, se efectuează un test intradermic pentru a reduce riscul reacțiilor adverse.

Rezultatul studiului de mucus din nas si gat este gata dupa 5-7 zile, scaun - 4-7, urogenitale soskob- 7 de semințe din flora totală - 4-7, sânge la sterilitate - 10.

Interpretarea analizei sensibilității pentru antibiotice

Luați în considerare calitatea și cantitatea, adică chiar prezența microbilor și concentrarea acestora. Interpretarea rezultatelor se realizează printr-o metodă foarte simplă.

În materialul studiat, se disting mai multe grade de creștere a microorganismelor (diseminare).

 • Gradul I - fără creștere;
 • gradul doi - creștere pe medii solide de până la 10 colonii;
 • a treia - până la 100;
 • a patra - mai mult de 100 de colonii.

Rezultatele sunt foarte importante în detectarea microflorei oportuniste, deoarece 1 și 2 grade nu sunt considerate cauze ale bolii, ci pur și simplu indică contaminarea materialului de studiu, însă gradul 3 și 4 indică cauza inflamației. Când se izolează flora patogenă, se iau în considerare absolut toate coloniile.

Rezultatele numărării CFU / ml sunt decodate prin următoarea metodă:

 • 103 / ml - o colonie;
 • 104 / ml - unul până la cinci;
 • 105 / ml - de la 5;
 • 106 / ml - mai mult de 15.

Numărul de colonii este important pentru determinarea gradului de patologie și monitorizarea terapiei.

Sensibilitatea la antibiotice: literele s și r din analiză

Decodarea sensibilității la antibiotice: ce spune analiza?

O componentă importantă a diagnosticului și tratamentului este determinarea sensibilității agentului patogen la medicamentele antibacteriene. Un set de antibiotice, la care un agent cauzal este sensibil sau sensibil, se numește antibioticogramă. Sensibilitatea unui microorganism este când antibioticul îi suprimă reproducerea. Rezistența este rezistența bacteriei, adică medicamentul nu o afectează în nici un fel. Antibioticograma este dată în unități de măsură specifice - concentrația minimă inhibitorie (MIC).

După cum puteți vedea, studiul acestei probleme poate fi tratat de un expert specializat în domeniu. Sănătate pentru tine și sănătate bună!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 1 = 8