Urinalyse voor de definitie van diastase | pangudownloads.com
Gezondheid van vrouwen

Urinalyse voor de definitie van diastase

Diastase of - de tweede naam - alfa-amylase - wordt niet geproduceerd door de nieren en wordt gevonden in het urinestelsel wanneer het wordt uitgescheiden uit het lichaam. Het enzym wordt gesynthetiseerd in klieren - speeksel, alvleesklier, eierstokken bij vrouwen - en in het slijmvlies van de dunne darm. Het doel is de splitsing van complexe koolhydraten, die met voedsel in het lichaam worden ingebracht.

Samen met andere spijsverteringsenzymen diastase in de maag en wordt daarna in het lumen van het spijsverteringskanaal, vandaar in de bloedstroom geabsorbeerd en geadsorbeerd door de nieren, met urine wordt verdeeld.

De analyse van urine voor diastasis wordt voorgeschreven in gevallen waarin ernstige pijn in de buik vereist is om de diagnose te verduidelijken. Diastasis van urine - deze laboratoriumindicator toont hoe de alvleesklier werkt en hoe effectief zetmeel is gebroken.

Hoe een urinetest voor diastase door te geven

Urinalyse voor de definitie van diastase

Voor een betrouwbare diastase-indicator is het voldoende om enkele milliliter urine door te geven. De patiënt moet zorgvuldig wassen, de analyse in een pot verzamelen en de urine in een nog warmere vorm aan het laboratorium overhandigen.

Verzamel vooraf urine is niet nodig - alfa-amylase breekt het eerste uur af. Als de patiënt thuis is, is het wenselijk om hem te wassen en de pot direct in de sanitaire ruimte bij het laboratorium te vullen.


In poliklinische of intramurale omgevingen wordt de urineverzameling vaak uitgevoerd met behulp van een katheter, vooral bij mannen.

Het beste is om de test 's ochtends te doen - na enkele uren rust is de inhoud van de diastase hoger, maar dat maakt niet zoveel uit. Het is raadzaam om 2 uur niet te eten en te drinken voordat u urine opneemt.

Norm van diastasis van urine

Bij volwassenen varieert de indicator met de leeftijd. Van 17 tot 56-60 jaar - deze waarden kunnen variëren - het niveau van alfa-amylase moet van 10 tot 124 eenheden per liter natuurlijke secreties (U / L) zijn. Bij volwassenen ouder dan deze leeftijd wordt het niveau van 25-160 E / l als normaal beschouwd. De norm voor kinderen is 10-64 eenheden / liter.

Toename van de

Een toename in diastase in de urine wordt waargenomen bij de volgende ziekten.

 1. De grootste waarde van de hoeveelheid alfa-amylase wordt geproduceerd bij acute pancreatitis - ontsteking van de pancreas, met het uiterlijk van een cyste erin of het begin van een kwaadaardig proces. Bij de diagnose van deze ziekten speelt het niveau van diastase een grote rol: het helpt om de ziekten in een vroeg stadium te identificeren. Het klinische beeld wordt onthuld, de aard van de ziekte wordt gespecificeerd - acute pancreatitis of chronisch in het stadium van exacerbatie. Bij een exacerbatie van pancreatitis of verminderde pancreasfunctie veroorzaakt door een kwaadaardig proces, kan de indicator toenemen tot 128-256 eenheden / l. Dit helpt om het ontstekingsproces in de weefsels van de pancreas te identificeren.
 2. Diastase -maar hoger dan de norm met niet meer dan 10 keer, ontsteking van de speekselklieren geïnduceerde bof - bof, bij ontstekingsprocessen in de galblaas - cholecystitis.
 3. De hoeveelheid alfa-amylase neemt toe bij acute nierziekten - de introductie van bacteriële flora - glomerulanefritis en nefritis, die reversibel nierfalen veroorzaken. Met onomkeerbaar nierfalen is de indicator altijd boven de norm.

De analyse toont een toename in het niveau van diastase in de urine onder de volgende omstandigheden:

Urinalyse voor de definitie van diastase
 • met verwondingen van de maag, lever en galblaas;
 • met darmobstructie;
 • met verergering van maagzweer van de maag en de twaalfvingerige darm, tijdens inwendige bloedingen;
 • met diabetische ketoacidose;
 • met oncologische processen van de interne organen, die zich in het buikvlies bevinden, ongeacht de afdelingen;
 • tijdens acute ziekten - met blindedarmontsteking, tijdens exacerbatie van urolithische of cholelithiasis, met buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Bij alcoholpatiënten is deze indicator hoger dan normaal; deze is significant verhoogd tijdens de zwangerschap in het geval van toxicose.

Verlaagde diastase

De daling provoceren schade aan de alvleesklier, veroorzaakt door chronische pancreatitis, vergiftigingen, hepatitis van verschillende etiologie, thyrotoxicose in acute fase.

Behandeling van pancreatitis

Bovendien wordt urine voor diastase gegeven voor evaluatie van het therapeutisch regime: in sommige gevallen is het raadzaam om dagelijks te controleren - urinemonstername wordt elke 3 uur uitgevoerd om het ontstekingsproces te beoordelen. Op de indicatoren wordt de behandeling aangepast. Deze eenvoudig genoeg, effectieve goedkope methode, de patiënt neemt zelf het benodigde biomateriaal naar het laboratorium.

Controle kan worden uitgevoerd tijdens FGS - door duodenale peiling - of veneuze bloedafname, maar dit geeft de patiënt aanzienlijk ongemak en lijden.

Bij pancreatitis veranderen andere indicatoren van urine - sommige veranderingen kunnen visueel worden beoordeeld. De urine wordt donkerder - met de icterische vorm van de ziekte wordt zijn schaduw bijna zwart en lijkt de kleur op een biertje.

De overige wijzigingen worden geëvalueerd in het laboratorium. Verschijnen ketonlichamen - hydroxyboterzuur en acetoacetaat, aceton, begint intoxicatie. Bij de analyse van urine worden vrije erytrocyten, eiwitten en leukocyten gevonden. Als de achtergrond van intoxicatie toetreedt urinewegen schade en verminderde nierfunctie, urine verschijnen cilinders - eiwit casts en cellulaire elementen, die normaal alleen te vinden in de niertubuli.

De betrouwbaarheid van de indicator

Urinalyse voor de definitie van diastase

Het is heel belangrijk om te weten hoe urine-diastase op de juiste manier wordt verzameld, dit heeft grote invloed op het resultaat.

Verontreiniging van urine of gerechten kan leiden tot een verkeerde diagnose.

Ongeldige resultaat kan worden verkregen nadat het alcoholmisbruik tijdens de zwangerschap - van een zeer vroege periode, na een astma-aanval, tijdens de verkoudheid en infectieziekten, dat is een symptoom van hoest.

Het is noodzakelijk om de arts te waarschuwen die de analyse voorschrijft als u de volgende geneesmiddelen gebruikt:

 • opiaten;
 • bloedverdunnende medicijnen;
 • orale hormonale anticonceptiva;
 • diuretica,
 • niet-steroïde pijnstillers;
 • morfine en zijn derivaten.

Om de diagnose van het niveau van amylase op te helderen wordt bepaald door biochemische bloedanalyse, extra speciale studies aanwijzen:

 • angiografie;
 • endoscopie;
 • echografie;
 • radiografie.

De patiënt die wordt opgenomen in het ziekenhuis ondergaat een uitgebreid onderzoek, dat ook coprologisch onderzoek en duodenale klank omvat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 55 = 58