Gezondheid van vrouwen

Verdubbeling van de baarmoeder – een eenhoornig, tweehoornig, zadelvormig

De baarmoeder is het orgaan van het voortplantingssysteem, gelegen in een klein bekken. Van haar vertrekken de baarmoederslangen, eindigend met de eierstokken. Het orgel kan van positie veranderen: teruggaan, vooruit, omhoog.

Normale structuur van de baarmoeder en de vagina

De structuur verandert met de leeftijd. Bij meisjes is het klein en in het endometrium treden geen cyclische veranderingen op. In de adolescentie en in de toekomst neemt het toe, de laag endometrium begint zijn functie uit te oefenen.

Tijdens de menopauze neemt het weer af, de veroudering wordt waargenomen.

Verdubbeling van de baarmoeder en andere misvormingen van het orgel

Verdubbeling van de baarmoeder - een eenhoornig, tweehoornig, zadelvormig

Er zijn een aantal anomalieën als er scheidingswanden in het orgel of de vagina zijn, bijvoorbeeld een septum of een dubbele vagina, een eenhoornige, tweehoornige, dubbele en zadelvormige baarmoeder. Sommige van deze anomalieën zijn niet gevaarlijk, anderen - voorkom moederschap, onvruchtbaarheid of miskramen.

De vermelde anomalieën zijn zeldzaam. Onder hen de meest voorkomende zadel- en bicorne-vorm van het orgel.


Een dergelijke pathologie kan een oorzaak van onvruchtbaarheid, miskramen worden, leiden tot vroeggeboorte, provoceren liggingsafwijking baby in de baarmoeder, een grote kans op postpartum bloedingen en een zwakke arbeidsmarktpositie activiteit bovendien een verhoogd risico op perinatale sterfte.

Vorming van dit orgaan in de foetus vindt plaats in het eerste trimester van de zwangerschap. Het ontwikkelt zich uit twee helften van mullerian-kanalen. De samensmelting van de laatste leidt tot de vorming van twee holten, die gescheiden zijn door een septum. De laatste verdwijnt later.

Verdubbeling van de baarmoeder en behandeling tot de zwangerschap is gekomen

Chirurgische interventie helpt bij de aanwezigheid van synechia en septum in de baarmoederwand. De operatie wordt uitgevoerd door hysteroresectoscopie.

Tijdens het evenement worden alle manipulaties van artsen gecontroleerd door middel van een laparoscoop die door de buikholte wordt ingebracht.

Intra-uteriene verdeling

In dit geval hebben we het over de rest van het weefsel in de holte van het orgaan, dat een slechte bloedtoevoer heeft. Als het embryo aan het septum is bevestigd, is er een grote kans op abortus, vroeggeboorte en een slechte presentatie van de foetus. De operatie in dit geval is een zeer effectieve oplossing. De frequentie van miskramen neemt af van 90 tot 10%.

Verdubbeling van de baarmoeder: een baarmoeder met enkele borst en zwangerschap

Verdubbeling van de baarmoeder - een eenhoornig, tweehoornig, zadelvormig

Pathologie wordt veroorzaakt door een overtreding van de ontwikkeling van één mullerian duct. Als gevolg hiervan heeft de vrouw slechts één baarmoederslang. De mogelijkheid om in deze situatie veel te dragen hangt af van de grootte van de holte van het orgel. Het is vermeldenswaard dat het risico van een miskraam in deze pathologie de hoogste is in vergelijking met andere.

Bovendien is er geen effectieve behandeling voor een dergelijke anomalie. Vaak wordt het gecombineerd met andere ontwikkelingsmisvormingen en gecompliceerde obstetrische anamnese.

Zwangerschap is in dit geval gecompliceerd, het proces van bevalling gaat gepaard met een zwakke arbeidsactiviteit.

Volledige verdubbeling van de baarmoeder: een bicorn vorm van het orgaan en de zwangerschap

De pathologie bestaat uit de aanwezigheid van één hals en twee holten van het orgel. Met een uitgesproken anomalie vormt het orgel twee eenhoorn baarmoeder.

Deze pathologie is ingedeeld in drie typen:

  1. Onvolledige vorm - opdeling in twee hoorns in het bovenste derde deel;
  2. Volledig - scheiding met divergentie in tegengestelde richtingen vanuit verschillende hoeken (groter of kleiner);
  3. Zadel - gecombineerd met een smal bekken. Anomalie veroorzaakt een onjuiste presentatie van de foetus. Bezorging is alleen mogelijk via een keizersnede.

In de aanwezigheid van één baarmoederhals en twee hoorns, komt zwangerschap in de regel voor in een van die, minder vaak - meteen in beide. De draagtijd en het leveringsproces kunnen zonder complicaties verlopen, maar de dreiging van onderbreking is automatisch aanwezig, dus deze vrouwen worden zorgvuldiger geobserveerd. De stuitligging van de foetus, evenals vroeggeboorte, is niet uitgesloten.

Verdubbeling van de baarmoeder - een eenhoornig, tweehoornig, zadelvormig

Ook kunnen abnormaliteiten in de placenta (laag, previa) optreden, wat gepaard gaat met het risico van onthechting.

Vaak eindigt de zwangerschap met een keizersnede vanwege de verkeerde positie van het kind in de baarmoeder.

Volledige duplicatie van de baarmoeder wordt gecorrigeerd door chirurgie. De operatie is radicaler dan in het eerste geval: de voorste buikwand wordt gesneden (laparotomie), een volledig orgaan van het orgel wordt gevormd.

De postoperatieve periode is vrij lang - ongeveer een maand of zelfs langer. Na een chirurgische behandeling neemt het risico van een miskraam af van 90 tot 10%.

Het zadelorgel is meer verwijd in diameter, en op de bodem is er een verdieping, waarbij de splitsing in twee hoorns tamelijk onbelangrijk is, dat wil zeggen dat ze bijna volledig versmelten met uitzondering van de bodem. Met deze conceptie is het heel goed mogelijk. Een dergelijke anomalie wordt echter vaak gecombineerd met andere pathologieën die zwangerschap onmogelijk maken. Als er een septum is, treedt in de meeste gevallen een spontane miskraam op.

Diagnose stellen van zadelpathologie gebruik maken van hysterosalpingografie, hysterografie, MRI. De eerste twee diagnostische procedures veronderstellen de introductie van contrastmiddelen en het creëren van röntgenfoto's, met MRI-beeldvorming van de bekkenorganen in verschillende projecties. Een kenmerkend teken van zadelpathologie, waarmee we hysterosalpingografie kunnen identificeren - een kleine depressie in de bodem van het orgel in de vorm van een zadel.

Verdubbeling van de baarmoeder: voortplantingsorganen van kleine omvang

Over deze pathologie spreekt in het geval wanneer de fusie van de Mullerian-kanalen volledig wordt verstoord. In dit geval, dat lichaam van het orgel dat zijn nek is klein van formaat. Dikwijls gaat anomalie gepaard met aplasie van één duct, wat een hematometer met zich meebrengt: in de baarmoeder, die niet is verbonden met de vagina, hopen zich menstruatiesecreties op; er is een sterk pijnsyndroom. Vermoeden van het hematoom treedt op bij de eerste menstruatie, dat wil zeggen in de adolescentie.

Deze pathologie gaat gepaard met vroeggeboorte en een slechte presentatie van de foetus, problemen met conceptie en peiling. Om ervoor te zorgen dat beide uteri normaal functioneren, is een volledig onderzoek vereist. Als dit zo is, is het concipiëren en verdragen van de baby behoorlijk reëel.

Na de bevruchting zal de zwangerschap zich in een daarvan ontwikkelen, en de tweede zal ondertussen niet significant veranderen, maar zijn slijmvlies zal ook veranderingen ondergaan die kenmerkend zijn voor de draagtijd. Maar zelfs met een gunstige prognose sluiten artsen geen spontane onderbreking of vroegtijdig begin van de bevalling uit. Wanneer de zwangerschap wordt onderbroken, is het noodzakelijk om het slijmvlies van beide delen van het orgaan te schrapen, omdat er een mogelijkheid van bloeding bestaat.

Verdubbeling van de baarmoeder - een eenhoornig, tweehoornig, zadelvormig

Opgemerkt dient te worden dat vrouwen met deze afwijking vaak wordt waargenomen eierstokkanker hypofunction, hypoplasie van het voortplantingssysteem, hormonale onbalans, maar genoemde pathologische omstandigheden niet altijd de mogelijkheid van het concipiëren van een kind uit te sluiten.

Onderbreking van de zwangerschap in de bovengenoemde afwijkingen wordt vaak geassocieerd met een niet-succesvolle hechting van het foetale ei, ontoereikendheid van de endometriumreceptoren en een slecht ontwikkeld netwerk van bloedvaten. Vaak gaan dergelijke ondeugden gepaard met istrmico-cervicale insufficiëntie (unclubbing van de spieren van het cervicale kanaal), hormonale mislukkingen.

Vaginale septum

In dit geval is zwangerschap niet uitgesloten. Als het septum onvolledig is, zijn natuurlijke geboorten mogelijk, omdat het de geboorte van de baby niet voorkomt. Soms wordt het tussenschot in het bezorgingsproces weggesneden. Als het is voltooid, is de kans op een keizersnede groot.

Zwangere vrouwen die soortgelijke ondeugden hebben, worden aanbevolen om in een vroeg stadium in het ziekenhuis te worden opgenomen. Ze moeten zich houden aan bedrust. Ze kunnen ook spasmolytisch worden voorgeschreven ("No-spa") en sedativa, therapie "Utrozhestanom" en "Dufaston 1" (om een ​​zwangerschap van maximaal 20 weken te behouden). Toepassen en andere medicijnen, waaronder latere zwangerschap. Deze zijn gericht op het verbeteren van metabole processen, het voorkomen van de vertraagde ontwikkeling en groei van de foetus. Ook aanbevolen zijn middelen die de bloedtoevoer in de placenta activeren (pr. "Troxevasin", "Actovegin", "Essentiale Forte").

De geboorte van een kind kan worden gecompliceerd door verschillende overtredingen tijdens de bevalling. Met dergelijke pathologieën hoeft u alleen te bevallen in een medische instelling, waar u indien nodig noodhulp kunt bieden.

Zorg voor uw gezondheid en neem bij een gering vermoeden van een verslechtering dringend contact op met een specialist!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 1 = 2