Verraderlijke paresthesie: waar komen de "naalden" vandaan in de vingers? | pangudownloads.com
Gezondheid van vrouwen

Verraderlijke paresthesie: waar komen de “naalden” vandaan in de vingers?

Manifestaties van paresthesie – een aandoening die wordt gekenmerkt door het gevoel van “kruipend kruipen”, tintelingen met “naalden”, gevoelloosheid van bepaalde delen van het lichaam (bijvoorbeeld vingers) – waarschijnlijk voor iedereen bekend. Als je ooit uit je been moest gaan zitten, dan weet je wat een gevoeligheidsstoornis is.

Wat is het bewijs van gevoelloosheid en tintelingen in de vingers en tenen?

Paresthesie kan voorbij gaan (kortdurend) en chronisch zijn.

Het passeren van paresthesie is niet te vrezen, in de meeste gevallen gaat het snel genoeg vanzelf over, omdat het wordt veroorzaakt door voor de hand liggende redenen die gemakkelijk te elimineren zijn. Dit is een directe mechanische stimulatie van de zenuw, die dicht bij het oppervlak ligt.

Verraderlijke paresthesie: waar komen de "naalden" vandaan in de vingers?

Wanneer u lang blijft zitten of in slaap valt in een ongemakkelijke positie die leidt tot een overtreding van de bloedtoevoer naar de ledemaat, of u krijgt een harde slag naar het zenuwgebied, worden gevoelloosheid en tintelingen beschouwd als normale reacties van het lichaam. Als je de pose verandert of het getroffen gebied verplaatst, over een paar minuten, zal de gevoelloosheid van de ledematen volledig voorbij gaan. Maar chronische paresthesieën kunnen symptomen zijn van een aantal ziekten (van mild tot moeilijk te genezen) en meestal wijzen op een laesie van het zenuwstelsel of sommige van zijn afdelingen.


Mogelijke oorzaken van gevoelloosheid en tintelingen in de voeten van de voeten en handpalmen

De meest voorkomende oorzaken van chronische gevoeligheidsstoornissen in de voeten, handpalmen en vingers en tenen zijn osteochondrose, carpaletunnelsyndroom en diabetes mellitus.

Met osteochondrose “Needle” zonder duidelijke reden worden gevoeld, de tong en handen kunnen dom zijn en bepaalde delen van de huid verliezen gevoeligheid. Als samen met chronische paresthesie hoofdpijn en duizeligheid, evenals karakteristieke pijnsensaties in de rug of nek, worden vermoed, moet de aanwezigheid van degeneratieve veranderingen in kraakbeen en wervelschijven worden vermoed.

Het resultaat van dergelijke veranderingen is de overtreding van de zenuwwortels. In het menselijk lichaam kan de zenuw jarenlang worden samengedrukt door de harde delen van de wervelkolom, en geleidelijk aan het vermogen verliezen om zijn functies volledig uit te oefenen, en het is niet altijd mogelijk om de situatie te corrigeren, zelfs niet door chirurgische ingrepen.

Als je een lange tijd werken op de computer en begon te gevoelloosheid in de vingers te voelen op hetzelfde moment met pijn, tintelingen, branderig gevoel – misschien het gaat om het carpaal tunnel syndroom, waarbij onprettige gevoelens kan uiteindelijk uitbreiden naar de hand en de hele arm tot aan de elleboog. De reden hiervoor is knijpen de zenuw ontsteking van de pees van de pols spieren: Deze aanval wordt vaak nastreeft ondertekenaars, piano, computer vaststellen en kunstenaars.

Voor een waarneembaar verlies van gevoeligheid door de uiteinden van het type “Handschoenen” of “Socks” kan leiden tot diabetes mellitus: deze gevoelloosheid is een van de kenmerkende symptomen van diabetische neuropathie, waarbij de aangetaste perifere bloedvaten zenuwvezels niet voorzien van voldoende voeding, waardoor hun functies worden verzwakt.

Bovendien kunnen de oorzaken van de “kippenvel” en tintelingen in de vingers en tenen zijn:

Verraderlijke paresthesie: waar komen de "naalden" vandaan in de vingers?
 • littekens of tumoren die op de perifere zenuwen drukken;
 • exacerbatie van herpes zoster veroorzaakt door herpesvirus Varicella zoster;
 • verlaging van het kalium-, natrium- of calciumniveau in het lichaam;
 • schending van de bloedtoevoer naar individuele locaties als gevolg van bevriezing, atherosclerotische veranderingen of vasculitis (ontsteking van bloedvaten);
 • Vitamine B12-tekort;
 • multiple sclerose;
 • een migraineaanval;
 • algemene intoxicatie van het lichaam na insectenbeten of vergiftiging door bedorven voedsel;
 • voorbijgaande ischemische aanval;
 • De ziekte van Raynaud;
 • problemen met de schildklier.

Men moet niet vergeten dat soms een onaangenaam tintelend gevoel in de vingers of tenen (“Zoals met naalden”) ontstaat niet als een manifestatie van de ziekte, maar als een neveneffect van de behandeling. Als u een conservatieve behandeling volgt en regelmatig een tintelend gevoel in de handpalmen, voeten en tenen voelt tijdens het gebruik van medicijnen, neem dan contact op met uw arts om het geneesmiddel dat paresthesie veroorzaakt, te annuleren of te vervangen.

Onafhankelijk stoppen met de behandeling of verandering van de dosis van het geneesmiddel wordt niet aanbevolen. Als de ledematen stom zijn, zijn ze gemakkelijker te verwonden, dus probeer tot het bezoek aan de kliniek uzelf te beschermen tegen ongewilde snijwonden, brandwonden en blauwe plekken.

Wanneer gevoelloosheid van ledematen wordt beschouwd als een excuus om een ​​arts te bellen?

Verraderlijke paresthesie: waar komen de "naalden" vandaan in de vingers?

Een enkel geval van kortstondige gevoelloosheid of tintelingen veroorzaakt door een voor de hand liggende oorzaak (bijv. Trauma) is geen reden voor paniek. Maar als het symptoom zich herhaalt of niet overgaat en het ontstaan ​​ervan niet helemaal duidelijk is, is het beter zich te wenden tot een specialist-therapeut of neuroloog.

Blijf toch niet de moeite waard, vooral als de tintelingen in de handen of de voetzolen wordt vervangen door of pijn gepaard gaan met frequent urineren, huiduitslag of zwelling, duizeligheid, spierkrampen of zwakte.


Als op een achtergrond van verslechtering van de algemene toestand van de patiënt kan niet bewegen en controle over zijn ledematen, het bewustzijn verliest of klaagt over problemen met horen, zien en spraak, een arts is het beter om naar huis te bellen in noodgevallen te kunnen – misschien is het een kritische schade aan het centrale zenuwstelsel, zodat Handelen is noodzakelijk zonder vertraging.

De oorzaak vast paresthesie, zal de arts een aantal onderzoeken, waaronder voorschrijven – een gemeenschappelijke bloedtest, screening op de aanwezigheid van toxines en zware metalen (als het een voorwaarde), de studie van de status en de functie van de schildklier en het zenuwstelsel, de meting van elektrolyten in het bloed, hepatische assays.

Als u een pathologie van de wervelkolom vermoedt, worden aanvullende instrumentele onderzoeken voorgeschreven: magnetische resonantie beeldvorming of computertomografie, echografie van bloedvaten (halsslagader en vertebrale slagaders), elektromyografie.

Previous PostNext Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

96 − = 86

Adblock
detector