Wat is het gevaar van endometriose? | pangudownloads.com
Gezondheid van vrouwen

Wat is het gevaar van endometriose?

Endometriose is een ziekte waarbij het epitheel van de binnenste laag van de baarmoeder - het baarmoederslijmvlies - zich buiten de holte bevindt. Foci - gyrotropia - in de histologische structuur identiek aan het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder en met natuurlijke hormonale veranderingen gedragen zich ook als de binnenste laag van de baarmoeder. 

Wat is het gevaar van endometriose?

Isoleer endometriose op het gebied van localisatie - intern en extern.

Met de lokalisatie van foci in het achterste oppervlak van de cervix, wordt de ziekte retrocervicale endometriose genoemd - deze neemt de derde plaats in bij de prevalentie van manifestaties van de ziekte.

In de meeste gevallen wordt de diagnose gesteld bij vrouwen in de actieve reproductieve leeftijd - van 28 tot 38 jaar.

Wat is het verschil tussen de symptomen van retrocervicale endometriose van ziekten van andere lokalisatie

Veel voorkomende symptomen van endometriose:

 • pijn in de onderbuik, intensivering tijdens de menstruatie en, in sommige gevallen, geslachtsgemeenschap;
 • intermenstrueel bloeden;
 • overtreding van maandelijkse cycli;
 • zware menstruatiebloedingen;
 • misselijkheid en braken;
 • uitgesproken premenstrueel syndroom.

Met retrocervicale endometriose verschijnen er aanvullende symptomen:

Wat is het gevaar van endometriose?
 • pijn in het bekkengebied wordt niet meer gegeven aan de onderbuik, maar aan de perineum en het rectum;
 • soms bedekt de pijn de buitenkant van de dij en het kruis;
 • plassen komt vaker voor;
 • ontlasting wordt pijnlijk;
 • obstipatie treedt op;
 • lintachtige uitwerpselen komen naar buiten met bloederig slijm;
 • vaak zijn er stoornissen van de ontlasting - diarree wordt afgewisseld met constipatie;
 • gasvorming neemt toe.

Kenmerken van de ziekte

Het is mogelijk om een ​​ziekte met een vergelijkbare lokalisatie te classificeren volgens de ernst van de manifestatie:

Wat is het gevaar van endometriose?
 1. In de beginfase van de ziekte gaan endometriale heterotopieën niet verder dan de rectovaginale vezels. Symptomatologie komt niet tot uitdrukking, speciaal ongemak voor de vrouw levert niet op, pijn periodiek, onmiddellijk schietend karakter. Meestal wordt er niet op dit soort aandacht gelet;
 2. In de tweede fase dekt endometriose het cervicale kanaal af en de haarden gaan al vooruit in de vagina en de wanden van de baarmoeder. Pijn tijdens het vrijen is zo sterk dat een vrouw weigert seks te hebben. Pijnlijk zijn kan permanent zijn;
 3. In de derde fase beïnvloeden endometrioïde heterotopieën de endeldarm- en intervertebrale ligamenten in de lumbale regio, wat ernstige pijn veroorzaakt tijdens ontlasting en lopen. Het wordt problematisch om eerst te gaan zitten en dan op te staan ​​als je 's morgens wakker wordt, op het toilet gaat en opstaan ​​na het legen van de darmen - je moet jezelf tijd gunnen om de scherpe pijn te laten verdwijnen;
 4. In het vierde stadium wordt de pijn ondraaglijk, de foci van endometriose vult het hele kleine bekken, groeit in de baarmoeder, de mobiliteit van de patiënt kan ernstig worden beperkt. De aandoening leidt tot een uitgesproken ongemak, dat de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloedt.

De belangrijkste oorzaken van het gieten van het endometrium in het cervicale kanaal zijn arbeid en menstruatie op de achtergrond van een verandering in de productie van hormonen.

Invloed op de frequentie van het optreden van endometriose dergelijke factoren:

Wat is het gevaar van endometriose?
 • gynaecologische ziekten;
 • chirurgische ingrepen;
 • negatieve omgevingsfactoren;
 • schendingen van de leverfunctie veroorzaakt door organische pathologieën en infectieziekten;
 • installatie van een spiraaltje;
 • verkeerde keuze van hormonale anticonceptiva;
 • overtreding van metabolische processen in het lichaam.

De diagnose - retrotservikalny endometriosis - wordt gesteld op basis van een gynaecologisch onderzoek en wordt bevestigd door de onderzoeksmethoden van de hardware: echografie en sigmoïdoscopie.

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een ​​stukje rectale mucosa te nemen voor biopsie - manifestaties lijken op tekenen van rectale kanker.

Bij vaginaal onderzoek in het retrocervicale gebied kun je dichte, heuvelachtige foci-neoplasmen betasten - ze worden goed gevoeld door de vingers. In de achterste boog van de vagina zijn ze dichter, ze kunnen een dikke pedikelbasis hebben. Op slijm in dit geval is het mogelijk cyanotische vlekken te zien - dus infiltraten laten zich zien. De diameter van de haarden varieert van 0,1 mm tot 3 cm in diameter. Hoe dichterbij de menstruatiecyclus, hoe gemakkelijker het is om ze te zien - ze zwellen op en kunnen bloeden als er weinig moeite wordt gedaan.

Wat is het gevaar van endometriose?

Behandeling in het geval van retrocervicale endometriose is vereist om onmiddellijk na de detectie ervan te beginnen. Betrokkenheid van de sacro-uteriene ligamenten en rectum in het pathologische proces leidt tot deformatie van de laatste, er verschijnen spiesen in de intestinale uterusruimte, waarvan de groei darmobstructie kan veroorzaken.

Retrocervicale endometriose sluit zwangerschap niet uit als het adhesieve proces het gebied van de eileiders niet beïnvloedt.

Zwangerschap in deze toestand heeft een gunstig effect op de ziekte. De afwezigheid van ovulatie en menstruatie en verhoogde productie van progesteron blokkeren de progressie van de ziekte, nieuwe foci ontstaan ​​niet.

Endometriose is echter ook een verhoogde risicofactor voor zwangerschap: een pathologisch veranderd endometrium verhoogt het risico op een miskraam. Maar als de zwangerschap wordt waargenomen, voert de vrouw met elk onaangenaam symptoom medische aanbevelingen uit. Het is mogelijk om de baby naar de uitgerekende datum te brengen en de algemene toestand te normaliseren - de verspreiding van endometriose wordt onderbroken.

Op de fysiologische ontwikkeling van de foetus heeft de pathologische groei van heterotrofen geen nadelig effect. Het adhesieproces kan echter foetoplacentale insufficiëntie veroorzaken - de placenta krijgt minder zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn om de organische systemen van de toekomst van de baby te vormen.

Behandeling van retrocervicale endometriose

Na speciale medische onderzoeken wordt de lokalisatie van endometrioïde insluitsels gespecificeerd, maar de behandelingsstrategie blijft hetzelfde als in het geval van heterotrofie in een ander gebied.

De loop van de therapie wordt voor elke patiënt afzonderlijk gekozen - de behandeling kan conservatief, operatief en complex zijn.

Bij conservatieve behandeling worden hormonale geneesmiddelen voorgeschreven - orale anticonceptiva:

Wat is het gevaar van endometriose?
 • androgeen;
 • derivaten van norsteroïde;
 • analogen van het gonadotropine-releasing hormoon.

Gebruikt als intramusculaire injecties van histamine.

Ontstekingsremmende medicijnen, antispasmodica, vitamines worden gebruikt, de behandeling wordt aangevuld met enzymen voor de normalisatie van de darmfunctie.

Als de toestand niet stabiliseert of als er complicaties in de geschiedenis zijn:

 • myoma en andere goedaardige neoplasma's;
 • frequent en overvloedig bloeden, inclusief intermenstrueel bloeden;
 • een verhoogde kans op degeneratie van endometriose in een kwaadaardig proces, dan is chirurgische interventie noodzakelijk. Omdat retrocervicale endometriose bijna altijd het functioneren van naburige organen verstoort, wordt het snel behandeld.

Het is niet altijd mogelijk om een ​​chirurgische procedure uit te voeren met een bloedeloze methode met behulp van een laparoscopische operatie - in de meeste gevallen worden bandoperaties uitgevoerd met penetratie naar de focus van het baarmoederslijmvlies via de buikwand.

Na de operatie gaat de behandeling met hormonen door - de ziekte heeft de neiging om constant terug te keren.

Doel van de operatie:

Wat is het gevaar van endometriose?
 • herstel van genitale functie;
 • vermindering van pijn;
 • de mogelijkheid om terug te keren naar het seksuele leven.

Actief seksleven helpt om de normale hormonale achtergrond te herstellen.

Ook is het voor zijn normalisatie noodzakelijk om een ​​actieve levensstijl te leiden, om op een correcte en rationele manier te eten - om rauwe groenten en fruit met veel voedingsstoffen en vitaminen in de voeding op te nemen.

Het gebruik van tampons tijdens de menstruatie moet worden afgeschaft. Ze voorkomen de uitstroom van bloed en creëren gunstige omstandigheden voor de terugkeer van bloed, dat in de eileiders en het cervicale kanaal terechtkomt.

De mogelijkheid van herhaling van de ziekte neemt toe als de menstruatie de seksuele activiteit niet verlaat.

Helpt de hormonale achtergrond van folk remedies te normaliseren - kruidencollecties gebaseerd op planten die fyto-hormonen bevatten.

Zulke planten omvatten:

Wat is het gevaar van endometriose?
 • runder baarmoeder;
 • komkommer zwepen;
 • bieten - maak er sap van;
 • en anderen.

Een van de meest effectieve kosten voor de behandeling van endometriose is de volgende:

 • 1 deel neemt de wortel van de spoel en de herderstas;
 • 2 - brandnetel en sporish.

Giet een eetlepel van de collectie met kokend water - 250 ml, en aandringen op een warme plaats - bij voorkeur in een thermoskan, tot 2 uur. Op een dag moet je driemaal in een half glas drinken. Na een behandelingsperiode wordt een pauze van 10 dagen uitgevoerd en opnieuw wordt deze herhaald.

Bij de behandeling van endometriose met folkmethoden is het noodzakelijk om uw arts te raadplegen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

55 − = 47