Gezondheid van vrouwen

Wat moet ik doen als ik een knobbel of een zegel in mijn borst heb?

Wanneer een dergelijk fenomeen wordt ontdekt, ontstaan ​​er natuurlijk veel angsten over de aard ervan. Is het defect altijd een uiting van ernstige pathologie gebleken? Natuurlijk moet je eerst en vooral een arts bezoeken en de aard van de verdichting bepalen.

Met wat voor soort arts moet je contact opnemen als je een knobbel in je borst hebt?

Allereerst is raadpleging van een mammologist noodzakelijk. Later, na het vaststellen van de oorzaak, kan hij verwijzen naar andere nauw gespecialiseerde specialisten, bijvoorbeeld een oncoloog, een chirurg, een endocrinoloog of een therapeut.

Knobbeltje in de borst: de oorzaak van het uiterlijk - fibroadenoom

Dit is de naam voor een goedaardig neoplasma in de borstklier. Het kan in elk gebied voorkomen, maar verschijnt vaker boven de tepels.

Wat moet ik doen als ik een knobbel of een zegel in mijn borst heb?

De tumor kan muteren onder invloed van hormonen, bijvoorbeeld bij het gebruik van orale contraceptiva of tijdens de zwangerschap, dat wil zeggen dat de kegel sterk toeneemt of geheel verdwijnt. Fibroadenoom kan nodaal en bladachtig zijn.

Nodal. Wanneer palpatie duidelijk beperkte vorming van een ronde vorm in de vorm van een knobbel, tot een centimeter wordt gevoeld. Bij palpatie verschijnt pijn. Het is gemakkelijk om te ontdekken dat je op de rug ligt.

Het blad. Heeft duidelijke grenzen, maar meer ovale en hobbelige dimensies. Neigt tot een snelle toename, wat leidt tot een verandering in de vorm van de borst zelf.

Om van welk type fibroadenoom dan ook af te komen, kan dit alleen operatief zijn, omdat hun aanwezigheid leidt tot precancereuze aandoeningen en zelfs tot het uiterlijk van de kanker zelf.

Mastopathie of fibrocystisch

In dit geval is het een schending van de hormonale aard. Pathologie bestaat uit de proliferatie van bindweefsel en de opkomst van cysten gevuld met vloeistof. Fibrocystose kan van twee soorten zijn: nodulair (zeer gevaarlijk, omdat het vaak kanker wordt) en diffuus (veel zeehonden verspreid over de borstklier). Het is vermeldenswaard dat het onderzoek in de liggende positie van nodale fibrocystische niet voelbaar is.

Infecties en hormonale storingen

De aanwezigheid van zeehonden bij vrouwen van jonge leeftijd is vaak een variant van de norm. Dit komt door de menstruatiecyclus of zwangerschap. In deze situatie is de fout hormonen.

Tijdens het geven van borstvoeding komt melk langs de kanalen van de klieren in de borst en stagnatie van de klier manifesteert zich in knobbels. Bovendien kan uit de mond van de baby tijdens het voeden in de tepel de infectie doordringen. Deze manifesteren zich roodheid en ontsteking, koorts. In aanwezigheid van deze symptomen spreken van mastitis.

Borstletsel

Na een mislukte val of tijdens het sporten, kunt u uw borstkas kneuzen. Dit leidt tot de vorming van een blauwe plek en verdichting. Dit fenomeen is niet gevaarlijk en zal na enige tijd zelfstandig overgaan. Een bult in de borst, veroorzaakt door een blauwe plek, verdwijnt in een paar dagen.

Kankeronderwijs

De oorzaak van klonters in de borstkas kan oncologische pathologie zijn. Kankertumoren zijn vrij moeilijk om aan te raken, hebben geen uitgesproken vorm.

Het is noodzakelijk dat een vrouw door een oncoloog wordt onderzocht wanneer de volgende symptomen optreden:

Wat moet ik doen als ik een knobbel of een zegel in mijn borst heb?
 1. Het zegel bestaat uit hun meerdere knobbeltjes;
 2. De ene borst sterk van vorm veranderd in vergelijking met de andere;
 3. Op de huid zijn er depressies bij het opheffen van de handen;
 4. Veranderde de tepel, bijvoorbeeld, was getekend. Van daaruit zijn er ontladingen, meestal bloederig;
 5. Constante ernstige pijn op het gebied van verdichting (niet altijd);
 6. Toename van oksel lymfeklieren.

Alle vrouwen die de leeftijd van 35 jaar hebben bereikt, moeten eenmaal per jaar een onderzoek ondergaan bij een mammologist. Je moet ook de buste zelf controleren. Hoe de klier goed te voelen, zal de arts laten zien. Als er tijdens een dergelijk huisonderzoek een knobbel wordt gevonden, kun je niet blijven bij een bezoek aan een specialist.

Harde en zachte bobbel in de borst

Dit fenomeen kan een dikke necrose of lipoom zijn. Vetnecrose is een pathologie wanneer normale cellen veranderen en veranderen in ronde tumoren. Ze kunnen pijnlijk en moeilijk zijn of andersom. Dikke necrose kan optreden na een beroerte of ander letsel enkele weken en zelfs jaren na het letsel. In de regel passeert de ziekte vanzelf, maar er kan littekenweefsel worden gevormd, dat zichtbaar is op het mammogram, als een verzegeling in de borst.

Lipoom is een goedaardige tumor van vetweefsel. Het kan van verschillende grootte zijn. Een vrouw kan zich als één lipoom en meerdere tegelijkertijd vormen.

gezwellen

 1. Adenoom is een goedaardig neoplasma in het klierweefsel. In de regel is het een ronde, harde knobbel met gladde randen. Het kan tijdens palpatie enigszins verschuiven, het wordt zacht, het varieert afhankelijk van de cyclus. Adenoma wordt niet geassocieerd met oncologie;
 2. Intraductale papilloma is een formatie die lijkt op condyloma, in het kanaal van de borstklier. Meestal gelokaliseerd onder de tepel in de vorm van kleine zeehonden. Kan worden vergezeld door het spotten van de tepels. Verscheidene papilloma's komen gelijktijdig vaker voor bij jonge vrouwen, in de regel wordt er slechts één gevormd.

Net zoals een bal een bloedstolsel in een ader kan voelen. Flebitis komt voor in een grote ader die de borst in de zone van de oksel kruist. Symptomen zijn onder meer roodheid, pijn, lokale koorts, zwelling in de loop van het ontstoken bloedvat.

Hoe zich te ontdoen van knobbels en knobbels in de borst

Wat moet ik doen als ik een knobbel of een zegel in mijn borst heb?

In dit geval hebben we het over lactostase - stagnerende melk in de kanalen van de klier. Pathologie gaat gepaard met verharding, roodheid, er kan een lokale temperatuurstijging zijn.

De redenen voor melkstagnatie zijn verborgen in het voedingsregime, grote pauzes tussen voedingen, ongemakkelijk ondergoed.

De provocerende factor is ernstige vermoeidheid, stress. De meeste stagnatie vindt plaats in de eerste maanden van de lactatie, wanneer de productie van melk alleen wordt vastgesteld.

Hoe kun je de knobbels in je borst breken?

 1. Zorg voor uitstroom van melk - vaak om de baby op de borst te leggen, voor borstvoeding om de pijnlijke borst te screenen, kan het nodig zijn om de positie van de voeding te veranderen;
 2. Het verval van het aandeel met stagnatie nastreven. Na een kwalitatieve lediging van de borst neemt de lokale temperatuur af. Maar het is belangrijk om te bepalen of dit echt een stase in het kanaal is, omdat vergelijkbare symptomen zelfs bij het zwellen van weefsels kunnen worden waargenomen. In het laatste geval zal intens decanteren leiden tot een toename van oedeem;
 3. Na het voederen / decanteren 5-7 minuten koud aanbrengen om de pijn te verlichten en zwelling te voorkomen;
 4. Wanneer de melk komt, smeer dan de pijnlijke plekken tussen de voedende resorbeerbare zalven (arnica avenue) of gebruik folkremedies, bijvoorbeeld een licht afstootend koolblad;
 5. Beperk het gebruik van vloeistof gedurende 2-3 dagen. Drink niet meer dan 1 ½ liter schoon water per dag. In het bijzonder wordt het niet aanbevolen om thee, lactogenen te drinken.

Bij het ontwikkelen van lactostase is het erg belangrijk om de klonters onmiddellijk te verbreken. Anders gaat de pathologie over in mastitis. Optimaal - om een ​​specialist op het gebied van borstvoeding op de eerste dag te raadplegen. Je kunt niet nerveus zijn, je moet alle aanbevelingen van de dokter volgen, dan zal het ongemak snel verdwijnen, de borst zal zijn functie volledig herstellen.

Wanneer melk komt, is er pijn en borst in knobbels: mastitis

In dit geval is het een ontsteking van de borst. De oorzaken van zijn uiterlijk - de gelanceerde lactostase, barsten / schaafwonden van de tepels, waardoor infiltratie, hypothermie, bijkomende ziekten.

Wat moet ik doen als ik een knobbel of een zegel in mijn borst heb?

De symptomen van de pathologie omvatten een toename van de temperatuur van het hele lichaam, en niet alleen van de decollete-zone.

De gezondheidstoestand verslechtert, er zijn onprettige gevoelens bij beweging door een hand, hoofdpijn. Na het voeren of pompen, daalt de temperatuur niet.

Na naar de dokter te gaan en een diagnose te stellen, worden antibiotica voorgeschreven. Opgemerkt moet worden dat voor de duur van de antibioticatherapie er geen noodzaak is om te stoppen met borstvoeding.

Moderne farmacologie biedt veel medicijnen die in beperkte doses kunnen worden toegediend aan moeders die borstvoeding geven.

Het is onmogelijk om thermische invloed uit te oefenen, zelfs een warme douche is gecontra-indiceerd. In aanwezigheid van oedeem, zal warmte leiden tot een toename, en met purulente mastitis - de verspreiding van pathologie. Het wordt aanbevolen om koude toe te passen, waardoor de functie van de vaten wordt hersteld, zwelling en pijn worden verlicht. Help zalven met ontstekingsremmend en opneembaar effect.

Stel uzelf niet zelf een diagnose en neem contact op met een specialist als u de hierboven beschreven symptomen vindt!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

74 − 66 =