Haiwan peliharaan dibenarkan

Bagaimanakah kecederaan rahang dirawat di kucing?

Salah satu masalah yang berlaku dengan kucing domestik ialah kehelan atau penyebaran rahang. Dalam haiwan muda, patologi jenis ini disebabkan oleh trauma atau pergerakan cuai. Walaupun mitos kucing mobiliti, haiwan ini sering jatuh ke keping rendah perabot, dan pada masa ini badan mereka tidak mempunyai masa untuk menghidupkan dua paksi - seperti jatuh dari ketinggian yang besar, manakala kucing mendarat di atas kaki mereka sahaja. Dalam kes ini, mereka sering mendapat trauma craniocerebral.

Bagaimanakah kecederaan rahang dirawat di kucing?

Juga, kucing memukul kepala mereka pada objek pepejal, dibawa semasa permainan, membuka mulut mereka terlalu luas untuk menelan sebilangan besar makanan padat.

Dalam kucing lama, ligamen rahang lemah dan rahang bawah, berbentuk seperti kuda, digusur. kepala artikular slaid tulang temporal dan bergerak untuk bonggol artikular dan bertukar terkehel rahang bawah.

Bagaimana untuk menetapkan rahang kucing dan anda boleh mengendalikan tugas ini sendiri?

Gejala dan Diagnosis

Sekiranya kucing itu mempunyai hubungan dengan haiwan jalanan atau dia adalah tikus, pertama haiwan itu harus dibawa ke doktor haiwan.

Gejala kecederaan:

  • sebahagian atau sepenuhnya membuka mulut;
  • anjakan rintangan ke hadapan atau ke sisi;
  • sisihan dagu dari paksi;
  • mengimbangi proses coronoid, dan sebagai akibatnya, exophthalmos - exophthalmia dan kelegapan kornea disebabkan oleh pengumpulan cecair di organ penglihatan;
  • air liur;
  • kehilangan bahasa.
Bagaimanakah kecederaan rahang dirawat di kucing?

Dalam sesetengah kes, pendarahan mungkin berlaku, tetapi sangat jarang. Hanya pakar boleh membezakan terkehel atau subluxation tanda-tanda klinikal - dari badan-badan asing terperangkap di antara gigi, atau lumpuh rahang bawah.

Gejala terakhir adalah wujud dalam penyakit yang dahsyat, yang menular kepada manusia - rabies. Semasa penyakit ini, mulut boleh dengan mudah ditutup dengan tangan. Pastikan untuk memeriksa rongga mulut sebelum menetapkan kucing ke rahang.

Rawatan haiwan

Kepada kucing dan seekor anjing - anjing trauma ini juga sering berlaku - suatu kehelan mandibula diarahkan pada satu algoritma:

  1. Perlu memasukkan anestetik dan neuroleptik di kawasan saraf submaxillary;
  2. Di antara gigi satu batang dimasukkan, sehingga ketebalan 2 cm dan dimasukkan antara molar;
  3. Tangkap hujung rahang, bawa mereka hampir sama antara satu sama lain, tetapi menurunkan rahang belakang. Tiba-tiba melepaskan dan ambil tongkat - harus ada klik sifat apabila gigitan dipulihkan;
  4. Apabila bergerak ke arah proses coronoid, tangan harus ditekan pada rahang dari sisi untuk mengembalikannya ke garis tengah.

Sekiranya dislokasi tidak diprovokasi oleh patah proses artikular, maka tiada rawatan lanjut diperlukan. Dalam kucing, anda boleh mencuba secara manual anjakan bersama dengan menekan proses coronoid, ia harus dipindahkan ke bawah dan belakang. Untuk melaksanakan operasi ini, anda perlu mempunyai kemahiran tertentu.

Keadaan khas

Bagaimanakah kecederaan rahang dirawat di kucing?

Bagaimanakah haiwan penuaan dapat memperbaiki kehelan rahang itu sendiri? Sentiasa membawa kucing ke klinik veterinar itu mustahil dari segi fizikal - anjakan sendi berkenaan dengan kedudukannya kerana pembangunan displasia berlaku beberapa kali sehari, sebaik sahaja menguap kucing.

Biasanya dislokasi dalam kes ini bersifat satu sisi, mulut ditutup oleh kira-kira 60%. Pemeriksaan di negara ini dan pembezaan rabies tidak diperlukan - diagnosis telah dibuat dan dijelaskan.

Pemilik dinasihatkan untuk berbuat demikian dalam kes ini.

Sekiranya subluxation segar dan berlaku dengan segera di hadapan mereka, edema tidak mempunyai masa untuk membangunkan, dan otot-otot santai, maka bahagian bawah ditarik balik oleh rahang bawah dan sendi mudah dimasukkan ke dalam rongga artikular.

Pilihan kedua untuk kucing itu lebih menyakitkan, kerana ia dilakukan tanpa anestesia, tetapi mustahil untuk dilakukan tanpa ia jika otot telah tegang. Mulut sudah perlu memasukkan tourniquet dari tuala dan kemudian melaksanakan manipulasi di atas.

Jika haiwan itu "Kasihan", maka ia tidak akan dapat hidup dengan normal - dengan mulut setengah dibuka makan
perlu menelan, dan ini mempunyai kesan buruk terhadap keadaan organ-organ pencernaan. Kitty tidak menyakitkan sehingga dia akan terkejut. Dengan kehalusan biasa, ligamen begitu santai sehingga rahang sudah berjalan hampir dengan bebas.

Bagaimanakah kecederaan rahang dirawat di kucing?

Menyembuhkan terkehel biasa dalam haiwan kesayangan hanya boleh melalui pembedahan, tetapi oleh kerana pembedahan dilakukan di bawah bius am, pemilik penuaan haiwan takut untuk haiwan kesayangan mereka - serius boleh menderita sistem kardiovaskular dan kencing. Oleh itu, para pemilik dilatih untuk membantu kucing sendiri. Umur haiwan sehingga 6-8 tahun operasi boleh dijalankan tanpa rasa takut untuk keadaan umum - tentu saja, dengan mengambil gambar klinikal.

Sendiri seorang doktor haiwan

Adalah menarik bahawa dalam kebanyakan kes haiwan menyelesaikan masalah itu sendiri. Dengan ligamen santai, mereka dapat membantu diri mereka dengan kaki dan menyesuaikan rahang yang beralih.

Sudah tentu, kucing tidak dapat mengatasi dislokasi dua hala rumit dengan patah proses artikular, tetapi mereka boleh membetulkan sublaksasi selepas 2-3 pengulangan. Itulah sebabnya haiwan jalan tidak berjalan dengan mulut setengah terbuka, walaupun trauma yang sama untuk mamalia spesies ini adalah ciri-ciri.

Pencegahan dislokasi dan subluxation dalam haiwan peliharaan

Bagaimanakah kecederaan rahang dirawat di kucing?

Anda tidak dapat menjelaskan peraturan tingkah laku kepada kucing atau anjing: jangan menguap atau menelan kepingan besar. Walau bagaimanapun, pemilik di bawah daya untuk mengurangkan beban pada rahang bawah haiwan kesayangan. Mainan dibiarkan hanya kecil, makanan dipotong menjadi kepingan - haiwan lama juga boleh mengisarnya.

Dan anda perlu benar-benar meninggalkan makanan kering dan pergi pada diet yang lembut untuk penuaan haiwan dengan jumlah peningkatan dalam komposisi vitamin dan garam mineral.

Pemakanan perlu dipilih dengan berhati-hati, jika sebelum haiwan peliharaan diberi makan makanan kering, maka terlebih dahulu anda harus lulus ujian air kencing, sehingga peningkatan jumlah kalsium dalam makanan tidak memprovokasi urolithiasis.

Jangan lupa untuk nasihat mengenai kaedah diagnosis dan rawatan, anda perlu menghubungi doktor haiwan! Kesihatan dan mood yang baik untuk haiwan kesayangan anda!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

8 + 2 =