Ik ben mama!

Een kind slaapt met een halfopen oog – de norm of de afwijking?

Sommige ouders merken dat hun baby van tijd tot tijd slaapt met een halfopen ogen. Dit fenomeen beangstigt veel mensen, omdat maar weinig mensen weten dat dit gedrag tot een bepaalde leeftijd volledig normaal is en niet wordt beschouwd als een afwijking in de ontwikkeling van de baby. Om de angsten van jonge ouders ten aanzien van de schending van de slaap bij een kind definitief te verdrijven, zullen we de redenen voor deze aandoening en de mogelijke gevolgen ervan bespreken.

Kenmerken van slaap

Waarom slaapt een klein kind vaak met zijn ogen open?

Een kind slaapt met een halfopen oog - de norm of de afwijking?

Om dit probleem te begrijpen, is het de moeite waard om het mechanisme van slaap te beschouwen, dat uit twee fasen bestaat: snel en diep. In een tijd dat het lichaam in een fase van diepe slaap gaat, omvat het zenuwstelsel een autonome modus, zodat alle spieren volledig ontspannen zijn en de ademhaling gelijkmatiger en dieper wordt.

Maar om in zo'n toestand te komen, moet het kind het eerste stadium van oppervlakkige slaap overwinnen.


Het is op dit moment dat de kruimels een beetje kunnen trillen, en de baby zelf schreeuwt of kreunt. In dit stadium zijn kruimels vaak slaapt met open of halfopen ogen. Helaas wordt de exacte oorzaak van dit fenomeen niet door artsen vastgesteld, maar in de meeste gevallen vormt dergelijk gedrag geen enkel gevaar voor de gezondheid van pasgeborenen en kinderen tot twee jaar.

Mogelijke oorzaken

In sommige situaties kan relatieve afwijking van de norm wijzen op specifieke kenmerken van het lichaam.

En toch identificeren experts verschillende redenen voor dit gedrag:

Een kind slaapt met een halfopen oog - de norm of de afwijking?
 • mentale stress;
 • "Slaapwandelen";
 • genetische aanleg;
 • lagophthalmus.

Vaak wordt dit kenmerk gevonden bij kinderen, wiens ouders ook in een diepe kindertijd sliepen met halfopen ogen. Als dit uw geval is, is zorgen over de gezondheid van de baby niet de moeite waard. De pasgeborene zal dit fenomeen overstijgen tot 12-18 maanden van het leven, waardoor het probleem vanzelf zal verdampen.

Lagoftalm bij kinderen

Lagoftalm - oftalmische ziekte zonder ernstige gevolgen, die niet wordt geassocieerd met schendingen van slaapmechanismen. In aanwezigheid van ziekte kan een kind met open ogen tot een jaar of zelfs iets meer slapen. Maar artsen kalmeren ouders door het feit dat maximaal twee jaar angst voor deze toestand het niet waard is, omdat het geen afwijkingen in de ontwikkeling van het lichaam aangeeft.

Lagoftalm kan om verschillende redenen voorkomen, namelijk:

 • Verstoorde innervatie;
 • Afwijkingen in het werk van het zenuwstelsel;
 • Genetische aanleg.

Als dit fenomeen niet vaker dan twee of drie keer per week bij een baby wordt waargenomen, heb je niets nodig, maar als de baby vaker of altijd met halfopen ogen slaapt, is het de moeite waard om na te denken over een bezoek aan een specialist.

Somnambulism bij kinderen

Als een kind van twee jaar soms met geopende ogen slaapt, moeten ouders het probleem serieus nemen. Volgens specialisten kan dit de aanwezigheid van een dergelijke ziekte aangeven "Slaapwandelen" of slaapwandelen. Mensen met een dergelijke aandoening kunnen praten in een droom, lopen en zelfs een soort actie uitvoeren zonder zich bewust te zijn. In dit geval kan een kind van twee jaar in een staat van slaapwandelen een paar minuten tot een uur duren.

Symptomen van slaapwandelen zijn onder andere:

Een kind slaapt met een halfopen oog - de norm of de afwijking?
 • Slaap met halfopen ogen;
 • Incoherente spraak tijdens de slaap;
 • Lopend door de kamer in een droom;
 • Onvermogen om iets te onthouden van wat er gebeurt;
 • Desoriëntatie in de ruimte na een plotseling ontwaken.

Waarom is deze toestand gevaarlijk? Kinderen gekken kunnen zichzelf verwonden tijdens hun nachtelijke avonturen.

Helaas zijn er in de medische praktijk gevallen geweest waarin "Lunatics" viel uit balkons, viel van trappen of daken. Daarom, als u dergelijke symptomen tijdens de slaap opmerkt, moet u een specialist raadplegen.

Oorzaken van slaapwandelen en behandeling

Slaapwandelen in kruimels kan om verschillende redenen plaatsvinden:

 • Nedosyp en constante angst;
 • Stressstatussen;
 • Extreme vermoeidheid;
 • Gebrek aan goede wakkerheid en rust.
Een kind slaapt met een halfopen oog - de norm of de afwijking?

Wat moet je doen als een kind soms slaapt met zijn ogen open? Als er somnambulisme wordt vastgesteld, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Dergelijke omstandigheden worden met succes genoeg behandeld, dus negeer het probleem is het niet waard. Het eerste wat de expert zal doen is een diagnose, een doplerogram maken van de vaten van de hersenen. Bovendien moet u contact opnemen met een oogarts die zal rapporteren of er visuele problemen zijn.

In de regel is de behandeling beperkt tot het gebruik van sedativa, die een algemeen versterkend effect hebben. Bovendien kunt u samen met de arts de oorzaak van het fenomeen vaststellen, waardoor u de factoren die de ontwikkeling van slaapwandelen hebben beïnvloed, kunt elimineren.

In feite is het niet nodig om hierover verontrust te zijn, omdat volgens statistieken ongeveer 25-30% van de kinderen ooit minstens een keer in hun leven slaapwandelen hebben meegemaakt.


Bovendien verzekeren artsen dat op de leeftijd van zes jaar zo'n fenomeen vanzelf kan overgaan.

Hoe zich te gedragen tegenover ouders?

Als een pasgeboren baby slaapt met open of halfopen ogen, is het de moeite waard om met dergelijke artsen te overleggen:

 • oogarts;
 • de neuropatholoog;
 • neuropsychiatrist.

Hun conclusies zullen het mogelijk maken om te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is met de kruimel en of er enige reden is om zich zorgen te maken over zijn gezondheidstoestand. Om de baby gezond te laten slapen, zijn de ouders bovendien in staat zichzelf te verzorgen.

Om dit te doen, kun je een bepaalde ceremonie plannen voor het naar bed gaan:

 • baden in het water met een afkooksel van munt;
 • Zorg dat de kamer stil is;
 • leg de kruimel op hetzelfde moment.
Een kind slaapt met een halfopen oog - de norm of de afwijking?

Oudere kinderen kunnen 's nachts een sprookje lezen, dit zal bijdragen aan vroege ontspanning en in slaap vallen. En, natuurlijk, probeer de baby te beschermen tegen stress en emotionele stress. Slaapstoornissen in kruimels worden vaak veroorzaakt door stressinstabiliteit, waarvan de redenen erg hoog kunnen zijn. Volwassen ruzies, constante stress en gebrek aan slaap zijn gunstige voorwaarden voor de ontwikkeling van een kwaal.

Daarom, als u wilt dat uw kind altijd gezond is en geen problemen heeft met de slaap, zorg dan voor een warme en rustige sfeer in het huis.

Dit zal zeker bijdragen aan de juiste fysieke en emotionele ontwikkeling van de kruimels, evenals aan zijn gemoedsrust.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

72 − 62 =