Ik ben mama!

Gevoelige problemen tijdens de zwangerschap

Sommige veranderingen in het lichaam van een vrouw na de bevruchting komen in de beginperiode voor, andere iets later. Niet allemaal voelt ze, maar het feit dat de uitwendige delen van de geslachtsorganen opzwellen, voelt zich de eerste week.

Gevoelige problemen tijdens de zwangerschap

Dit is een normale reactie van het lichaam op veranderingen in de hormonale achtergrond. De snelheid van de lokale bloedstroom neemt toe, de baarmoeder neemt toe, er verschijnen pijnen in de schaamlippen.

Tijdens de zwangerschap neemt de immuunstatus af, waardoor het oedeem van de vulva niet alleen kan worden veroorzaakt door een verhoogde productie van progesteron. Gunstige omstandigheden worden gecreëerd voor exacerbatie van chronische ziekten - seksuele infecties die zich op het gebruikelijke tijdstip in een rusttoestand bevinden en die vulvovaginitis en bartholinitis veroorzaken. Op latere data kunnen spataderen ontstaan.

Wat te doen in zo'n toestand en hoe kan ik het ongemak wegnemen als de schaamlippen tijdens de zwangerschap gezwollen en pijnlijk zijn?

Fysiologische veranderingen

Normale fysiologische veranderingen in het uitwendige deel van de geslachtsorganen in de eerste weken na de conceptie zijn veranderingen in kleur en licht oedeem.

Lippen kunnen bruin, paars-blauwachtig of zelfs zwart worden. Er kan een lichte jeuk zijn, maar in de meeste gevallen lijkt het alsof de vrouw is aangekleed, dat wil zeggen dat de gebruikelijke oververhitting optreedt.

De schaamlippen bloeden tijdens de zwangerschap, er trad ulceratie op, de kleur en aard van de afscheiding veranderde, de cyanose was scherp uitgesproken en het oedeem was sterk - dit is abnormaal. Lichtongemakken zijn toegestaan, sterke pijn, die ongemak veroorzaken - een gelegenheid om een ​​arts te raadplegen.

Seksueel overdraagbare infecties

Jeuk en oedeem van de schaamlippen tijdens de zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door een infectie die veel vrouwen zelfs maar beschouwen als een teken van deze aandoening op zichzelf: candidiasis.

Flora van de vagina bestaat uit bacteriën van verschillende soorten en schimmels - candida - het is noodzakelijk aanwezig. Hoewel de immuniteit normaal is, zijn ze in evenwicht met nuttige lactobacillen, maar het zal afnemen, de schimmelflora begint zich actief te vermenigvuldigen.

Symptomen van candidiasis:

 • karakteristieke witte ontlading, die doet denken aan gestolde melk;
 • oedeem van de vaginale mucosa;
 • pijn en ernstige jeuk in het perineum.

Verwacht niet dat de spruw vanzelf zal verdwijnen - het vereist therapeutische effecten. De melkboer tijdens de zwangerschap wordt behandeld met plaatselijke preparaten, die worden voorgeschreven door een gynaecoloog.

In het feit dat wanneer zwangerschap gezwollen schaamlippen, het kan zijn om niet alleen de lijsters de schuld te geven. «Wordt wakker» en andere pathogene flora, die werd onderdrukt door normale immuniteit - gandarella, vaginale trichomonaden. Als de eerste micro-organismen voorwaardelijk pathogeen zijn, zijn de laatste micro-organismen seksueel overdraagbaar. Er is vulvovaginitis.

Symptomen van deze aandoening:

Gevoelige problemen tijdens de zwangerschap
 • brandende en sterke jeuk van de schaamlippen;
 • oedeem van de vulva vulva;
 • verhoogde secreties, die grijsachtig of groenig worden;
 • droogheid van het slijmvlies;
 • pijn in het perineum, die toeneemt met oefenen - lopen of tijdens geslachtsgemeenschap.

Het therapeutisch regime voor de eliminatie van vulvovaginitis wordt individueel toegewezen.

Het is nodig om uit te zoeken wat het precies teweegbracht - tijdens de zwangerschap kun je niet blindelings antibiotica van een breed werkingsspectrum drinken - en daarvoor moet je de analyse uitstrijken.

Ontstekingsproces wordt gestopt met behulp van lokale actie - de microbiële flora wordt vernietigd door irrigatie, zalven, zetpillen. Het selecteren van medicijnen gericht op de vernietiging van micro-organismen die de boosdoeners van de ziekte zijn. Antibacteriële geneesmiddelen worden zelden voorgeschreven, vooral in het eerste trimester.

Als de schaamlippen niet alleen opgezwollen zijn, maar er een vloeistofontlading is die tot een week aanhoudt, voelde de vrouw zwak aan, haar koorts steeg, en jeuk verscheen in de schaamlippen - een symptoom dat een teken kan zijn van een exacerbatie van genitale herpes.

Niet altijd tijdens de zwangerschap, herpes zweren op de schaamlippen krijgen de vorm van papels met vloeibare sereuze inhoud, het kan bijna asymptomatisch stromen. Eventuele veranderingen in de toestand - dit is een gelegenheid om een ​​arts te raadplegen.

Maar toch is het meest voorkomende symptoom waardoor herpes wordt gevonden een uitslag. Ze kunnen worden gelokaliseerd op de schaamlippen, de vaginale muren, de baarmoederhals.

Voor een zich ontwikkelende foetus is dit een zeer gevaarlijke ziekte - als herpes voor het eerst verschijnt, is dit een voldoende reden om de zwangerschap kunstmatig te beëindigen. Maar zelfs als het herpesvirus zich in een rusttoestand bevond en de verergering verscheen tegen de achtergrond van een afname van de immuniteit, is de behandeling van een zwangere vrouw zonder enige twijfel vereist. De acute vorm van herpetische infecties kan de vorming van de foetus verstoren, ontwikkelingsstoornissen veroorzaken - defecten in de hersenen en het centrale zenuwstelsel, afwijkingen in de fysiologische ontwikkeling, veroorzaken miskramen.

De malaise en uitbarstingen in het genitale gebied verdwijnen onafhankelijk na 10-14 dagen, maar de afwachtende houding mag niet worden ingenomen. Bij de eerste tekenen van genitale herpes is het noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen.

bartholinitis

Soms is bij zwangere vrouwen het oedeem aan de ene kant het meest uitgesproken en treden acute pijnen op in het perineum. Dus bartholinitis manifesteert zich - een ziekte waarbij de klieren die vaginale smering produceren, bezaaid raken. Bartholin-klieren zijn een gepaarde orgel dat zich bevindt in de dikte van de grote schaamlippen.

Symptomen van Bartholinitis:

Gevoelige problemen tijdens de zwangerschap
 • uitgesproken oedeem van de schaamlippen;
 • pijn in omringende weefsels;
 • roodheid van de slijmvliezen;
 • pijnlijke gewaarwordingen bij het bewegen en in een kalme staat.

Tijdens de zwangerschap manifesteert het ontstekingsproces zichzelf tegen een achtergrond van verminderde immuniteit.

Het kan worden veroorzaakt door:

 • Escherichia coli, die onder normale immuunstatus worden onderdrukt door nuttige bacteriën;
 • Stafylokokken en streptokokken, die in "Slapende" conditie - bijvoorbeeld als het lichaam chronische faryngitis of cariës had en pathogene bacteriën de bloedbaan binnendrongen;
 • specifieke micro-organismen die seksuele infecties opwekken.

In de meeste gevallen wordt bartholinitis behandeld met een gecombineerd effect - werkzaam en conservatief. Om infecties te elimineren, worden antibiotica gekozen die het veiligst zijn voor de foetus. Meest gebruikte antibacteriële geneesmiddelen penicilline-serie, vooral in het eerste trimester.

Spataderen

Vanaf het midden van het tweede trimester kan ongemak voor vrouwen worden veroorzaakt door een andere ziekte die oedemen veroorzaakt van externe gynaecologische organen - spataderen in de schaamlippen.

Tijdens de zwangerschap neemt de lokale bloedstroom in het bekkengebied toe, een derde cirkel van de bloedsomloop - de placenta verschijnt, op de vaten in het bekken en de kleine schaamlippen stijgt de belasting. Ten eerste kan een vrouw slechts een gering gewicht in het perineum voelen, vervolgens wordt de huid rood, een uitgesproken pijn verschijnt bij lopen, plassen en geslachtsgemeenschap.

Als varicose enigszins tot expressie wordt gebracht, kan het tijdens de zwangerschap niet worden behandeld. De arts zal adviseren om meer aandacht te besteden aan intieme hygiëne, om vaker te rusten tijdens het liggen. Ook moet men de mogelijkheid vermijden om het uitwendige gedeelte van de geslachtsorganen te verwonden, om de integriteit van de bloedvaten niet te beschadigen.

Als de aandoening een uitgesproken ongemak geeft, kunnen lokale middelen worden voorgeschreven die de bloedstroom verbeteren - zalven en gels.

Gevoelige problemen tijdens de zwangerschap

Aan het einde van het derde trimester wordt de behandeling van spataderen niet langer uitgevoerd, om geen bloeding tijdens de bevalling te veroorzaken.

Om de onaangename gevoelens van het oedeem van de schaamlippen tijdens de zwangerschap te verminderen, wordt een vrouw geadviseerd om comfortabel katoenen ondergoed te dragen, meer horizontaal te rusten, zich te kleden in het weer, regelmatig hygiënische maatregelen uit te voeren en geparfumeerde middelen voor intieme hygiëne te weigeren.

Als de zwelling van de geslachtsorganen toeneemt, zijn er afscheiding, zwakte of verhoogde temperatuur - neem contact op met de gynaecoloog.

Licht ongemak - fysiologie, pijn en ongemak - is een teken van ziekten van gynaecologische organen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

62 − 52 =