Ik ben mama!

Symptomen, oorzaken en behandeling van coeliakie bij kinderen

Nu vaker in het kantoor van de dokter kan een dergelijke diagnose als coeliakie horen. Ouders zijn bang en bezorgd, omdat deze ziekte bij maar heel weinig mensen bekend is. Coeliakie is een congenitale of verworven glutenintolerantie. In dit geval is de aandoening chronisch.

Gluten is een plantaardig eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, haver en gerst. Wanneer het intolerant is, beïnvloedt het irriterend de wanden van de darm, hetgeen de functie ervan schendt. Andere organen lijden echter, dus je moet de symptomen van pathologie tijdig zien en de nodige maatregelen nemen.

Symptomen van de ziekte

De moeilijkheid bij de diagnose is. Dat de tekenen van pathologie niet onmiddellijk worden gemanifesteerd, dat wil zeggen, het is bijna onmogelijk om een ​​kwaal in een baby te ontdekken. Diagnose wordt in de regel op oudere leeftijd uitgevoerd.

De eerste symptomen komen alleen voor bij baby's wanneer de producten die gluten bevatten hun dieet binnenkomen. Meestal gebeurt het op de leeftijd van 7-8 maanden, hoewel het soms gebeurt dat de ziekte zich binnen 2-3 jaar voelbaar maakt.

Je kunt het herkennen aan de volgende tekens:

Symptomen, oorzaken en behandeling van coeliakie bij kinderen
 1. Onvoldoende gewicht;
 2. Langzame groei;
 3. Psychoemotional kenmerken: korte bui, grilligheid, prikkelbaarheid, aanvallen van agressie, die scherp kunnen worden vervangen door lethargie en onverschilligheid;
 4. Schendingen van de ontlasting: stoelgang heeft een ondraaglijke onaangename geur, geleidelijk neemt hun hoeveelheid toe, de ontlasting wordt schuimig en papperig;
 5. Buikpijn van een stom personage, ontstaan ​​door aanvallen;
 6. Rachitis. Pathologie treedt op tegen de achtergrond van een gebrek aan calcium, omdat de darm het niet kan absorberen;
 7. Uitgestelde uitbarsting van permanente tanden, cariës al aanwezig;
 8. zwelling;
 9. Intolerantie voor koemelk.

We hebben de klassieke symptomen van de ziekte opgesomd, maar deze kunnen behoorlijk onvoorspelbaar gedrag vertonen en atypische tekens vertonen. Stomatitis, bloedarmoede, artritis, dermatitis, ernstige dorst, zwakte, frequent urineren, kaalheid en snelle vermoeidheid.

Maar altijd worden de eerste manifestaties waargenomen nadat het gluten in het dieet van het kind komt. In dit geval moet u naar een arts gaan en een volledige diagnose ondergaan, omdat een tijdige behandeling nogal trieste gevolgen zal voorkomen.

Diagnose van coeliakie bij jonge kinderen

De arts schrijft tests en onderzoeken voor, op geleide van symptomen en zijn eigen conclusies, omdat er in dit geval geen duidelijk actiealgoritme bestaat.

De diagnose is gebaseerd op de volgende maatregelen:

 • bloedonderzoek;
 • klinische symptomen;
 • coprogrammen (feces-analyse);
 • Colonoscopie (onderzoek van de darm met een speciaal hulpmiddel);
 • biopsieën van de slijmvliezen van de darmwand;
 • Echografie van het peritoneum;
 • een röntgen van een darm.

Hoe eerder een diagnose wordt gesteld, hoe sneller u het kind kunt behandelen. Correcte en tijdige therapie zal hem in staat stellen om een ​​volledig leven terug te keren.

Behandeling van kinderen met coeliakie: een dieet dat wordt voorgeschreven voor coeliakie

Symptomen, oorzaken en behandeling van coeliakie bij kinderen

Neem in dit geval een heel complex van maatregelen. We kunnen er geen momenten van uitsluiten, omdat in deze situatie alle gebeurtenissen belangrijk en doorslaggevend zijn. Allereerst moet je het dieet van de baby veranderen.

Correctie van het dieet is de basis van alle therapie. Houd eraan vast moet levenslang zijn, dus het is belangrijk om het kind zo snel mogelijk aan haar te leren. Met uitzondering van zijn menu-producten met gluten, zullen ouders de baby redden van ongemak in de darmen.


De volgende producten moeten permanent uit het dieet worden verwijderd:

 1. Alle producten van haver, rogge, tarwe en gerst;
 2. pasta;
 3. brood;
 4. cookies;
 5. Gebak en gebak;
 6. IJs;
 7. yoghurt;
 8. Halffabrikaten vlees;
 9. worsten;
 10. Ingeblikt voedsel;
 11. sauzen;
 12. Zeer volle melk is ongewenst.

Het dieet zou dergelijke producten moeten omvatten:

 1. rijst;
 2. aardappelen;
 3. boekweit;
 4. sojabonen;
 5. vis;
 6. maïs;
 7. kwark;
 8. groenten / fruit;
 9. bonen;
 10. plantaardige olie;
 11. mager vlees.

Goede voeding kan onaangename symptomen van de ziekte wegwerken.

Symptomen, oorzaken en behandeling van coeliakie bij kinderen

Tijdens een exacerbatie kan de arts fermentoterapiyu benoemen. Dit zal de functie van de alvleesklier en de lever bevorderen. Op individuele basis worden medicijnen, de dosis en de duur van de cursus door de gastro-enteroloog geselecteerd.

De beroemdste remedies voor deze groep zijn Creon, Pancreatin, Mezim, Pancitrat.

Voor kinderen met gluten-intolerantie is een behandeling met probiotica nodig om de natuurlijke intestinale microflora te herstellen.

Deze omvatten Bifidumbacterin, Lactobacterin, Hilak, Hilak-forte, Latsidofil. Ze worden voorgeschreven tijdens de periode van exacerbatie of door profylactische cursussen. Vitaminen zijn onmisbaar.

Intolerantie voor gluten leidt tot een tekort aan vitamines en sporenelementen, omdat hun absorptie door de darmwand wordt geschonden. Vitaminen moeten het lichaam binnendringen, zowel met voedselproducten als door de ontvangst van speciale complexen. Om dit ook te selecteren, moet een specialist.

Handicap: wordt het gegeven voor coeliakie bij kinderen?

Theoretisch hebben ouders het recht om een ​​handicap uit te vaardigen, omdat dit in de officiële definitie van de ziekte als ongeldig is aangegeven. Eerder kreeg een dergelijk kind 5 jaar lang een handicap. Nu zijn de criteria echter veranderd: ze worden niet bepaald door de ziekte, maar door de beperking van de vitale activiteit.

Bij vroegtijdige behandeling kan ciliairisme leiden tot andere pathologieën die de kwaliteit van leven van de patiënt echt beïnvloeden.

Bij een lang ziekteverloop dat niet gepaard gaat met therapie, kan er sprake zijn van:

 • diabetes mellitus;
 • chronische ontsteking van de lever;
 • pathologie van de gewrichten;
 • mentale retardatie;
 • pathologie van de schildklier;
 • stomatitis;
 • zweren van de darm;
 • zwelling van de mond en het maagdarmkanaal;
 • onvruchtbaarheid, gynaecologische aandoeningen;
 • epilepsie, schizofrenie, etc.

Mensen met coeliakie kunnen oncologische pathologieën ontwikkelen, die bekend staan ​​om hun hoge mate van letaliteit.

Maar een dieet vermijdt deze ernstige gevolgen. Dienovereenkomstig is het leven van het kind niet beperkt, het groeit en ontwikkelt zich met leeftijdsgenoten. Dit betekent dat hij geen recht heeft op een handicap, ondanks het feit dat hij zich moet houden aan een duur glutenvrij dieet voor het leven.

Sanitarium voor een kind met de diagnose coeliakie

Symptomen, oorzaken en behandeling van coeliakie bij kinderen

Het is noodzakelijk om eerst een arts te raadplegen. De vraag naar de noodzaak van een sanatorium-en-spa-behandeling wordt alleen door deze opgelost, geleid door bepaalde indicaties. Echter, coeliakie is niet opgenomen in de indicatielijst voor een dergelijke behandeling, maar het kind kan naar een sanatorium voor kinderen met voedselallergieën worden gestuurd.

Uiteindelijk wordt coeliakie veroorzaakt door gluten. Een kind in een sanatorium organiseert een dieet dat schadelijk voedsel zal elimineren. De behandeling wordt meestal gedaan voor kinderen vanaf 4 jaar of 2 jaar bij hun ouders. Voorafgaand aan de reis moet u een speciaal certificaat en een aantal andere documenten uitgeven.

Psychologische kenmerken van het oudere kind met coeliakie

Een serieus probleem is de sociale aanpassing van een zieke baby. In veel grote steden zijn speciale centra opgezet voor mensen met deze diagnose. De belangrijkste taken zijn de hulp aan de patiënt, zijn sociale aanpassing, verbetering van de kwaliteit van leven, psychologische ondersteuning.

Tegen de achtergrond van de ziekte, zoals hierboven al opgemerkt, kunnen er aanvallen van agressie, grilligheid, korte driftbuien zijn, die worden vervangen door apathie. Misschien heeft het kind de hulp van een psycholoog nodig.

Ouders moeten ook deelnemen aan het proces van aanpassing aan de nieuwe levensomstandigheden en hun inspanningen richten, zodat dit proces zo zacht mogelijk verloopt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

27 − = 21