Uitstel van spraakontwikkeling: help het kind om te leren praten | pangudownloads.com
Ik ben mama!

Uitstel van spraakontwikkeling: help het kind om te leren praten

De persoonlijkheid van het kind begint zich te vormen vanaf de eerste maanden van zijn leven en hangt niet alleen af ​​van de fysieke gegevens en de levensomstandigheden van de baby, maar ook van een dergelijke belangrijke vorm van kennis van de wereld als spraak en communicatie.

Uitstel van spraakontwikkeling: help het kind om te leren praten

Spraak is geen aangeboren eigenschap van een persoon, maar wordt overgedragen door opvoeders (eerst van familieleden, dan vrienden en leraren) en ontwikkelt zich, en wordt geleidelijk ingewikkelder. Leer de spraakvaardigheden van uw kind, om zijn mogelijkheden voor communicatie te onthullen en de beheersing van zijn moedertaal is de verantwoordelijkheid van elke ouder.

De ontwikkeling van spraak is gebaseerd op drie hoofdcomponenten: de spraakorganen, de kenmerken van de psyche en het leerproces. En problemen kunnen elk van hen betreffen. 

Wat is de temporele vertraging in spraakontwikkeling?

De normale loop van de spraakvorming verloopt met dezelfde stadia in alle kinderen, individuele verschillen kunnen zijn in de tijd van overgang van de ene fase naar de andere. Een significante vertraging in de spraak wordt pas duidelijk zichtbaar tot 3-4 jaar, wanneer het moeilijk wordt om de tekortkomingen te corrigeren, dus hoe eerder je de symptomen herkent, hoe gemakkelijker het zal zijn om het hoofd te bieden aan het probleem.

In de spraakvertraging kan de baby niet alleen worden verdacht van zijn fouten, maar ook van onwil om te communiceren, tekenen van misverstanden en een gebrek aan juiste reactie op uw woorden. Voor elke leeftijd zijn er controlepunten. 

Symptomen van vertraagde spraakontwikkeling zijn de volgende:

 • afwezigheid van respons op oproep op de leeftijd van 3 maanden en ouder;
 • het kind toont geen interesse wanneer hij naast hem geluiden, muziek en spraak hoort;
 • in 4 maanden werden geen labiale geluiden ontwikkeld - "b", "m", "p";
 • in zes maanden lijkt de baby geen verschil te voelen in je intonatie, probeert hij het niet te herhalen;
 • een kind van een jaar probeert niet een toespraak voor volwassenen te imiteren, is beperkt tot monosyllabische woorden, noemt zijn moeder alleen met tranen;
 • in 2 jaar geeft geen antwoord op een eenvoudige vraag, toont niet het woord dat op de foto staat;
 • in 3 jaar tijd is er geen toespraak, het kind begrijpt alleen teams van één team (begrijpt bijvoorbeeld niet de zin "Neem ... en geef ...");
 • in 4 jaar communiceert niet met andere mensen, omdat hij de spraak van volwassenen met moeite begrijpt;
 • in 3-4 jaar wordt de spraak van het kind alleen begrepen door familieleden, omdat hij onleesbaar spreekt of op ongepaste wijze woorden gebruikt. 

Aldus moet een kind met de leeftijd spraakvaardigheden in een bepaald tempo leren, waarbij de vertraging van meer dan drie maanden als kritiek wordt beschouwd. 

Wanneer je niet kunt doen zonder medische zorg

De vertraging in spraakontwikkeling bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Het vertragen van het tempo van de spraakontwikkeling is in sommige gevallen gemakkelijk op te lossen met een logopedist, in andere gevallen is de tussenkomst van een neuropatholoog en zelfs een chirurg vereist.

Neuropathie, voortvloeiend uit geboortetrauma of aangeboren ziekte, moet worden behandeld onder toezicht van een specialist. Prognoses voor vroege detectie van de ziekte en adequate behandeling zijn over het algemeen gunstig. Het negeren van het probleem en het uitstellen van de behandeling is echter onmogelijk.

De vertraging in de psycho-speech ontwikkeling kan een teken van autisme zijn, in welk geval de logopedist niet in staat zal zijn om voldoende hulp te bieden. Onderzoek (consultatie van een kinderneuroloog, een psycholoog, een encefalogram en een tomogram van de hersenen) zal voldoende informatie opleveren om een ​​defect te identificeren en actie te ondernemen.

Organen van spraak zouden zich normaal moeten ontwikkelen. Stilte van het kind of zijn onvermogen om de articulatie van eenvoudige geluiden onder de knie te krijgen, geeft gronden voor onderzoek naar gebreken in de mondholte, zachte en harde gehemelte, schedelbeenderen, kaken. Als dergelijke gebreken ontbreken, kunt u zich beperken tot beroepen in het kantoor van de logopedist of thuis. 

Hoe een kind te helpen zonder een logopedist

Uitstel van spraakontwikkeling: help het kind om te leren praten

Het bezoeken van een logopedist en een kinderontsteker is uiterst noodzakelijk voor de diagnose, omdat alleen een gekwalificeerde specialist een vertraging in de ontwikkeling van mentale en spraakgebeurtenissen kan detecteren. De meest attente moeder is niet in staat om een ​​professionele beoordeling te geven op het niveau van een ervaren arts.

Na het onderzoek kunt u echter na ontvangst van aanbevelingen thuis blijven werken met het kind, hoewel de logopedisten er vaak op staan ​​om hun kantoor te bezoeken voor individuele onderzoeken.

Als u zelf beslist om het defect van de spraak van uw baby te verhelpen, heeft u enkele technieken nodig, waarmee u de ontwikkeling van het spraakcentrum van het kind kunt versnellen.

Uitstekende resultaten geven tafelspellen voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Je hebt verschillende reeksen kinderlotto's met kleurrijke kaarten nodig, maar het is beter om de brieven uit te stellen tot 4-5 jaar. Kubussen met een verscheidenheid aan eenvoudige figuren zijn ook handig.

Voor de ontwikkeling van fijne motoriek, krijg een of twee sets van ontwerpers (afhankelijk van leeftijd, zonder details, die het kind kan slikken of schuiven in de neus, oor), kleine blokjes om te bouwen "sluizen", Klein speelgoed van echte dieren en voorwerpen (haas, hanenkam, paddenstoel, emmer, auto, vliegtuig).

Doe een half uur twee keer per dag, probeer het kind te interesseren voor het onderwerp, zeg de naam van elk kind, controleer of het kind zich heeft gerealiseerd als hij het onderwerp op uw vraag correct kan aanwijzen.

Foto's van lotto moeten in verschillende reeksen worden gevouwen en onvermoeibaar de namen van de erop afgebeelde objecten uitspreken. Bijvoorbeeld, vouw vandaag lotto in kleuren, morgen - in vormen, maak de taak ingewikkeld en leer het kind om uit de kaarten alleen foto's van dieren te kiezen, natuurlijk, met jouw tips.

Bereid je voor op wat je nodig hebt om veel te praten. Trainen op deze leeftijd is niet gebouwd op de schattingen van de baby, hij kan niet "overwegen"En dat"teddybeer"En"konijntje"- a"dieren". Zelfs als je hem dit woord leert, is het niveau van abstractie van een baby in 2-3 jaar niet zo hoog.

Blijf bellen en praten over onderwerpen, maar maak het kind niet "berekenen"Moeilijke vragen voor hem.

Massage technieken voor de beste spraak van uw kind

Je kunt niet alleen spellen spelen met woorden.

Activeer het spraakpunt in de linkerhersenhelft met behulp van een speciale massage met een vertraging in de spraakontwikkeling: 

 • Massage van palmen en palmen moet dagelijks op hetzelfde tijdstip worden gedaan, ongeveer 10 minuten;
 • wrijven met lichte palmbewegingen;
 • wrijf over de achterkant van de hand;
 • Circulaire bewegingen om polsgewrichten uit te rekken;
 • veeg snel elke vinger apart;
 • buig en maak vier vingers los en afzonderlijk - tegenover de duim;
 • strek voorzichtig uw vingers, kantel ze naar de rug van de hand gedurende ongeveer 1 minuut;
 • katoenmassage op de handpalmen gedurende ongeveer 1 minuut;
 • speel met het kind, vraag hem om al je vingers te vangen met je vinger, die je snel moet ongedaan maken en opnieuw in de palm van je kind moet leggen.
Uitstel van spraakontwikkeling: help het kind om te leren praten

Blijven de massage voor een lange tijd - zes maanden of een jaar. Neem pauzes, maar niet meer dan 2 dagen. Sta erop, als het kind niet gelokaliseerd is om te masseren, maar verkrachting niet in geval van gewelddadige negatieve reactie.

Het geduld van kinderen is slecht ontwikkeld, dus ga voor een truc - masseer de massage onder het spel, doe het tijdens het wandelen, zwemmen, samen liedjes zingen, vraag het de baby "helpen"Jij, wat er ook gebeurt, het belangrijkste, als hij absoluut niet van handmassage houdt, probeer hem dan af te leiden, zelfs door te praten.

In extreme gevallen, onthoud een tijdje van de massage, zodat het kind tijd heeft om te vergeten wat hij niet leuk vond, en doorgaan, alsof er niets was gebeurd. Massage is zeer effectief, probeer er alles aan te doen om deze methode bij jou past! 

Wat ook de reden is van de vertraging, doe er alles aan om uw kind te helpen de volledige spraakvaardigheid te leren, uw toekomst hangt af van uw ijver!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

14 + = 17