Acne hos nyfödda: typer, orsaker till utseende, behandling | pangudownloads.com
Jag är mamma!

Acne hos nyfödda: typer, orsaker till utseende, behandling

Men konstigt det kan låta, neonatal finnar är inte ovanliga och inte en katastrof. De uppstår av olika orsaker, vissa av dem utgör inte ett hot mot barnets hälsa, andra kan indikera en sjukdom.

Hur man bestämmer när man oroar sig, och när man behöver lugna sig och bara vänta?

Vad är finnar hos nyfödda?

Acne hos nyfödda: typer, orsaker till utseende, behandling

Akne hos spädbarn är av flera slag, vilket kommer att diskuteras nedan.

Små vita ål (milium) förekommer på barnets ansikte, särskilt på näsan, under de första veckorna av sitt liv på grund av igensättning av porer. Sådana finnar orsakar inte obehag och överförs oberoende om några veckor, när barnet har bildat talgkörtlar helt.

Gult-vita finnar, omgivna av en röd ring, kallas giftig erytem. Oftast förekommer de på kroppen, nämligen på barnets mage under den första veckan i sitt liv. De försvinner också om cirka två veckor. Orsaken till utseendet på sådant utslag i en nyfödd är utsöndringen av ett stort antal biologiskt aktiva substanser som frigörs vid förstöringen av celler som är involverade i allergiska reaktioner.

Det vill säga det är ett fysiologiskt utslag som orsakas av att barnets kropp anpassas till nya existensförhållanden. Giftig erytem är ett ganska vanligt utslag som uppträder på kroppen i cirka 20-50% av nyfödda på 2: e och 4: e dagen i sitt liv.

Ett rött utslag, som framför allt förekommer på alltför våta delar av kroppen: i halsens vikar, ljung, bakom öronen, kallas svettning. Irriterad röd hud känns grov under beröring. Ibland kan pustler bildas.

Om du börjar krita, kan finnorna flytta till ansiktet. Det är utslag på grund av att barnet svettar hårt, till exempel i varmt väder eller om det är klädt för varmt. För att förhindra att svettning uppträder bör du sätta nyfödda i lös ljuskläder av naturmaterial.

Om svetten redan har uppstått kan du hjälpa barnet att klara det, tvätta huden med kallt vatten eller en lösning av läsk (ett glas vatten för att ta en tesked bakpulver). Det är nödvändigt att försiktigt applicera bomullsullen som är nedsänkt i lösning eller vatten till finnar, skölj försiktigt och torka, gnugga inte barnets hud, tk. hon är väldigt mild. Det rekommenderas också att babyblöjor är mindre benägna att bära.

Vid ungefär 3 veckor kan ett rött fettutslag förekomma på barnets ansikte, som en tonåring, på kinderna, medan huden blir grov. Sådana blackheads uppträder på grund av bildandet av hormonell bakgrund och passerar självständigt i högst en och en halv månad.

Hormonal akne hos nyfödda förekommer vanligtvis i ansiktet och passerar sedan till bak och nacke, ibland kan de hoppa pustler med pustler, det här är normalt. Det viktigaste är att inte röra vid dem och gnugga inte dem för att förhindra infektion.

Acne hos nyfödda: typer, orsaker till utseende, behandling

Ibland produceras talg i stora mängder på grund av det höga innehållet av hormoner i en nyfödd kropps kropp. Det klumpar i talgkörtlarna, vilket leder till deras inflammation och bildandet av små knölar. Sådana prishchiki-föräldrar kallar barnål och experter seborrheisk dermatit. I allmänhet förekommer utslag och skorpor på pannan nära håret, mindre ofta på nacke, öron, rygg, bröst, kinder.

Det finns också allergisk akne. Orsaken till deras utseende är allergener i bröstmjölk eller en blandning. Mamma behöver därför noggrant övervaka vad hon äter. Vid artificiell utfodring bör du noggrant välja blandningen.

Dessutom kan utseendet på allergiska röda finnar på kroppen hos ett nyfött associeras med en reaktion på yttre stimuli, till exempel tvättpulver, blommande växter etc.

Finnar kan också orsakas av olika sjukdomar, till exempel dysbakteri, vallkoppor, mässling. Vanligtvis, i sådana fall, åtföljs de av andra symtom. Med dysbakterier i den nyfödda ömma magen på grund av kolik, visar han oro, hans stol är bruten. Om orsakerna till utslaget inte är klara, bör du rådfråga din läkare.

Förebyggande och behandling av akne hos barnet

Vita finnar hos nyfödda är vanligtvis fysiologiska och behöver inte behandlas. De passerar sig själva, i vissa fall kan läkaren ordinera en salva. Allergiska utslag försvinner också på egen hand när allergenet tas bort. Om du har akne i en bebis kropp, bör du ompröva hans kost.

Vid amning behöver moderen noggrant välja produkter, bör raderas:

  • sötsaker;
  • Rökt och kryddig mat;
  • Röda produkter, till exempel jordgubbar, betor, tomater.

När artificiell utfodring noggrant ska övervaka reaktionen hos den nyfödda efter att ha ätit, om utslaget inträffar under dagen, rekommenderas att byta blandningen.

Det är också nödvändigt att noggrant studera tvättmedel som kommer i kontakt med barnets hud vid badande. De ska vara hypoallergena, lämpliga för känslig hud. Om hudutslaget syns på kinderna, hakan eller pannan, bör du försiktigt torka bort dessa problemområden med vatten eller en svag lösning av kaliumpermanganat.

Acne hos nyfödda: typer, orsaker till utseende, behandling

Det rekommenderas att tvätta barnet minst två gånger om dagen. Om du gnuggar hårt kan du skada akne på kinderna hos de nyfödda, de får smuts och bakterier, de blir inflammerade och kan spridas vidare.

Om utslaget har spridit sig över hela kroppen, ska barnet badas i en svag manganlösning eller lägga till ett avkok av kamomill eller alternerande till vattnet. De torkar finnorna bra. Barnet bör ta luftbad oftare. Om utslaget är lokaliserat i ljumskområdet rekommenderas att du slutar ha på sig blöjan eller åtminstone klä den så sällan som möjligt.

Det är väldigt viktigt att inte pressa finnorna på ansikte av nyfödda. Du kan inte behandla utslag med pulver, alkohollösningar, antibiotika, hormonala salvor, antihistaminer, surmjölkbakterier. Om finnorna på kinderna inte fortsätter för länge, till och med trots alla åtgärder som vidtagits och också spridas bör man konsultera en hudläkare.

I alla farhågor och tvivel är det bäst att inte engagera sig i självmedicinering, utan att konsultera en läkare.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 73 = 77