Jag är mamma!

Bradyarytmi hos barn: orsaker, symptom, behandling

Bradyarytmi (bradykardi), uttryckt hos barn, är ett tillstånd som kännetecknas av en minskad frekvens av hjärtslag. Vid nyfödda är normen 100 slag per minut, hos barn från 1 till 6 år - 70-80. Den främsta orsaken till patologins utseende hos barn är en ökad ton i vagusnerven, som uppstår vid patologiska tillstånd i myokardiet.

Formen av sjukdomen

Bradyarytmi hos barn: orsaker, symptom, behandling

Bradyarytmi kan vara absolut eller relativ. Den första är en konstant sänkt rytm, oavsett vilka faktorer som påverkar barnets tillstånd och tillstånd. Närvaron av en andra sägs i fallet då rytmen förändras under inverkan av vissa faktorer, till exempel hypertermi.

Måttlig bradyarytmi uppträder ofta hos barn och kännetecknas av utseende av takykardi vid utandning. Ett liknande tillstånd kan uppstå, till exempel på grund av kall exponering.

Avvikelser kan vara primära eller sekundära, när andra patologier (njursjukdom, myxedem, cerebralt ödem, intrakraniellt hematom osv.) Har en effekt.

Som regel uppenbarar sig inte sjukdomen på något sätt. I annat fall finns det huvudvärk, yrsel och till och med förlust av medvetande vid fördjupning av patologi. Det senare tillståndet beror på försämrad leverans av blod till hjärnan.

Sjukdomen har två former:

  • Sinus bradyarytmi, som förekommer hos barn och vuxna, kännetecknas av en hjärtfrekvens till 60 slag per minut, men sinusrytmen bevaras. Det är värt att notera att detta villkor är ganska naturligt för idrottare och andra utbildade personer. Men i en annan situation betraktas detta som en patologi. Det leder till en avvikelse från en överdos av Digoxin, antiarytmika, kalciumkanalblockerare, beta-adrenoblockerare. Sinusformen av sjukdomen behandlas med hjälp av annullering av de medel som provocerade den;
  • Nodalrytmen skiljer sig åt då pulsen inte kommer från sinus men från den atrioventrikulära noden. Om patologin inte försvinner efter avskaffandet av droger som orsakade rytmens avvikelse, ta hand om installationen av en pacemaker.

Allvarlig och måttlig sinus bradyarytmi hos vuxna och barn

Denna sjukdom observeras hos människor i alla åldrar, inklusive spädbarn. Patologi härstammar i sinusnoden, som är ansvarig för hjärtritmen och sammandragningen.

Det är värt att notera att hjärtatsystemets aktivitet praktiskt taget inte påverkas, och personen ser ganska frisk ut med en vanlig medicinsk undersökning. Men själva sinusformen av patologi håller hela tiden kroppen i en hypoxisk tillstånd.

Som vi ser uppträder sjukdomen hos äldre och hos unga utan synliga störningar i hjärtsystemet. Dessutom diagnostiseras abnormiteter ofta hos barn och ungdomar. Detta beror på att vagusnerven motsvarar sinusnodens funktion och det minskar med åldern. Hos personer över 40 år indikerar respiratorisk bradyarytmi en primär lesion av sinusnoden eller autonom dysfunktion.

Orsaken till avvikelsen kan fungera som en virussjukdom, trombos och andra vaskulära patologier, inflammatoriska processer, hjärtinfarkt, myokardit, kardioskleros. Mycket sällan, men fortfarande sker denna avvikelse i cancerhartsjukdomar.

Hos ungdomar utvecklas sjukdomen oftast i strid mot sköldkörteln. Dessutom är läkemedelsdosering inte utesluten. Den uttryckta formen åtföljs av den allmänna delikatessen, yrsel och huvudvärk. Måttlig sinus bradyarytmi, som förekommer hos barn eller vuxna, brukar inte åtföljas av klagomål, eftersom det inte påverkar kardiodynamiken.

Orsaker till sjukdomen

Bradyarytmi hos barn: orsaker, symptom, behandling

Som redan nämnts förekommer hos barn en abnormitet mot bakgrund av en ökning av vagusnervans ton på grund av den patologiska processen i myokardiet.

Andra orsaker inkluderar ärftlig predisposition, vegetativ-vaskulär dystoni, patologier av sköldkörteln. Bidra till utvecklingen av sjukdomen, virusinfektioner, tonsillit etc.

Hos vuxna förekommer avvikelsen mot bakgrund av inflammatoriska och degenerativa lesioner av sinusnoden. Hos äldre människor kan orsakas av kardioskleros. Sällan är orsaken cancerproblem. Bradyarytmi kan leda till ökat intrakraniellt tryck, virusinfektioner, hypotyroidism, liksom elektrolytblodsjukdomar och kranskärlssjukdom.

Symtom på avvikelse

Den måttliga formen av sjukdomen kännetecknas av endast ett symptom: en hjärtfrekvens på 40 slag per minut. På de tecken som redan uttryckts ovan. Patienten kan känna att hans hjärta saktar eller stannar, det finns en känsla av tyngd i bröstet.

Villkorlig patologi är uppdelad i kompenserad och dekompenserad. Den första åtföljs inte av några symtom. Sjuka människor i hela sitt liv kanske inte vet om deras tillstånd.

Dekompenserad form är farligare, eftersom den kännetecknas av symptom på cirkulationsstörningar i hjärnan. Med sjukdomsprogressionen utvecklas Morgagni-Adams-Stokes syndrom.

Under en attack slutar blodcirkulationen plötsligt, spontan avföring och urinering uppträder. Då återställs hjärtautomatiken plötsligt och patienten återfår medvetenhet, men ibland krävs återanpassningsåtgärder. På grund av den neurologiska kliniska bilden utförs behandlingen på neurologiska sjukhus.

Sinus bradyarytmi kännetecknas av svimning och ökad utmattning. Med sjukdomsprogressionen sjunker blodtrycket, vilket leder till kollaps och arytmisk chock.

Respiratorisk bradyarytmi hos barn manifesteras av ökad hjärtfrekvens vid inspiration och saktar ner vid utandning.

Hur brott uppstår hos barn och ungdomar

Diagnosen av bradyarytmi sätts på barn vars hjärtfrekvens sjunker till 60 slag per minut. I detta fall finns det ingen störning av hjärtsystemet. Sjukdomen kan manifestera sig i en regelbunden saktning av puls.

Ofta hos barn diagnostiseras andningsorganen. Ett sådant tillstånd provoceras vanligen av yttre faktorer, till exempel kallt. Det kan dock inte bara vara sekundärt, men också primärt. Patologi uppträder mot bakgrund av hjärnödem, leversjukdom, intrakraniellt hematom.

Dessutom kan en sinusform, som orsakas av en ökad ton av vagusnerven, detekteras. Ibland känns avvikelsen av den ordinarie avmatningen av rytmen, oberoende av tillståndet och de faktorer som påverkar det.

Patologin manifesterar som regel inte sig själv. Om föräldrar själva märkte avvikelser från sitt barn, bör läkare genomföra en omfattande undersökning. Barnens bradyarytmi är oftast inte permanent, förekommer endast i vissa situationer, och med ålder passerar sig själv.

Bekräfta diagnosen med elektrokardiografi. Med hjälp av denna metod kan du kontrollera om hjärtat är förstorat eller inte, vad är dess håligheter och avslöjar andra patologier.

Patologier av sköldkörteln, vegetativ-vaskulär dystoni, ärftlig predisposition, infektionssjukdomar - dessa störningar ökar risken för sjukdomen.

Bradyarytmi hos barn: orsaker, symptom, behandling

Den uttryckta formen hos barn kan uppenbaras av smärta i hjärtat, försämrad syn, konstant trötthet och kall svett. Om kramper uppstår kan elektrostimulering vara nödvändig. På grund av överträdelsen av blodcirkulationen i hjärnan kan ett barn förlora medvetandet.

I det överväldigande flertalet fall är detta ett tillfälligt fenomen som lätt kan anpassas till korrigering. Om barnet är väl och det inte finns några klagomål kommer sjukdomen att återgå till tiden och ingen allvarlig behandling krävs.

Hur bli av med sjukdomen

Behandling av bradyarytmier hos vuxna och barn är signifikant olika. Barn och tonåringar måste ständigt göra EKG för att övervaka deras tillstånd. Det är nödvändigt att regelbundet besöka barnkardiologen och eventuellt vara registrerad hos honom.

Föräldrar bör mätta kosten med mat som är rik på kalium, magnesium, B-vitaminer.

Det rekommenderas att gå in i menyn mer mejeri, kött (nötkött, fjäderfä), nötter, torkade frukter, bovete och havregryn, baljväxter, tomater, citrus, spenat, surkål. Oavsett ålder måste du göra andnings gymnastik.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 5 = 4