Bagaimana untuk berjalan di atas tongkat selepas kecederaan? | pangudownloads.com
Kecantikan dan kesihatan

Bagaimana untuk berjalan di atas tongkat selepas kecederaan?

Selepas pembedahan di dinding traumatologi, seseorang sering belajar cara baru bergerak – pada tongkat. Ia adalah alat yang melegakan beban berlebihan daripada anggota badan yang sakit, membantu menyelaras dan menjalani kehidupan yang penuh. Walau bagaimanapun, bagi tongkat axillary untuk benar-benar menjadi sokongan yang boleh dipercayai, mereka tidak perlu dipilih dengan betul, tetapi juga untuk belajar bergerak tanpa usaha dan kerosakan kepada keseluruhan kesejahteraan.

Terma Penggunaan Umum

Bagaimana untuk berjalan di atas tongkat selepas kecederaan?

Bermula untuk belajar berjalan di atas tongkat sokongan hanya perlu selepas orang yang telah menjalani trauma dari anggota bawah, akan dapat duduk dengan bebas.

Pada masa yang sama, dia perlu memastikan bahawa dia dapat keluar dari tempat tidur pada kaki yang sihat, bersandar di belakang perabot atau lengan yang dicadangkan. Sebelum anda belajar cara kerja tongkat sebagai kaki anda sendiri, mereka harus disesuaikan dengan ciri dan parameter fizikal peribadi anda.

Ini bermakna bahawa sokongan harus diselaraskan mengikut ketinggiannya. Di samping itu, tongkat tongkat perlu diperbaiki supaya ada jurang beberapa sentimeter antara bahagian paling atas dan ketiaknya.

Bahagian belakang harus disimpan hanya lurus, dan paddler harus diposisikan sehingga sendi siku membentuk sudut sebesar 90 derajat.

Kami berjalan dengan betul dan selamat

Sebelum anda mula belajar untuk berjalan di atas tongkat, penting untuk mendapatkan bantuan dan keselamatan seseorang yang biasa atau pegawai perubatan. Dalam situasi yang berbeza, algoritma gerakan akan berbeza.

Sebagai contoh, jika seseorang berdiri di atas satu kaki yang sihat, memegang tongkat di satu tangan, dan yang lain bersandar di atas meja atau tangan penolong, maka dia harus melakukan ini:

Bagaimana untuk berjalan di atas tongkat selepas kecederaan?
 • Tetapkan kayu ke hadapan untuk lebar padang biasa;
 • Pindahkan keseluruhan berat badan ke peranti;
 • Gerakkan anggota yang tidak disentuh ke jarak yang diinginkan;
 • Ulangi tindakan tersebut sehingga pesawat rujukan berakhir;
 • Selepas itu, corong diganti ke tangan yang lain, dan anda boleh bergerak kembali.

Sekiranya dasar-dasar cara berjalan di kruk kayu dengan betul harus dikuasai sendiri, arahan akan kelihatan seperti ini:

 • Setiap batang sokongan bergantian ke hadapan dengan panjang padang biasa;
 • Jisim seluruh tubuh dipindahkan ke peranti;
 • Pada panjang langkah, anggota badan yang sihat bergerak;
 • Semuanya diulang lagi.

Setelah menguasai kaedah pergerakan awal pada tongkat, anda boleh mula membawa mereka ke hadapan pada satu-satu masa, bukan sebaliknya. Ingat, orang yang berdiri di atas lekapan harus sedikit dinaikkan ke sisi, yang menambah kestabilan tambahan.

Sebelum mempelajari cara berjalan di tongkat kayu, bacalah garis panduan umum berikut:

 • Berat perlu dipindahkan ke tangan, bukan ke ketiak, supaya tidak menggosok kedua;
 • Walaupun semasa waktu tertentu, penting untuk mengekalkan asas sokongan yang luas;
 • Untuk mengetahui dengan cepat bagaimana mengendalikan peranti sampingan, sentiasa simpannya di hadapan anggota badan, dan pada jarak 10 cm dari kaus kaki mereka;
 • Sekiranya tongkat mempunyai abutments di ketiak, maka jawatan sokongan mereka hendaklah disimpan mendekati dada yang mungkin;
 • Berjalan di atas tangga atau satah lurus, kepala, dan belakang, harus disimpan hanya lurus.

Landmark

Dengan terbiasa menavigasi di dalam bilik anda, sudah tiba masanya untuk mengetahui betapa selamatnya berjalan di atas tongkat tangga di tangga, jalan-jalan dan di dalam bilik yang berbeza-beza.

Jadi:

Bagaimana untuk berjalan di atas tongkat selepas kecederaan?
 • Sekiranya anda ingin bangkit dengan betul dari bangku, lampiran diletakkan bersama-sama, diletakkan di sebelah anggota yang cedera dan mengambilnya dari dalam. Maka perlu untuk membuang kruk melalui kerusi dan meluruskan kaki yang utuh;
 • Berjalan kaki ulang alik adalah penyelesaian yang paling mudah untuk pemula. Menurut beliau, tongkat dibuang ke hadapan, mereka membawa berat tubuh, tangan bernafas, dan anggota badan yang sihat ketika ia meluncur ke arah yang betul;
 • Sekarang tentang bagaimana untuk memanjat atau turun tangga selepas retak atau regangan yang kuat. Batang dilipat, diambil di bawah satu tangan, sementara yang kedua dicengkam oleh pagar dan memberikan tumpangan. Rising, peranti harus diletakkan pada tahap yang sama dengan kaki yang sihat, dan seluruh badan harus sama rata di kedua-dua pendukung – rel dan tongkat yang dilipat. Badan yang sihat naik satu langkah yang lebih tinggi, dan hanya apabila ia benar-benar lurus, anda boleh tarik kaki sakit;
 • Descend harus seperti berikut: peranti sokongan diletakkan pada langkah bawah, anggota gypsy ditarik ke depan. Beratnya diedarkan secara merata kepada rel dan batang tambahan, dan kaki kedua diletakkan pada langkah lebih rendah.

Akhirnya, kita akan memikirkan berapa lama kursus pemulihan selepas patah, dan berapa ramai yang perlu berjalan di atas tongkat. Istilah yang tepat akan diumumkan kepada anda oleh doktor anda yang akan menentukan keterukan kecederaan dan akibatnya. Contohnya, selepas operasi tipikal, ia perlu bergantung kepada tiang selama sekurang-kurangnya 1-2 bulan, sementara yang lebih kompleks memimpin bahkan untuk kecacatan seumur hidup.

Pakar yang sama akan menjawab persoalan bagaimana untuk berjalan selepas memberikan kruk, sama ada menggunakan tongkat, dan berapa lama menunggu pemulihan penuh. Semua cadangan adalah berdasarkan hasil kaji selidik pesakit, X-ray dan kajian lain.

Memohon cadangan kami dalam amalan, anda akan dapat menghapuskan tongkat. Jadilah sihat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 2 = 1

Adblock
detector