Kecantikan dan kesihatan

Bagaimana untuk bersorak jika anda mahu tidur di tempat kerja? Langkah-langkah untuk mencegah keadaan ini

Kadang-kadang anda mahu meninggalkan tempat kerja anda, pulang ke rumah, berbaring di bawah selimut kegemaran anda dan tidur dengan manis. Tetapi tangan pada jam menunjukkan bahawa walaupun panas hari kerja, dan sebelum itu berakhir, masih jauh.

Keadaan mengantuk menghalang anda daripada menumpukan perhatian, dan semua pemikiran hanya berkaitan dengan cara bersorak, jika anda benar-benar ingin tidur tepat di tempat kerja.

Dalam sesetengah kes, kaedah yang terbukti tidak dapat mengatasi rasa mengantuk. Mungkin, anda tidak tahu semua cara bagaimana anda boleh menjadi lebih cerah, kembali keupayaan kerja.

Contents

Kenapa awak nak tidur?

Terdapat banyak sebab untuk ini. Sepanjang masa anda ingin tidur orang yang letih, dan ia bukan hanya tentang keletihan dalam satu hari atau yang lain, dan keletihan umum badan, jika anda tidak bercuti untuk masa yang lama. Kekurangan aktiviti dan aktiviti berterusan kronik membawa kepada hakikat bahawa dia hanya tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk melaksanakan semua tugas yang anda tetapkan untuk diri anda di tempat kerja.

Terdapat sebab lain yang mengantuk:

Bagaimana untuk bersorak jika anda mahu tidur di tempat kerja? Langkah-langkah untuk mencegah keadaan ini
 • Tempoh tidur yang tidak mencukupi. Adalah dipercayai bahawa orang dewasa cukup 8 jam / hari untuk rehat yang baik. Tetapi ada orang yang tidak cukup masa ini, jadi jika anda ingin mengatasi mengantuk, anda harus cuba tidur 9 atau 10 jam, menilai hasilnya;
 • Kekurangan vitamin. Mereka berguna untuk badan, memberikan tenaga, jadi anda perlu mengambil vitamin, dan untuk memulihkan kekuatan, anda boleh minum kursus manfaat ini dalam tablet atau kapsul. Tetapi lebih baik untuk mendapatkannya daripada makanan yang berguna;
 • Memainkan peranan tidak hanya boleh kurang tidur, tetapi juga kelebihannya, jika anda digunakan untuk bangun lewat. Para saintis telah menentukan bahawa otak menunjukkan aktiviti terbesar dalam tempoh 6-11 pagi. Jika anda menyemak semula rejimen anda, melatih diri anda untuk tidur, bangun awal dan lakukan sebahagian besar tugas kerja pada waktu pagi, lebih mudah bagi anda pada waktu petang untuk mengantuk mengantuk;
 • Kekurangan oksigen. Ia adalah perlu untuk operasi normal otak, dan berjalan kaki setiap hari, yang sangat berguna pada waktu tidur, akan membantu untuk mengisi kekurangan oksigen. Untuk tidak merasakan kekurangannya di tempat kerja, cuba ventilasi bilik lebih kerap. Koktel oksigen akan membantu menambah kekurangan oksigen, dan selepas berjalan kaki anda boleh berjalan-jalan;
 • Diet dan diet yang tidak betul. Ambil makanan pada masa yang sama, tetapi ia perlu berguna, berkhasiat, tetapi mudah. Jangan makan pada waktu malam – dalam kes ini, tubuh membelanjakan tenaga untuk mencerna makanan, yang menghalang rehat penuh, supaya anda dapat merasa letih sepanjang hari berikutnya;
 • Terdapat sebab lain mengapa seseorang dapat mengantuk. Muzik monoton, kerja yang membosankan dan juga suara beberapa pekerja anda boleh menyumbang kepada perkara ini. Sekiranya ada kemungkinan, beralih muzik ke lebih dinamik atau letakkan pada fon kepala. Anda juga boleh bersorak dengan beralih dari bahagian kerja yang anda tidak berminat kepada yang menyebabkan anda lebih optimis.

Sesetengah saintis mencadangkan bahawa mengantuk boleh disebabkan oleh masalah seseorang, yang dia cuba mengabaikan. Cuba untuk menganalisis kesukaran dalam hidup anda dan melakukan segala-galanya dalam kuasa anda untuk menghapuskannya.

Mengapa anda ingin tidur selepas makan malam?

Bagaimana untuk bersorak jika anda mahu tidur di tempat kerja? Langkah-langkah untuk mencegah keadaan ini

Jika kita membincangkannya sebagai satu-satu masa sepanjang hari, penyebab utama keletihan dan mengantuk selepas permulaannya adalah disebabkan oleh fakta bahawa seseorang sudah letih sebelum ini, terutama jika dia tidak mendapat cukup tidur pada waktu malam.

Bagaimana jika saya benar-benar mahu tidur, termasuk di tempat kerja, selepas makan tengah hari? Ramai orang melihat bahawa fenomena ini berkaitan. Beberapa jenaka, mengatakan bahawa saiz perut selepas makan meningkat, sehingga kulit mata terbentang. Sudah tentu, ini tidak berlaku. Para saintis cenderung untuk mempercayai bahawa sebab utama yang menjelaskan mengapa seseorang mahu tidur selepas makan tengah hari di tempat kerja ialah tubuh membelanjakan banyak usaha untuk mencerna makanan.

Dalam hal ini, cuba makan makanan ringan. Perlu diingat bahawa ia tidak mengandungi banyak karbohidrat mudah, lemak.

Penyelidik moden memberikan penjelasan lebih lanjut mengenai apa yang harus digembirakan selepas makan malam yang hangat. Ia terdiri daripada peningkatan tahap glukosa dalam darah, dan kerana itu sebahagian daripada sel-sel otak berhenti memberikan isyarat tubuh tentang terjaga.

Banyak karbohidrat dalam makanan juga boleh menyebabkan rasa mengantuk. Mereka menyumbang kepada pembangunan serotonin – hormon ketenangan.

Bagaimana jika anda masih tidak dapat menahan dan makan dengan ketat, dan makanan yang dimakan itu kaya dengan unsur-unsur yang menyebabkan rasa mengantuk? Selepas makan, ambil tablet yang menggalakkan penghadaman makanan yang cepat. Ini boleh, sebagai contoh, Mezim atau Festal. Ubat-ubat ini dianggap selamat, namun setelah setiap makan tengah hari tanpa keperluan khusus untuk menggunakannya, mustahil – lebih baik cuba makan dengan betul.

Bagaimana cara dorongan tidak berkesan?

Rakan-rakan, rakan-rakan, pengiklanan boleh mengesyorkan pelbagai kaedah untuk menghilangkan kelesuan.

Walau bagaimanapun, tidak semua mereka adalah baik dan selamat kerana mereka mungkin kelihatan.

 • Minuman tenaga. Pengeluar mereka berjanji bahawa minuman sebegini akan membantu untuk bersorak dengan cepat, mendapatkan bayaran tenaga sepanjang hari. Ini bukan cara yang sesuai untuk anda jika anda peduli dengan kesihatan anda. Pada mulanya anda akan benar-benar merasakan lonjakan tenaga, tetapi kesan ini tidak akan bertahan lama, dan dengan kelajuan anda akan sekali lagi merasai mengantuk;
 • Tablet. Pengiklanan berjanji bahawa anda akan menghilangkan rasa mengantuk, anda akan lebih baik mengatasi kerja selepas menerima mereka, tetapi percaya “Sweet” janji tidak berbaloi. Tablet-tablet tersebut mempunyai kesan sampingan, boleh membawa kepada penyakit yang serius;
 • Kopi segera. Hasil dari minuman ini akan bertahan tidak lebih dari satu jam, dan kemudian ia perlu minum lagi, yang memberi kesan negatif kepada hati. Jika anda seorang peminat kopi, gunakan hanya produk yang berkualiti tinggi.

Kaedah berkesan

Mereka boleh gunakan dan merasai hasilnya.

Inilah yang anda boleh lakukan jika anda ingin tidur di tempat kerja:

Bagaimana untuk bersorak jika anda mahu tidur di tempat kerja? Langkah-langkah untuk mencegah keadaan ini
 • Minum secawan teh hijau atau hitam, sebaiknya tanpa penambahan gula;
 • Makan coklat. Lebih baik jika ia adalah hasil daripada pelbagai hitam – ia lebih berkesan dan menyegarkan badan;
 • Ia akan membantu menghilangkan rasa mengantuk dan air sejuk yang sangat sejuk. Anda boleh meminumnya, atau anda boleh mencucinya;
 • Di negara-negara Barat, amalan tidur yang panjang pada hari kerja telah lama diperkenalkan di perusahaan. Para saintis telah menegaskan bahawa walaupun impian dalam satu pertiga satu jam atau setengah jam akan membantu merasakan lonjakan tenaga dan meneruskan kerja yang berbuah. Jika anda berpeluang untuk tidur sebentar, pastikan anda menggunakannya;
 • Itulah yang anda boleh lakukan untuk terus berjaga di tempat kerja. Beralih secara berkala dari satu aktiviti ke aktiviti yang lain. Sebagai contoh, anda boleh mengganggu aktiviti utama, pergi keluar seketika ke jalan, berjalan kaki ke kolega di pejabat jiran, air bunga, dan sebagainya;
 • Buat makanan ringan. Makan sesuatu yang ringan, tidak berlemak dan hangat. Pilihan terbaik – buah, kerana mereka memberi pertimbangan kelincahan, menyebarkan tubuh dengan vitamin.

Terdapat cara lain yang berkesan untuk bersorak – senaman fizikal dan urutan. Buat pergerakan dengan kaki, tangan, dan pergerakan badan anda. Anda boleh merayap, anda boleh meregang bahu anda dengan pergerakan pekeliling. Pastikan anda menjejaskan leher anda, membuat giliran dan putaran bulatan kepala. Latihan fizikal akan meningkatkan aliran darah, menetap sel otak dengan oksigen.

Bagi urutan, slaid jari anda, telinga, urut leher anda.

Sekiranya anda tidak tidur sepanjang malam

Ini boleh berlaku atas pelbagai sebab. Pesta seseorang ditangguhkan, seseorang – tarikh, dan sesetengah orang hanya boleh gugup, kehilangan tidur.

Contohnya, jika anda tidak tidur sepanjang malam sebelum kerja baru, memikirkan bagaimana pasukan akan menerima anda, bagaimana proses kerja akan berjalan, cuba bersorak dengan cara seperti berikut:

Bagaimana untuk bersorak jika anda mahu tidur di tempat kerja? Langkah-langkah untuk mencegah keadaan ini
 • Makan sarapan untuk buah, tetapi dari makanan berat lebih baik untuk menolak;
 • Ambil mandi kontras;
 • Kembang mint akan membantu merasakan ceria;
 • Pergi ke kerja, hidupkan lampu, terutamanya jika tingkap itu mendung, dan bilik itu redup;
 • Jika seseorang tidak tidur sepanjang malam, gimnastik pagi, urut telinga dan jari akan membantu dia untuk bersorak.

Asas kesihatan normal dan rasa keseronokan sepanjang hari – rehat penuh, nutrisi yang betul, aktiviti fizikal.

Jika anda tidak dapat tidur secukupnya, gunakan kaedah yang akan membantu menghilangkan rasa mengantuk.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply