Kecantikan dan kesihatan

Basuh kepala anda setiap hari: boleh atau tidak

Mana-mana gadis memikirkan rambutnya adalah kad perniagaan. Tetapi bagaimana jika anda baru-baru ini menyedari bahawa kunci anda telah menjadi lemak dengan cepat? Kebanyakan orang yang mengalami masalah yang sama mula mencuci rambut lebih kerap. Tetapi tidakkah ia berbahaya kepada rambut kita untuk mencucinya begitu kerap?

Contents

Peraturan mencuci kepala

Basuh kepala anda setiap hari: boleh atau tidak

Pertama sekali perlu diperhatikan bahawa tidak ada masa yang optimum antara dua sesi membasuh kepala. Ia semua bergantung kepada jenis rambut. Sebagai contoh, jika anda mempunyai rambut biasa, maka basuhnya lebih kerap daripada sekali setiap lima hari tidak berbaloi.

Jika anda adalah pemilik jenis keriting kering, maka kekerapan mencuci kepala anda tidak boleh kurang daripada sekali seminggu.

Dan satu lagi perkara: cukup sering pemilik jenis rambut kering dengan terlalu sering mencuci kepala mereka cuba untuk menghilangkan gatal-gatal. Tetapi malangnya, anda hanya akan memperburuk keadaan.

Alasan untuk kesan ini adalah hakikat bahawa apa-apa syampu sedikit dehidrasi kulit. Dan dengan aplikasi yang lebih kerap, pengeringan ini bertambah banyak kali. Itulah sebabnya anda perlu merawat masalah ini bukan dengan mencuci kepala kerap, tetapi dengan cara kosmetik khas. 

Tetapi gadis-gadis yang mempunyai rambut gemuk perlu mencucinya lebih kerap daripada orang lain. Frekuensi pencucian yang optimum dalam kes ini adalah dua hingga tiga hari. Dalam kes ini, anda boleh kelihatan hebat tanpa menyebabkan rambut anda banyak membahayakan. 

Malangnya, jawapan yang tidak jelas terhadap soalan “bolehkah saya mencuci kepala saya setiap hari??”- tidak. Sesetengah pakar menasihati secara umum untuk mengurangkan penggunaan pelbagai prosedur air untuk minimum, kerana kimia, yang ada walaupun dalam air biasa, sangat berbahaya kepada kesihatan.

Tetapi pada pandangan saya, pendekatan sedemikian bukan sahaja akan memberi kesaksian untuk menjaga kesihatan diri sendiri, tetapi mengenai keburukan. 

Tetapi juga untuk menghapuskan kemudaratan yang jelas kepada kesihatan rambut anda dari penggunaan berlebihan pelbagai syampu juga. Penyelesaian yang ideal dalam keadaan ini, seperti biasa, akan berada di suatu tempat di tengah. 

Mengapa anda tidak boleh mencuci rambut anda setiap hari

Sebab utama untuk sekatan ini ialah hakikat bahawa apa-apa syampu, walaupun yang paling tidak ada, pasti akan memusnahkan perlindungan rambut anda, yang diwakili oleh penutup lemak setiap rambut. Dan inilah fenomena: lebih gigih anda cuba menghilangkan penutup lemak ini, semakin banyaknya setiap kali.

  Menyatakan mitos "popular" mengenai bahaya merobek tanda lahir

Kemungkinan besar, hampir setiap pemilik keriting berminyak perasan dengan malam gaya rambut yang cantik dan bersih telah meninggalkan apa-apa jika beberapa minggu berturut-turut untuk mencuci rambut saya setiap pagi. Tetapi ia berupaya membuat usaha kecil yang kuat dan mula membasuh rambut anda sekurang-kurangnya sekali setiap dua hari, dan selepas beberapa lama anda dapat melihat bahawa kepala rambut anda tidak begitu buruk menjelang petang ini. 

Di samping itu, jika anda mula membasuh rambut anda setiap hari, maka anda juga perlu menggunakan pengering rambut setiap hari. Dan ini pasti akan menjejaskan penampilan anda dengan cara yang negatif. Dan yang mahu menjadi “gembira“Pemilik rambut rapuh dan lemah dengan hujung berpecah? 

Mengapa rambut pudar terlalu cepat: sebab utama

Sebelum kita berfikir tentang penjagaan yang betul, kita perlu memahami semua kemungkinan penyebab lemak berlebihan.

Ini termasuk:

Basuh kepala anda setiap hari: boleh atau tidak
  • Kekurangan vitamin. Lebihan lemak di bawah rambut boleh menjadi isyarat tubuh kita tentang nutrien yang tidak mencukupi. Dan dalam kes ini, anda perlu mengubah diet anda terlebih dahulu;
  • Jumlah cecair dalam badan tidak mencukupi. Jangan lupa minum sekurang-kurangnya dua liter sehari, kerana anda perlu melembapkan bukan sahaja kulit, tetapi juga rambut;
  • Penyelenggaraan keriting tidak betul. Walaupun anda mencuci kepala anda setiap tiga hari, dan kepala anda masih gemuk, maka mungkin anda perlu memberi perhatian kepada cara mencuci. Air tidak boleh terlalu panas atau terlalu sejuk. Jangan gosok syampu ke akar dengan semua daya, ia akan menjadi lebih baik jika anda menggabungkan basuh biasa dengan urut yang rapi pada kulit;
  • Penggunaan alat berkualiti rendah untuk gaya. Jika anda menyemburkan beberapa varnis setiap hari, menjelang akhir hari kedua, rambut anda kelihatan seperti patch kotor. Jadi jangan gunakan alat gaya tanpa perlu, tidak setiap hari anda pergi ke beberapa acara. 
  Kecantikan secara terperinci: manicure yang kemas untuk kuku pendek dan pendek

Juga jangan lupa tentang pelbagai topeng berkhasiat untuk keriting. Lagipun, setiap rambut kita memerlukan penjagaan yang teliti. Pilihan ideal dipilih dengan teliti untuk jenis topeng anda, yang perlu anda gunakan sekali seminggu. 

Saya perlu mencuci rambut setiap hari: apa yang perlu dilakukan

Nah, kami telah menerangkan semua aspek negatif peralihan ke kepala basuh harian, tetapi bagaimana jika anda membaca artikel kami sudah selepas fakta. Bagaimana jika anda tidak dapat mengatasi rambut yang sentiasa pudar? Dalam kes ini, kita boleh mengharapkan hanya satu perkara – kesabaran!

Lagipun, untuk memastikan rambut kembali normal, anda perlu menghabiskan banyak masa dan tenaga. Pertama sekali, anda perlu berhenti membasuh kepala anda setiap hari. Sudah tentu, dalam kes ini anda perlu berjalan dengan kepala yang kotor, tetapi selepas itu rambut anda akan kelihatan pintar.

Untuk bermula, cuba lakukan “mesin basuh»Setiap dua hari! Dengan cara ini, sebaiknya memulakan kursus pemulihan yang sama pada musim sejuk, kerana di bawah topi itu lebih mudah untuk menyembunyikan kucar-kacir di kepala yang berlaku buat kali pertama. Dari masa ke masa, perlahan-lahan meningkatkan rehat dari dua hari hingga tiga atau empat. 

Perhatian sila! Cukup banyak sumber di Internet menawarkan untuk tidak membasuh rambut mereka selama sebulan, supaya keriting tidak cepat pudar. Tetapi pilihan ini sama sekali tidak boleh diterima.

Pertama, jika anda tidak membasuh selama sebulan, maka sebagai “menyenangkan“Bonus untuk rambut yang tidak pudar boleh mendapat kutu. Dan kedua, walaupun anda tidak takut terhadap serangga kecil yang indah ini, maka keluar rumah dalam bentuk ini hanya sombong. Oleh itu, mari kita lakukan tanpa jenis melampau menyingkirkan keperluan untuk mencuci rambut anda terlalu kerap. 

  Penipisan rambut bukan ayat: kita menumbuhkan kepala tebal rambut kita sendiri

Kini dengan cara yang lebih spesifik untuk menghilangkan kandungan lemak berlebihan. Pertama sekali, anda perlu memberi perhatian kepada kualiti syampu anda. Sekiranya anda tidak dapat mencari cara yang sesuai untuk menjaga rambut kerinting untuk masa yang lama, maka ia mungkin berbaloi untuk membuat syampu sendiri.

Basuh kepala anda setiap hari: boleh atau tidak

Untuk melakukan ini, anda perlu membeli asas sabun khas untuk syampu. Syampu bayi yang sesuai dan biasa. Dalam ubat itu, tambah beberapa titis minyak penting yang anda suka dan kuah yang lemah dari chamomile atau pudina. Anda boleh menggunakan syampu ini dengan cara yang sama seperti biasa. 

Jika anda sentiasa menggunakan balsem, maka anda boleh menggantikannya dengan cuka sari apel biasa. Keuntungan dari remedi rumah ini adalah ketiadaan filem yang menyelubungi setiap rambut selepas pemakaian balsem, yang menyumbang kepada pencemaran yang cepat. Di samping itu, cuka tidak membuat keriting yang lebih berat, yang tidak boleh memberi kesan positif kepada penampilan anda. 

Seperti yang anda lihat, mencuci kepala setiap hari masih berbahaya dan cara untuk menyingkirkan tabiat sedemikian cukup.

Perkara utama adalah tidak mengharapkan hasil yang cepat, kerana kunci anda memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengan cara hidup yang baru. Jadi bersabar, dan anda boleh membawa kepala anda untuk memerintahkan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply