Kecantikan dan kesihatan

Di mana untuk mendapatkan kekuatan dan tenaga untuk hidup, ketika mereka tidak berada di sana?

Setiap daripada kita sekurang-kurangnya sekali dalam hidup saya mengalami penurunan mendadak tenaga dan keletihan tenaga. Sekiranya sebelum ini mungkin untuk belajar, bekerja, urusan rumah dan bangun pada waktu subuh, kini walaupun pendakian pagi adalah sukar. Di mana tenaga pergi dan bagaimana untuk mendapatkan kekuatan, supaya mereka mencukupi untuk sepanjang hari, kami akan memikirkannya lebih lanjut.

Punca penurunan kekuatan

Pertama anda perlu memahami di mana tenaga penting berlaku. Berdasarkan sebab-sebabnya, ia akan dapat menentukan bagaimana untuk memelihara dan memperbanyaknya.

  • Kekurangan tidur
Di mana untuk mendapatkan kekuatan dan tenaga untuk hidup, ketika mereka tidak berada di sana?

Menurut cadangan doktor, tidur harus berlangsung kira-kira 6-8 jam sehari. Pada masa yang sama, tidak disyorkan tidur pada siang hari, kerana ia percaya bahawa ini dapat mengambil sumber tenaga terakhir dari tubuh. Jika masih sangat mengantuk, anda boleh tidur sebentar selama 15 minit - ini akan membantu memecahkan keletihan dan memulihkan kekuatan.

  • Makanan tidak sihat

Dengan penurunan jumlah makanan semula jadi dan peningkatan beransur-ansur dalam jumlah karbohidrat cepat dalam diet, rizab tenaga tubuh telah habis. Pasti ramai yang biasa dengan rasa mengantuk dan menghancurkan yang berlaku selepas makan.

Ini disebabkan oleh banyak lemak trans dan karbohidrat cepat dalam diet. Badan selepas makan menerima kesan penyegaran ringkas, dengan itu membuang rizab tenaga terakhir.

  • Pekerjaan yang berlebihan

Ia bukan rahsia bagi sesiapa sahaja yang menyewa kerja yang tidak diingini adalah sangat melelahkan - baik secara fizikal dan emosi. Meningkatkan kepincangan, penurunan kepekatan, kualiti kerja menderita, menyebabkan tindak balas negatif daripada pengurusan. Dan tidak semestinya kitar semula pada kerja yang tidak diingini.

Malah jawatan, yang biasa disayangi dan menarik, mungkin menjadi lelah dengan masa.

Sebabnya adalah pemprosesan, beralih kepada tanggungjawab orang lain, konflik dengan pekerja. Akibatnya, tidak ada keinginan untuk pergi bekerja, lebih keletihan dan mudah marah pada penghujung hari kerja.

  • Tugas rumah

Bekerja di rumah secara tradisinya dianggap perempuan, jadi isu pengagihan semula tugas-tugas rumah tangga di banyak keluarga bahkan tidak bunyi. Sementara itu, seorang wanita moden tidak menghasilkan lebih buruk daripada seorang lelaki, memberikan keluarga dengannya pada kedudukan yang sama. Pada masa yang sama, wanita perlu mengambil semua beban pekerjaan rumah tangga selepas kerja utama.

Buku teks adalah situasi apabila suami berehat selepas bekerja, dan isteri terlibat dalam makan malam, pembersihan dan dobi. Hasilnya, menjelang akhir hari, ia hampir jatuh ke bawah, dan masih perlu memberi perhatian kepada kanak-kanak dan suaminya.

Adakah mungkin untuk mengatakan bahawa dalam kes ini tenaga yang cukup cukup untuk 6-7 jam? Tidak, kita memerlukan penyelesaian kardinal mengenai isu itu, iaitu pengagihan semula hal ehwal dalam negeri. Ini akan membantu wanita menyelamatkan lebih banyak daya hidup.

  • Orang
Di mana untuk mendapatkan kekuatan dan tenaga untuk hidup, ketika mereka tidak berada di sana?

Secara paradoks, orang lain adalah salah satu sebab kehilangan tenaga. Ini adalah kawan atau kawan yang sama yang boleh menghabiskan berjam-jam di pesta dan bercakap tentang apa-apa, mengadu tentang kehidupan mereka dan membincangkan seseorang. Ini adalah saudara-mara yang datang melawat selama beberapa hari dan lupa bahawa istilah-istilah yang telah lama keluar.

Ini adalah orang-orang yang suka mengambil perhatian terhadap keterlaluan dan pernyataan keras. Bagi mereka, ia hampir berakhir dengan sendirinya - untuk mengambil orang lain daripada keseimbangan. Selepas berkomunikasi dengan mereka datang perasaan frustrasi dan semuanya jatuh dari tangan. Dalam orang-orang seperti itu juga dipanggil vampire tenaga.

  • Tanggungjawab yang berlebihan kepada orang lain

Sebilangan besar janji, komitmen kepada orang lain juga boleh menyebabkan keletihan moral dan fizikal. Beberapa kes yang memerlukan masa yang sangat sedikit, terhadap latar belakang pekerjaan lain mengambil banyak usaha. Dan mereka tidak mahu dibenarkan untuk gagal, kerana janji telah diberikan yang mesti dipenuhi.

Seperti lingkaran setan membawa kepada fakta bahawa seseorang terganggu oleh mimpi, dia sentiasa berfikir tentang apa yang harus dilakukan dan tidak ada kemungkinan untuk mengambil dan menumpukan pada sesuatu.

Bagaimana untuk memulihkan kekuatan dan tenaga

Jika menjadi jelas bahawa tidak ada suasana hati, semuanya seolah-olah sama, setiap hari adalah serupa dengan yang sebelumnya, maka, dengan segera anda perlu mendapatkan kekuatan dan tenaga. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan kaedah yang bertujuan untuk perspektif jangka panjang, atau dengan kaedah pemulihan yang cepat.

Amalan rohani

Di antara kaedah-kaedah membina potensi tenaga, amalan-amalan rohani untuk mengembalikan daya hidup menjadi kebanggaan tempat. Mereka membolehkan anda menumpukan pada apa yang positif pada masa ini dan cuba sama ada menghilangkan negatif, atau abstrak. Meditasi dan yoga adalah baik.

Salah satu pilihan yang mungkin adalah kajian seni bela diri oriental - mereka termasuk bukan sahaja kemahiran memerangi, tetapi juga rohani. Menguasai mereka membolehkan anda mencapai keharmonian dalaman dan keseimbangan, untuk mengambil beberapa tenaga dalam diri anda.

Menghapuskan sampah

Di bawah sampah dalam konteks ini, bukan sahaja kandungan sampah boleh. Sampah boleh menjadi emosi dalam bentuk kenangan obsesif, mengulangi keadaan kehidupan masa lalu. Sering kali ada orang yang mencipta beban psychoemotional terlalu banyak dan dengan itu meletupkan rizab tenaga. Dari orang-orang seperti ini, ia perlu cuba untuk melepaskan dimanapun mungkin.

Di mana untuk mendapatkan kekuatan dan tenaga untuk hidup, ketika mereka tidak berada di sana?

Secara berasingan ia sepatutnya menyebut sampah dalam arti yang paling literal - mainan lama, benda, sampah. Semua ini juga boleh mengambil tenaga dari seseorang, kadang-kadang tidak menyebabkan kenangan dan emosi yang paling menyenangkan. Ia tidak layak menyimpan perkara-perkara yang tidak diperlukan dan tidak lagi berguna dalam jangka pendek.

Sekiranya sesuatu tidak digunakan lebih dari satu tahun, ia tidak akan digunakan olehnya. Oleh itu, lebih mudah diberikan kepada mereka yang boleh menggunakannya. Dengan cara ini, untuk mengambil apa-apa benda dari seseorang tidak boleh dipersalahkan, terutamanya dengan syarat bahawa perkara ini diperlukan.

Aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal biasa membantu meningkatkan tahap endorphin dalam darah. Keinginan untuk emosi positif akan lebih tinggi, dan kemajuan dalam bentuk fizikal akan membawa emosi yang sangat menyenangkan. Mimpi menjadi lebih baik, kekuatan vital pulih lebih cepat.

Pembetulan kuasa

Menambah sebilangan besar sayur-sayuran dan buah-buahan untuk diet membantu meningkatkan stok daya hidup. Potensi tenaga mula berkembang dengan perubahan dalam budaya dan komposisi diet.

Memperkayakannya dengan produk semulajadi dan mengurangkan jumlah makanan sintetik yang dimakan tidak hanya memberi kesan positif kepada kerja seluruh organisma, tetapi juga akan menambah rizab tenaga.

Pembetulan tidur

Di mana untuk mendapatkan kekuatan dan tenaga untuk hidup, ketika mereka tidak berada di sana?

Tidur adalah salah satu komponen yang paling penting dalam keseimbangan kuasa. 10 jam tidur boleh memberikan kurang keriangan daripada 6, dengan syarat rejim tidur tidak dihormati. Untuk tidur dikembalikan seberapa banyak yang mungkin, berbaring sebelum tengah malam. Masa yang sesuai untuk tidur ialah 22-23 jam. Kemudian kebangkitan akan menjadi lebih mudah, dan rizab tenaga akan cukup untuk sepanjang hari.

Udara di dalam bilik tidur harus bersih dan suhu tidak terlalu tinggi, kerana ini menyebabkan tidur yang tidak selesa. Udara yang berlebihan sejuk di dalam bilik tidur boleh mencetuskan mimpi buruk.

Untuk meningkatkan kualiti tidur, anda boleh menggunakan minyak penting lavender - hanya beberapa titisan pada kulit akan membantu tidur dengan cepat dan mendapatkan tidur yang baik.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

6 + 2 =