Kecantikan dan kesihatan

Pertumbuhan tisu tulang di stomatology

Operasi untuk meningkatkan tisu tulang semasa implantasi gigi perlu dilakukan dengan prostetik, kerana walaupun mengeluarkan 1-2 gigi dari rahang deforms seluruh gigi.

Pertumbuhan tisu tulang di stomatology

Beban pada gigi berubah, tulang rahang menurun dalam jumlah, atrofi. Kehilangan kepada seperempat jumlah tulang asal di kawasan penghapusan. Gigi di sekeliling mengisi lompang, menukar posisi mereka, perubahan gigitan. Dalam hal ini, dan menukar ekspresi wajah – menekankan perubahan umur.

Pemasangan prostesis tidak akan menghentikan perubahan. Di samping itu, selepas penyingkiran gigi, keadaan periodontal terganggu – risiko memperkenalkan peningkatan flora patogen, yang menimbulkan pembentukan proses radang. Ini merumitkan implantasi dan prostetik lanjut.

Contents

Kaedah pemasangan implan

Dengan atrofi tisu pergigian, prostetik rahang atau penempatan implan sukar. Jika ketinggian tisu tulang di kawasan sinus maxillary tidak mencukupi, ia boleh mencetuskan pecah sinus maxillary jika sambungan lebih panjang daripada tulang.

Walaupun implantasi tanpa meningkatkan tisu tulang rahang atas akan berjaya, risiko jangkitan saluran pernafasan atas akan kekal, yang membawa kepada kemunculan sinusitis, penyakit purulen-radang yang serius yang boleh mencetuskan komplikasi yang berbahaya.

Penyusunan tisu gingiva di rahang atas boleh dilakukan dengan cara berikut:

Pertumbuhan tisu tulang di stomatology
 • Jika selepas pengekstrakan gigi terdapat lubang yang mengesankan, maka untuk penstation lanjut prostesis, pertama sekali diperlukan untuk membina tulang. Cara pemulihan yang lebih mahal adalah membina tisu tulang. Yang lebih murah adalah pemasangan blok, yang mengambil sedikit masa. Pemasangan implan dilakukan hanya selepas tisu tulang dipulihkan;
 • Terdapat plastik tulang khas, di mana biotis, yang merupakan membran, dimasukkan ke dalam gusi. Operasi ini menyediakan pertumbuhan semula tisu tulang bebas;
 • Membran terbuat dari bahan khas – serat kolagen. Desna jahitan, dan proses regeneratif berlaku di dalamnya. Walaupun membran tidak dapat hidup sepenuhnya, implantasi tidak boleh dilakukan;
 • Di implan rahang atas adalah paling bermasalah untuk dipasang. Pada gigi rahang atas, beban adalah minimum, dan kemudaratan tisu-tisu semakin tinggi. Oleh itu, satu operasi khas dilakukan untuk meningkatkan tisu tulang – mengangkat sinus. Terdapat 2 cara mengendalikannya – buka dan tutup. Pelaksanaan intervensi pembedahan dalam cara yang agak rumit ini memerlukan peranti khusus untuk memantau proses tersebut.
Pertumbuhan tisu tulang di stomatology

Kaedah terbuka dianggap paling kompleks. Di dinding luar sinus satu lubang dibuat, membran mukus tidak boleh disentuh. Mukosa di sinus maxillary dinaikkan, dipenuhi dengan bahan tulang. Jahitan dijahit. Selepas 5-6 bulan, tisu ini dipadatkan, dan sudah mungkin untuk melancarkan prostesis.

  Bagaimana jika rambut hancur?

Operasi tertutup dilakukan apabila tisu tulang yang diperlukan untuk penetapan dikurangkan sebanyak 1-2 mm. Dalam kes ini, sebelum pin dipasang, katil khas disediakan – tulang ditolak ke bahagian bawah sinus. Kemudian bahan tulang diletakkan pada struktur yang disediakan, dan kemudian implan dipasang.

Pemulihan gusi selepas pembesaran tisu tulang rahang bawah dilakukan mengikut kaedah berikut:

 • Tisu tulang meningkat;
 • Implan disemai berhampiran saraf, mengubah kedudukan mereka;
 • Implant ditanam di bahagian anterior gusi.

Keputusan mengenai manipulasi yang diperlukan diambil oleh doktor gigi.

Contraindications

Kontraindikasi berikut boleh didapati untuk operasi:

 • rhinitis kronik;
 • kehadiran neoplasma, tanpa mengira etiologi: polip atau sista;
 • sinusitis atau sinusitis;
 • operasi maxillofacial mengenai septum hidung atau maxillary sinuses, dalam anamnesis;
 • patologi kongenital sinus atau maxillary;
 • perubahan dystrophik dalam tisu tulang.

Juga, operasi tidak dijalankan dalam perokok berniat jahat, mereka yang merokok sehari dari sekumpulan rokok.

Persediaan untuk pembedahan pergigian

Pertumbuhan tisu tulang di stomatology

Campur tangan pembedahan serius dalam pergigian dilakukan setelah pelatihan khusus, yang sebagian besar mirip dengan persiapan untuk operasi rutin.

Ia perlu menyerahkan darah – dengan penampilan leukositosis, yang menunjukkan proses keradangan di dalam badan, masa campur tangan dipindahkan.

X-ray rahang dilakukan.

Doktor perlu dimaklumkan tentang semua reaksi individu terhadap ubat-ubatan, kemungkinan reaksi alahan.

Sebelum operasi yang lama, pemeriksaan yang sama dilakukan dengan manipulasi pembedahan yang selebihnya.

Pembedahan plastik tulang

Pertumbuhan tisu tulang di stomatology

Kaedah pembentukan tulang pada rahang atas dilakukan dalam kes-kes yang jarang berlaku, keputusan tentangnya diambil secara individu.

Intipati operasi: dari rahang bawah – dari kawasan dagu atau jabatan, terletak di belakang gigi kebijaksanaan – menghapuskan tisu tulang. Kemudian ia dipasang di tempat masalah dengan bantuan skru titanium. Dalam masa 4-6 bulan, tisu itu diperbaharui, dipadatkan. Setelah selesai tempoh persediaan, skru dikeluarkan, dan implan boleh diimplan.

  Bagaimana untuk mencapai warna rambut merah terang di rumah?

Algoritma operasi:

 • Gusi dibuka;
 • Tulang tulang berpecah dan berpisah;
 • Bahan osteoplastik disuntik ke dalam rongga;
 • Kemudian bahan ini diperbaiki, kecacatan pertengahan dipenuhi dengan kerak tulang;
 • Kemudian membran khas digunakan, gusi itu disutih.

Kebaikan dan keburukan kaedah membina

Kelebihan:

 • jumlah tisu tulang dipulihkan sepenuhnya;
 • terdapat peluang untuk memasang gigi dipercayai baru yang lebih kuat dan lebih mudah daripada gigi palsu yang boleh ditanggalkan.

Kelemahan:

Pertumbuhan tisu tulang di stomatology
 • dengan pelanjutan serpihan pada rahang atas terdapat risiko kerosakan pada sinus hidung, yang boleh mengakibatkan kerusakan wajah;
 • tempoh pemulihan yang panjang.

Dalam tempoh 6 bulan selepas pembedahan, anda mesti mengelakkan pergerakan tiba-tiba kepala, termasuk batuk dan bersin.

Juga, tidak disyorkan untuk makan makanan yang padat dan panas – suhu hidangan harus berada pada tahap 40 – 50 ºС, menyelam, basuh dalam air sejuk atau panas, bermain sukan dan terbang dengan kapal terbang. Semua tindakan ini boleh mengakibatkan kehilangan implan, dan operasi mahal perlu diulang.

Biarkan senyuman anda cantik dan ikhlas! Jadilah sihat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply