Umur biologi: apakah arti konsep ini dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan manusia | pangudownloads.com
Kecantikan dan kesihatan

Umur biologi: apakah arti konsep ini dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan manusia

Umur biologi adalah penilaian objektif tentang keadaan badan kita. Perbezaan antara dia dan kalendar (pasport) umur seseorang boleh dari 5 hingga 10-15 tahun.

Umur biologi: apakah arti konsep ini dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan manusia

Ia telah berulang kali menyatakan bahawa rakan-rakan boleh kelihatan berbeza, kardinal berbeza dalam tahap pembangunan dan penuaan organisma. Pemisahan konsep ke dalam usia biologi dan pasport diperlukan agar lebih tepat dalam menilai keadaan badan manusia.

Bilangan tahun hidup menurut kalendar biologi ditentukan oleh tahap haus dan lusuh seluruh organisma dan sistem individunya. Apa yang mempengaruhi penunjuk ini, kenapa kita bertahan lama?

Faktor yang mengubah usia biologi seseorang

Perubahan usia yang berlaku dari luar: kelabu, bintik berpigmen, kedutan - jelas kelihatan di cermin, dan keadaan organ dalaman tidak begitu jelas. Mengenai dia, anda boleh menilai dengan beberapa manifestasi: keletihan, kelemahan, penyakit yang kerap. Tanda-tanda ini diperhatikan bukan sahaja oleh orang tua, di kalangan orang muda, mengikut takrifan kronologi, semakin berumur dari segi biologi.

Apakah faktor yang mempengaruhi kadar penuaan badan? Pakar-pakar mempersembahkan data sedemikian:

 • Gaya hidup (tahap aktiviti fizikal, menjaga diri sendiri, tabiat buruk, jumlah tekanan, dan lain-lain) - 50%.
 • Keadaan ekologi adalah 20%.
 • Ciri-ciri genetik - 20%.
 • Standard hidup, rawatan perubatan - 10%.

Terutamanya nyata ialah pengaruh keadaan dan gaya hidup dalam umur kalendar yang matang. Orang yang hidup dalam keadaan baik, yang mempunyai status sosial yang baik dan keturunan yang positif, kelihatan jauh lebih muda daripada rakan sebaya mereka.

Faktor kompleks yang terlibat dalam konsep gaya hidup sihat, mempengaruhi kadar penuaan tubuh manusia, menghalang proses haus dan lusuh. Peranan yang menentukan dalam melambatkan jam biologi dimainkan oleh sikap psikologi. Harus ada niat yang mantap untuk menghabiskan masa dan wang untuk memerangi penuaan.

Dengan apakah kriteria yang ditetapkan oleh umur biologi?

Setakat umur kronologi berbeza dari segi biologi, tiada jawapan tunggal. Tubuh manusia adalah individu, seperti individu. Umur kalendar membolehkan anda membahagikan tempoh masa kanak-kanak dan orang dewasa dan mendapatkan kriteria perbandingan untuk analisis.

Semasa pemantauan, penunjuk purata statistik bagi setiap kumpulan diambil.

Semua tempoh dari anak ke dewasa dibahagikan mengikut kronologi berikut:

Umur biologi: apakah arti konsep ini dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan manusia
 • bayi baru lahir - sehingga 1 bulan;
 • toraks - sehingga 12 bulan;
 • tapak semaian dan prasekolah - 1-7 tahun;
 • sekolah rendah - 7-11 tahun;
 • remaja - 12-17;
 • remaja 17-21;
 • dewasa - 20-35;
 • matang - 35-60;
 • warga tua 55-75;
 • senile - lebih daripada 75 tahun.

Sebagai faktor yang menentukan usia biologi, antropologi (mengubah bentuk dan struktur seseorang) dan petunjuk psikologi digunakan. Analisis ini mengambil kira gender, kebangsaan, ciri individu.

Antara kriteria utama:

 • kematangan - tahap pembentukan ciri-ciri seksual sekunder (rupa rambut di pelbagai bidang badan, pemecahan suara pada kanak-kanak lelaki, perkembangan kelenjar susu pada kanak-kanak perempuan);
 • kematangan rangka - kriteria sejagat untuk sebarang umur, struktur tulang dan tahap ossifikasi rangka dikaji oleh difraksi sinar-X;
 • kematangan pergigian - Kaedah ini berdasarkan pengiraan penampilan gigi dan tahap penghapusan mereka, analisis pergigian tidak mengambil kira karies pergigian dan penyakit pergigian lain;
 • keturunan - kecenderungan genetik yang diterima daripada ibu bapa;
 • tahap pembangunan perisikan;
 • tanda antroposkopik - membolehkan anda menentukan usia orang secara visual atau sentuhan, menarik perhatian kepada kehilangan keanjalan kulit, rupa tempat umur dan keratinisasi.

Untuk memberi anggaran yang tepat tentang usia biologi seseorang, perlu menggunakan gabungan beberapa petunjuk. Bilangan ciri individu meningkat dengan usia, jadi kanak-kanak dapat dikenal pasti dengan ketepatan sehingga beberapa bulan, dan pada orang yang lebih tua perselisihan adalah sekitar 15 tahun.

Hubungan umur biologi dan psikologi

Umur biologi: apakah arti konsep ini dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan manusia

Sekiranya umur kronologi adalah tempoh dari masa kelahiran hingga hari penyelidikan, dinyatakan dalam unit waktu (tahun, bulan), maka usia psikologi adalah tahap perkembangan personaliti tertentu. Ia termasuk akal, penyesuaian sosial, pengurusan emosi.

Sambungan antara pembangunan emosi dan biologi tidak diragukan, bukan untuk apa-apa yang dikatakan pepatah bahawa seseorang sudah tua seperti yang dia rasakan. Membetulkan keadaan psikologi, seseorang sangat mempengaruhi status kesihatan.

Suasana psikologi membuat orang tua aktif dan bertenaga, ia juga bertukar menjadi orang tua yang membosankan yang mengadu keletihan. Menukar keadaan psikologi, anda boleh "kelihatan lebih muda"Selama sepuluh tahun.

Cara menentukan usia biologi anda

Untuk mengetahui bilangan tahun biologi yang tinggal, seseorang boleh menggunakan salah satu teknik mudah yang akan membantu untuk melakukan ini di rumah. Beberapa latihan ujian yang tersedia untuk penyelarasan dan tindak balas, jam randaan, kehadiran pembantu, penilaian objektif keputusan - itu sahaja yang anda perlukan.

Semakin banyak latihan yang anda lakukan, lebih tepat umur biologi anda ditetapkan:

Umur biologi: apakah arti konsep ini dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan manusia
 1. Penilaian mobiliti dan kelenturan. Untuk lulus ujian, anda mesti memiringkan badan ke hadapan dan cuba menyentuh tapak tangan lantai, jangan bengkokkan lutut anda. Mari kita sangkakan: tapak tangan terbuka di permukaan lantai - 25-30 tahun, ke lantai hanya mendapat hujung jari - 40 tahun, boleh mencapai hanya lutut - 60 tahun dan lebih.
 2. Keadaan kulit dan peredaran badan. Untuk percubaan, anda memerlukan jam randik atau jam dengan sebutan detik. Indeks dan ibu jari satu tangan perlu memerah kulit di bahagian belakang. Pegang kulit selama 5 saat, kemudian lepaskan. Kawasan pucat akan beransur-ansur memulihkan warna semulajadi, jika ia mengambil masa sehingga 5 saat - anda masih muda, tidak lebih dari 30 tahun, sehingga 8 saat - hanya 40, sehingga 10 saat - 50, sehingga 15 saat - 60.
 3. Ketajaman tindak balas. Untuk ujian yang menarik ini, cari penguasa kayu 50 cm dan pembantu. Dia harus menyimpan objek itu secara menegak 10 cm dari lengan terulur anda. Pembantu tanpa arahan melepaskan pemerintah, dan anda menangkap dengan dua jari - besar dan indeks. Keputusan: 20 cm cengkaman - 20 tahun, 25 cm - 30, 35 cm - 40, jika anda hanya meraih tepi - 60.
 4. Penyelarasan. Untuk memenuhi syarat-syarat latihan, anda memerlukan bantuan rakan. Dia dipercayai untuk mengesan masa yang subjek itu dapat berdiri di atas satu kaki dengan matanya tertutup. Kaki kedua perlu dinaikkan sebanyak 10 cm Jika anda berjaya mengekalkan keseimbangan selama lebih daripada 30 saat - anda masih muda, tidak lebih daripada 20 tahun, jika anda berdiri selama 20 saat - 40, kurang daripada 10 saat - usia tua mengatasi anda, lebih daripada 60 tahun.

Jumlah tenaga dan daya hidup badan tidak ditentukan oleh data pasport. Aliran masa yang kita tidak boleh berhenti, tetapi perlahan perjalanan jam biologi - ini adalah tugas yang boleh dilaksanakan.

Optimisme dan pemikiran positif, senaman sederhana, pemakanan seimbang - cadangan mudah ini akan memanjangkan fasa hidup yang aktif.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 46 = 53