Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral | pangudownloads.com
Kecantikan dan kesihatan

Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral

Verticalizer - alat khas yang dibuat khusus untuk kanak-kanak cerebral palsy penyakit dan lain-lain yang mengehadkan peluang untuk mengambil kedudukan menegak - myopathies, hernia tulang belakang, dan lain-lain

Peranti ini boleh dipilih untuk pertumbuhan: kanak-kanak, remaja, dewasa. Vertikalizer digunakan dalam proses pemulihan, untuk kanak-kanak yang mempunyai keadaan yang teruk, kereta konvensional digunakan.

Pemilihan peranti yang diperlukan

Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral

Tanpa memeriksa pesakit dan berunding dengan doktor, pemilihan model yang diperlukan adalah mustahil. Apabila memilih, penyakit ini dinilai terhadap keupayaan fizikal, dan hanya kemudiannya adalah jenis peranti yang diperlukan yang dipilih.

Pesakit mesti mengambil bahagian dalam pemilihan - terutamanya jika dia sudah dewasa, kerana dia tahu keperluannya dan dengan tepat menilai kemungkinan-kemungkinannya.

Bagi pesakit yang mempunyai kebolehan fizikal yang panjang, kerusi menegak mekanikal dibeli, dengan kerusi elektrik yang terhad.

Untuk terus bergerak, adalah dinasihatkan untuk membeli kereta dorong khas. Bagi kanak-kanak kurang upaya, cerebral palsy dibuat dalam versi bercampur - pemanduan elektrik dan penegak mekanikal.

Saiz peranti

Kriteria utama untuk memilih peranti adalah saiznya. Dimensi utama penegak, serta mana-mana peranti mekanikal, adalah ketinggian, panjang dan lebar. Adalah perlu untuk menganggarkan terlebih dahulu dimensi bilik untuk memilih dimensi yang betul, kerana orang dalam penyesuaian itu tidak seharusnya merasa terperangkap.

Pengukuran dijalankan juga oleh pesakit untuk memadankan peranti perlu tahu berat badan, ketinggian, lebar, pinggul, kaki saiz, isi padu, dan lebar dada, jarak dari kaki ke lutut, paha, dan dada.

Apabila mengukur, pesakit harus berpakaian kerana dia kemudian akan berpakaian semasa menggunakan penegak.

Pengukuran yang betul:

 • lebar paha - dari tulang iliac;
 • dada - dari satu tepi ke yang lain di bahagian paling luas;
 • dari kaki hingga lutut - dari satu-satunya kasut ke tengah-tengah patella;
 • dari lutut ke pinggul - dari tengah patella ke ilium;
 • dari kaki ke dada - dari satu-satunya ke puting susu.

Memilih perlawanan untuk kanak-kanak

Kanak-kanak bangun di kaki mereka dari 10 bulan, jadi sebelum menegak tidak bernilai membeli.

Mungkin lebih baik untuk membeli pejalan kaki bayi khas untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy - pastikan untuk berunding dengan doktor.

Dalam walker, kanak-kanak boleh menghabiskan lebih banyak masa di verticalizer - terutama kali pertama - sehingga 20 minit sehari. Tetapi pejalan kaki direka untuk fakta bahawa pesakit boleh bergantung kepada dirinya sendiri. Oleh itu, semuanya bergantung kepada keadaan individu.

Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral

Apabila memilih walker, ukuran tertentu juga dibuat.

Dalam menegak, yang kemudiannya akan digunakan untuk pencegahan kontrak, mesti ada jadual dengan rim terhad. Sudut jadual harus diubah. Kanak-kanak perlu menghabiskan banyak masa dalam peranti itu, dan dia tidak sepatutnya mengalami sebarang kesulitan.

Apabila sejarah kanak-kanak dengan cerebral palsy disenaraikan sebagai mengiringi epilepsi penyakit atau kesediaan sawan, semua bahagian-bahagian keras peranti obbivat bahan lembut.

Yang sesuai dengan peranti

Pada kanak-kanak yang mempunyai cerebral palsy, asimetri pelvis boleh diperhatikan - dalam kes ini, peranti tegar yang menetapkan kawasan ini perlu disediakan di verticalizer.

Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral

Oleh kerana panjang kaki yang berbeza atau apabila berhenti ternyata, pesakit perlu kasut dalam kasut ortopedik. Dalam kes ini, cawan untuk kaki perlu dibesarkan.

Pesakit sendiri tidak dapat mengawal kedudukan badan - pastikan anda memilih peranti dengan pengapit tegar yang menjamin badan dalam kedudukan yang betul, tali pinggang terletak di beberapa kawasan - di dada, pinggang dan pinggul. Jika tidak, kanak-kanak boleh bergaul, dan ia akan menjadi tidak selesa.

Pembetulan harus berlaku secara beransur-ansur - terutama pelvis dan anggota badan yang lebih rendah. Pada mulanya kanak-kanak harus berdiri sedikit, maka, bergantung pada kedudukan yang dia ambil, kedudukannya diperbetulkan. Sekali lagi menunggu ketegangan dalam otot untuk berehat, dan betul lagi. Anda tidak boleh membaiki dengan segera dalam pose yang diperlukan. Dalam kes ini, ketegangan otot akan menguatkan nada, dan trauma otot boleh berlaku.

Memilih penegak untuk orang dewasa

Vertikalizer untuk orang dewasa perlu dibeli jika terdapat kecederaan pada tulang belakang. Mereka juga boleh meningkatkan kualiti hidup orang kurang upaya dengan fungsi kardiovaskular terjejas.

Perlu diingatkan bahawa orang dewasa perlu menggunakan peranti ini tanpa bantuan luar, jadi mereka harus berpindah dari kerusi roda ke penegak dengan menggunakan algoritma berikut:

 • dekat dengannya;
 • letakkan roda depan pada brek;
 • kaki untuk dipindahkan untuk penghantaran;
 • menetapkan kaki;
 • Lutut harus tegas di lutut;
 • maka punggung adalah tetap.

Sekiranya peranti dilengkapi dengan tempat duduk, maka anda perlu menyesuaikan ketinggiannya. Lekut ketika menanam harus di sudut kanan, dari mereka ke bahagian dalam tepi tempat duduk harus melewati hanya satu jari orang dewasa.

Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral

Pinggang tidak boleh memerah badan, jika tidak, peredaran darah akan terganggu.

Sesi pertama 2-3 dilakukan hanya di bawah pengawasan pakar, dengan pemantauan tekanan darah yang tetap.

Penunjuk diukur terlebih dahulu sebelum ditempatkan pada penegak, dan kemudian semasa latihan.

Ia amat penting untuk memantau latihan pesakit dengan kontraksi sendi anggota bawah dan kecacatan rangka. Bagi mereka, sudut pendakian ditentukan secara individu, menegak sepenuhnya dikecualikan.

Orang dewasa dan kanak-kanak memulakan latihan dengan 5 minit, sentiasa meningkatkan masa. Tempoh mereka semakin meningkat hingga 5 jam. Pengecualian-kanak-kanak sehingga setahun, masa maksimum kelas untuk mereka adalah sehingga 30 minit sehari.

Model mudah

Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral

Salah satu penegak yang paling mudah untuk kanak-kanak ialah jenama "Jem menegak".

Rak ini direka untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 6 tahun, disesuaikan untuk ketinggian ketinggian, yang direka untuk orang kurang upaya yang tidak boleh berdiri sendiri dalam kedudukan tegak.

Panjang penegak disesuaikan dengan panjang bingkai yang lebih rendah, casis terbentang, cerun perubahan rak.

Seorang kanak-kanak boleh bermain dan makan di dalam peranti, kerana meja dibina ke dalamnya.

Roda vertikal berputar, dan - yang sangat mudah - dilengkapi dengan brek yang mencetuskan hampir seketika.

Basikal untuk kanak-kanak dengan cerebral palsy

Seorang kanak-kanak yang keupayaan fizikalnya telah berkembang, adalah dinasihatkan untuk membeli tricycle khas.

Vertikalizers untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan palsy cerebral

Ia tidak jauh berbeza dengan basikal biasa. Kenderaan sedemikian dilengkapi dengan ikat pinggang untuk insurans, belakang belakang tegar. Di samping itu, pesakit pelvis dan lutut serta peranti lutut disediakan.

Basikal berbeza-beza tinggi, jadi satu peranti akan bertahan lama.

Basikal itu boleh dikendalikan di rumah dan di jalan - yang terakhir akan mempercepat penyesuaian sosial pesakit, akan dapat menghubungi rakan sebaya.

Satu-satunya kelemahan peranti adalah berat dan dimensi yang cukup besar. Tidak mustahil untuk menurunkan struktur dari bangunan berbilang tingkat tanpa lif.

Berbasikal dengan berkesan mengembangkan otot-otot kaki dan kembali kepada kanak-kanak dengan cerebral palsy, meningkatkan koordinasi.

Dan kanak-kanak menikmati, seperti semua kanak-kanak yang menunggang basikal. Adalah sangat penting bahawa kanak-kanak yang sakit mempunyai peluang untuk mengalami emosi positif, kerana kanak-kanak sentiasa tetap kanak-kanak, tanpa mengira tahap dan jenis penyakit.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

61 + = 66