Kerja dan Kerjaya

Bagaimana untuk memilih kerja impian anda, supaya alur kerja hanya memberi kesenangan?

Seringkali, orang, entah bagaimana secara rawak diatur untuk kedudukan tertentu pada masa muda mereka, kemudian semua kehidupan mereka takut sesuatu berubah. Selama bertahun-tahun, banyak wanita dan lelaki telah bekerja setiap hari untuk kerja yang tidak diingini dan berharap untuk cuti dan cuti dengan harapan yang besar. Sebagai peraturan, keadaan ini membawa kepada pengaliran saraf yang berterusan, tekanan dan kebimbangan, dan dalam beberapa kes bahkan kepada keadaan tertekan.

Bagaimana untuk memilih kerja impian anda, supaya alur kerja hanya memberi kesenangan?

Di samping itu, keletihan kronik dan keengganan untuk bekerja di tempat tertentu akan menjejaskan keadaan semua organ dan sistem dalaman, yang mana seseorang sering sakit.

Akhirnya, kewujudan semacam itu membawa kepada pertengkaran biasa dan konflik dengan orang yang rapat. Untuk mengelakkan hal ini berlaku, seseorang harus mengambil pendekatan yang sangat berhati-hati untuk memilih profesion dan majikan, memilih dari beberapa pilihan.


Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda bagaimana untuk memilih pekerjaan yang akan menggembirakan anda sepanjang hidup anda dan hanya memberi kesenangan yang benar.

Bagaimana untuk memilih pekerjaan untuk jiwa?

Kadang-kadang lelaki muda yang sedang bersiap untuk masuk dewasa, tidak meragukan pilihan profesion masa depan mereka. Mereka sangat yakin dengan keinginan mereka untuk menjadi doktor, kosmonot atau jurugambar profesional yang mereka tidak menganggap apa-apa pilihan lain. Lelaki dan perempuan muda yang yakin dengan kesabaran yang sukar belajar mengkaji kesusasteraan yang diperlukan untuk kemasukan ke institut ini dan dengan minat yang tinggi memasuki proses pembelajaran. Tidak lama kemudian, orang-orang ini tidak akan menghadapi sebarang masalah dengan pilihan profesion, kerana mereka telah ditentukan untuk masa yang lama.

Bagaimana untuk memilih kerja impian anda, supaya alur kerja hanya memberi kesenangan?

Malangnya, ini tidak selalu berlaku. Seringkali para lepasan sekolah tidak memahami apa jua jiwa mereka, dan apa yang mereka mahu lakukan pada masa akan datang.

Hampir selalu mereka datang ke sekolah teknik atau institut, yang ibu bapa telah mengambil untuk mereka, atau untuk syarikat dengan kawan-kawan. Dalam kebanyakan kes, pilihan pengkhususan dalam kes ini tidak betul. Selepas beberapa lama seseorang, yang sudah dewasa, sedar bahawa dia membuat kesilapan besar.

Walau bagaimanapun, dia sudah pun takut membuat perubahan drastik dalam hidupnya.

Sementara itu, anda boleh mengubah profesion dan tempat kerja anda pada usia apa-apa. Perkara utama adalah bahawa anda benar-benar mahukan ini, dan dalam situasi ini anda pasti akan berjaya. Jadi bagaimana memilih pekerjaan yang betul, agar tidak menyesal keputusan pada masa akan datang?

Pertama sekali, sangat baik untuk berfikir dan memahami apa yang anda berminat. Setiap orang mempunyai kecenderungan semulajadi sendiri, yang mesti diambil kira apabila memilih profesion. Sebagai contoh, anda mempunyai minda matematik, dan anda tidak menganggap hidup anda tanpa pelbagai angka atau pengiraan. Atau anda benar-benar suka haiwan dan bersedia untuk membantu mereka dan menjaga mereka dalam apa jua keadaan.

Bagaimana untuk memilih kerja impian anda, supaya alur kerja hanya memberi kesenangan?

Kepada sesetengah orang, terutamanya kanak-kanak perempuan, keseronokan sebenar adalah penyediaan pelbagai hidangan atau penjagaan tumbuhan dalaman. Segala sesuatu yang ada dalam fikiran anda hendaklah ditulis dalam lajur di atas selembar kertas, dan kemudian, dengan gilirannya, padam apa yang anda sukai. Oleh itu, langkah demi langkah, akan ada satu kawasan di hadapan anda yang anda perlu berusaha. Seterusnya, anda harus menilai sama ada anda mempunyai kualiti profesional yang diperlukan untuk kedudukan ini.

Khususnya, pembetulkan atau akauntan memerlukan perhatian yang lebih tinggi, musisi - pendengaran mutlak, ahli filologi - memori yang hebat, guru - cintakan anak-anak dan sebagainya. Sesetengah sifat ini boleh dikembangkan jika dikehendaki, bagaimanapun, perkara-perkara tertentu boleh wujud dalam seseorang hanya dari lahir. Jika anda memilih antara dua profesion, berikan keutamaan kepada yang mana kualiti profesional anda lebih sesuai.

Akhirnya, kedudukan yang dipilih tepat sepadan dengan sifat perangai dan keperibadian anda. Jadi, jika anda seorang yang sangat tertutup dan pemalu, dan, lebih-lebih lagi, introvert, profesion seorang wartawan tidak akan sesuai dengan anda. Orang emosi yang tidak stabil dan eksentrik adalah lebih baik untuk meninggalkan pos, yang memerlukan peningkatan perhatian dan prestasi membosankan tindakan yang sama.

Apakah pekerjaan yang boleh dipilih tanpa pendidikan dan pengalaman?

Bagaimana untuk memilih kerja impian anda, supaya alur kerja hanya memberi kesenangan?

Ramai pelajar dalam tempoh belajar di universiti mula bekerja sebagai kurir atau penjaja pizza. Sudah tentu, ini sangat mengagumkan, namun lebih sesuai untuk memilih profesion yang anda sukai dan akan dapat membantu di masa depan.

Sudah tentu, anda tidak boleh mendapatkan doktor atau jurutera tanpa pengalaman dan pendidikan, tetapi dalam setiap pengkhususan anda dapat mencari kedudukan yang sesuai untuk pekerja pemula.

Jadi, ramai doktor masa depan mula bekerja sebagai pembantu makmal, jururawat atau pendaftar. Seorang lelaki muda atau gadis yang ingin menjadi guru di sekolah pada mulanya boleh menguasai profesion seorang pemimpin di kem tersebut.

Dalam sesetengah kes, anda boleh mencari tempat yang sesuai secara langsung di sekolah. Bagaimanapun, setelah menerima diploma, anda sudah dapat memperoleh sekurang-kurangnya pengalaman dalam profesion yang diinginkan, jadi mencari kedudukan yang baik tidak akan sukar.

Apakah pekerjaan yang patut saya pilih dalam tempoh 40 tahun?

Usia 35-40 tahun sering dicirikan oleh kebakaran profesional yang disebut. Pada masa ini ramai orang akhirnya menyedari bahawa pada satu masa mereka tersilap dalam pilihan profesion mereka, dan kerja sekarang tidak memberi mereka kesenangan. Malangnya, yang paling sering dalam keadaan sedemikian, lelaki dan wanita takut bahawa mereka tidak akan dapat mencari tempat yang baik, jadi mereka tetap ada untuk bekerja.

Sudah tentu, mencari pekerjaan yang sesuai yang sesuai dengan anda dalam setiap cara adalah sukar di mana-mana umur, dan terutamanya jika anda sudah berusia lebih 40 tahun. Walau bagaimanapun, jangan takut akan kesulitan, kerana keyakinan terhadap kekuatan anda sendiri dan ketepatan keputusan anda pasti akan membantu anda mencapai matlamat yang dikehendaki.

Bagaimana untuk memilih kerja impian anda, supaya alur kerja hanya memberi kesenangan?

Jika anda ingin menukar tempat pada usia 40 tahun, disarankan untuk menghubungi psikologi profesional yang boleh dengan anda menentukan profesion yang anda harus menguasai.

Selepas itu, anda perlu mendapatkan kelayakan yang sesuai, kursus khas siswazah atau mendapat pendidikan tinggi kedua. Sudah tentu, kerja yang terbaik dilakukan dengan bantuan kawan dan kenalan, tetapi kekosongan biasa di akhbar dan Internet juga boleh disesuaikan dengan anda.

Bagi pilihan profesion, ia boleh menjadi apa sahaja, kecuali bagi mereka yang tidak sesuai dengan usia anda. Contohnya, dengan semua keinginan anda tidak boleh menjadi pramugari atau memulakan kerjaya perintis ujian, bagaimanapun, terdapat beberapa catatan sedemikian. Dalam kebanyakan kes, apa-apa sekatan umur yang dinyatakan dalam kekosongan itu adalah kehendak biasa majikan, dan ini tidak bermakna bahawa anda tidak akan dapat memenuhi apa-apa tugas.

Bagaimana untuk memilih pekerjaan yang sempurna dari beberapa pilihan?

Tetapi apa yang perlu dilakukan jika anda telah menerima pendidikan yang diperlukan dan mendapat pengalaman yang sesuai? Bagaimana sekarang untuk mencari pekerjaan sepanjang hayat anda, pilihan yang anda tidak akan menyesal di masa hadapan? Untuk melakukan ini, anda perlu membiasakan diri dengan sejumlah besar kekosongan yang dibentangkan di pelbagai laman web atau di majalah.

Setelah mengambil beberapa varian menarik minat anda, berhati-hati mengkaji setiap satu daripada mereka dan membuat pilihan akhir, mempertimbangkan cadangan berikut:

Bagaimana untuk memilih kerja impian anda, supaya alur kerja hanya memberi kesenangan?
  • Pertama sekali, ketahui semua tugas pekerja dalam kedudukan yang dicadangkan. Secara objektif menilai sama ada anda boleh melakukannya, dan sama ada anda berminat untuk melakukannya. Dalam hal jawapan negatif untuk soalan ini, kejam menyeberang pilihan itu - kerja di tempat ini tidak akan memberi anda keseronokan;
  • Ketahui bagaimana aliran kerja dianjurkan. Pada mulanya anda perlu melaraskannya, walaupun pada masa akan datang anda boleh membuat perubahan yang diperlukan;
  • Sekiranya mungkin, menilai prospek untuk pertumbuhan selanjutnya. Beberapa pekerja dapat bekerja selama bertahun-tahun dalam kedudukan yang sama, tidak merasakan bahawa kerjanya dihargai;
  • Akhirnya, kita tidak boleh menolak faktor tersebut, seperti tahap gaji yang dicadangkan. Bekerja untuk sesen pun, walaupun melakukan perkara kegemaran anda, tidak mungkin memberikan anda banyak keseronokan.

Faktor yang paling penting yang menghalang keupayaan pekerja untuk mencari kedudukan yang sesuai untuknya adalah ketakutan untuk tetap menganggur sama sekali. Sesungguhnya kadar pengangguran hari ini agak tinggi, dan ketakutan itu benar-benar wajar.

Sementara itu, anda harus sentiasa ingat bahawa satu-satunya daya penggerak dalam mencari pekerjaan yang ideal haruslah keyakinan diri dan dalam kenyataannya anda memerlukannya. Dalam kes ini, anda semestinya berjaya, dan tempat baru akan menjadi bagi anda mencari sebenar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 1 = 9