Kerja dan Kerjaya

Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk pekerjaan dan menceritakannya apabila anda memulakan sebuah syarikat baru?

Dalam beberapa kes, kita terpaksa mencari motivasi tertentu untuk bekerja. Contohnya, selepas bercuti aktif atau hujung minggu yang panjang, ketika tidak ada keinginan untuk menyelam kepala ke kertas dan menekan masalah. Di samping itu, apabila anda menubuhkan sebuah syarikat baru, sangat penting untuk memotivasi majikan yang berpotensi dengan motivasi yang mencukupi, yang boleh agak sukar dijelaskan.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda bagaimana untuk melakukannya dengan betul, untuk meyakinkan bukan sahaja diri anda tentang keperluan untuk bekerja, tetapi juga orang lain yang anda adalah calon yang ideal untuk kerusi kosong.

Contents

Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk bekerja?

Dalam keadaan di mana anda benar-benar tidak mahu bangun pagi-pagi dan pergi ke pejabat yang kaku, ahli psikologi menasihati anda untuk melihat senarai orang terkaya di dunia. Dan jika anda tidak berada di sana, ambil sendiri dan segera pergi ke perkhidmatan. Sementara itu, kaedah ini lebih daripada jenaka daripada teknik sebenar untuk mendapatkan diri anda bekerja.

Lebih baik menggunakan salah satu cara berikut untuk memotivasi diri untuk bekerja:

Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk pekerjaan dan menceritakannya apabila anda memulakan sebuah syarikat baru?
 • Sekiranya anda berhadapan dengan tugas yang rumit dan rumit, yang anda tidak mahu bermula sama sekali, adalah perlu untuk membahagikannya kepada bahagian kecil, pemenuhan setiap daripada mereka akan menjadi kemenangan kecil untuk anda. Untuk melakukan ini, merancang ke hadapan dan pilih beberapa langkah. Pada setiap daripada mereka, anda mesti menentukan matlamat yang anda akan berusaha. Kemudian, setelah melengkapkan salah satu komponen tugas utama semasa hari kerja, jangan pergi ke tempat yang seterusnya, terganggu oleh perkara lain atau hanya berehat. Jadi anda akan mempunyai masa untuk menikmati pencapaian matlamat anda. Apabila perasaan kepuasan diri dipadamkan, anda boleh terus bersenang-senang dan berminat untuk merasa diri anda perlu dan penting lagi;
 • Jangan biarkan diri anda terlibat dalam apa-apa lagi. Apabila malas mula menang, letakkan kerusi di tengah-tengah bilik pada jarak yang cukup dari mana-mana objek, duduk di atasnya dan berfikir secara rohani: “Atau saya mula melakukan tugas saya, atau saya duduk di sini dan saya tidak pergi ke mana-mana sahaja”. Hanya beberapa minit tidak aktif, dan anda tidak akan sukar untuk memotivasi diri untuk bekerja;
 • Terdapat satu lagi cara yang mudah dan berkesan. Baginya anda akan memerlukan dek kad atau beberapa duit syiling. Bayangkan setiap kad atau duit syiling adalah satu aspek penting dalam kehidupan anda: pasangan, ibu bapa, anak, abang atau saudara perempuan, kereta tercinta, hobi yang menarik, haiwan kesayangan dan sebagainya. Semua barang-barang ini mesti diambil dan ditaburkan tepat di hadapan anda di atas lantai. Dalam kes ini, secara mental, anda harus menjelaskan kepada diri sendiri bahawa anda telah kehilangan segala-galanya kerana kemalasan dan keengganan anda untuk bekerja;
 • Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk pekerjaan dan menceritakannya apabila anda memulakan sebuah syarikat baru?Jika anda mempunyai kekuatan yang mencukupi, gunakan kaedah mudah ini. Untuk setiap tugas yang dilakukan, berikan sedikit galakan, contohnya, makan kek lazat atau minum sebotol bir. Jika anda tidak melakukan sesuatu yang penting, menghukum diri anda – tidur tanpa makan malam atau menonton filem kegemaran anda;
 • Akhirnya, cara yang paling berkesan adalah untuk berjanji untuk melakukan perniagaan penting kepada orang yang pendapat anda menghargai diri anda. Pastikan, hanya selepas memikirkan bagaimana orang ini akan merawat anda, anda akan segera memulakan apa yang diperlukan.
  Siapa pembeli rahsia?

Bagaimana untuk memulihkan motivasi untuk bekerja jika anda kehilangannya?

Semua kaedah di atas akan berfungsi untuk anda hanya jika anda tidak mempunyai keinginan untuk pergi bekerja dan terlibat dalam perniagaan biasa dalam kes yang luar biasa. Tetapi apa yang harus dilakukan jika seseorang secara umumnya telah kehilangan minat dalam melaksanakan tugasnya dan sama sekali tidak mahu terus bekerja di tempatnya? Dalam keadaan sedemikian, anda perlu memikirkan apa yang anda mahukan dan mencari faedah khusus yang anda dapat dari kerja anda.

Terdapat hanya empat perkara yang boleh membuat kita bekerja dalam kedudukan tertentu:

 • wang;
 • faedah;
 • kolektif;
 • aspirasi untuk pembangunan diri.
Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk pekerjaan dan menceritakannya apabila anda memulakan sebuah syarikat baru?

Jika anda tidak berpuas hati dengan gaji anda, anda tidak berminat dengan perniagaan anda, anda tidak membina sama sekali dan, selain itu, tidak menghargai pasukan, hanya ada satu jalan keluar – untuk pergi dan mencari tempat baru. Terus bekerja dalam keadaan sedemikian tidak mustahil, jadi anda akan berada dalam tekanan berterusan, yang boleh memberi impak yang sangat negatif terhadap kesihatan anda.

Dalam semua kes lain, anda boleh cuba memperbaiki keadaan.


Sebagai contoh, jika anda bekerja dalam pasukan muda dan mesra yang anda tidak mahu terlibat dalam apa jua keadaan dan mendapat gaji yang baik, tetapi tidak mempunyai minat dalam tugas yang dihadapi, cuba melihatnya dari sudut yang berbeza. Cukup sedikit kreativiti, dan anda tidak hanya menandatangani kertas, tetapi menghiasi mereka dengan sengaja.

Bagaimana dengan betul memberitahu tentang motivasi di peranti untuk bekerja?

Jika anda masih membuat keputusan untuk menukar kerja anda, anda perlu mengisi resume terperinci dan mengambil temuduga beberapa kali. Motivasi yang dirumuskan dengan betul untuk bekerja di syarikat yang diinginkan adalah kunci kejayaan anda. Anda harus menarik minat majikan yang berpotensi sedemikian rupa sehingga dia memahami bahawa anda adalah calon utama dan hanya untuk pekerjaan yang dipersoalkan.

  Bos atau musuh? Atau apa yang perlu dilakukan apabila kepimpinan dapat bertahan dari kerja?

Mengisi item ini dalam resume anda, bersikap jujur ​​dan terbuka sebaik mungkin. Sekiranya anda memerlukan wang, tulislah. Jangan takut untuk menolak majikan, sebaliknya, supaya anda dapat menunjukkan keikhlasan dan keadilan anda. Juga jangan teragak-agak untuk menunjukkan bahawa anda berminat dengan pertumbuhan kerjaya. Tiada pekerja yang baik tidak mahu duduk di satu tempat sehingga akhir hayat, jadi majikan pasti akan menghargai keinginan anda untuk berkembang.

Semasa temu duga peribadi, cuba temui hubungan dengan orang yang anda bercakap dengan, pastikan untuk melihat matanya, senyum seberapa kerap mungkin.

Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk pekerjaan dan menceritakannya apabila anda memulakan sebuah syarikat baru?

Jawab semua soalan mengenai merit, cuba jangan berfikir. Jeda lama antara soalan dan jawapan akan mendorong majikan untuk berfikir bahawa anda cuba menyembunyikan sesuatu. Juga, jangan teragak-agak untuk bertanya soalan sendiri.

Matlamat anda adalah untuk menunjukkan motivasi anda, iaitu, berapa banyak anda berminat dengan kekosongan yang dicadangkan. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui semua perkara yang menarik minat anda, termasuk apa tugas yang akan anda lakukan, siapa yang harus patuh, peraturan umum apa yang ada di syarikat, dan sebagainya.

Akhirnya, petua berikut akan membantu anda mendorong orang lain untuk bekerja, sebagai contoh, bawahan anda atau pekerja syarikat anda.

Bagaimana untuk meningkatkan motivasi pekerja untuk bekerja?

Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan cadangan berikut:

Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk pekerjaan dan menceritakannya apabila anda memulakan sebuah syarikat baru?
 • Melibatkan pekerja anda dengan sesuatu selain kerja. Mengatur pihak korporat,
  perjalanan ke alam, sukan dan pertandingan intelektual dan sebagainya;
 • Bercakap dengan bawahan atau rakan sekerja anda tentang hasil kerja mereka. Setiap orang gembira menyedari bahawa seseorang menghargai kerjanya;
 • Masukkan sistem penalti dan ganjaran. Ia boleh bukan sahaja bos, tetapi juga pekerja biasa. Oleh itu, di pejabat anda sendiri, pasang kotak di mana setiap rakan sekerja anda, termasuk anda, akan meletakkan nota maruah tertentu jika anda tidak menyelesaikan tugas tepat pada waktunya. Untuk kerja cepat, galakkan pekerja dari daftar tunai ini;
 • Sentiasa hantar rakan sekerja anda ke kursus penyegaran dan pelbagai seminar. Galakkan keinginan untuk belajar dan belajar perkara-perkara baru.
  Pekerjaan tidak rasmi - adakah ia berbaloi?

Oleh itu, dalam mana-mana kerja motivasi yang betul adalah sangat penting. Sekiranya ia dirumuskan secara salah atau tidak sepenuhnya, anda perlu memikirkan semula sikap terhadap jawatan anda secara radikal atau mengubahnya sama sekali. Walau bagaimanapun, jangan membuat keputusan yang tergesa-gesa, jika suatu hari anda tidak mahu bangun pada waktu pagi dan meninggalkan rumah untuk pergi ke tempat kerja anda.

Mungkin anda hanya letih atau sedikit terganggu, dan selepas itu semuanya akan semestinya bertambah baik.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply