Profesion Tuan Rumah: 7 tugas pentadbir asas

Tuan rumah dalam terjemahan harfiah dari Old French bermaksud “tuan rumah (s) tetamu.” Inilah tugas utama seorang tuan rumah moden: untuk memenuhi pelawat institusi awam atau peserta acara dan menyediakan mereka dengan hobi yang paling selesa dan menarik.

Bunyi pada dasarnya cukup sederhana. Tetapi pada hakikatnya, profesion tuan rumah membayangkan kerja organisasi yang luar biasa, untuk menghadapi yang tanpa kemahiran tertentu dan kualiti moral akan menjadi sangat sukar.

Tuan rumah – pentadbir dan lebih banyak lagi

Siapa sebenarnya pelayan wanita dan apa profesion ini?

Profesion Tuan Rumah: 7 tugas pentadbir asas

Ramai orang muda, mencari kerja sambilan atau jenis pekerjaan utama, pilih kekosongan ini, selalunya tidak memahami apa tugas yang akan diberikan kepada mereka, apa yang mereka perlu tahu dan dapat lakukan.

Pada pandangan pertama, segala-galanya sangat menggoda: pendidikan khas tidak diperlukan untuk pelayan wanita untuk bekerja, pengalaman dalam kedudukan pentadbir yang sama dialu-alukan, tetapi tidak diperlukan, seperti pengetahuan bahasa asing.

Orang muda tertarik dengan hakikat bahawa mereka perlu bekerja di sebuah institusi hiburan – kelab malam, restoran, dewan pameran.

Di sekeliling ramai orang, suasana itu menyenangkan dan santai, bermain muzik.

Semua yang diperlukan adalah untuk berdiri di pintu masuk untuk pakaian yang cantik dan tersenyum dengan baik. Mereka juga akan membayar wang untuk ini. Walau bagaimanapun, dalam amalan, kebanyakan calon dihapuskan selepas peralihan 1-2, sudah pada masa percubaan, dihadapi dengan yang tidak dijangka “Kejutan”.

Tidak ada definisi yang jelas tentang apa yang perlu dilakukan oleh pelayan wanita – ia selalu ditunjukkan oleh piagam institusi atau acara tertentu. Sebagai peraturan, ia adalah pekerja sejagat, yang pada masa yang sama memenuhi para tetamu, dan pentadbir yang menyelia kerja kakitangan, dan kadang-kadang toastmaster, menghiburkan tetamu. Dan jika terdapat konflik – tuan rumah juga perlu campur tangan dan membayarnya dengan kerugian yang minimum untuk institusi dan pelanggan.

  Bos atau musuh? Atau apa yang perlu dilakukan apabila kepimpinan dapat bertahan dari kerja?

Tetapi adalah mungkin untuk membuang keperluan umum:

  1. Tuan rumah di tempat katering. Dalam kes ini, sekurang-kurangnya diperlukan: untuk bertemu dengan tetamu, untuk menentukan jadual yang mereka mahu, dan membawa mereka ke tempat-tempat yang percuma – atau untuk kaunter bar, jika semua tempat duduk diduduki dengan menawarkan aperitif dari penubuhan. Oleh itu, apabila tetamu berehat, mereka perlu diadakan.
  2. Tuan rumah di kelab malam. Di sini senarai tugas sedang berkembang. Tuan rumah bukan sahaja harus bertemu tetamu, tetapi juga melihat bagaimana mereka berehat. Jika seseorang itu bosan, maka mereka perlu menghiburkan, menarik minat, menawarkan sesuatu yang baru dan menarik dari program ini. Dalam kes ini, tiada tetamu tidak boleh diabaikan – semasa kemasukan dan pihak yang bising ini tidak begitu mudah.
  3. Tuan rumah di hotel. Tugas hampir sama dengan pelayan tuan rumah di sebuah kafe, tetapi anda tidak memerlukan jadual percuma, tetapi nombor percuma.
  4. Tuan rumah di pameran. Memandangkan pameran dan pembentangan sentiasa tematik, pentadbir acara sedemikian sepatutnya berpengalaman dalam topik yang relevan untuk dapat mengekalkan perbualan dengan pelawat dan menjawab soalan-soalan mereka jika timbul. Di sini anda tidak boleh melakukan tanpa pengetahuan khas dan bahasa asing – orang asing hari ini dapat ditemui di mana-mana, bahkan di kawasan pedalaman, pada persembahan kraf tangan buatan tempatan seni rakyat. Sebagai peraturan, ini adalah sambilan sementara, bukan aktiviti tetap.
  5. Tuan rumah di bilik pameran, di acara korporat dan acara lain. Keperluan dalam hal ini boleh jadi apa-apa, mereka ditentukan oleh penganjur.

Apakah hasilnya?

Profesi seorang pelayan wanita adalah serba boleh dan serba boleh, bergantung pada jenis institusi di mana dia bekerja. Jika ini adalah titik katering, maka kemungkinan besar, pelayan wanita akan melakukan tugas pelayan secara serentak, sekiranya terjadi peningkatan jumlah pengunjung yang datang, melayani meja dan membuat perhitungan.

  Bagaimana untuk mencari motivasi yang tepat untuk pekerjaan dan menceritakannya apabila anda memulakan sebuah syarikat baru?

Tuan rumah di hotel adalah pentadbir yang juga perlu mengambil panggilan telefon dan e-mel, membuat tempahan bilik, menampung tetamu, memantau tempoh penginapan, dan lain-lain. Tetapi tuan rumah di pameran atau di kelab malam adalah sejenis animator yang diwajibkan untuk tidak membenarkan pengunjung terlepas.

Tuan rumah yang bekerja di bilik pameran juga boleh terdiri daripada produk pengiklanan – ia harus membantu pengurus membuat jualan yang baik. Kadang-kadang juga pentadbir yang melakukan kerja mudah dengan dokumentasi.

Apa yang diperlukan untuk menjadi pelayan wanita

Profesion Tuan Rumah: 7 tugas pentadbir asas

Jika anda membuat keputusan untuk mendapatkan tuan rumah kelab malam, maka ringkasan, sebagai peraturan, anda tidak perlu. Semua yang akan menarik minat bakal majikan adalah penampilan, pesona dan sopan santun. Tuan rumah adalah orang seluruh institusi. Ini adalah perkara pertama yang dilihat oleh para tetamu apabila mereka melangkah masuk.

Kerana, sudah tentu, pelayan wanita harus melihat dan bercakap sehingga pengunjung mahu kekal dan kembali, tidak semua berjalan di Pirozhkov depan, tetapi tidak akan memikirkan penubuhan berantakan dan hamovity berhampiran mejanya.

Oleh itu, keperluan asas bagi calon-calon untuk pekerjaan tersebut:

  • penampilan – gaya rambut kemas, manikur, solekan cahaya, kulit bersih dan angka langsing adalah wajib. Sekiranya terdapat kekurangan di suatu tempat, maka anda perlu menghapuskannya sebelum anda membuat temu bual. Sesetengah gadis yang berminat untuk masuk ke dalam kelab malam berprestij sebagai tuan rumah, malah mengurangkan berat badan dan mengubah gaya dalam rambut dan pakaian mereka. Demi kerjaya yang baik dan gaji bukan dosa dan cuba;
  • keindahan, keramahan, keyakinan – tidak ada sesiapa akan bahkan pentadbir Cheburechnaya beech suram, surut ke arah mata dan tidak dapat dengan jelas menjawab soalan-soalan asas, seperti “Apa hidangan anda hari ini?”;
  • organisasi – ini adalah sangat penting, terutama di sebuah kelab malam, di mana anda perlu untuk dapat memandang dengan satu renungan seluruh bilik, dan semua peringkat niche, menilai keadaan dan segera membuat keputusan, walaupun seluruh mainan kerincingan muzik, berkelip laser dan bergerak berpuluh-puluh pelawat;
  • pengetahuan mengenai bahasa asing dan pengetahuan khusus lain – pentadbir hotel mesti tahu sekurang-kurangnya bahasa Inggeris, dan pentadbir pameran IT mempunyai sekurang-kurangnya sedikit pengetahuan mengenai perisian tersebut. Untuk berbohong dalam kes ini dan mengemukakan diploma palsu adalah tidak masuk akal, kebohongan itu akan dengan cepat mendedahkan dirinya sendiri;
  • seks dan umur. Ia sedih, tetapi masih gadis-gadis dalam profesi ini lebih banyak permintaan berbanding lelaki. Pentadbir lelaki boleh didapati di bilik pameran, tetapi di restoran dan kelab malam, tetamu kebanyakannya dilayan oleh wanita muda. Umur pemohon untuk kedua-dua jantina tidak boleh melebihi 30 tahun, walaupun terdapat pengecualian bergantung pada data luaran dan status calon.
Profesion Tuan Rumah: 7 tugas pentadbir asas

Secara ringkasnya kita boleh mengatakan bahawa jika anda adalah menarik, menarik, teratur, tahu bagaimana untuk memohon diri tetapi bercita-cita tinggi untuk melakukan sesuatu di sebuah kafe di ambang anda masih mempunyai apa-apa, anda perlu untuk matlamat yang lebih tinggi, untuk berjaya bergerak ke atas tangga kerjaya.

  Bagaimana dan dengan siapa anda boleh bekerja untuk diri sendiri?

Anda boleh cuba diri anda sebagai pelayan wanita hujung minggu – dan tiba-tiba ia menjadi milik anda dan anda akan menjadi penganjur parti mega-popular untuk superstar. Tetapi peluang ini datang dari satu juta.


Semua yang lain menerima gaji sedikit lebih tinggi daripada pelayan itu, dan mereka sentiasa berhujah dengan bos mengenai peratusan tip.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector