Apakah mata hitam di mata? | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Apakah mata hitam di mata?

Tiba-tiba anda tiba-tiba melihat bahawa bintik-bintik hitam muncul di mata anda, cuba membaca beberapa tulisan, tetapi tidak memahami huruf … Gejala serupa dapat menunjukkan kehadiran perubahan negatif dalam tubuh. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk mendapatkan nasihat daripada ahli oktik. Sesungguhnya pengenalan tepat pada waktunya sebab kemerosotan penglihatan akan membantu mengatasi penyakit ini atau sekurang-kurangnya untuk menghentikan pembangunannya selanjutnya.

Bagaimana keadaan anomali timbul

Apakah mata hitam di mata?

Untuk memahami intipati perkara itu, perlu mengingatkan beberapa ciri struktur mata dari program sekolah. Tempat pengumpulan terbesar rod dan kon (reseptor penglihatan) di retina adalah tempat kuning. Cahaya yang melalui sistem optik mata jatuh di tempat ini. Ia membolehkan kita untuk mendapatkan gambar dalam semua butiran.

Seseorang yang menderita degenerasi makula (ini adalah kumpulan penyakit yang memberi kesan negatif kepada penglihatan pusat), secara beransur-ansur mula kehilangan peluang untuk dilihat. Faktanya ialah di tempat kuning ada perubahan yang merosakkan. Sebenarnya, untuk sebab ini terdapat mata hitam.

Sekiranya anda tidak melakukan apa-apa tindakan, akan berlaku kemerosotan sehingga orang itu mempunyai visi lateral (degenerasi makularnya tidak mencolok).

Punca penyakit jenis ini boleh menjadi syarat berikut:

Apakah mata hitam di mata?
 • perubahan sclerosis dalam saluran darah;
 • mengganggu peredaran darah di retina mata;
 • penyakit hipertensi;
 • penyakit onkologi;
 • kencing manis;
 • proses penuaan semula jadi badan.

Seperti yang anda lihat, kadang-kadang jenis penyakit yang lebih serius boleh menjadi penyebab beberapa penyakit. Oleh itu, jika terdapat bintik hitam di mata anda, dengan segala cara, membuat temu janji dengan doktor.

Malangnya, degenerasi makular adalah penyakit keturunan. Atas sebab ini, adalah lebih baik untuk memberitahu anak-anak anda tentang risiko penyakit itu, supaya mereka lebih cenderung menjalani diagnosis pencegahan di poliklinik.

Apa yang menyumbang kepada rupa penyakit?

Utama “Ally” degenerasi makula adalah usia. Orang-orang sehingga usia 50-55 menderita penyakit ini agak jarang, tetapi sudah kira-kira 30% orang tua berusia 70 tahun berisiko.

Aneh kerana ia mungkin kelihatan, wanita lebih menderita daripada penyakit berbanding lelaki.

Di samping itu, peluang untuk mendapat sakit dengan penyakit ini meningkat dengan ketara pada orang yang mempunyai ketagihan:

 • penyalahgunaan alkohol;
 • merokok;
 • penggunaan sejumlah besar makanan berminyak dan berbahaya.

Bagaimanakah penyakit itu berkembang?

Apakah mata hitam di mata?

Apabila proses peredaran darah terganggu, proses merosakkan bermula di dalam mata mata. Pada tahap tertentu penyakit seseorang melihat tempat yang gelap.

Dengan peredaran masa, diameter speck ini bertambah. Kerosakan visual dikaitkan dengan fungsi sel syaraf yang tidak normal.

Oleh kerana tisu-tisu tubuh manusia mampu tumbuh semula, saluran darah baru dan saraf yang baru telah terbentuk di tapak saraf yang terjejas.

Neoplasma ini boleh dilihat walaupun pada mata putih orang yang menderita penyakit.

Sekiranya terdapat bintik hitam di mata manusia, apabila anda melihat, punca penampilan mereka boleh menjadi jenis degenerasi makula yang kering dan lembap.

Jenis penyakit kering

Jenis penyakit ini berlaku dalam kebanyakan kes. Pertama, hanya satu mata yang terpengaruh, maka yang lain.

Sebab berikut merujuk kepada tanda-tanda permulaan penyakit:

Apakah mata hitam di mata?
 • sedikit penglihatan;
 • hari siang tidak cukup untuk kerja kecil;
 • terdapat ketidakselesaan ketika membaca buku dan majalah.

Sekiranya anda didiagnosis dengan degenerasi makula kering, pastikan anda menjalani peperiksaan dengan pakar oftalmologi sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan.

Jenis penyakit basah

Spesies ini ditandai kurang kerap, tetapi mempunyai kesan yang jauh lebih serius. Dalam 90% kes penyakit ini, proses tidak dapat dipulihkan di retina diperhatikan. Sebagai tambahan kepada kemerosotan penglihatan yang tajam, patologi mempunyai ciri ciri: garis lurus dan tepi objek muncul ikal.

Selalunya gejala ringan atau tidak wujud. Perkembangan penyakit seperti ini tidak disertai dengan rasa sakit, sehingga orang sering menyadari perubahan negatif sudah pada tahap tak dapat dipulihkan dari perkembangan penyakit.

Apa yang akan dilakukan oleh doktor?

Apakah mata hitam di mata?

Jika seseorang mempunyai mata hitam di matanya, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah berpaling kepada pakar mata. Doktor akan menjalankan diagnosis visual menggunakan jadual, memeriksa mata dan memeriksa tekanan intraokular.

Sebagai salah satu kaedah pengesahan, ujian Amsler boleh digunakan. Dalam kes ini, sekeping papak digunakan, di mana terdapat titik untuk kepekatan perhatian. Pertama periksa satu mata, kemudian yang lain. Jika anda memahami bahawa beberapa garis lurus dianggap sebagai ikal, ada sebab untuk dibimbangkan.

Jika ketakutan doktor disahkan, di samping itu anda perlu menjalankan angiography. Dengan kaedah pemeriksaan ini, komposisi dengan bahan mewarna disuntik ke dalam urat, dan dengan bantuan alat khas doktor memerhatikan laluan komposisi berwarna melalui saluran retina. Oleh itu, kemungkinan untuk mengesan penampilan kapilari inferior yang baru terbentuk.

Bagaimana rawatannya?

Sebagai rawatan, doktor-ophthalmologist boleh menetapkan ubat vasodilator, ubat lipotropik dan biostimulant.

Semua cara ini menyumbang kepada peningkatan proses metabolik, akibatnya retina mata dibekalkan dengan bahan-bahan yang diperlukan.

Untuk meningkatkan keanjalan kapal boleh digunakan ubat:

 • tetapi-spa;
 • anginine;
 • nikotinat;
 • rutin;
 • papaverine;
 • dan lain-lain.
Apakah mata hitam di mata?

Ingat bahawa sebarang ubat diambil hanya seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Bergantung pada peringkat penyakit, doktor boleh mengesyorkan ubat-ubatan vitamin dan ubat-ubatan antiskikotik. Kadangkala kaedah rawatan laser digunakan, yang mempengaruhi saraf dan vesel yang cacat. Kaedah sedemikian membolehkan anda untuk menyingkirkan penyakit atau melambatkan proses yang tidak dapat dipulihkan.

Jika anda atau rakan anda mempunyai tempat hitam pada protein mata atau kawasan gelap muncul di depan mata anda, pastikan anda pergi ke klinik. Pengesanan penyakit pada peringkat awal akan membolehkan pakar mata memohon rawatan yang akan melegakan anda degenerasi makula.

Ia juga harus difahami bahawa diabetes mellitus, hipertensi dan sklerosis vaskular meningkatkan risiko penyakit, jadi orang-orang di zon risiko ini hanya perlu menjalani tinjauan setiap enam bulan. Hanya dengan cara ini anda boleh mencegah perkembangan penyakit ini.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 57 = 58

Adblock
detector