Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan? | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan?

Pusat pengumpulan melanocides, yang bertanggungjawab untuk pigmentasi kulit, rambut dan mata, biasanya dipanggil tahi lalat atau nevus. Selalunya mereka berada di badan, tetapi kadang-kadang mereka boleh diperhatikan di kawasan rambut. Kejadian umum adalah tanda lahir pada kepala.

Apa itu nevi?

Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan?

Mereka biasanya dikelaskan kepada jenis bergantung kepada warna dan saiz. Nevi besar, sebagai peraturan, adalah kongenital dan bertambah dengan usia. Mereka tidak kelihatan sangat menarik, jadi mereka disyorkan untuk dikeluarkan.

Terdapat cembung tanda lahir. Mereka berasal jauh di bawah kulit, sangat menonjol ke atas penutup dan mempunyai rupa hemisfera. Kebanyakan pembentukan ini ditutup dengan rambut yang sengit. Terutama berbahaya jika tahi lalat besar terletak di kepala di bawah rambut - ia boleh cedera oleh sikat atau rosak semasa mencuci kepala.

Penampilan yang paling biasa dan selamat adalah rata. Mereka tidak berubah di bawah pengaruh faktor luaran, mereka tidak takut radiasi ultraviolet. Anda tidak perlu mengeluarkan formasi sedemikian.

Nevi biru atau biru agak menonjol di atas kulit, mereka padat dan menyerupai hemisfera. Mereka perlu dipantau secara teratur oleh doktor.

Spesies yang paling jarang adalah hemangioma atau tahi lalat. Ia adalah vaskular dan bukan vaskular, sama dengan ketuat.

Peraturan keselamatan

Jika anda mempunyai pertumbuhan baru di kepala anda, adalah perlu untuk mematuhi beberapa peraturan supaya tidak mencederakannya:

Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan?
 • Jangan gunakan produk penjagaan yang agresif - lulur, peelings;
 • Adalah penting untuk memastikan bahawa tiada kerosakan mekanikal dan kesan fizikal yang kuat terhadap pendidikan;
 • Ia perlu memantau bentuk dan saiz, memantau dinamika, jika ada;
 • Tidak mustahil anda cuba untuk membuang sendiri.

Pastikan untuk berunding dengan doktor dengan segera jika gejala berikut berlaku:

 • Bentuk telah berubah, pendidikan semakin berkembang;
 • Nevus menyakitkan, kawasan sekitarnya menjadi lebih sensitif, sensasi terbakar, mengelupas;
 • Terdapat pendarahan jangka pendek sedikit.

Bilakah tumor perlu dikeluarkan?

Jika tahi lalat di atas kepala pernah mengalami trauma dan sakit, ini tidak bermakna bahawa ia perlu segera dikeluarkan. Pertama sekali, hentikan darah dan gam patch pelindung. Pertama kali mencuci kepala anda tidak menggunakan air panas.

Apabila tanda lahir merah atau putih muncul di kepala, persoalan penyingkirannya dinaikkan. Untuk membuat keputusan, pertimbangkan faktor-faktor berikut:

Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan?
 • Menilai sejauh mana ia menghalang anda, sama ada risiko kecederaan adalah besar;
 • Sekiranya saiznya dua kali ganda dalam satu tahun, ini mungkin merupakan petunjuk untuk campur tangan perubatan;
 • Doktor mesti menilai betapa berbahayanya pendidikan ini, menasihati cara penyingkiran terbaik.

Kaedah penyingkiran

Biasanya, doktor sendiri memilih jenis penyingkiran, dengan mengambil kira semua ciri neoplasma tersebut. Tetapi kadang-kadang pesakit boleh membuat keputusan ini sendiri.

Hari ini, terdapat kaedah pelupusan sedemikian:

 • Jika campur tangan pembedahan, tumor di kepala boleh dikeluarkan dengan pisau bedah. Kaedah ini sesuai apabila pengumpulan melanocytes berukuran besar. Prosedur ini sedikit berisiko, selain itu, bekas luka itu boleh kekal.
 • Mengeluarkan tahi lalat dengan nitrogen cecair adalah kaedah yang popular. Nevus dibekukan, tetapi hilang selepas beberapa ketika. Ini disebabkan hakikat bahawa sambungan dengan kulit hilang. Ada kemungkinan bahawa selepas prosedur akan ada parut.
 • Cara yang paling moden dan selamat adalah laser. Ia menghilangkan pointwise, tidak meninggalkan jejak. Selalunya ia digunakan jika tahi lalat putih atau merah ada di kepala.
Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan?

Selepas anda menemui neoplasma di dalam badan anda, anda perlu memahami jenisnya. Warna terang coklat atau gelap tidak memerlukan penjagaan khas jika mereka tidak menyakitkan dan tidak menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan.

Convex, terletak di bawah rambut, terdedah kepada kecederaan, jadi lebih baik untuk berjumpa doktor.

Sekiranya bentuknya tidak betul atau dimensi telah meningkat sebanyak 5 mm, ketidaknyamanan telah muncul - adalah perlu untuk berunding dengan pakar. Mol di bawah rambut sentiasa terdedah kepada faktor luaran (syampu, balm, menyikat). Itu boleh membawa kepada masalah yang serius.

Seorang wanita boleh melihat bahawa tumbuh dan berubah bentuk tahi lalat di kepala semasa mengandung, kerana gangguan hormon selepas kehadiran jangka panjang dalam cahaya matahari langsung.

Bagaimana untuk memahami bahawa tumor tidak malignan?

Apabila sebarang perubahan bermula pada penampilan, ini adalah kesempatan untuk memberi perhatian lebih kepada diri sendiri. Gejala berbahaya adalah rupa sebilangan besar nevi baru.

Terdapat beberapa kriteria yang perlu untuk menilai tanda lahir untuk memahami sama ada ia adalah benigna.

Doktor mengumpul mereka seperti ini:

Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan?
 • A - Asimetri. Jika anda melukis garis di tengah-tengah pertumbuhan, bahagian-bahagian itu harus bersimetri. Tanda lahir yang sihat mempunyai bentuk yang betul. Assimetri adalah satu peluang untuk berjumpa doktor.
 • B - Sempadan. Perbatasan harus jelas, walaupun. Tanda lahir yang perlu diperiksa mempunyai tepi yang kabur.
 • C - Warna. Nevus harus diwarnakan dalam satu warna. Jika beberapa warna diperhatikan, maka ini menyebabkan kecurigaan.
 • D - Diameter. Apabila saiz nevus lebih daripada 6 mm, ia bernilai pergi ke konsultasi dengan pakar.
 • E - Evolution. Sekiranya terdapat dinamik positif, dan peningkatan neoplasma dalam saiz, memperoleh warna lebih tepu atau menjadi lebih besar, perlu diperiksa.
Bagaimana jika tahi lalat merah di kepala tumbuh dan menyakitkan?

Perlu difahami bahawa tanda lahir merah malignan tidak semestinya berbeza daripada benigna. Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya satu gejala, anda perlu menghubungi ahli dermatologi.

Jika anda sendiri, atau doktor, melihat tahi lalat yang mencurigakan, anda perlu mempunyai biopsi dan menentukan sama ada terdapat sel-sel kanser. Pakar akan memberitahu anda cara yang paling baik untuk dikeluarkan, memandangkan saiz pendidikan.

Bergantung pada hasil biopsi, doktor akan menentukan pelan tindakan selanjutnya. Anda mungkin perlu mengambil gambar dada, menentukan sama ada terdapat kerosakan pada hati, melakukan pemeriksaan lain.

Apa yang perlu anda lakukan apabila mencari tumor sedemikian adalah untuk bertenang dan ikuti cadangan rawatan doktor. Jadilah sihat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 58 = 65