Darkens di mata apabila anda bangun: apakah patologi berbahaya? | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Darkens di mata apabila anda bangun: apakah patologi berbahaya?

Kepada sejumlah besar orang, bukan dengan khabar angin, perasaan yang tidak menyenangkan dan menakutkan diketahui ketika, ketika cuba berdiri dengan tajam dari posisi bohong atau duduk gelap di mata. Dalam keadaan sedemikian, pesakit mungkin mengalami sensasi lain yang tidak menyenangkan. Dalam kebanyakan kes, kelesuan sedemikian adalah manifestasi hipotensi arteri, atau tekanan darah rendah.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang apa yang boleh dikaitkan dengan gejala sedemikian, dan apa yang perlu dilakukan untuk menyingkirkannya.

Bagaimana untuk mengenali hipotensi arteri?

Sekiranya pesakit mencari doktor dengan aduan: "Doktor, apabila saya bangkit, ia menjadi gelap di mataku", Pertama sekali, dia perlu mengukur tekanan. Tekanan sistolik dikurangkan jika nilainya kurang daripada 100 untuk lelaki dan kurang daripada 95 untuk wanita.

Walau bagaimanapun, untuk menentukan diagnosis, seseorang harus mengalami sekurang-kurangnya beberapa simptom hipotensi arteri yang tersenarai:

Darkens di mata apabila anda bangun: apakah patologi berbahaya?
 • kelemahan, kelesuan, kelemahan umum;
 • gangguan dan perhatian yang tidak stabil, ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian;
 • perasaan yang berterusan keletihan;
 • sesak nafas semasa kerja keras fizikal;
 • kerosakan memori;
 • pening kepala.

Kebanyakan rakyat dan ubat-ubatan yang digunakan dalam hipotensi arteri, meningkatkan tekanan hanya untuk tempoh masa yang singkat.

Sementara itu, untuk membantu tubuh mengatasi penyakit ini, perlu mengetahui sebab-sebab keadaan, apabila gelap di mata, pening dan telinga.

Punca kehilangan tekanan

Selalunya sebab mengapa kegelapan di mata kedua-dua wanita dan lelaki menjadi:

 • tekanan psychoemosi berterusan, tekanan dan kerja keras;
 • penuaan fizikal yang berlebihan;
 • kekurangan vitamin dan nutrien penting;
 • dystonia vegetovaskular;
 • penyakit endokrin, contohnya, diabetes mellitus.

Di samping itu, selalunya penyebab keadaan, yang gelap di mata, meletakkan telinga dan pening, menjadi pengambilan bahan tertentu, khususnya:

Darkens di mata apabila anda bangun: apakah patologi berbahaya?
 • dadah yang melebarkan saluran darah;
 • diuretik;
 • antidepresan;
 • alkohol dan ubat-ubatan.

Rawatan sendiri hipotensi arteri tidak dapat diterima.

Sekiranya tanda-tanda awal penyakit dijumpai, anda perlu segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan terperinci dan pengesahan diagnosis.

Doktor yang berkelayakan, setelah menubuhkan penyebab penurunan tekanan, akan menetapkan ubat-ubatan yang sesuai untuk anda, dan juga memberikan cadangannya mengenai gaya hidup dan pemakanan yang diperlukan.

Mengapa kehamilan sering menjadi gelap di mata?

Sering kali, kegelisahan seperti ini diperhatikan oleh wanita dalam tempoh jangkaan kanak-kanak itu. Banyak ibu di masa hadapan sangat bimbang dan pergi ke doktor untuk mengetahui punca keadaan ini. Sementara itu, semasa kehamilan, sifat fenomena ini, yang disebut keruntuhan ortostatik, dapat dijelaskan dengan sangat sederhana.

Darkens di mata apabila anda bangun: apakah patologi berbahaya?

Pada wanita hamil terdapat peningkatan yang signifikan dalam jumlah darah, yang mana saluran darah ibu hamil tidak mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dan hatinya.

Khususnya secara terang-terangan, gejala seperti itu ditunjukkan pada perempuan yang menderita dystonia vegetovaskular.

Keadaan ini, di mana semasa kehamilan secara berkala gelap di mata, pening dan telinga, tidak memerlukan apa-apa ubat. Seorang ibu masa depan harus berusaha untuk tidak membuat gerakan mendadak.


Untuk keluar dari tempat tidur selepas tidur atau berehat, anda perlu menurunkan kaki anda ke lantai, kemudian duduk dengan lembut, dan kemudian mengambil kedudukan menegak.

Di samping itu, untuk mengurangkan kekerapan sawan, ia berguna untuk meminum echinacea atau tincture anggur magnolia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 + = 7