Hari kritikal selepas histeroskopi | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Hari kritikal selepas histeroskopi

Sebagai peraturan, bulanan selepas histeroskopi dengan bilangan hari dan banyaknya pelepasan berdarah hampir tidak berbeza dari hari kritikal sebelum rawatan. Prosedur ini membolehkan untuk mendiagnosis keabnormalan dalam perkembangan rahim, serta untuk menghapuskan perubahan patologi dalam endometrium (fibroid, polip).

Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan kemungkinan akibat hysteroscopy dan kesannya pada kitaran haid seorang wanita.

Apakah intipati hysteroscopy?

Prosedur ini dilakukan dengan tujuan diagnostik, dan untuk merawat beberapa jenis penyakit:

 • Diagnostik. Melalui pemeriksaan, pakar ginekologi boleh mengumpul semua maklumat yang diperlukan mengenai status rahim dan ovari untuk diagnosis yang lebih tepat. Terima kasih kepada prosedur ini adalah mungkin untuk mewujudkan kehadiran adhesi, pertumbuhan otot endometrium, myoma, dan sebagainya;
 • Rawatan. Histeroskopi pengoperasian terdiri daripada langkah-langkah untuk membongkar partisi dalam rahim, yang membolehkan menghilangkan polip, tumor, buah pinggang dan pelekatan yang diperluas.

Punca untuk Hysteroscopy

Apabila biasanya melakukan hysteroscopy: sebelum atau selepas?

Sebagai peraturan, prosedur itu dilakukan selepas laluan hari kritikal. Ia menyakitkan, jadi tempoh pemulihan boleh mengambil masa satu atau dua minggu. Tetapi kali ini sudah cukup untuk membolehkan tubuh sepenuhnya "Hidup".

Hysteroscopy uterus dilakukan dengan adanya gejala berikut:

Hari kritikal selepas histeroskopi
 • Pendarahan rahim;
 • Pelanggaran kitaran haid (pendarahan berat atau miskin);
 • Tidak senonoh janin (pengguguran spontan);
 • Kemungkinan untuk hamil tanpa sebab yang objektif atau nampak.

Bilakah prosedur yang dilantik?

Selalunya diagnostik dan rawatan melalui kaedah ini dilantik oleh pakar-pakar yang disyaki seperti jenis penyakit ginekologi:

 • Pembentukan rahim yang tidak betul: kemunduran, kehadiran partition, organ bipedal;
 • Adenomyosis. Penyakit ini dicirikan oleh percambahan endometrium pada lapisan otot rahim;
 • Myoma. Neoplasma tumor (benigna);
 • Kanser rahim. Ini adalah tumor malignan yang terbentuk di endometrium;
 • Polyps. Pembahagian sel-sel endometrium yang tidak menentu, yang membawa kepada percambahan.

Bagaimanakah hysteroscopy menjejaskan hari kritikal?

Bulanan selepas melaksanakan histeroskopi dengan prosedur penyambungan mengikut tempoh, serta banyaknya pelepasan mungkin sedikit berbeza dari haid sebelum rawatan. Sering kali, wanita mencatatkan sedikit perubahan pada permulaan hari kritikal itu sendiri. Tempoh haid pertama biasanya bermula 25-30 hari selepas mengikis.

Idealnya, penyingkiran myomas dan neoplasma lain dalam rahim dilakukan pada hari ke 6 selepas bermulanya hari kritikal. Dan sejak tempoh pemulihan tidak melebihi bulan sabit, pada awal bulan berikutnya kesihatan wanita seharusnya sudah normal.

Watak pendarahan selepas pembersihan

Pakar perhatikan bahawa peningkatan jangka pendek atau penurunan dalam jumlah pelepasan selepas pembersihan diagnostik tidak menjadi punca kebimbangan. Selalunya, tempoh yang berleluasa dan agak menyakitkan selepas hysteroscopy diperhatikan selama dua bulan selepas rawatan. Di samping itu, bilangan hari kritikal juga boleh berubah buat sementara waktu.

Dalam beberapa kes, terdapat juga kelewatan dalam tempoh selepas hysteroscopy. Ini disebabkan ketidakseimbangan hormon yang berlaku selepas pembersihan diagnostik.

Manifestasi tipikal tempoh selepas hysteroscopic:

Hari kritikal selepas histeroskopi
 • Pendarahan yang sederhana dan mendalam;
 • Pergeseran kitaran haid;
 • Kelewatan hari kritikal;
 • Pelepasan lebih padat dan gelap.

Jika dalam tempoh sebulan seorang wanita perlu menukar gasket lebih kerap daripada 1 kali dalam 3 jam, ini boleh membawa kepada pendarahan yang agak serius. Oleh itu, pakar ginekologi mengesyorkan segera untuk berunding dengan pakar. Keadaan ini membawa kepada penurunan hemoglobin dan tekanan darah yang kuat.

Komplikasi yang mungkin

Kelewatan dan pelepasan yang meluas adalah jauh dari satu-satunya akibat daripada pembersihan diagnostik rongga rahim.

Seringkali komplikasi tidak diperhatikan, tetapi melanggar peraturan pemulihan, prosedur tidak profesional dan ciri-ciri individu badan, jenis komplikasi berikut mungkin berlaku:

 • Penembusan dinding rahim. Dengan pelanggaran taktik histeroskopi yang kuat, ia mungkin memecah dinding rahim. Manifestasi penembusan biasanya sakit perut yang kuat, kelemahan fizikal, pening, menurunkan tekanan. Untuk menyelesaikan masalah, campur tangan pembedahan segera mungkin diperlukan;
 • Pendarahan rahim. Ramai pesakit dalam tempoh selepas hysteroscopic mempunyai tempoh kecil, yang tidak melebihi tiga hari. Sekiranya darah vagina dilepaskan dalam jumlah yang banyak dan lebih lama daripada tarikh yang sepatutnya, adalah layak untuk berunding dengan pakar;
 • Endometritis. Kadang-kadang hysteroscope diperkenalkan oleh mikroorganisma patogen ke dalam rongga rahim. Ini membawa kepada proses keradangan di endometrium, yang dicirikan oleh luka di abdomen, peningkatan suhu yang tajam, serta rembesan purulen dan tidak menyenangkan.

Hari kritikal selepas laparoskopi

Hari kritikal selepas histeroskopi

Laparoskopi merujuk kepada bilangan campur tangan pembedahan yang tidak disengajakan yang minima dalam hal perekatan, tumor yang ganas dan ganas, serta penyakit ginekologi akut. Teknik ini membolehkan pemeriksaan awal keadaan uterus, mengambil sampel tisu untuk biopsi dan mengeluarkan neoplasma.

Dalam 90% kes, wanita yang telah menjalani laparoskopi tidak mengalami sebarang komplikasi.

Prosedur ini dijadualkan untuk kira-kira 7 hari kitaran, yang membolehkan badan untuk pulih walaupun sebelum hari kritikal seterusnya.

Bulanan selepas laparoskopi

Laparoscopy adalah salah satu kaedah yang paling tidak menyakitkan dan selamat diagnosis ginekologi dan rawatan pembedahan. Sudah beberapa minggu selepas rawatan, wanita menyambung semula aktiviti fizikal dan tidak mengalami perubahan yang kuat dalam haid.

Namun dalam keadaan tertentu selepas laparoskopi, mungkin terdapat beberapa "transformasi" keadaan badan, iaitu:

 • Peralihan kitaran. Kerana badan mengalami tekanan yang teruk semasa laparoskopi, ini boleh menjejaskan tempoh kitaran haid;
 • Kelewatan haid. Ia berlaku paling kerap disebabkan oleh kesan anestesia dan tekanan. Biasanya, kelewatan itu boleh dua hingga tiga minggu;
 • Pelepasan lendir. Boleh dikesan selepas pembedahan. Selalunya mereka sudah lulus dalam tempoh tiga minggu selepas pemenuhan laparoskopi. Pelepasan berdarah tidak boleh mempunyai bau yang tajam dan warna coklat.

Dalam keadaan yang jarang berlaku, bulanan selepas selesai laparoskopi dan histeroskopi boleh bermula kemudian, pergi lebih lama dan dengan jumlah rembesan yang lebih besar. Walau bagaimanapun, dengan kehadiran kehilangan darah yang teruk, perlu segera merujuk kepada doktor, kerana keadaan sedemikian penuh dengan akibat buruk.

Menjaga diri anda dan kesihatan anda!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 79 = 85