Kesihatan wanita

Kenaikan suhu pada waktu petang adalah norma atau sebab untuk dibimbangkan?

Suhu badan adalah penunjuk yang membolehkan anda menentukan sama ada semuanya normal dengan kesihatan. Apabila suhu (t) naik, termasuk, pada waktu petang, soalan timbul, mengapa dia bertindak dengan cara ini. Sebab fenomena ini boleh menjadi jumlah yang besar. Sesetengah daripada mereka mungkin dikaitkan dengan proses fisiologi normal yang berlaku di dalam badan, dan tidak berbahaya.

Kadang-kadang mereka tidak begitu berbahaya dan mereka mengatakan bahawa sudah tiba masanya untuk memberi perhatian khusus kepada keadaan kesihatan anda.

Untuk menentukan sama ada peningkatan dalam t adalah norma, membiasakan diri dengan kemungkinan penyebab fenomena ini.

Norma keadaan suhu badan

Kenaikan suhu pada waktu petang adalah norma atau sebab untuk dibimbangkan?

Manual perubatan mengatakan bahawa suhu badan normal ialah 36.6 darjah. Walau bagaimanapun, tubuh manusia adalah perkara yang halus, ia adalah individu, jadi penunjuk ini boleh berbeza-beza bergantung kepada ciri-ciri fisiologi. Dalam hal ini, angka ini dapat 0.3-0.4 darjah lebih atau kurang. Di samping itu, ia sentiasa berubah sepanjang hari.

Ini difasilitasi oleh faktor-faktor berikut:

  • Masa hari. Sejak pagi pagi biasanya lebih rendah, dan pada petang ia naik;
  • Gaya hidup. Orang yang mempunyai gaya hidup mudah alih yang aktif, rata-rata, mempunyai suhu badan yang sedikit lebih tinggi;
  • Sebab lain, yang akan dibincangkan di bawah.

Sebelum haid

Ramai wanita menghadapi hakikat bahawa sebelum bulanan mereka mengalami demam, dan itulah sebabnya ia berlaku. Aktiviti tubuh sangat dipengaruhi oleh hormon. Selepas bermulanya ovulasi, progesteron, yang bertindak pada thermoregulation, secara aktif dihasilkan. Pada permulaan bulan, tahap hormon ini di dalam badan wanita menurun, kerana t normal.

Fenomena ini tidak diperhatikan oleh semua wanita sebelum haid, tetapi ia tidak perlu ditakuti - ia adalah norma. Digabungkan dengan ciri-ciri fisiologi dan psikologi yang lain, keadaan ini dipanggil sindrom pramenstruasi. Dalam kes ini, t boleh mencapai 37.4-37.5 darjah. Tetapi ada keadaan lain.

Jika t menjadi lebih daripada petunjuk yang ditunjukkan, ia boleh menjadi "loceng" mengenai penyakit ini. Mungkin, keradangan ini jerawat atau rahim, terutamanya jika ia datang kepada kehadiran gejala tambahan - kelewatan haid jika ketiadaan kehamilan, kesakitan.

Suhu kehamilan

Kenaikan suhu pada waktu petang adalah norma atau sebab untuk dibimbangkan?

Bersama-sama dengan tanda-tanda yang hilang bulanan dan banyak lagi, peningkatan t dapat menjadi isyarat tentang keadaan sempurna seorang wanita - kehamilan. Terdapat beberapa sebab untuk ini.

Yang utama ialah progesteron yang sama. Apabila mengandung janin, ia dihasilkan lebih aktif daripada sebelum bulan. Organisme ini dibina semula, membiasakan diri dengan keadaan baru, perubahan latar belakang hormon, yang mempengaruhi penurunan tahap pemindahan haba tubuh. T normal semasa kehamilan boleh dianggap penunjuk sehingga 37-37.2 darjah.

T yang lebih tinggi boleh menjadi tanda jangkitan di dalam badan. Dalam kes ini, masalah memerlukan perhatian dan penyelesaian. Akibatnya boleh menjadi keguguran, perkembangan patologi janin, pada peringkat akhir mengandung anak - pengelupasan plasenta.

Pada wanita semasa kehamilan, suhu badan boleh meningkat, menyebabkan kebingungan - mengapa dan apa yang harus dilakukan? Jangan panik sekiranya merkuri termometer tidak merayap di atas tanda 37.5, dan kesihatan anda tidak menyebabkan kecemasan. Sekiranya ada sebab untuk dikhaskan, jangan lengah hubungi doktor anda. Untuk menurunkan t, jangan gunakan ubat tanpa berunding dengan doktor. Adalah lebih baik untuk menggunakan ubat-ubatan rakyat - pengisaran, minuman panas dengan raspberi, kompres, buah sitrus.

Sekiranya ia rendah (hingga 37.5 darjah), ia tidak perlu mengetuknya.

Meningkatkan penunjuk termometer selepas makan

Kenaikan suhu pada waktu petang adalah norma atau sebab untuk dibimbangkan?

Peningkatan suhu badan selepas makan adalah normal jika mencapai tidak melebihi 37.5 darjah. Ramai yang tidak menyedarinya. Sesetengah orang merasa bahawa selepas makan mereka mempunyai demam, tetapi mereka tidak faham mengapa. Untuk mencerna makanan, tubuh membelanjakan tenaga, masing-masing, melepaskan haba.

Orang dengan metabolisme yang baik dapat mengalami peningkatan yang ketara dalam t akibat metabolisme yang intensif dan pelepasan serentak yang lebih panas. Tetapi ada sebab lain. Sebagai contoh, jika selepas makan, anda dapat melihat ruam, kemerahan, kesukaran bernafas, anda mungkin alah kepada mana-mana makanan.

Menganalisis diet anda, kenalpasti "provokateur"Dan jangan makan. Ia tidak berlebihan dalam keadaan ini untuk melawat doktor. Ia akan membantu untuk mengetahui mengapa anda menghadapi masalah ini.

Sekiranya ditinggikan disertai dengan kesakitan di kawasan saluran gastrointestinal, adalah perlu untuk berjumpa doktor dan menjalani pemeriksaan. Begitu juga dengan kenaikan berlebihan (lebih daripada 37.5 darjah). Hanya selepas diagnosis anda boleh membuat kesimpulan tentang kehadiran atau ketiadaan penyakit ini.

Meningkatkan nilai suhu untuk selesema

Kenaikan suhu pada waktu petang adalah norma atau sebab untuk dibimbangkan?

Sejuk adalah keadaan normal seseorang, tetapi t yang tinggi adalah sahabat semulajadi. Lebih-lebih lagi, ia adalah tindak balas imuniti semula jadi terhadap penyakit ini - dengan pertolongannya ia berjuang dengan agen penyebab penyakit ini. Sekiranya suhu meningkat akibat tindak balas pertahanan badan akibat sejuk, anda tidak perlu takut, tetapi mengapa ia sering cuba menurunkan ubat-ubatan?

Ia boleh disebabkan oleh aktiviti penting dari bacilli yang menimbulkan penyakit, dan dalam hal ini tidak berguna dalam memeranginya. Tanda bahaya t ialah peningkatan yang berlebihan (sehingga 38 darjah atau lebih). Dalam kes ini, tubuh tidak mempunyai oksigen, oleh itu, yang pertama di bawah "jab"Dengan selesema mendapat jantung dan organ pernafasan. Pada masa akan datang, ini penuh dengan komplikasi dalam kerja-kerja badan-badan ini.

Perubahan suhu tajam juga membahayakan tubuh. Oleh itu, jika termometer menunjukkan angka 37.5 darjah atau lebih rendah, biarkan tubuh melawan penyakit secara bebas-jangan ambil antipiretik.

Peningkatan suhu malam

Biasanya, pada waktu malam t akan berkurang, walaupun pada hakikatnya selepas hari yang sibuk, ia boleh naik pada waktu petang. Pada masa ini hari, tubuh terletak, mendapat kekuatan, tidak menunjukkan aktiviti, jadi tenaga mengeluarkan sangat sedikit. Sekiranya suhu badan meningkat pada waktu malam, anda perlu berjumpa dengan doktor anda dan mengetahui mengapa ini berlaku. Alasannya boleh banyak - dari kerja keras ke penyakit paru-paru yang serius, sehingga tuberkulosis, keradangan.

"Woe from Wit" atau kepada ibu bapa untuk nota

Kenaikan suhu pada waktu petang adalah norma atau sebab untuk dibimbangkan?

Ramai daripada kita mengingati bagaimana beberapa "tikus sains", Tidak mahu ke sekolah, terpaksa menggunakan pensil biasa. Terdapat pendapat bahawa sekeping yang dimakan bahan ini menyebabkan peningkatan t. Ia sangat kontroversial - kebanyakan mereka yang mengamalkan kaedah ini sendiri, berpendapat bahawa keberkesanannya di kawasan ini cenderung kepada sifar. Walau bagaimanapun, sekolah dengan bantuannya benar-benar boleh dilangkau - kerana cirit-birit.

Mungkin dalam beberapa kes ia atau kesan negatif lain dari bahan yang diiringi oleh peningkatan t. Tetapi ibu bapa kanak-kanak yang belajar di sekolah, adalah penting untuk mengetahui mengapa suhu boleh naik dari pendahulunya, tetapi bagaimana melindungi anaknya daripada "makan". Terdapat kes apabila makan bahan ini berubah menjadi keracunan yang serius, merosakkan sistem pencernaan dan akibat berbahaya yang lain.

Bolehkah suhu berubah tanpa sebab?

Kenaikan suhu pada waktu petang adalah norma atau sebab untuk dibimbangkan?

Ini tidak berlaku. Terdapat banyak sebab mengapa suhu meningkat. Sebagai contoh, pada petang ia dapat meningkat disebabkan oleh kerja keras. Oleh itu, anda perlu berehat lebih banyak, membenamkan badan dengan vitamin dan mineral.

Banyak punca yang diterangkan di atas, tetapi ada yang mungkin individu, dan hanya ditentukan oleh tinjauan menyeluruh. Terdapat beberapa penyakit, termasuk yang berbahaya, yang tidak gejala, dan hanya peningkatan t menjadi isyarat untuk pengesanan mereka. Sekiranya, sebagai tambahan kepadanya, tidak ada gejala lain, anda tidak perlu memikirkan mengapa suhu badan telah meningkat tanpa sebab yang jelas, anda perlu menghubungi pakar secepat mungkin.

Setelah mempelajari kemungkinan penyebab peningkatan, anda dapat melindungi diri anda dari berbagai penyakit dan jangan risau jika dalam fenomena ini fenomena ini adalah norma.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

20 − 17 =