Kepekaan pada kanak-kanak dan orang dewasa | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Kepekaan pada kanak-kanak dan orang dewasa

Kepekaan badan dalam biologi – ini meningkatkan kepekaannya terhadap kesan rangsangan. Fenomena ini adalah asas kepada sekumpulan penyakit alergi. Proses pemekaan menjadikan tubuh sangat mudah terdedah kepada bahan tertentu.

Kepekaan pada kanak-kanak dan orang dewasa

Mekanisme ini sangat penting, kerana hubungan dengan patogen menghasilkan antibodi, iaitu imuniti dapat melawan penyakit tertentu.

Walau bagaimanapun, yang paling kerap konsep pemekaan berlaku dalam perbualan tentang reaksi alahan, apabila sistem imun menganggap bahan-bahan tidak berbahaya sebagai agen penyebab, dan menghadapi mereka. Reaksi yang paling akut diperhatikan dengan asma, alergi makanan dan demam hay. Kepekaan adalah fenomena kerana pelbagai hubungan dengan dos yang berbeza alergen.

Ia boleh disebabkan oleh bakteria, virus (dan toksinnya, antigen), bahan kimia, ubat-ubatan, racun industri, dan sebagainya. D. berulang kesan rangsangan menimbulkan satu siri tindak balas alahan, mis, urtikaria, anafilaksis dan lain-lain.

Tempoh kepekaan adalah masa antara hubungan pertama dengan rangsangan dan kemunculan hipersensitiviti kepadanya. Tempoh ini boleh berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa tahun. Dalam kanak-kanak, kepekaan kadangkala berkembang pada masa yang sama dengan imuniti.

Kepekaan isi rumah (rumah)

Gangguan ini menimbulkan permulaan rhinitis alergi. Tidak seperti kebergantungan bermusim dari selesema biasa diperhatikan sepanjang tahun. Jika anda tidak memberi perhatian kepadanya, maka asma bronkus boleh berkembang.

Perlu diperhatikan bahawa pemekaan kulat juga berlaku untuk domestik. Walau bagaimanapun, kanak-kanak kebanyakannya sensitif kepada unsur lain dari habuk rumah – hama. Bentuk rumah dalam gejala-gejalanya termasuk terutamanya rhinitis dan asma, kurang kerap konjungtivitis. Gejala-gejala yang paling terang ditunjukkan pada musim luruh dan musim sejuk, kerana kelembapan udara meningkat dan, dengan itu, keadaan yang baik untuk penghasilan semula hama dan kulat dicipta.

Untuk mengelakkan sentuhan dengan perengsa, perlu:

  • Hentikan hubungan dengan alergen: lakukan pembersihan basah setiap hari, gunakan bantal sinteponovye. Apabila sensitif terhadap rambut haiwan – keluarkan yang terakhir, jangan memakai pakaian bulu, dan sebagainya;
  • Imunoterapi tertentu, atau hyposensitization. Acara ini adalah untuk memperkenalkan alergen dalam jumlah minimum, tetapi sentiasa meningkatkan jumlah. Kerengsaan digunakan secara topikal atau subcutaneously;
  • Doktor mungkin menetapkan antihistamin.

Salah satu akibat yang tidak menyenangkan dari rinitis alergi ialah peralihan kepada asma bronkial. Untuk menghapuskan pelanggaran, doktor boleh menetapkan beberapa ubat tindakan yang berbeza.

Pemekaan kulat

Kepekaan pada kanak-kanak dan orang dewasa

Dalam kes ini, tindak balas negatif badan boleh ditimbulkan oleh kulat yang menyinggung di udara, dan terletak pada membran dan kulit mukus. Ini kadang-kadang berlaku selepas mengalami penyakit kulat kulit. Selalunya, hipersensitiviti kepada kulat adalah penyebab asma bronkial.

Cendawan diedarkan secara meluas dan sering menjadi komponen debu rumah. Pengagihan mereka terjejas oleh kelembapan dan suhu udara, jadi mereka membiak dengan baik di bilik-bilik yang lembap dan kurang pengudaraan. Di samping itu, cendawan boleh hidup bukan sahaja di habuk dan, misalnya, dinding, tetapi juga pada sayur-sayuran, produk lain, dan produk yang diperbuat daripada kapas.

Pemekaan makanan

Gangguan ini berlaku akibat hipersensitiviti. Faktor-faktor ramalan ditimbang keturunan, kemudian diterapkan pada payudara, kekurangan makan semulajadi.

Mungkin perkara yang sedemikian sebagai pemekaan menengah di kanak-kanak atau dewasa, yang disebabkan oleh keabnormalan saluran gastrousus, jangkitan usus, dysbacteriosis, hypovitaminosis, jangkitan cacing yang mengganggu fungsi halangan saluran gastrousus, yang seterusnya juga memberi kesan kepada sistem imun.

Ada hal seperti alergi alergi, contohnya, dengan hipersensitif pada susu lembu, pemekaan dapat terjadi pada daging lembu atau susu binatang lain.

Perkembangan pemekaan berlaku dalam beberapa peringkat:

  • Pertama, terdapat hubungan langsung antara pengambilan makanan dan tindak balas negatif badan. Jika pada masa ini untuk berunding dengan doktor, gunakan ubat dan diet khas pada arahannya, maka anda boleh menyembuhkan alahan makanan;
  • Fasa kronik dengan ketergantungan makanan. Kerumitan pelanggaran pada peringkat ini adalah bahawa diet dan langkah-langkah lain tidak membawa kepada pengampunan;
  • Pada peringkat terakhir, simptom-simptom itu berterusan walaupun alergen telah dihapuskan sepenuhnya. Menyembuhkan penyakit dalam kes ini sangat sukar.

Kursus rawatan termasuk diet, pelepasan manifestasi alahan, penghapusan penyakit bersamaan dan komplikasi. Makanan diselaraskan oleh pakar dalam setiap kes. Gejala gangguan itu dihapuskan dengan bantuan antihistamin dan penstabil membran sel mast.

Kepekaan terhadap alkohol – apa itu?

Kaedah memerangi kebergantungan alkohol adalah pengenalan beberapa ubat yang membuat sejenis halangan yang menyebabkan keengganan yang kuat terhadap alkohol.

Semasa prosedur, kapsul dengan ubat bertindak khas khas diberikan kepada pesakit di bawah kulit. Kapsul bersaiz kecil, jadi ia tidak menyebabkan ketidakselesaan, dan bahan di dalamnya tidak membahayakan tubuh. Tetapi selepas menggunakan dos alkohol terkecil, tindak balas badan boleh menjadi sangat ganas.

Kepekaan pada kanak-kanak dan orang dewasa

Ia tidak perlu untuk minum apa-apa bahan yang mengandungi alkohol, ia akan mencukupi wapnya sendiri. Akibatnya, alkohol menjijikkan. Walau bagaimanapun, apabila bersentuhan, loya muncul, berkekalan, sebagai peraturan, sebelum keluar ke jalan. Jika anda mengambil dos yang besar, maka mungkin juga koma dan kematian. Perlu diingatkan bahawa alternatif kepada kapsul adalah persediaan untuk pentadbiran intramuskular dan lisan.

Pemekaan psikologi

Kepekaan dalam bidang psikologi adalah proses meningkatkan kepekaan pusat-pusat saraf melalui pengaruh berbagai rangsangan. Sebagai contoh, dengan bantuan pemuzik pemekaan membangunkan pendengaran yang baik, tasters – sensasi rasa dan penciuman.

Dalam psikologi, fenomena ini boleh menjadi sifat jangka panjang atau jangka pendek. Dalam kes pertama, ia berkembang di bawah pengaruh latihan tidak sedarkan diri atau tujuan.

Dalam kes kedua, sifat jangka pendek dikaitkan dengan mengambil apa-apa ubat atau dalam keadaan kecemasan, apabila semua deria diperparah oleh seseorang. Ia boleh digunakan untuk mencipta dan meningkatkan ketakutan terhadap situasi yang kurang baik, supaya mereka tidak boleh dicegah dan diberi amaran dalam masa yang ditetapkan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

88 − 81 =