Kesihatan wanita

Menangguhkan haid – satu kesempatan untuk menghubungi pakar sakit puan!

Kelewatan haid sentiasa menjadi kebimbangan wanita. Pada wanita usia reproduktif, yang aktif secara seksual, pemikiran pertama dalam keadaan seperti itu adalah kehamilan.

Menangguhkan haid - satu kesempatan untuk menghubungi pakar sakit puan!

Sekiranya keputusan ujian negatif, wanita pada mulanya menenangkan: "Tidak lama lagi!"Dan, kemudian keadaan itu diperiksa lagi, dan sekali lagi ... Dia menyedari bahawa tidak ada yang bulanan selama 2 bulan sudah, dan dia pergi ke doktor untuk mengetahui sebab-sebabnya.

Ia sangat mungkin ujian tidak menunjukkan kehamilan. Tidak semua wanita mempunyai hormon hCG dalam jumlah yang betul yang dihasilkan dari hari pertama kehamilan. Jangan tunggu 2 bulan: kelewatan selama 2 minggu adalah satu lawatan ke pakar ginekologi.

Masa kitaran biasa

Malah dalam keadaan normal badan, jika tiada gangguan hormon dan penyakit ginekologi, tepat hari ke hari - yang jarang berlaku bulanan. Secara tradisinya, kitaran dianggap normal selama 28 hari, dan biasanya semua pengiraan teori berdasarkan pada selang waktu ini. Secara praktiknya seorang wanita boleh mempunyai kitaran 21 hingga 35 hari, dengan tempoh 3 hari hingga 7. Beralih ke belakang dan ke 5 hari bukanlah penyimpangan yang menyakitkan.

Jika bulanan pergi melalui 2 bulan secara teratur, untuk organisme wanita ini selang ini juga boleh dianggap normal. Tetapi bagaimanapun, adalah perlu untuk menyerahkan analisis hormon, untuk memeriksa keadaan organ ginekologi. Cuti panjang ini mungkin merupakan gejala polikistik - penyakit di mana badan wanita menghasilkan hormon lelaki yang berlebihan.

Tetapi, walaupun dengan peningkatan rambut dan berat badan yang tajam tanpa kajian khusus, diagnosis seperti itu tidak ditimbulkan.

Punca kegagalan hormon

Sebagai sebab ketiadaan bulanan 2 bulan atau lebih, faktor dan syarat berikut boleh dibezakan:

Menangguhkan haid - satu kesempatan untuk menghubungi pakar sakit puan!
 • Sekiranya tidak lebih dari satu tahun berlalu sejak awal tempoh haid yang pertama, ini mungkin bermakna bahawa kitaran belum terbentuk sepenuhnya. Kadang-kadang kitaran boleh menjadi panjang, terutama jika berat remaja perempuan berada di bawah normal;
 • Diet diperhatikan, akibatnya beberapa kilogram hilang. Bagi tubuh, penyelewengan dalam diet adalah tekanan yang serius - anda perlu memasukkan perlindungan semulajadi, permulaan kehamilan dalam masa lapar berbahaya untuknya. Setiap organisme bertindak balas terhadap penurunan berat badan secara individu. Dalam sesetengah kes, ia mencukupi untuk kehilangan 2-3 kg, dan sistem saraf pusat akan memberi pasukan ovari sebagai penyumbatan haid;
 • Tepat reaksi tubuh yang sama boleh menjadi penambahan berat badan, jika dia mendapati bahawa busting memerlukan bahaya untuk kehamilan masa depan;
 • Mempengaruhi kitaran haid perubahan iklim, perjalanan jangka panjang;
 • Pelanggaran rejim kebiasaan;
 • Apabila seorang gadis bergerak dari satu tahap ke tahap yang lain - dari seorang perempuan kepada seorang wanita, mungkin terdapat keruntuhan kitaran haid;
 • Sebab sebab ketiadaan haid boleh dipanggil keadaan tekanan satu masa, ketidakpuasan emosi, kemurungan;
 • Ketidakaturan kitaran disebabkan oleh penyakit ginekologi dan permulaan proses onkologi;
 • Kelewatan haid selama 2 bulan mungkin berlaku jika anda enggan dari kontraseptif hormon - badan tidak mempunyai masa untuk menyusun semula. Dalam kes ini, ia juga boleh dibuka Menangguhkan haid - satu kesempatan untuk menghubungi pakar sakit puan!pendarahan atau untuk masa yang lama terdapat pembekuan darah;
 • Jangan bimbang jika kitaran tidak kembali selepas penghantaran. Menstruasi boleh bermula dalam setahun, terutama jika anda terus memberi makan;
 • Ketidakstabilan kitaran malar adalah gejala gangguan hormon, adalah perlu untuk memeriksa kelenjar pituitari;
 • Meningkatkan atau masa haid, dipanjangkan atau dipendekkan jarak antara mereka semasa kepupusan hormon - apabila menghampiri menopaus. Climax tidak datang sekali gus, dia "memberi amaran"Mengenai pendekatannya kadang-kadang dalam beberapa tahun.

Dengan sebab mengapa bulanan pergi tidak teratur, tanpa pemeriksaan khas tidak dapat difahami. Dengan gambar menetapkan tepat: analisis umum, sakit puan, ujian hormon, biokimia, pemeriksaan ultrasound organ sakit puan dan kelenjar tiroid. Kadangkala hasil biopsi mungkin diperlukan.

Kaedah untuk menormalkan kitaran hormon

Selepas mereka mengetahui mengapa tidak ada 2 bulan bulanan, rawatan tertentu ditetapkan. Pada masa yang sama adalah perlu untuk menentukan - sebab kegagalan hormon adalah mungkin untuk mengetahui tidak selalu.

Salah satu cara untuk menormalkan kitaran adalah untuk menetapkan ubat hormon. Skim rawatan dengan ubat-ubatan yang mempunyai hormon dalam komposisi mereka, doktor menulis.

Banyak wanita - terutamanya yang berumur sudah mendekati ulang tahun ke-40, takut mengambil persediaan hormon atau tidak dapat menggunakannya kerana penyakit kronik yang ada.

Menangguhkan haid - satu kesempatan untuk menghubungi pakar sakit puan!

Dalam kes ini, dana datang dengan bantuan dari phytohormones - persiapan semulajadi, yang mengandungi ekstrak dan ekstrak dari tumbuhan yang mempunyai bahan khas dalam komposisi mereka. Mereka bekerja dengan analogi dengan hormon wanita, mudah diasimilasi oleh badan. Dengan cara ini, kesan sampingan lebih rendah apabila digunakan.

Kadang-kadang untuk normalisasi cukup untuk menukar mod hari, pergi ke rasional dan wajar pemakanan, vitamin dan mula mengambil tablet permulaan polimineraly kompleks untuk bermain sukan.

Apabila tiada haid kerana masalah sakit puan: kehadiran penyakit radang atau jangkitan, penyakit kelamin, ia adalah perlu untuk mengambil kursus terapi anti-radang dan anti-bakteria.

Jika kelewatan itu adalah lebih daripada satu bulan, haid dan selepas berehat panjang terlalu banyak, dengan darah beku yang besar, atau darah muncul dalam tempoh yang intermenstrual dan semasa haid ada kesakitan yang besar - masalah yang sama perlu membayar lawatan ke pakar sakit puan.

Anda juga harus melawat doktor apabila selang antara kitaran kurang dari 3 minggu.

Tubuh manusia adalah sistem yang sangat kompleks. Kegagalan boleh menyebabkan bukan sahaja penyakit yang serius, tetapi juga melanggar keadaan emosi. Terutamanya sensitif kepada pengaruh faktor luaran badan wanita. Oleh itu, apabila perubahan dalam operasi sistem yang kompleks seperti hormon, adalah perlu untuk mendapatkan nasihat perubatan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 66 = 75