Satu payudara lebih besar daripada yang lain: kemungkinan penyebab asimetri | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Satu payudara lebih besar daripada yang lain: kemungkinan penyebab asimetri

Asimetri bahagian-bahagian tubuh yang sepadan agak normal. Jika anda melihat dengan teliti, maka mata, telinga, kaki, tangan lebih kurang berbeza. Walau bagaimanapun, kami tidak memberi perhatian khusus kepada satu bahagian badan, sementara yang lain menimbulkan kebimbangan. Ia adalah yang terakhir yang termasuk patung wanita.

Ramai wanita yang mempunyai umur seks yang berbeza tertanya-tanya mengapa satu payudara lebih besar daripada yang lain. Masalah ini, tentu saja, memerlukan perhatian, kerana ia bukan hanya tentang estetik, tetapi juga tentang kesihatan.

Mengapa kelenjar susu berbeza dalam saiz?

Satu payudara lebih besar daripada yang lain: kemungkinan penyebab asimetri

Ubat ini teliti mengkaji fenomena ini dan mengelaskan sebab-sebab kejadiannya. Yang kedua adalah bawaan dan diperoleh.

Asimetri kongenital. Malangnya, tidak diketahui apa yang mempengaruhi penyimpangan. Dalam kes ini, kelenjar berkembang pada masa yang sama semasa pubertas, seseorang dapat dengan ketara mengatasi pertumbuhan yang lain.

Biasanya pada usia 20 tahun perbezaan ini menjadi agak tidak penting. Tetapi jika pada masa ini dimensi tidak diratakan, pemulihan semulajadi tidak mungkin berlaku. Pada masa yang sama, keadaan ini akan bertambah buruk selepas mengandung.

Asimetri yang diperoleh. Satu prasyarat untuk ubah bentuk boleh menjadi trauma mekanikal. Untuk merosakkan kelenjar susu ibu walaupun pada zaman kanak-kanak. Fakta ini tidak lama lagi akan dilupakan, tetapi akan dirasakan sendiri pada masa akan datang. Saiz payudara boleh dipengaruhi oleh bengkak.

Dalam hal ini, perlu mengambil tindakan tegas, karena sebagai akibat dari perkembangan tisu patologis zat besi menjadi lebih dari yang lain. Di samping itu, jumlah, saiz dan bentuknya amat terjejas oleh kehamilan.

Kesan kehamilan dan pemakanan semulajadi

Jika satu payudara lebih besar daripada yang lain semasa tempoh ini, punca tersembunyi dalam mekanisme laktasi. Apabila kelenjar kiri dan kanan menerima rangsangan yang berbeza, mereka mengumpul sejumlah susu yang berbeza, akibatnya, terdapat perbezaan saiz.

Kenapa saiznya berubah semasa laktasi:

  • Terdapat penuangan susu, tetapi di salah satu kelenjar proses ini lebih produktif;
  • Makan malam dengan hanya satu payudara;
  • Bayi menyusu dengan baik hanya satu, dan yang kedua tidak mahu;
  • Laktasi satu payudara ditindas;
  • Salah satu kelenjar susu menghasilkan kurang susu, sebagai contoh, disebabkan oleh trauma, mastopati, dan sebagainya;
  • Retak pada puting, wanita itu sendiri berhenti memberikan payudara yang terjejas.

Bagaimana untuk memulihkan simetri?

Sebelum anda memberikan bahagian yang dikehendaki dari bahagian badan ini, anda perlu mengetahui sebab perbezaan saiznya. Pertama sekali, anda perlu beralih kepada pakar dan tidak termasuk kehadiran onkologi. Sekiranya tiada masalah di kawasan ini, semak patologi lain.

Sekiranya terdapat kecurigaan bengkak, lawati pakar ginekologi atau ahli mamalia. Doktor akan menetapkan biopsi jika terdapat syak wasangka neoplasma. Berdasarkan hasil kajian, satu pelan rawatan individu akan dibangunkan.

Apabila ketidakseimbangan ini disebabkan oleh mengandung dan menyusukan anak, ia adalah perlu untuk mengambil langkah-langkah berikut: memerhatikan kebersihan, pastikan anda meletakkan bayi anda seli pada kedua-dua payudara, bukan untuk memberikan satu lagi, manakala yang pertama adalah tidak benar kosong, walaupun kanak-kanak tidak suka.

Jika penyebab asimetri tersembunyi dalam trauma, ciri semula jadi, satu-satunya jalan keluar dari keadaan itu adalah pembedahan plastik. Mereka juga menggunakannya dalam kes apabila laktasi itu telah lama tamat, tetapi simetri itu tidak kembali.

Campuran besar campur tangan pembedahan adalah bahawa anda boleh memilih arah operasi itu sendiri: meningkatkan besi kecil atau mengurangi yang besar. Terdapat banyak pilihan implan, jadi anda boleh memberikan bentuk dan saiz yang ideal. Selepas makan, operasi juga membolehkan anda mengencangkan kulit kendur dan membuat payudara anjal.

Asimetri dalam seorang gadis remaja

Satu payudara lebih besar daripada yang lain: kemungkinan penyebab asimetri

Kematangan seksual membawa kepada perkembangan aktif dan perkembangan kelenjar susu. Proses ini bermula kira-kira 10-13 tahun. Ramai kanak-kanak perempuan menyedari bahawa payudara tumbuh pada kadar yang tidak sekata dan penggera bunyi mengenai perkara ini. Tetapi ia adalah pramatang untuk melakukan ini.

Diagnosis akhir boleh dibuat pada usia 20-25 tahun, apabila pembentukannya sudah berakhir. Untuk berunding dengan seorang doktor dengan remaja adalah perlu hanya jika gadis itu terganggu oleh anjing laut dalam kelenjar dan rembesan daripadanya.

Apabila perbezaannya adalah 2 saiz atau lebih, perlu menunjukkan kepada anak kepada ahli endokrin. Anda juga perlu memantau pemakanan remaja. Ia harus penuh dan seimbang, termasuk vitamin dan unsur-unsur surih yang diperlukan.

Kehamilan dan tempoh penyusuan susu ibu

soalan yang sangat serius tentang saiz dan bentuk payudara sambil membawa kanak-kanak, dan juga semasa penyusuan dan selepas itu sendiri. Ia kenaikan pertama dalam saiz, kemudian berkurangan, ia boleh menjadi tidak simetri, kendur dan m. N. Semasa menyusu tamat minggu, ini sebahagian daripada badan mesti kembali kepada lebih kurang saiz yang sama.

Bagaimana untuk menukar saiz payudara semasa makan bayi

Usaha diarahkan untuk meningkatkan rangsangan payudara yang lebih kecil dan mengurangkan yang lebih besar. Ini agak mudah, contohnya, jika perbezaannya disebabkan oleh penyuapan malam yang berat sebelah.

Langkah-langkah berikut perlu diambil:

  • Mula makan dengan kurang, kemudian berikan lebih banyak, kemudian kurang lagi;
  • Apabila kanak-kanak tidur, menghisap payudara, maka anda perlu cuba memberikannya pada masa ini kurang;
  • Pada waktu malam, makan dari kurang.

Jika besi lebih ada rasa tidak selesa kerana kurang menggunakannya, anda perlu meletakkan bayi kepada beliau untuk tempoh yang singkat sehingga ketidakselesaan tidak hilang. Langkah-langkah ini akan membawa kepada hakikat bahawa dari kelenjar yang lebih kecil disedut semua susu, jadi ia akan menjadi lebih besar dengan masa.

Pada masa yang sama, lebih banyak susu akan tetap kekal, yang akan membawa kepada penurunan pengeluaran yang tidak ketara. Sebaik sahaja payudara menjadi simetri, adalah perlu untuk cuba memohon bayi di kedua-dua belah pihak secara seimbang.

Mungkin satu payudara menjadi lebih besar daripada yang lain, kerana anak itu menghisap salah seorang daripada mereka yang salah. Kemudian perbezaan saiz boleh diperbetulkan hanya dengan menukar lampiran. Sekiranya puting payudara itu rata atau ditarik, anda boleh mengajar bayi untuk merebutnya dengan betul.

Bantuan dalam hal ini boleh dilakukan dalam perundingan wanita atau ia patut meminta seorang pakar pediatrik. Sebaik sahaja kanak-kanak mula memahami kedua-dua puting dengan betul, anda boleh meneruskan langkah-langkah di atas.

Kadang-kadang ibu yang menyusu harus mengungkapkan susu. Selalunya ternyata bahawa dari satu kelenjar ia dinyatakan lebih daripada yang lain. Dalam hal ini perlu untuk berunding dengan pakar.

Pertama, soalan itu dibangkitkan mengenai keperluan sebenar untuk peristiwa sedemikian. Jika anda boleh berhenti menyatakan, kaunselor akan membantu anda melakukannya dengan betul. Bersama dengan pesakit, dia akan membuat program khas untuk mengurangkan pam, memandangkan perbezaan saiz.

Jika laktasi ditindas di salah satu kelenjar, atau seorang wanita menjalani pembedahan, tidak ada jaminan bahawa simetri mantan dapat dipulihkan. Mereka mengambil langkah-langkah yang disenaraikan untuk mengurangkan dan meningkatkan rangsangan pengeluaran susu.

Jika ini tidak membantu, jangan putus asa, kerana kanak-kanak boleh diberi makan dan satu. Ia disyorkan dalam kes seperti lancar yang mungkin untuk menyempurnakan makanan semulajadi, maka kelenjar mamma kemungkinan besar akan mengambil ukuran yang sama dan sama dengan yang lain.

Langkah-langkah pencegahan

Satu payudara lebih besar daripada yang lain: kemungkinan penyebab asimetri

Untuk menyusu sahaja tidak lebih daripada yang lain, anda perlu mematuhi peraturan semasa pemakanan.

Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh seorang ibu kejururawatan adalah memberikan kedua-dua payudara secara merata sepanjang hari. Pada waktu malam, anda juga perlu menggunakan satu atau yang lain. Adalah sangat penting untuk mengajar bayi untuk memahami dengan betul kedua-dua puting dan mereka.

Sekiranya terdapat genangan susu, dalam mana-mana anda tidak boleh membuat camphor dan memampatkan lain, anda perlu mencari bantuan daripada pakar. Sekiranya perlu untuk melakukan penuangan, jumlah susu yang dirampas dari kedua-dua kelenjar tersebut mestilah sama. Bentuk cantik dan kesihatan yang baik!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

68 − = 60

Adblock
detector