Sifat rembesan gastrik | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Sifat rembesan gastrik

Keasidan perut bergantung kepada berapa banyak ia mengandungi asid hidroklorik sel yang dihasilkan parientalnymi kelenjar fundic, setempat dalam fundus perut dan badan. Nilai indeks adalah bergantung kepada bilangan sel-sel berfungsi dan peneutralan terdapat asid hidroklorik dengan komponen alkali. Keasidan jus gastrik berbeza semasa makan, semasa mengambil ubat-ubatan, nilainya adalah berbeza bergantung kepada kawasan yang daripadanya sampel itu diambil.

Keasaman biasa perut dianggap apabila pH disimpan dalam julat dari 0.86 hingga 7.3 - beberapa pencari perubatan menentukan had atas 8.3 pH.

Jika kita mengambil peratusan asid di dalam perut orang dewasa kepada komponen lain jus gastrik - air, pepsin, pepsinogen, mukus, jus bikarbonat dan pankreas dari pankreas - ia hanya 0,3-05%, tetapi ia mempunyai peranan utama dalam pencernaan makanan, dan menentukan keadaan umum sistem pencernaan.

Apa yang anda perlu tahu tentang jus gastrik

Sifat rembesan gastrik

Yang paling banyak "Main" Enzim yang terlibat dalam pencernaan makanan adalah pepsin, dan ia mula berfungsi dalam persekitaran berasid. Tetapi bahawa makanan bergerak di sepanjang esofagus lagi, tindakan asid itu mesti dinetralkan.

Oleh itu, di dalam perut ada 2 zon - asid pembentuk dan peneutralkannya, dalam seksyen antral. Apabila menyelesaikan masalah itu, bagaimana untuk mengetahui keasidan perut, perlu untuk menyedari bahawa nilai indeks keasidan berbeza bergantung kepada jabatan organ pencernaan di mana sampel diambil.

Sebagai contoh, dalam lumen tidak dipenuhi keasidan perut makanan 1.5 hingga 2 pH dalam duodenum dan di bawah keadaan yang sama telah 5,6-7,9 pH dalam mentol.

Keseluruhannya, perut seseorang menghasilkan jus gastrik dalam jumlah 2 liter sehari.

Jika kita menganggap komposisi lebih terperinci, kita dapat mengetahui bahawa kuantiti berikut dihasilkan untuk komponen utama setiap 100 ml / j jus gastrik:

  • asid hidroklorik secara langsung - 2.5-5.0 mg / h;
  • pepsin - 20-35 mg / h.

Pada lelaki, rembesan meningkat - sehingga 29 mmol / h, pada wanita - sehingga 21 mmol / h.

Dalam orang yang sihat, jus gastrik adalah sama dengan birch, ia agak likat, tidak berwarna dan telus, tidak berbau.

Dengan menukar warna, anda boleh menilai keadaan organ pencernaan:

Sifat rembesan gastrik
  • Reflux gastrik Duodenal menunjukkan warna kehijauan atau kuning;
  • apabila darah muncul, ia mendapat warna coklat atau merah jambu;
  • sejumlah besar lendir menandakan proses keradangan;
  • bau putrefaktif - terdapat masalah dengan pemindahan isi perut, kemusnahan makanan menimbulkan kemunculan dysbiosis.

Untuk mengelakkan masalah dengan organ-organ pencernaan, ia adalah perlu untuk berfikir bukan sahaja bagaimana untuk menormalkan keasidan perut, tetapi juga bagaimana untuk menghapuskan gejala tambahan yang mungkin disebabkan oleh keasidan tinggi atau rendah.

Ujian perubatan

Bagaimana cara menentukan keasidan perut dalam persekitaran pesakit luar?

Salah satu kaedah yang paling boleh dipercayai ialah membunyikan. Dalam perut, 2 probe disuntik - tebal dan nipis. lemak yang mempunyai garis pusat 12 mm dan digunakan untuk menganggarkan aktiviti yg - asid hidroklorik dikeluarkan dalam tempoh masa yang tertentu - biasanya ditandakan dengan selang 15-20 minit. Untuk pengeluaran jus gastrik terus merangsang pentadbiran insulin, histamine ujian makan dan sebagainya.

Pemeriksaan nipis - diameternya dari 3 hingga 5 mm - digunakan untuk mengeluarkan kandungan lambung, yang menentukan keasidan.

Sifat rembesan gastrik

Kandungan gastrik juga boleh diambil semasa gastroskopi.

Bagi orang yang telah membangunkan refleks muntah, telah membuat ujian bagaimana menentukan keasidan perut tanpa gastroskopi dan penderiaan. Acidotest menunjukkan kandungan uropepsin dalam air kencing dan di atasnya adalah mungkin untuk menilai aktiviti perihal perut.

Lebih rasional untuk menjalankan analisis ini untuk menilai keseluruhan gambar klinikal.

Sebelum ini, keasidan tidak ditentukan di dalam perut, tetapi dipam keluar oleh siasatan dengan jus gastrik dan menitrasinya. Tetapi kaedah ini sekarang dianggap tidak sempurna dan hanya memberikan taksiran anggaran keadaan kandungan lambung.

Pada masa gastroskopi tanpa pengambilan kandungan keasidan tidak ditentukan, tetapi menurut gambar klinikal, doktor mungkin mengandaikan bahawa indeks meningkat atau berkurangan.

Pada masa ini, analisis keasidan darah tidak ditentukan.

Kepada ahli gastroenterologi itu sendiri

Tidak mustahil untuk mengetahui dengan tepat keasidan anda di rumah, tetapi untuk menganggarkan sama ada ia dinaikkan atau diturunkan tidak mewakili buruh.

Sifat rembesan gastrik

Anda boleh melakukan ujian dengan kertas litmus biasa - letakkan di lidah di suatu tempat kira-kira sejam sebelum makan. Lakukan ini beberapa kali dan kemudian menilai keputusan - satu-satunya ujian tidak bermaklumat.

Tahap keasidan diturunkan - litmus akan berubah biru, naik - merah jambu atau merah. Nilai neutral keasidan akan menjadikannya ungu.

Ujian lain ialah menjilat kerak lemon. Jika dirasakan - banyak air liur muncul di dalam mulut, dapat disimpulkan bahawa keasaman meningkat.

Kaedah berikut, bagaimana menentukan keasidan perut di rumah:

  • buat "Pop" - untuk ini anda perlu mencurahkan satu perempat sudu teh soda ke dalam setengah gelas air sejuk tanpa gas;
  • minum larutan soda pada perut kosong;
  • menilai keputusannya.
Sifat rembesan gastrik

Sekiranya keasidan adalah normal - penguncupan akan muncul dalam masa 2-3 minit, dengan peningkatan, pancarannya akan serta-merta, dan perasaan tambahan pedih ulu hati akan dirasakan. Tiada tindak balas dari badan - keasidan diturunkan.

Keadaan peningkatan dan keasaman menurun memerlukan pembetulan, pelanggaran nilai pH menyebabkan berbagai penyakit organ-organ pencernaan, yang dapat memprovokasi proses onkologis.

Tetapi jangan bergantung pada hasil yang diperoleh secara bebas. Keasidan perut ditentukan oleh banyak faktor, di antaranya jenis makanan, keadaan umum dan keadaan cuaca.

Jangan ubat sendiri - anda perlu berjumpa doktor.

Dalam banyak kes, penilaian doktor mungkin melakukan berdasarkan persembahan klinikal dan atsidotesta indeks penilaian - penderiaan dan gastroskopi, yang banyak takut tidak perlu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

42 − 40 =