Tempoh pemulihan selepas pengguguran | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Tempoh pemulihan selepas pengguguran

Pemulihan badan selepas prosedur pengguguran terus bergantung kepada kaedah yang dipilih oleh doktor. Di samping itu, pengalaman pakar yang menjalankan acara itu penting. Sebagai contoh, selepas gangguan perubatan, tubuh dengan cepat kembali ke mod biasa operasi. Tetapi campur tangan pembedaan sering memerlukan langkah-langkah pemulihan yang lebih serius.

Pemulihan selepas pengguguran: cadangan umum

Tempoh pemulihan selepas pengguguran

Prosedur ini tidak termasuk aktiviti seksual selama 3 minggu. Adalah disyorkan untuk melepaskan seks sebelum akhir haid pertama.

Keintiman seksual amat berbahaya selepas campur tangan pembedahan, kerana ia boleh menyebabkan komplikasi, misalnya pendarahan, penolakan rahim mukus. Dalam kes ini, tindakan seksual akan menyumbang kepada penembusan jangkitan ke dalam badan.

Tempoh pemulihan kesihatan fizikal selepas pengguguran berlangsung sekurang-kurangnya 2 minggu. Pada masa ini, sukan dilarang. Langkah sedemikian adalah perlu untuk memastikan bahawa otot-otot di dalam perut sedang berehat. Oleh itu, anda tidak boleh mengangkat berat. Pemulihan fizikal yang berjaya selepas prosedur sedemikian dapat mengurangkan risiko komplikasi.

Anda boleh menangguhkan latihan untuk masa yang lebih lama jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda. Di samping itu, dalam hal ini, pakar akan memberi cadangan mengenai pemeriksaan rutin.

Untuk mencegah bakteria atau jangkitan daripada masuk ke dalam badan, beberapa waktu menahan diri dari mandi, berenang di kolam renang dan air terbuka.

Tidak kurang penting dalam tempoh pemulihan adalah pemakanan yang betul. Prosedur sedemikian adalah tekanan yang kuat untuk badan, jadi anda perlu menenuninya dengan vitamin dan unsur surih, serta protein dan serat.

Juga kerap memeriksa suhu badan, tekanan, nadi. Adalah perlu sentiasa memantau keadaan umum wanita. Apa-apa penyelewengan dari norma itu boleh menjadi satu daripada komplikasi yang berkembang. Oleh itu, apabila anda mempunyai gejala cemas, anda perlu berjumpa doktor.

Perhatian yang ketat terhadap kebersihan diri memungkinkan untuk mengecualikan perkembangan bakteria di mikroflora organ kelamin. Ia disyorkan untuk mencuci beberapa kali sehari. Anda harus sentiasa membersihkan kulit anda dengan kering. Anda juga mungkin memerlukan pad harian, yang mesti diubah setiap 3 jam. Jangan gunakan tampon.

Selalunya, pemulihan dari pengguguran disertai dengan penggunaan antibiotik. Pada masa ini, jangan minum alkohol. Jangan gunakannya dan seminggu selepas berakhirnya kursus ubat.

Tempoh pemulihan

Selepas prosedur, seorang wanita mesti melakukan beberapa preskripsi mandatori:

  • Lawati pakar ginekologi. Selepas 7-10 hari selepas prosedur, lulus pemeriksaan ultrasound pelvis kecil. Ini dilakukan untuk mengenalpasti sisa-sisa bahagian janin / untuk mengecualikan kehadiran mereka. Jika komplikasi seperti pendarahan berlaku, ultrasound dilakukan lebih awal;
  • Melawat mammologist. Pakar profil ini juga harus menghantar pesakit ke ultrasound. Dalam kes ini, dada perlu diperiksa;
  • Perundingan ahli endokrinologi. Doktor akan membantu wanita memulihkan latar belakang hormon normal, menyesuaikan kitaran haid, memberi cadangan pemulihan fizikal;
  • Mengunjungi ahli psikologi. Sering kali lawatan ke pakar ini diperlukan untuk dilakukan oleh wanita yang telah mengganggu kehamilan dengan langkah sukarela. Selalunya pesakit tidak mengalami kejadian ini. Mereka mempunyai latar belakang ini, terdapat tekanan, tekanan, gangguan saraf. Seorang ahli psikologi yang berkelayakan akan memberi nasihat dan membantu seorang wanita untuk pulih pada tahap emosi.

Komplikasi

Tempoh pemulihan selepas pengguguran

Selalunya selepas prosedur pengguguran, terdapat telur amniotik yang tidak lengkap. Keadaan ini memerlukan campur tangan dalam bentuk "pembersihan", Yang seterusnya, meningkatkan risiko kerosakan pada mukosa rahim dan serviksnya.

Akibatnya, pendarahan mungkin berlaku. Sekiranya berlaku komplikasi, anda perlu segera menghubungi institusi perubatan terdekat.

Proses pengguguran, selepas bahagian janin kekal di rahim, membawa kepada pendaraban patogen. Dalam keadaan sedemikian, persekitaran yang paling baik untuk pembangunan jangkitan dicipta. Jika kecederaan mukosa hadir, maka, jika tiada langkah yang diperlukan, endometritis, salpingitis atau keradangan purulen berkembang.

Langkah-langkah tersebut meningkatkan risiko mengembangkan tumor malignan bukan sahaja pada serviks dan rongga rahim, tetapi juga pada ovari, serta kelenjar susu.

Tanda-tanda yang memerlukan perhatian perubatan dan langkah pemulihan segera:

  • Pendarahan yang berlimpah dengan gumpalan darah;
  • Suhu yang tinggi, yang tidak diserang oleh antibiotik;
  • Ekstrak mempunyai bau yang tajam dan tidak menyenangkan;
  • Kesakitan yang teruk di dalam perut;
  • Tanda-tanda kehamilan - loya, pingsan, pening.

Pemulihan rahim dan badan secara keseluruhan selepas pengguguran mestilah disertai dengan langkah-langkah pemulihan yang mencukupi. Seorang wanita perlu menumpukan lebih banyak masa kepada dirinya dan kesihatannya. Dalam dua minggu, anda boleh mula memulihkan kekuatan melalui latihan fizikal yang ringan.

Pemulihan bulan bulanan selepas pengguguran

Prosedur ini boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Pilihan salah satu daripada mereka adalah berdasarkan kehadiran kontraindikasi dan tempoh kehamilan. Contohnya, pengguguran mini (vakum) yang dipanggil dilakukan pada peringkat awal.

Campur tangan pembedahan yang lengkap dilakukan pada tahap berikutnya. Mengganggu kehamilan boleh dan dengan bantuan ubat khas. Setiap intervensi ini menganggap masa mereka sendiri untuk memulihkan haid dan badan secara keseluruhan.

Biasanya kitaran berlangsung selama 21-35 hari. Ia dikawal selia dengan bantuan hormon yang dihasilkan oleh ovari, adrenals dan kelenjar pituitari. Kembali ke kehidupan normal secara langsung bergantung kepada permulaan haid. Pemulihan kitaran dipengaruhi oleh jenis campur tangan abortif. Intervensi bedah dan dadah berbeza dengan ketara dari segi pemulihan.

Jenis pengguguran perubatan

Kaedah ubat digunakan apabila tempoh tidak melebihi 7 minggu. Untuk rawatan campur tangan pembedahan antara 7 hingga 13 minggu kehamilan. Yang terakhir dibahagikan kepada dua jenis: vakum dan mengikis. Kaedah vakum adalah lebih selamat. Perlu diingat bahawa ubat itu juga merujuk kepada pembebasan.

Tetapi sekaligus perlu diperhatikan, bahawa penerimaan bebas daripada persediaan yang sama adalah penuh dengan komplikasi yang selepas itu perlu untuk mengaplikasikan aspirasi vakum. Mengikis berlaku sehingga 5 bulan. Kaedah terakhir pengguguran berbeza bukan sahaja dalam kerumitan prosedur, tetapi juga dalam bilangan komplikasi yang mungkin.

Bilakah kitaran haid sembuh selepas pengguguran?

Sebahagian besar bulanan bermula tidak lebih dari 5 minggu. Biasanya pengguguran dianggap sebagai hari pertama kitaran. Jika haid tidak hadir, maka jangkitan atau kehamilan berlaku. Dokter pakar ginekologi menjelaskan sebab kelewatan dengan bantuan ultrasound.

Kitaran selepas pembedahan mungkin menjadi lebih pendek atau lebih lama, bergerak. Pemulihan selepas pengguguran perubatan juga mengambil masa kira-kira sebulan. Biasanya, selepas dua hingga tiga bulan, kitaran dipulihkan sepenuhnya, kerana campur tangan farmakologi merujuk kepada kaedah yang lembut, dilakukan pada peringkat awal.

Selepas pengguguran mini, haid bermula sebulan kemudian, tetapi boleh menyakitkan dan lebih banyak daripada biasa. Mengenai pengenalan jangkitan menunjukkan pelepasan dengan bau yang tidak menyenangkan atau warna luar biasa.

Kontrasepsi selepas pengguguran

Tempoh pemulihan selepas pengguguran

Seperti yang telah disebutkan, prosedur sedemikian menghendaki pantang daripada keintiman seksual semasa tempoh pemulihan. Terbaik jika tempoh ini adalah sebulan. Pada masa ini, kemaluan tidak hanya sangat terdedah kepada jangkitan, tetapi kehamilan baru juga mungkin.

Untuk mengandung kanak-kanak selepas pengguguran apa pun, tentunya mungkin, tetapi tidak diinginkan untuk merancang untuk 6 bulan lagi, kerana risiko patologi kehamilan adalah tinggi.

Sebagai kaedah untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini, pil kontraseptif digunakan. Jangan gunakan spiral dan alat yang serupa. Pemasangan lingkaran boleh menyebabkan penembusan jangkitan. Walau bagaimanapun, doktor akan mencadangkan kaedah optimum.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 2 = 4