Kesihatan wanita

Titik hitam pada kaki: punca penampilan, kaedah menyingkirkannya, langkah pencegahan

Sesetengah gadis menyesal kerana kulit mereka tidak begitu menarik kerana kesan negatifnya terhadap pelbagai prosedur, terutamanya pencukuran. Selain kerengsaan, titik-titik hitam pada kaki dan bahagian lain badan boleh terbentuk pada dermis.

Penampilan mereka biasanya dikaitkan dengan jerawat, tetapi tidak semestinya mereka “provokator” untuk pembentukan titik-titik hitam.

Contents

Punca

Titik hitam pada kaki: punca penampilan, kaedah menyingkirkannya, langkah pencegahan

Mereka, sebagai peraturan, terdiri daripada penyingkiran rambut. Tidak kira sama ada anda melakukannya dengan pisau cukur, lilin, epilator elektrik atau cara lain. Biasanya ini disebabkan oleh fakta bahawa hanya rambut yang terletak di atas permukaan dermis dikeluarkan, dan folikel mereka kekal di bawahnya. Mereka juga menimbulkan kemunculan titik hitam pada kulit kaki selepas epilepsi.

Ini berlaku kerana rambut menjadi lebih lemah, lebih tipis dengan setiap prosedur pembuangan rambut yang seterusnya, sementara kulit menjadi lebih kasar.

Ia menghalang pelepasan rambut melalui ketebalan dermis, menyebabkan lekukan dan tekak pertama ke dalam kulit.

Sebagai peraturan, di tempat di mana ini berlaku, kemerahan diperhatikan, gatal-gatal mungkin muncul. Sekiranya masalah itu tidak dapat diselesaikan dalam masa yang singkat, mungkin terdapat abses dan juga lebam.

Dalam sesetengah kes, selepas mencukur kaki, mungkin terdapat titik hitam dalam bentuk rambut, yang pada waktunya masih boleh tumbuh. Oleh kerana trajektori pertumbuhan mereka telah berubah, mereka boleh bercambah tidak ke atas, tetapi mengetepikan, sehubungan dengan yang mereka sekali lagi menembusi dermis, tetapi sudah melalui folikel lain yang terletak bersebelahan. Dalam kes ini, rambut mempunyai bentuk arka, yang tumbuh serentak dari dua tempat.

Sesetengah kanak-kanak perempuan beralih kepada salun untuk menghilangkan titik-titik hitam yang tidak menarik di kaki mereka, tetapi, kerana prosedur ini boleh dijalankan secara berasingan, ramai yang memilih pilihan ini.

Malangnya, pada masa ini tidak ada cara untuk menghilangkan rambut yang tidak perlu sedemikian rupa sehingga kemudian titik-titik hitam tidak terbentuk.

Ia juga luar biasa bahawa selepas menggunakan krim dan pisau cukur khas, masalah seperti itu timbul lebih kerap daripada penggunaan lilin, shugaring, epilator. Ini disebabkan oleh fakta bahawa penggunaan ubat-ubatan ini hanya terjejas oleh sebahagian rambut, yang terletak di atas kulit. Jangan memberi jaminan tidak adanya apa-apa kesan yang tidak menyenangkan dan kaedah yang digunakan di salon – penyingkiran rambut laser, elos, photoepilation, dsb.

Bagaimana menangani masalah di rumah?

Untuk melakukan ini, anda memerlukan satu set alat yang paling mungkin anda temukan dalam “arsenal” anda.

Cara termudah untuk menghilangkan masalah adalah gadis-gadis berkulit tipis. Adalah cukup bagi mereka untuk memohon scrub badan yang akan mengelupas bukan sahaja lapisan-lapisan dermis yang dikulit, tetapi juga akan membolehkan rambut yang dibengkak dikeluarkan. Dalam sesetengah kes, semasa prosedur, anda boleh segera menyingkirkan mentol itu sendiri.

Gadis-gadis yang tinggal untuk mengeluarkan titik-titik hitam di kaki mereka akan menjadi lebih sukar, kerana hanya satu scrub biasa yang tidak membenarkannya.

Untuk menangani fenomena yang tidak menyenangkan akan membantu cara berikut:

Titik hitam pada kaki: punca penampilan, kaedah menyingkirkannya, langkah pencegahan
 • Jarum;
 • Alkohol;
 • Pinser.

Inilah cara untuk membuat prosedur.

 • Semasa tangannya mesti bersih. Basuh dengan teliti dengan sabun, kemudian lap dengan alkohol;
 • Manipulasi terakhir mesti dilakukan dengan jarum. Untuk mengurangkan risiko jangkitan, beberapa kanak-kanak perempuan, sebelum menggunakan jarum untuk menghilangkan rambut yang tumbuh, panaskan api;
 • Perlahan menggerakkan jarum pada masa apabila titik hitam terbentuk. Jangan bimbang bahawa latihan ini akan membawa kesakitan – sebagai peraturan, saluran darah dan ujung saraf tidak terletak di sini;
 • Apabila anda memasukkan jarum, cuba untuk mengambil rambut, tarik jarum ke arah yang bertentangan. Terima kasih kepada manipulasi ini, filem yang terbentuk pada dermis pecah;
 • Nah, jika selepas gerakan pertama pinggir rambut keluar pada permukaan kulit. Jika ini tidak berlaku, ulangi prosedur sehingga ia berlaku;
 • Kemudian ambil penjepit dan keluarkan rambut dengan lembut dengan mentol. Manipulasi ini juga tidak boleh membawa kesakitan.

Walaupun peristiwa ini biasanya tidak menimbulkan masalah, ia bukan pengalaman yang paling menyenangkan untuk berjuang dengan masalah ini, yang boleh muncul dengan selang beberapa bulan.

Tidak menyenangkan dan saat-saat apabila pengesanan rambut yang terperangkap diambil dengan kejutan, dan anda menghadapi fenomena yang tidak menyenangkan di tempat yang tidak sesuai dan pada masa yang salah.

Nasihat ahli kosmetik

Untuk menghilangkan masalah ini, cubalah kaedah penyingkiran rambut lain – mungkin yang anda gunakan sekarang tidak sesuai dengan anda.

Untuk mengurangkan risiko kejadiannya, anda boleh mengikuti cadangan ahli kosmetik:

Titik hitam pada kaki: punca penampilan, kaedah menyingkirkannya, langkah pencegahan
 • Sebelum penyembuhan, ia perlu mengetuk kulit supaya liang-liang dibuka, dan lebih mudah untuk rambut keluar dari mereka. Ia akan membolehkan anda membuat mandi hangat, yang juga akan membersihkan dermis. Ini seterusnya akan menyumbang kepada fakta bahawa prosedur itu akan kurang menyakitkan jika anda menggunakan alat seperti lilin, elektro-epilator;
 • Sejurus selepas acara dan selepas kira-kira sehari, gosokkan kulit. Secara umum, anda perlu menggunakan semak badan sekurang-kurangnya sekali seminggu – ini bukan sahaja membantu menghilangkan titik-titik hitam yang ada, tetapi juga menghalang fenomena yang tidak menyenangkan ini kerana kulit akan menjadi lebih nipis, lembut, lebih lembut;
 • Sekiranya anda menggunakan depilator, ia mesti dibersihkan dengan kerap, yang membolehkan ia berfungsi dengan lebih cekap, dengan itu kulit akan dirawat dengan lebih berhati-hati;
 • Jangan gunakan semula lilin atau lilin yang sama. Dengan setiap kali mereka akan menjadi lebih buruk dengan kulit dan rambut, masing-masing, semakin teruk mereka akan membuangnya. Ini akan menggalakkan pembentukan titik hitam – rambut akan tumbuh, kerana selepas menggunakan lilin berkualiti rendah, hanya bahagian rambut yang terletak di atas kulit akan dikeluarkan. Sekiranya anda mempercayai pakar salon untuk menjalankan prosedur, ia tidak diperlukan untuk mengingatkan mereka bahawa mereka hanya akan menggunakan lilin yang tidak digunakan dan bahan berkualiti tinggi. Ia mungkin kelihatan bahawa nasihat ini sangat mantap, oleh itu, tidak sepatutnya disebutkan ini. Walau bagaimanapun, menjaga kebersihan diri anda tidak akan berlebihan;
 • Sapukan krim penjagaan kulit untuk mengupas, yang berasaskan asid buah. Produk-produk ini memberikan kesan yang sama dengan kesan gosok – mereka menjadikan kulit lebih lembut, nipis, yang akan mengurangkan risiko mata hitam selepas bercukur atau cara lain untuk menghilangkan rambut. Perbezaan mereka dari lulur terletak pada fakta bahawa mereka mempunyai kesan yang lebih sengit.

Dalam beberapa kes, anda hanya perlu menunggu sedikit, dan masalahnya akan hilang. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa dari masa ke masa, dermis dan rambut menyesuaikan diri dengan epilepsi.

Jaminan bahawa anda sekali dan untuk semua menyingkirkan masalah ingrowth, pengeluar pelbagai cara, atau pakar dari salon kecantikan akan memberi.

Walau bagaimanapun, dengan pemilihan kaedah penyembuhan yang betul, prosedur yang betul, penggunaan alat bantuan dan mengikuti nasihat ahli kosmetik akan membantu mengurangkan risiko perlanggaran dengan fenomena yang tidak menyenangkan ini.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply