Kesihatan wanita

Ureaplasmosis: ciri diagnostik

Ureaplasmosis - Pelbagai mycoplasmosis, penyakit berjangkit yang disebabkan oleh aktiviti yang berlebihan organisma kecil yang menduduki kedudukan pertengahan antara virus dan bakteria.

Walaupun pada hakikatnya ureaplasma yang dikaitkan dengan patogen oportunis, mampu lama mereka kekal di dalam saluran urogenital, tanpa menyebabkan sebarang perubahan di bawah pengaruh faktor-faktor dalaman atau luaran tertentu, aktiviti mereka boleh meningkatkan dengan ketara. Dan kemudian mikrob yang kelihatan tidak berbahaya menjadi musuh yang serius, yang mampu menimbulkan pukulan secara diam-diam dan mencetuskan proses keradangan kronik.

Bagaimana anda tahu jika ureaplasma hadir di dalam badan?

Ureaplasmosis: ciri diagnostik

Menghantar seksual ureaplasmas masa panjang tidak boleh meluahkan perasaan, terutamanya di kalangan wanita yang mempunyai imuniti yang baik, dan kekurangan yang disertakan jangkitan urogenital. Tetapi ini tidak bermakna bahawa mendiagnosis kehadiran jangkitan tidak perlu jika pesakit sihat kehadiran sebilangan ureaplasma dalam persekitaran biologi semula jadi organ-organ dalaman - norma, ia diturunkan kekebalan disebabkan oleh hipotermia, tekanan dan selsema, boleh mewujudkan tanah subur untuk pembiakan aktif dan bergelora aktiviti mikroorganisma.

Akibatnya, "dari awal" mengembangkan vaginitis dengan pelepasan patologi, keradangan uretra, kesakitan rahim dan pelengkap. Pemeriksaan rutin tidak mencukupi, jadi pakar sakit puan harus menghantar pesakit ke makmal jika ada jangkitan urogenital yang disyaki.

Terdapat beberapa kaedah diagnosis makmal, yang membolehkan untuk mengesan kehadiran ureaplasma dalam tubuh wanita. Kaedah tindak balas rantai polimerase (PCR) dianggap agak tepat, kerana ia berdasarkan kepada pengesanan DNA atau RNA serpihan mikroorganisme yang dikehendaki. Dengan PCR, kehadiran tetamu yang tidak diundang boleh dikesan dengan ketepatan yang tinggi, tetapi sukar untuk menilai aktiviti mereka.

Kadang-kadang jalan keluar dengan budaya bakteria (budaya kaedah analisis). Meletakkan bahan yang diambil untuk mengikis organ-organ kemaluan dan uretra, ke dalam medium nutrien, kita tidak boleh hanya mengenalpasti ureaplasma, tetapi juga untuk menentukan kepekatan mikroorganisma ini berbahaya dalam 1 ml mendakan.

Ureaplasmosis: ciri diagnostik

Kaedah penyelidikan lain digunakan, tetapi dalam kebanyakan kes, doktor menegaskan beberapa analisis:

  • Analisis darah untuk antibodi kepada patogen;
  • Analisis umum air kencing;
  • Kajian bakteriologi mengenai rembesan dengan bakteria bakteria;
  • Diagnostik PCR rembesan.

Bagaimanakah analisis untuk ureaplasma pada wanita?

Walaupun kehadiran dalam senjata pakar-pakar perubatan moden seperti alat-alat diagnostik berkuasa sebagai diagnostik PCR, untuk mendapatkan data yang boleh dipercayai boleh menjadi sukar - dan positif palsu dan palsu-negatif hasil bukan luar biasa. Memainkan penyediaan peranan penting untuk analisis: untuk mengelakkan keputusan palsu-negatif, ia adalah perlu untuk sekurang-kurangnya sebulan sebelum bahan pagar tidak mengambil antibiotik aktif terhadap ureaplasma (termasuk dalam bentuk douches dan suppositories), dan sebelum mengambil smear dari uretra - tidak membuang air kecil untuk 1 jam.

Palsu positif hasil ujian ureaplasma wanita pencemaran yang mungkin sampel dengan bahan pemindahan di dalam makmal atau semasa suntikan dibunuh (oleh itu, tidak berbahaya) patogen selepas rawatan dengan antibiotik. Jadi pastikan untuk memaklumkan kepada doktor mengenai ubat-ubatan anda mengambil atau telah diambil pada masa lalu baru-baru ini, dan kesihatan umum.

Ureaplasmosis: ciri diagnostik

Setelah persiapan yang sesuai untuk analisis ureaplasma pada wanita mengambil darah dari urat dan pengikatan dari dinding vagina, dari serviks dan dari uretra.

Kadang-kadang, jika keradangan disetempatkan di bahagian-bahagian dalam sistem genitourinary (mis, ovari atau tiub fallopio), hasil analisis pada wanita ureaplasma biasanya, kerana bahan itu diambil dari alat kelamin luar. Dalam kes ini, gabungan beberapa kaedah diagnosis makmal digabungkan dengan pemeriksaan semula selepas 1-2 minggu meningkatkan ketepatan kajian.

Analisis untuk ureaplasma pada wanita: tafsiran hasilnya

Setelah mendapat hasil penyelidikan makmal di tangan, anda dapat segera memberitahu jika patogen jangkitan dikesan. Jika semua penunjuk adalah normal, kosong diletakkan pada kepala surat.

Apabila masalah tersebut diturunkan, ini dibuktikan dengan:

  • Analisis ELISA menunjukkan kehadiran imunoglobulin tertentu dalam darah - hasil positif yang menunjukkan jenis antibodi (M atau G);
  • Dalam penyahkodan analisis PCR, jumlah patogen dalam kepekatan melebihi 10 * 4 (sepuluh dalam ijazah keempat).

Siapa yang perlu mengambil ujian untuk ureaplasmosis?

Di tempat pertama - untuk wanita yang mengalami obesiti kronik, radang rahim dan appendages, disfungsi haid, urethritis dan pyelonephritis, serta kemandulan dan keguguran. Apabila merancang untuk hamil, walaupun seorang wanita merasa baik, anda perlu selamat: jangkitan, benar-benar tidak terserlah, boleh berjangkit kepada bayi semasa kelahiran atau menjadi halangan yang serius kepada konsep dan menjalankan kehamilan.

Ureaplasmosis: ciri diagnostik

Statistik menunjukkan bahawa kehamilan dalam wanita yang mengalami ureaplazmozom sering berakhir keguguran di awal kehamilan atau kelahiran bayi pra-matang. Melalui saluran kelahiran, bayi adalah lebih kurang 40-50% daripada tangkapan jangkitan yang kemudian ditunjukkan oleh radang pundi kencing, vagina, tiub fallopio dan organ-organ lain.

Setelah mengenal pasti masalah dalam masa, seseorang boleh dirawat sebelum permulaan kehamilan dan mencegah perkembangan yang tidak diingini.

Bagaimana jika transkrip analisis pesakit hamil jelas menunjukkan kehadiran ureaplasma? Doktor yang merawat (pakar sakit puan) mesti menetapkan rawatan dengan ubat-ubatan anti-bakteria selepas 22 minggu kehamilan (apabila mereka tidak membahayakan janin) untuk mengurangkan risiko kelahiran pramatang dan jangkitan kanak-kanak.

Jika atas apa jua sebab anda meragui kebolehpercayaan data, anda boleh pergi lagi ke diagnostik atau mengambil bahan ke beberapa makmal yang berbeza.

Mengetahui bagaimana untuk mengambil ujian untuk ureaplasma dengan betul, seorang wanita boleh mempersiapkan terlebih dahulu untuk prosedur dan dengan itu meminimumkan kemungkinan menerima hasil palsu-palsu atau palsu-negatif.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

87 + = 94