Декоративни сом - твој скромни дно пријатељ дуги низ година | pangudownloads.com
Кућни љубимци дозвољени

Декоративни сом – твој скромни дно пријатељ дуги низ година

Шарени сом је најпопуларнији декоративни представник великог оклопног сома. То је врло издржљив, снажан и мирни рибарски радник који се лако развија.

Историја и опис расе

Декоративни сом - твој скромни дно пријатељ дуги низ година

Садржај рибе у акваријуму траје цијели век. По први пут откриће ове расе забележено је у Паризу 1876. године. Оно што је изванредно, овај кућни љубимац постао је први од оних који су успели да расе и почну задржати у заробљеништву. У природи, ове рибе живе у плитким водама, на обали. Не воле брзе струје и дубине.

Удобни услови за рибу чине присуство жутог шљунка и релативно висока температура станишта. Традиционални састав тела је удубљени волуметријски леђа и равни стомак.

Кости појединца су постављене у облику плоча сличних плочицама, које се чврсто међусобно уклапају. Због тога рађа припада породици оклопа. Огромна већина рибе ове расе недостаје ваге.

Декоративни сом - драго мирољубива створења која су у сукобу са другим кућним љубимцима. Ову врсту рибе одувек су волели и поштовали акваристи. Рибе су апсолутно нежне у неги и храњењу. Ако их посадите у акваријуму, не можете се бринути о сигурности живота ветерана који живе у њему.

Наравно, не могу се назвати невероватно лепим, али имају и своје неспорне предности у односу на пуно рођака. Пре него што купите кућног љубимца, сматрајте да ова врста показује своју активност увече и ноћу, а може и да напусти контејнер.

Због тога, водите рачуна о заштити риба и стварању сигурног живота за то. Неке врсте су препознатљиве по начину њиховог мријеста: теже је наћи више љубазних родитеља и родитеља међу читавом воденом фауном!

Сорте акваријског сома

Породица је прилично обимна и укључује разне врсте раса које се разликују у боји, облику, структури тијела, па чак и дужини специфичног "прибор"- бркове.

Омиљене врсте аквариста су опште прихваћене као сома као:

 • Моттлед;
 • Стрипед платидорас;
 • Стакло;
 • Златни;
 • Корридорас Рабаути;
 • Бондов коридор је црно-бели;
 • Таракатум;
 • Синодонтис.

Међу навијачима најчешће је сапут сом, јер има занимљиву боју и уредан изглед. Његово тело је насликано у прелепој златно-розе боје, глатко се претвара у тон каве на бази.

Тело рибе је раскошно украшено контрастним обрасцима и зигзаг спотовима. Још једна вредна особина кућног љубимца је његова невероватна издржљивост и очекивани животни вијек. Са одговарајућом пажњом, риба може да живи у вашој кући до 15 година!

Декоративни сом - твој скромни дно пријатељ дуги низ година

Сомик таракатум - његово тело се састоји од два реда чврсто стиснутих плоча једни према другима. Има три пара бриса и истурених пераја. Мушки таракатума је невероватно брижан отац. Он сам гради пенушаво гнездо на површини воде, користећи лепљиве мехуриће слузи који се не раскида неколико дана.

Пре мријеђења активно сакупља фрагменте биљака како би држао гнездо на воденој колони. Као резултат тога, "мангер"Добијени веома дуго, до 4 цм. Након припреме дом за младе, таракатум он прогони и оплоди женку.

Онда "отац породице»Превози јаја у мрестилиштима, одмах их опрашује млеком у положају на леђима. Све време се мрије, заглада и опрезно штити потомство, нападајући све предмете који се приближавају. Спуштање срца, он се покупи и ставља на себе.

Индијски стаклени сом је школска риба са запањујућом лепотом са једним паром антена и потпуно провидним телом са прелепим преливима. Ово је најоригиналнији и неуобичајени представник сома, прилично ретка врста, која је тешка за узгој.

Златни сом има карактеристичну боју за име са јасно означеном зеленкастом нијансом. Платидорас пругаста - сом, уоквирена оштрим пљоснатима. У његовом телу је светла трака са контрастним попречним елементима.

Ова врста, упркос ноћном животу, воли да посматра шта се догађа око и поподне, скривајући се у листовима. Сом, назван "синодонтис", Одликује се необичним навиком да једе стомак. Његова боја је слична оној далматинској.

Занимљиве чињенице о акваријумским сомовима

Без обзира на сорту, све декоративне рибе имају занимљиве карактеристике:

Декоративни сом - твој скромни дно пријатељ дуги низ година
 • Цоуп. Сома се често окрећу леђима у различите сврхе: јело, ђубрење кавијара, одмор;
 • Одржавање чистоће. Ове рибе се генерално сматрају водохранитељима који користе отпад са дна;
 • Интестинално дисање. Скоро сви представници ове врсте имају цревну дисање, тако да често површи да би добили обичан атмосферски ваздух;
 • Звуци. Неки појединци чине чудне звуке током оброка и под другим околностима. То је ко, али о сомовима не може се рећи да су тихи!
 • Структура. Практично сви представници имају оригиналну структуру плоча. И сома - шкољка у облику оклопа;
 • Дуг живот. За сом, очекивани животни век је 9-15 година. Током овог времена они могу постати истински чланови ваше породице!

Декоративни соматови су најбољи избор за вас ако тражите љубазан и миран, нечији сапутник у наредним годинама.

Никада нећете бити разочарани у куповини, јер је лако држати пажњу и изгледати занимљиво! Захваљујући новом љубимцу, ваш акваријум ће бити испуњен новим бојама и магичном атмосфером!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 + 4 =