Европска корњача за мочвару са жутим мрљама на тијелу | pangudownloads.com
Кућни љубимци дозвољени

Европска корњача за мочвару са жутим мрљама на тијелу

Ако сте били срећни да упознате корњачу са жутим мрљама на тијелу близу акумулација – ово је европска корњача мочваре. То је један од два представника бране, а жутице на телу корњаче су њена посебност.

Европска корњача за мочвару са жутим мрљама на тијелу

Ова егзотична за нашу географску представника подручја гмизаваца животиње живе, као и других савремених корњаче, као да је остао готово непромењен од времена диносауруса.

Чињеница да су током овако дугог периода ове животиње остале практично исте, наглашава њихову велику прилагодљивост и невероватну биологију.

ЕМИС ОРБИЦУЛАРИС је рептил из породице слатке воде, који живи на територији Русије, Белорусије, Украјине и западне Азије, као иу Европи, осим за северни део Скандинавије, Велике Британије, земаља Бенелукса, на северу Француске и Естоније. Такође живи на северу Африке.

Синоними за имена: Тестудо еуропаеа (Сцхнеидер, 1783), Тестудо орбицуларис (Линнаеус, 1758).

Страни називи:

  • Латинско име: Емис орбицуларис;
  • Енглисх: Еуропеан Туртле Туртле;
  • Немачки: Еуропаисцхе Сумпфсцхилдкроте;
  • Чешки: Желва бахенни;
  • Француски: Цистуде д’Еуропе;
  • Шпански: Галапаго еуропео.

Спољне разлике европске корњаче

Европска корњача за мочвару са жутим мрљама на тијелу
  • Љуска ове корњаче је глатка, покривена малим жутим тачкама и тачкама. Леђа је браон с финим жутим мрљама. Веће жуте мрље се налазе на стомаку. Такође могу покривати главу и ноге. Али понекад је овај посебан знак одсутан;
  • Кожа је црна, има бројне жуте мрље различитих величина, понекад се спајају једна са другом. Понекад кожа постаје потпуно жута. Локација ових жутих тачака је неправилна у природи, потпуно различита у свакој животињи, попут отисака прстију особе;
  • Очи – ирис у женама бледо жуте боје, а код мужјака има наранџасто или скоро црвенкаст нијансе;
  • Димензије – означена полне разлике у износима повезаних са физиологији репродукције, мужјаци нешто мањи од женки и имају конкавни боттом Схелл (Пластрон) у женке је сасвим равна. Такође, за жене и мушкарце, карактеристичне су разлике у величини репа. Мушкарци имају много већи и масивнији реп. Горњи део шкољке љуске у оба пола је веома сличан, благо конвексан, често обилан покривен алгом. Обични представник ове врсте има дужину шкољке од око 20 цм код жена и 17 цм код мужјака.

Капе су непрозирне, флексибилне. Реп је 1/3 дужине шкољке. Глава се може нацртати и скривати у љусци.

Животни стил и понашање

Европска корњача за мочвару са жутим мрљама на тијелу

Европска корњача мошти у дивљини може живети више од 120 година. Ове врсте корњача проводе највећи део свог живота у непосредној близини водних тијела, само су жене које лете јаја на копну. Корњача лови у води, углавном живи у овој средини. У води се креће глатко, нервозно и полако.

Активан током дана, живе у положај или споро креће воде са блатњавим дном (мала обрасле језера и шума барама, мочварама, густо обрасле и неприступачним језера, великих река са густом вегетацијом).

Већину времена проводи у води, али дише атмосферски ваздух. Под водом може бити до један сат. Животиња је врло плашљива и опрезна, тако да је тешко упознати. На тихим местима воли да изађе из воде и попије сунце. Европска корњача са жутим мрљама на телу дубоко се налази у блату, на дну акумулације око 6-7 месеци (обично од октобра до марта).

Мушкарци су веома агресивни једни према другима, посебно током сезоне парења.

Ова врста лако толерише сушу и отпорна је на ниску температуру, активност мотора губи само на температурама од 2-3 ° Ц.

Храни се инсектима, пужевима, очима, понекад једе водоземце и рибу. Главна храна за корњаче су ларве инсеката, бескичмењака и различитих водоземаца, риба из сланине, понекад се хране храном.

Ове животиње једу 24 сата, али су посебно активне у сумрак и понекад ноћу. Њихов плен је заробљен чељустима и сузама. Током дана у чистим данима одморите и уживајте на сунцу.

Како представници ове врсте

Европска корњача за мочвару са жутим мрљама на тијелу

Корњаче се пробијају од зимског хибернације рано пролеће и постану активне крајем марта или почетком априла, у зависности од времена. Период парења се јавља у води и почиње у априлу, јер су животиње врло отпорне на ниским температурама.

Убрзо после буђења, појединци ходају у плитким деловима језера и резервоара. Парење је веома изражајно и активно. Било је случајева сакаћења током парења игара.

Након завршетка сезоне парења мужјаци остану у својим оригиналним областима, и жена крајем маја и почетком јуна, на камповање на размножавања, где ће остати дуги низ година. Резервоари који се налазе на кратком растојању од гнезда представљају изванредан уточиште за новоизграђене младунче.

Након завршетка њиховог путовања од места одгајања до гнездишта, жене раде јаја. Жена је јула у јули у рупи у земљи, коју копа својим задњим ногама. Јаја имају танке шкољке, њихове величине достижу 2х3 цм. Једна жена има у просеку 6 до 16 јаја (понекад њихов број достиже 20).

Јаја нису на директном сунцу, а укопати у земљу до дубине од неколико центиметара, што у повољним температурним условима се инкубирају око 100 дана.

Најважнији за правилан развој ембриона су високе температуре у јуну и јулу. Птице које остају у јајима, као и други гмизавци, пролазе кроз термални процес за одређивање пола. Дакле, у топлим љетним данима, више женки излази, а код хладних мушкараца.

Када су температуре ниске, корњаче су у могућности да пређу у јаје до пролећа. Ако је лето хладно, онда корњаче не излазе, то се чешће јавља на сјеверним границама природног распона ове врсте.

Европска корњача за мочвару са жутим мрљама на тијелу

У нормалним условима, на крају јесени, из јаја се појављују мале корњаче дужине 2,5 цм, који имају мекану шкољку. Они напуштају своје земљане рупе само у пролеће.

Након што млади бубови излазе из гнезда, иду у воду. Током овог пса, млади су подложни нападима било ког земаљског пленилаца. Тек након 10 година живота њихова шкољка постаје толико велика и издржљива да се корњаче могу осјећати релативно сигурним. Млади људи доживљавају сексуалну зрелост око 7 година.

У зависности од временских услова, уочена корњача води активни животни стил од марта или априла до октобра. У јесен, корњаче иду у хибернацију.

Црвене корњаче широм Европе заштићена од стране државе, имају статус апсолутне заштите. Чување и лов на њих строго је забрањено.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

58 − 55 =