Apoplex av ovariecystret: orsaker, konsekvenser, behandling | pangudownloads.org

Apoplex av ovariecystret: orsaker, konsekvenser, behandling

Blodkärlets brist, åtföljd av blödning i bukhålan och smärtssyndromet, kommer plötsligt. Blödning i äggstocken och bukhålan, som verkar för att bryta den follikulära gulkropp cysta, som kallas vaskulär graafova bubbla apoplexi i äggstockarna, vilket orsakar svår smärta.

Denna patologi är ganska utbredd bland kvinnor i åldersgruppen från 35 till 45 år, men det händer också hos unga kvinnor. Konsekvenserna av apoplexy kan vara så allvarliga att du måste tillgripa akutoperation.

Orsaker till ovariell apoplexi

Faktorer utfällande gap follikulära cystor eller fartyg, särskilt inflammatoriska sjukdomar bör innehålla gynekologiska organ, på grund av vilka det finns en härdning av den adhesiva processen och äggstocksvävnad, vilket resulterar i kärl som är alltför spröda, begränsning av äggledarna.

Också orsakerna till utvecklingen av denna patologi inkluderar:

Apoplex av ovariecystret: orsaker, konsekvenser, behandling
 • nedsatt blodkoagulering
 • hormonell obalans
 • brott mot livmoderns ställning - dess avvikelser;
 • buks- och buksskador;
 • kirurgiska ingrepp i anamnesen;
 • intensivt samlag
 • ökad fysisk aktivitet.

I vissa fall uppstår bristningen av ovariecysten under påverkan av stressfaktorer, mot bakgrund av svår skräck.

Symptom på patologi

Behandling av ovarian apoplexi beror till stor del på de symtom genom vilka det diagnostiseras. Det är möjligt att klassificera en akut process enligt graden av manifestation.

Den vanligaste formen av patologi är smärta. Smärtan utvecklas på grund av skador på äggstocken och irritationen av receptorerna i bukhålan, orsakad av blodintaget i den. Buksmärtor kan ges till ljummen, sakrummet och ändtarmen. Vissa kvinnor förlorar medvetandet när de har ont, det är så skarpt.

Samtidiga symtom:

 • ökad svettning;
 • ökad hjärtfrekvens
 • svaghet;
 • frossa;
 • yrsel;
 • illamående.

I vissa fall följs inte rubbningen av äggstocken av blödning. Endast den serösa vätskan i bukhålan släpps ut i små mängder.

Ibland finns det ingen smärta, men det finns blödning från vagina av varierande svårighetsgrad.

Emellertid förekommer den vanligaste formen av ovariell apoplexi, med blödning. I detta fall krävs obligatorisk sjukhusvistelse.

Diagnos av sjukdomen

Om du känner akut smärta, ska du omedelbart söka medicinsk hjälp. Ett akut tillstånd kräver omedelbar sjukhusvistelse! Om blödning inte kan stoppas kan peritonit utvecklas - detta är ett direkt hot mot kvinnans hälsa och liv.

Diagnosen görs på grundval av en visuell undersökning på gynekologisk stol, enligt patientens klagomål och resultatet av blodprovet. Om kavitetsblödning indikeras av en kraftig minskning av hemoglobin i blodet.

Apoplex av ovariecystret: orsaker, konsekvenser, behandling

Om du tidigare fick punktera bukhålan genom den bakre vaginala fornixen - proceduren är extremt smärtsam, nu hjälper en ultraljudsundersökning att fastställa diagnosen.

När sjukhuset är utrustat med modern utrustning utförs undersökningen och behandlingen samtidigt med hjälp av ett laparoskop. Efter anestesi genom bukhinnan sätts ett endoskop in i punkteringarna. För att klargöra den kliniska bilden injiceras koldioxid i bukhålan.


När man undersöker organen från insidan eliminerar de samtidigt lesionen, pumpar ut blodet och dissekerar spikar som kan provocera ett återfall av patologin.

Behandling av ovariell apoplexi

Hittills är det troligt att den enda metoden för behandling av äggstocksbrott är kirurgisk. Eftersom till och med penetrering av en liten mängd blod eller serös vätska i bukhålan senare orsakar inflammation och tillväxt av vidhäftningar, så är konservativ terapi visad att den är ineffektiv.

Om det inte finns någon möjlighet att utföra en laparoskopisk operation, utförs en kavit.

För graviditetens början efter ovarieapoplexi finns inga kontraindikationer - naturligtvis när sömmen redan är övervuxna och villkoret återställs. Avlägsnande av bilagan krävs endast när äggledaren eller akut vidhäftningsprocessen är vridet.

I andra fall sugs bristplatsen eller den obetydliga delen av äggstocken avlägsnas och den födande funktionen bevaras.

Under operationen undersöks också den andra äggstocken - om orsaken till patologin är hormonell obalans, kan det i nästa cykel framstå bilateral apoplexi. Ovarierna bör också differentieras från en ektopisk graviditet eller akut appendicit. Ibland kombineras dessa sjukdomar.

Apoplex av ovariecystret: orsaker, konsekvenser, behandling

Rehabiliteringsprocessen efter gynekologisk verksamhet skiljer sig inte från återhämtningen efter operation av en annan typ.

Med konservativ behandling elimineras smärtssyndromet i första hand genom utnämning av antispasmodik: "No-shpy", "Papaverin", "Baralgina", "Spazgan" i injicerbar form, ibland intravenöst.

Sedan försöker de stoppa blödningen med hemostatiska medel: "Etamsilatom", "Dicinon", "Tranexam".

Hjälpåtgärder tillhandahålls av vitaminer i grupp B - B1, B6 och B12.

Om konservativa åtgärder inte hjälper - inte blödningen inte sluta, den inflammatoriska processen i bukhålan förstärks - för att rädda patientens liv sker akut kirurgi.

Efter eliminering av smärtssyndromet måste en behandling med antiinflammatorisk behandling ordineras. Antibakteriella läkemedel används och efter operation. I framtiden kan hormonbehandling vara nödvändig.

Vissa patienter behöver läkemedel som korrigerar aktiviteten i hjärnstrukturer. Dessa läkemedel ordineras efter en akut smärtsam form av apoplexi, som åtföljdes av smärtstöt och en medvetenhetstörning. För centrala nervsystemet kan sådana effekter vara irreversibla.

För att återställa äggledarnas patency och eliminera vidhäftningar är effekten fysioterapi: laser- och radiovågsverkan, elektrofores med lidas, lågfrekventa ultraljud och liknande förfaranden.

Kontra

Konservativ behandling utförs med kontraindikationer till kirurgisk ingrepp. Kontraindikationer kan delas in i absoluta och relativa.

Det absoluta är:

 • hjärt- och kärlsjukdomar med hög allvarlighet
 • hemorragisk chock;
 • arteriell hypertoni;
 • nedsatt blodkoagulering
 • bråck i membranet och den vita linjen i buken;
 • akut eller kronisk njur- eller leverinsufficiens.

Relativa kontraindikationer:

 • bronkial astma i ett tillstånd av eftergift
 • polyvalent allergi - om patienten inte tolererar mer än 2 typer av läkemedel;
 • onkologiska processer av gynekologiska organ
 • Graviditet från 2: e trimestern.

förebyggande

Det är mycket viktigt att använda förebyggande åtgärder för att utesluta sjukdomens återfall.

Apoplex av ovariecystret: orsaker, konsekvenser, behandling

Efter identifiering av orsakerna som orsakade patologin kan patienten ordineras orala preventivmedel eller preparat under lång tid för att eliminera vidhäftningsprocessen.

Inom 1-2 månader är det nödvändigt att undvika ökad fysisk ansträngning, om patienten är förlovad i gymmet, för att minska träningstiden.

Om du måste använda medel som påverkar blodpropp måste du analysera varje månad - ett koagulogram.

Den första månaden efter apoplex rekommenderas sexuell vila. I framtiden uppmanas patienterna att inte inkludera sexuell fantasi i ungefär ett år för att undvika återkommande patologi. Läkaren kan hjälpa till att ta upp en pose, sexuell kontakt där det försiktigt påverkar de gynekologiska organen.

Graviditetsplanering

Frågan om varaktigheten av preventivmedel efter äggstockarnas apoplex bestäms individuellt. Om rehabiliteringen är framgångsrik kan kvinnan tänka på befruktning på 6-7 månader efter det att den antiinflammatoriska behandlingen avslutats.

Kroppen ska vara fullständigt rensad av antibiotika och återställas.

Efter peroral operation är det lämpligt att skjuta upp graviditeten i 8-12 månader - det är nödvändigt att ha välvuxna sömmar, och lagret passerade säkert.

Innan du planerar graviditet är det lämpligt att genomgå en fullständig läkarundersökning, inklusive ultraljudsundersökning. I vissa fall rekommenderas gynekologer att till och med göra diagnostisk laparoskopi, och till uppfattningen att närma sig nästa menstruationscykel.

Starkt för dig hälsa och välbefinnande!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

82 − = 76

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: