De positiva och negativa effekterna av sterilisering på kvinnor | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

De positiva och negativa effekterna av sterilisering på kvinnor

Nu finns det många metoder för preventivmedel. En sådan är kvinnlig sterilisering.

De positiva och negativa effekterna av sterilisering på kvinnor

Kärnan i metoden är åsidosättandet av äggledarnas patency, eftersom det är på denna plats att spermier befrukter ägget.

Metoder för sterilisering

Tidigare utfördes operationen genom ett stycke av bukhålan. I detta fall bandades livmoderörerna och skars mellan filamenten. Denna metod var mycket effektiv, eftersom recanalisering (återhämtning) inträffade sällan. En signifikant nackdel var ett signifikant snitt, så sterilisering utfördes huvudsakligen under andra operationer, t ex efter kejsarsnitt.

Nu en sådan operation utförs i de flesta av laparoskopi: göra tre liten punktering i bukhålan, förs in i en miniatyr videokamera och små endoskopiska instrument. Ett sådant kirurgiskt ingrepp utförs på ett gynekologiskt sjukhus.

Operationen för sterilisering med laparoskopi av kvinnor utförs genom två metoder: mekanisk igensättning av rören och elektrokoagulationen (cauterization).

Det första alternativet innebär att en ring eller två klämmor läggs på äggledaren och dess korsning. Klipning i sig är ett mindre tillförlitligt alternativ, eftersom klippet kan klippas och röret kommer att återställas. Operationen, beroende på teknik och teknik, varar i 10-30 minuter.

I det andra fallet avbryts röret av en elektrokoagulant eller en elektrisk kniv. Som ett resultat håller väggarna sig ihop under aktionen av strömmen.

Det finns också en metod för kuldoskopi, som involverar intervention genom skeden.

Mini-laparotomi består av punktering av pubic regionen, minst 5 cm i storlek.

Kirurgisk ligering av fallopierör kan utföras i följande fall:

 • Vid utförande av en annan operation på bukhålan;
 • I inflammatoriska patologier i bäckenorganen;
 • Med endometrios
 • Parallellt med operationer på bukhålan eller bäckenregionen.

Kirurgi på bukhålan lämnar ett ärr, med laparoskopi - små ärr, som senare blir osynliga, lämnar kulturen inga spår.

Som nämnts ovan kan sterilisering utföras efter kejsarsnittet, i menstruationscykelens andra fas och efter naturlig leverans - efter 2 månader.

Absoluta kontraindikationer

När det gäller andra kirurgiska ingrepp finns kontraindikationer för sterilisering.

Bland dem:

 • graviditet;
 • Akut gynekologisk inflammatorisk sjukdom;
 • Aktiva sjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar (behandling utförs före operationen);
 • Betydande adhesioner i bukhålan och småbäckenet, vilket komplicerar kirurgisk ingrepp;
 • Förekomsten av betydande fettavlagringar;
 • Navelbråck;
 • Brott mot blodproppar
 • diabetes;
 • Kroniska sjukdomar i lungorna och hjärtat.

Vid laparoskopi i buken skapas tryck och huvudet ska lutas nedåt. Sådana åtgärder kan förhindra blodflöde i hjärtat eller stör hjärtslagets regelbundenhet.

Fördelar och nackdelar med sterilisering för kvinnor

De positiva och negativa effekterna av sterilisering på kvinnor

En signifikant nackdel är den relativa irreversibiliteten av förfarandet. Men denna händelse kan du bli av med problemen med preventivmedel en gång för alla, i synnerhet, är det viktigt för kvinnor över 35 som vill njuta av en fullständig sexliv, men är begränsade i mottagandet av hormonella preventivmedel, inte kan använda spiral.

Experter hävdar att operationen minskar risken för inflammation i bilagorna, eftersom det huvudsakliga sättet genom vilket infektionen kommer igenom är blockerad.

Många är intresserade av huruvida sterilisering påverkar den hormonella bakgrunden. Man kan otvetydigt svara att ingen störning kommer att inträffa, eftersom äggledarna inte producerar hormoner. Detta görs av äggstockarna.

Efter proceduren bevaras ägglossningen, menstruation och PMS uppträder. Dessutom kan en kvinna befruktas konstgjort, eftersom ägget fortsätter att produceras.

Sterilisering av en kvinna är irreversibel, så hon kan ha sexuell kontakt utan preventivmedel, eftersom graviditet inte kommer att uppstå.

Denna procedur är single-shot, så inga postoperativa kostnader krävs. Behovet av att köpa kondomer, p-piller är inte längre nödvändigt.

Det bör noteras att sterilisering inte skyddar mot sexuellt överförbara infektioner.

Oftast i sådana fall behöver de som inte vill ha barn i framtiden, ha möjlighet att använda andra metoder om det finns risk för överföring av ärftlig sjukdom till ett framtida barn.

Det rekommenderas inte att adressera den här metoden till kvinnor under 30 år som inte har barn som har haft problem med graviditet, utan att ha ett permanent förhållande, vid en sexuell partners infall. Man bör komma ihåg att konsekvenserna kan vara irreversibla, även med en stark önskan att återvända till fertilitetsfunktionen.

Efter operationen, och även under den tiden, kan hjärtsjukdomar, arteriell hypertension och arytmi förvärras. Det finns en möjlighet att utveckla bäcken tumörer och blödning. Diabetes mellitus, navelsträng eller inguinsbråck, märkt näringsbrist kan också utvecklas.

Konsekvenserna av sterilisering för en kvinna

Operationen utförs endast av patientens frivilliga samtycke. Eftersom övningen leder till eliminering av fertilitetsfunktionen ges mycket uppmärksamhet åt rådgivning.

Kvinnan berättas i detalj om sterilisering, fördelar och nackdelar med denna preventivmetod. Informationen är objektiv och tillhandahålls för att hjälpa en kvinna att väga fördelarna och nackdelarna, fatta ett medvetet och korrekt beslut.

En kvinna kommer att få veta att:

 • Det finns andra sätt att förebygga oönskade graviditeter, till exempel är manlig sterilisering ett mindre farligt förfarande.
 • Undertryckning av rör är ett kirurgiskt ingrepp, det vill säga en full operation med alla möjliga konsekvenser, inklusive postoperativ period. Det kan finnas hematom som senare kommer att lösa, men i början kommer de att orsaka obehag. Under proceduren finns det risk för skador på de inre organen om inloppsmetoden genom bukhålan är vald;
 • Efter en lyckad operation kommer en kvinna inte att kunna tänka sig naturligt. Omkring 3% av patienterna vill återvända till fertilitetsfunktionen. Även om modern kirurgi gör det möjligt att göra det, men processen är komplex, svår och leder inte alltid till önskat resultat.
 • I nackdelarna finns möjligheten till ektopisk graviditet efter sterilisering. När det finns motsvarande tecken, anser läkare först och främst det här alternativet. Befruktning beror på flera faktorer: utvecklingen av livmoder-peritoneal fistel efter elektrokoagulering, otillräcklig ocklusion eller kanalisering av rören.

Efter sterilisering

De positiva och negativa effekterna av sterilisering på kvinnor

I den postoperativa perioden elimineras fysisk ansträngning helt i 2 veckor. Under de första två dagarna kan du inte ta en dusch och badkar. För att förhindra att ödem uppträder vid snittet används blödningar och smärtkompressor.

Sexuella relationer utesluts i 2-3 dagar. Det är nödvändigt att använda kondomer under 20 sexuella sammankomster, eftersom så snart som 20 utlösningar bildas kompletterar sterilitet.

Vid beslut om sterilisering bör en kvinna ta konsekvenserna med maximal allvar, väga fördelarna och nackdelarna, bedöma meriterna och demeriterna i denna procedur.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 4 = 1