En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteser | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteser

Möjligheterna till modern tandvård är enorma. Fram till nyligen, om tanden bröt och dess rot var kvar i tuggummit, var det nödvändigt att stämma överens med en obehaglig och smärtsam kirurgisk ingrepp - roten avlägsnades. Då var jag tvungen att offra 2 fler tänder - de förstördes av nerver, de arkiverades och placerades i kronor för att dölja en kosmetisk defekt.

Nu måste tänderna som är nära klyvningen inte offra. Tandläkare vet vad man ska göra om tanden är trasig under roten, och försöker minska de traumatiska effekterna av procedurer till ett minimum.

Vad krävs av patienten?

Hur snabbt efter ett trauma kommer patienten att ta kontakt med doktorn, i många avseenden beror restaurationsväggen.

En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteser

Om en del av roten, tillsammans med vraket, hoppade ut ur tandköttet, är det bäst att behålla det, applicera en kall kompress i käften och omedelbart gå till tandkliniken. I vissa fall kan det vara möjligt att återimplantera - implantat - och polera den yttre defekten samtidigt som den håller roten.

Detta kan endast göras om tandvävnaderna inte har tid att dö eller torka upp.

Ibland, efter trauma, drar patienten med behandling, men när man nibbling vid skadans plats känns det ömhet. Denna obehagliga känsla är ett symptom på en osynlig vertikal spricka. Med ett sådant trauma kan defekten ses endast på en röntgenstråle. Om du omedelbart konsulterar en läkare kan du helt rädda tanden.

När ett besök hos tandläkaren försummas, kommer benvävnad - cement och dentin - gradvis att smula och ett hål i tandköttet kommer att skingra ett leende.

En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteser

I vilket fall som helst, tanden har brutit, och roten har kvar, eller klyvningen är obetydlig, måste läkaren behandlas så snabbt som möjligt.

Genom den skadade ytan i en oskyddad massa - en dental vävnad som innehåller nervändar och kärl - kan infektionen penetrera och ge upphov till utvecklingen av en allvarlig inflammatorisk process.

Moderna sätt att återställa ett idealiskt leende

Återvinningsmetoden beror på skadorna:

En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteser
  • Skole liten. I detta fall används komposithartser. De är valda enligt emaljens färg, så skada, även om den främre tanden är skadad, kommer inte att märkas.
  • Ett idealiskt leende kan visas om du installerar faner eller armaturer. Dessa är speciella kuddar som inte bara återställer käftens utseende, men skyddar också tänderna från yttre influenser. Armaturen är mycket tunnare än faner, de kan jämföras i tjocklek för kontaktlinser. De är dyrare i pris;
  • Ibland är det nödvändigt att tillgripa proteser med hjälp av kronor. I de flesta fall placeras kronor på tänderna efter en allvarlig inflammatorisk process. Ta först en röntgen, bestäm graden av skada. Därefter utförs en grundlig behandling, under vilken man ofta måste ta bort nervändar och täta kanalen. Hela behandlingen tiden, för att inte komplexa på grund av en defekt, kan du bära tillfälliga akrylkronor;
  • Vad mer att göra när tanden är trasig under roten? När patienten snabbt vände, strax efter skadan, är stiftet installerat utan föregående behandling, och en protes är installerad på den, i färg och form, som motsvarar den ursprungliga tanden. Du behöver inte gå med en helikopter. Om patienten skjuter upp besöket kräver roten till vänster i tuggummit nödvändigtvis antiseptisk och antibakteriell behandling. Patienter klagar ofta på läkare om tanden under stiftet kollapser, även om det tog flera månader innan tanden flisades. I detta fall är reaktionen på dentalvävnadens metall naturlig - den har förstörts av den patogena floran, vävnaden har förlorat sin styrka;
  • En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteserFörlängning kan göras om tändernas rötter bevaras. Denna metod anses vara en av de säkraste. Det utförs under lokalbedövning, så ingen smärtsam känsla behöver inte upplevas. Fotokompositer används för restaureringsarbeten. Deras egenskaper är så nära som möjligt för naturliga emaljers egenskaper, och som ett resultat skadar de inte emalj av omgivande tänder. Även dessa substanser har tillräcklig styrka. Den enda nackdelen med metoden är att det tar lång tid, byggandet är gjort lager för lager.

Vad ska man göra när främre tanden har brutit ner till roten, men det är nödvändigt att ständigt visa ett oskäligt leende, så att andra och tankar inte behöver vända sig till tandläkaren på ett visst stadium?

I det här fallet finns det bara en väg ut - till implantat. Detta är ganska dyrt och bestående, men tänderna är bättre än sina egna.

En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteser

Innan ett kirurgiskt ingrepp genomförs, genomförs en seriös endoskopisk behandling, bestämmer implantologen omfattningen av de nödvändiga åtgärderna.

Tänderna kommer att vara utsträckta - det kommer att behöva spenderas några veckor.

När roten lyfts över käften till önskad höjd placeras en stift i den, och redan på den med hjälp av kompositmaterial kommer tanden av önskad form att bildas.

Om tanden är kvar på plats efter skadan, men det svänger, är tråden sys. Initialt utförs lokalbedövning. Därefter på den tandade raden görs ett spår på insidan - dess djup är inte mer än 5 mm. Genom den dras tandprocessen samman av en sträng förstärkning eller glasfiber. Vid fastsättning av tråden avlägsnas spåret till tygytans tygyta.

Negativa konsekvenser av proteser

I vissa fall, efter protesen kan följande oönskade följder inträffa:

En trasig tand är inte ett problem: vi studerar moderna metoder för proteser
  • Förstöring av den inflammatoriska processen av tänder, belägen i en rad bredvid den rekonstruerade;
  • Prekestol om endoskopisk behandling inte har utförts tillräckligt noggrant
  • Ökad känslighet för tandemaljning;
  • Uppkomsten av inflammation under protesen, pin eller däck.

Inflammatoriska processer i de flesta fall åtföljs av ömhet med bitande, värkande smärta i vila, det kan finnas en liten svullnad i tandköttet.

Ta inte situationen till den kritiska.

Om du omedelbart går till tandläkaren kan du stoppa inflammationsprocessen och behålla protesens integritet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

35 − = 31