Första hjälpen för skador på huvud, ryggrad, bröstkorg, bukhinnor och ögon | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

Första hjälpen för skador på huvud, ryggrad, bröstkorg, bukhinnor och ögon

I händelse av skador är korrekt försörjning av första hjälpen avgörande för personens överlevnad, så det är viktigt att veta ordningen för de åtgärder som är tillåtna i vissa situationer. 

Klassificering av skador

Den första hjälpen i trauma beror på vilken typ av skada som är ytlig eller djup, orsakad av slag, klämning eller punktering. Därför finns det nederlag med ett brott mot det holistiska omslaget eller utan det.

Det finns följande typer av skador:

Första hjälpen för skador på huvud, ryggrad, bröstkorg, bukhinnor och ögon
 • hårda vävnader - förknippade med ben, inkluderar frakturer, kraniocerebral skada, tandproblem. Vid störning av integriteten hos hårda vävnader är brådskande medicinskt ingrepp nödvändigt, liksom vid skärningar, blåmärken, brännskador;
 • mjuka vävnader - är förknippade med skador på hud, muskler, leder, organ. Dessa inkluderar sträckor och deformationer av muskuloskeletala systemet, nackdelar, blåmärken, punkteringar, skärningar, brännskador.

Första hjälpen för huvudskada med hjärnskador

Vid kraniocerebralt trauma beror första hjälpen på svårighetsgraden av lesionerna. Men även små blåmärken kan leda till huvudvärk, svårigheter med koncentration, uppmärksamhet på vila.

Ring ett team av läkare när följande manifestationer av huvudskada hos vuxna:

 • blödning i huvudområdet
 • urladdning av blod från öronen och näsan;
 • intensiv huvudvärk
 • svimning i mer än några sekunder, förvirring
 • förlust av balans, svaghet eller misslyckande av lemmar, konvulsioner;
 • stoppa andningen;
 • elever av olika storlek;
 • inarticulate speech;
 • hematom under ögonen och bakom öronen.

Professionellt stöd är nödvändigt för barn i händelse av dessa symtom, samt kontinuerlig gråt, vägran att äta, stötar på pannan, frekvent kräkningar.

Vid allvarligt kraniocerebralt trauma bör du: 

 • Håll offerets huvud i fred tills ambulansen kommer: Liggande, huvud och axlar är något förhöjda. Om luftvägen inte är blockerad ska du inte flytta personen innan du kontrollerar att ryggmärgen är skadad.
 • Sluta blöda genom att trycka på steril gasbind eller ren trasa till såret. Men lägg inte trycket på såret om hjärnskada med krossande ben misstänks.
 • Titta på förändringar i andning och medvetenhet. Om en person inte uppvisar några tecken på liv (andas inte, hosta inte och rör sig inte), börja hjärtupplivning.

Med traumatisk hjärnskada av mild till måttlig svårighetsgrad att tillämpa bandage för att stoppa blödning, tillämpa is var 20-30 minuter i 2-4 timmar, mot huvudvärk ger paracetamol som acetylsalicylsyra och ibuprofen ökar risken för blödning.

Efter en traumatisk hjärnskada är ett akut behov av att konsultera en läkare om det finns en trötthet, irritabilitet eller rastlöshet, svaghet i armar eller ben, upprepade kräkningar, ökad huvudvärk.

En person som har genomgått ett kraniocerebralt trauma kan inte lämnas ensam under den första dagen och ständigt kontrollerar förekomsten av andra symtom: ovanligt beteende, förvirring. Om symptomen efter traumatisk hjärnskada fortsätter eller förvärras krävs en fullständig undersökning på sjukhuset: ett blodprov, en röntgen, en datortomografi eller en EEG.

Hjälper med ryggradskador

Med en ryggmärgsskada innebär första hjälpen att det är obevekligt, eftersom förstörelsen av nervfibrer kan leda till förlust av känsla och förmåga att röra sig. Att hjälpa en person med ryggmärgsskada, du måste utöva speciell vård, ändra kroppens position.

Offret förlorar sin känslighet, motorisk funktion, kontroll av tarm och blåsa, sexuell funktion, nedsatt hjärtfrekvens, andning och förmåga att utsöndra svett. Det kommer en kronisk smärta. Om du misstänker att en ryggmärgsskada brigad "första" måste kallas så snart som möjligt.

Brådskande hjälp inkluderar: Flytta en person till ett säkert ställe, fixa huvudet, nacken och kroppen på båda sidor. Om det inte finns några tecken på andning, utför artificiell andning, men luta inte offrets huvud. Om patienten är medvetslös till följd av en traumatisk hjärnskada, ska man alltid misstänka ryggmärgsskada.

Tecken på lesioner i ryggraden varieras. Smärtan kan förekomma under den skadade platsen, extremiteterna förlorar känslighet eller känner sig stickande. En person som är medvetslös måste placeras på sin sida med stöd för nacke och ryggrad i ett neutralt läge för att förhindra vridning eller böjning, rörelse.

Kontrollera att luftvägen är öppen. Om offret är medvetet måste vi försvaga strama kläder, se till att ryggraden fixeras i ett neutralt läge, minska rörelsen till ett minimum.

Hjälper med bröstskador

Första hjälpen för skador på huvud, ryggrad, bröstkorg, bukhinnor och ögon

Vid bröstskada beror första hjälpen på orsaken till skadorna, som kan uppstå som en följd av oavsiktlig eller avsiktlig penetration av främmande föremål in i bröstet.

De vanligaste orsakerna är stroke, blåmärken och faller. Kraftig bröstskada orsakar sprickor i revbenen, blåmärken och jämn brist på lung- och hjärtvävnad.

Symptom på bröstskador är:

 • andfåddhet på grund av bröstets oförmåga att expandera, krossa i revbenen, blåmärken, hosta blod;
 • Immobiliteten hos ett segment av thoraxen för att uppträda för att utföra andningshandlingen.

Frånvaron av yttre tecken på bröstskador kan dölja betydande intern förstöring.

Om skador på bröstet är förknippade med penetration av en främmande kropp, ska det inte försökas avlägsnas före läkares ankomst. Sårets ingångshål är täckt med en bit av polyeten eller gips.

Berörda för att placera den drabbade sidan ner, ge en tillströmning av rent syre - öppna fönstren, lossa kläder. Nacken och ryggraden hos offret bör vara fixlöst. Om tecken på andning i en person med bröstskador saknas krävs kardiopulmonell återupplivning.

Första hjälpen för bröstskador beror på vilken typ av skada som helst. Med brutna revben, piller personen, andas ytligt på grund av smärta, och i det här fallet kan du använda din hand istället för däcket, knuten till den skadade sidan av bröstet.

Om bröstet är fragmenterad, finns det en risk för pneumothorax (lungkollaps) som visas blåaktig ansikte och paradoxal rörelse hos den drabbade sidan av bröstbenet - flyter under andning. Du måste använda ett bandage på bröstet, sätta den person eller sätta på den drabbade sidan, titta andan.

Hjälpa med magskador

Med magsår är första hjälpen komplicerat av det faktum att organen, till skillnad från bröst och bäck, inte är täckta med ben, vilket kan leda till deras allvarliga konsekvenser.

I vissa fall sträcker sig den traumatiska effekten till bäckenorganen, vilket leder till inre blödning. Tecken är blödning, svår smärta, bukvägs muskelspasma, illamående och kräkningar, blåmärken på huden och utskjutande delar av tarmarna.

Att hjälpa till med lesioner av bukhinnan är att skapa tröst. Man måste sättas på baksidan eller på opåverkad sidan, böj knäna för att lindra spasm och smärta, Knäpp åtsittande kläder på buken och halsen, stötta upp kroppen kläder, kuddar eller filtar. Ge inte offer för att äta, dricka eller röka.

Åtgärder med ögonskador

Det första hjälpen för trauma till ögat beror på den traumatiska faktorn:

Första hjälpen för skador på huvud, ryggrad, bröstkorg, bukhinnor och ögon
 • Skölj ögonen med kallt vatten i 15 minuter när du utsätts för kemikalier, kontakta läkare. Om möjligt, ta sedan med sig det ämne som orsakade ögat brinna;
 • i kontakt med en främmande kropp kan försöka ta bort partiklarna, om de inte fastnar i vävnaden, men innan dess tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, försök att dra den övre och undre ögonlocket för att ta bort det främmande föremålet. Du kan försiktigt försöka flytta den med en ren svamp. Om en främmande kropp fastnar i vävnaderna, men det är inte nödvändigt att vidta några åtgärder - skickas till läkaren.

Om ögonen lider av kraniocerebral skada, ska du agera i den ordning som är bestämd för att traumatisera huvudet. Vi hoppas att vårt råd hjälper dig att hjälpa och inte gå vilse i en krissituation.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 6 = 4