Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling

Hiatal bråck är en patologi som kännetecknas av utstickning av bukorganen genom membranets esophageal öppning. I regel finns det ett skifte av matstrupen, magen och lite mindre ofta andra organ. Patologi åtföljs av det faktum att de listade organen istället för buken flyttas till bröstkorgen. Ett annat namn för denna sjukdom är en bråck i membranets esophageal aperture (förkortad som GPOD).

Typer och grader av hiatal bråck

De tidiga stadierna av patologins utveckling har praktiskt taget ingenting att visa sig, det vill säga sjukdomen kännetecknas av en asymptomatisk kurs. I framtiden, när sjukdomen fortskrider, finns symptom som liknar andra sjukdomar i mag-tarmkanalen. GVPD som kursen försämrar patientens livskvalitet avsevärt och behöver rätt behandling.

Terapi av hiatal hernias utförs vanligtvis av kirurger, men i de flesta fall är kirurgi inte nödvändigt – patologin är väl lämpad för konservativa behandlingsmetoder.

Patologi klassificeras i tre typer:

Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling
  1. Glidande, eller axiell, diafragmabråck. I detta fall, den nedre delen av matstrupen och den övre delen av magen, som normalt finns i bukhålan genom en naturlig flytta öppningen in i brösthålan och sedan tillbaka, dvs. slide;
  2. Paraesophageal – förekommer ganska sällan. Patologi är en förskjutning av bukets nedre delar, och ibland av andra organ, genom membranets esophageal öppning. Samtidigt är övre delen av magen normal, det vill säga orgeln som den vänder upp och ner.
  3. Blandad (kombinerad) – en kombination av en parasofagal och axiell form.

I sin tur har glidningen två grader av flöde beroende på storleken på bildningen och nivån av dess förskjutning i bröstkaviteten.

Axial hiatal bråck i den första graden kännetecknas av det faktum att endast spridningen av matstrupen förändras, och magen är lokaliserad något högre, närmare membranet. Det bör noteras att denna patologi som diagnostiseras hos äldre anses vara en variant av normen, eftersom liknande metamorfoser i detta fall orsakas av åldersrelaterade förändringar i kroppen. Den andra graden av sjukdomen kännetecknas av involvering i den patologiska processen, inte bara delar av matstrupen, men även magen.

Varför det finns en hiatal bråck

Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling

Sjukdomen kan vara medfödd och förvärvad. Anledningarna orsakar det är mycket olika.

Alla tre former av patologi inträffar under påverkan av samma faktorer. Att inkludera kongenital bråck Bråck och fickor bildade i period av fosterutveckling, såväl som provocerande faktor är underutveckling av membranet.

De förvärvade är: bröstkorg inflammatoriska processer i detta område; åldersförändringar ökat intra-abdominalt tryck.

Ofta sjukdomen sker vid en kombination av flera skäl, exempelvis när kropparna går genom naturlig peritoneal öppning (medfödd defekt) under hosta en rökare (Förvärvad orsakande faktor).

Symtom på olika former av hiatal bråck

Som redan nämnts förråder inte de inledande stadierna av patologins utveckling sig själva. Kanske förekomsten av milda symptom, vilket gör det svårt att diagnostisera, vilket i sin tur leder till en försening i behandlingen. Men som patologin fortskrider, uppträder karakteristiska symptom, med uppmärksamhet på vilken det är möjligt att identifiera sjukdomen i tid.

I många avseenden är symtomen beroende av sjukdoms typ och omfattning:

Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling
  1. Axial första graden – halsbränna efter en måltid, särskilt med undernäring; smärtssyndrom i den epigastriska regionen, särskilt under långvariga vistelser i den böjda positionen;
  2. Glidande andra graden – frekvent halsbränna \ u, som inte är relaterade till måltider; rapningar; illamående; svårigheter att svälja buksmärtor; smärta i bröstet som liknar en hjärtinfarkt (“Angina pectoris”); smärt syndrom ökar med lutning och lutning;
  3. Paraesophageal smärta efter en måltid, speciellt när torso lutas framåt, illamående, erctations, halsbränna; med patologins progression finns det cardiorespiratoriska symptom: andfåddhet, snabb hjärtslag, cyanos runt munnen, särskilt efter en måltid;
  4. Blandad – en kombination av ovanstående symtom.

Diagnos av slimhinnan i matstrupen

Patologi finns som regel under en studie om halsbränna, bröstkorg eller buksmärta, sur återflöde. Doktor-gastroenterologen ska utföra differentialdiagnostik avseende hjärtsjukdomar. Fysisk undersökning utsätts för andningsorgan, matsmältningsorgan och kardiovaskulärt system. Du kan behöva utföra blodanalysanalys för att utesluta blödning i mag-tarmkanalen.

Ett elektrokardiogram (EKG) utförs också för att utvärdera hjärtets bioelektriska funktion.

Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling

Bröströntgen kan du utesluta sjukdomar som lunginflammation, lungkollaps. Ett standard laboratorium blodprov behövs för att upptäcka anemi, infektion / trauma i hjärtat, lever eller bukspottkörteln.

Det är obligatoriskt för misstänkta esofageal hernia 1-2 grader, för att endoskopi av magtarmkanalen utesluta andra patologier i matstrupen och magsäcken, vilka kännetecknas av liknande klinisk bild.

Behandling av olika former av hjärnhålan i matstrupen

Terapi beror på patologins typ och svårighetsgrad. Som regel kan sjukdomen elimineras effektivt med hjälp av konservativa metoder, vilket bara omfattar två aktiviteter: överensstämmelse med kosten och att ta ett antal mediciner.

Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling

Axial (glidande) diafragmabråck 1-2 grader kräver anslutning till dieten: små matning antagna (ofta, men små portioner). Rätter rekommenderade slipa till puré staten för att underlätta arbetet i mag-tarmkanalen, liksom deras behov av att endast lämnas in i form av värme. Dessutom, från kosten helt utesluta produkter som kan irritera slemhinnan i matstrupen och andra matsmältningsorgan, till exempel, kryddig, salt, inlagd, saltat, rökt, inlagd mat, fett, alkohol.

Det är nödvändigt att överge de produkter som innehåller koffein. Detta kommer att göra det möjligt att stoppa obehagliga symptom – halsbränna, flatulens, etc.

När det gäller droger är antacida förskrivna för att undertrycka utsöndring av magsaft och minska dess surhet (“Almagel”, “Maalox”, “Fosfalyugel” och så vidare). Det är nödvändigt att använda astringent och omslutande medel (“Vikalin”, stärkelse, vismutnitrat). I svår smärtssyndrom föreskrivs smärtstillande medel (anestesin, novokain för oral administrering) och antispasmodik (“No-spa”, “Platifillin”).

Vid svår sjukdom krävs prokinetiska medel för att påskynda matsmältningshastigheten och förhindra gastroesofageal reflux.

Kirurgisk behandling av hiatal bråck

Det bör noteras att i närvaro av axiell bråck i andra graden, som åtföljs av en uttalad symtomatologi, kan kirurgiskt ingrepp förskrivas. När det gäller para-esofageala och kombinerade former används operationer oftare, eftersom incidensen av organs och gastriska blödningar sannolikt kommer att öka.

Nyligen har allt oftare kirurgiskt ingrepp utförts med laparoskopisk metod. Detta alternativ är mer föredraget, eftersom det har många fördelar, till exempel är patientåterhämtningsperioden efter en sådan operation ganska kort. Dessutom är denna procedur mindre invasiv och risken för komplikationer efter sådan minimeras.

Hiatal bråck: orsaker, symptom, behandling

Under förfarandet, hiatal sutureras till normal storlek, respektive, sänks ned på sätesdelen utbuktande magen gastroezofagealnyysfinktr, skapar en speciell manschett av magväggen (fundoplication) med konstgjorda ligament, som förhindrar återfall av sjukdomen. Läkaren måste säkerställa normal funktion i magen, att hålla stammen av vagusnerven. Efter en sådan operation förblir patienten på sjukhuset i ytterligare tre dagar.

Återhämtningsperioden tar bara 7-10 dagar. Komplikationer och olika biverkningar är en sällsynthet.

Övervaka din hälsa och följ läkarens rekommendationer. Starkt för dig hälsa och välbefinnande!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

45 − = 40

Adblock
detector