Huvudindikatorerna för urinalys | pangudownloads.com
Kvinnors hälsa

Huvudindikatorerna för urinalys

Klinisk analys av urin, som kallas generell, grundas av resultaten från fysiska och kemiska studier. Visuellt är urinens färg, transparens, närvaro av inklusioner, specifik gravitation, lukt utvärderad.

Först tillsätts olika kemiska komponenter i urinen för att bestämma sin kemiska sammansättning genom reaktion. Om det vita sedimentet i urinen är synligt utan att använda ett mikroskop eller dess färg skiljer sig från normalgul, annan mättnad - kan vi dra slutsatsen att det finns hälsoproblem.

Vad är närvaro av sediment?

Huvudindikatorerna för urinalys

Normalt är fräsch urin helt transparent. Genomskinligheten minskar beroende på innehållet i analysen av salter, slem, utarmad epitel, bakterier, fett.

Vita flingor

Flingor i urinen kan förekomma i närvaro av protein, vilket en frisk person inte borde.

Proteinuri - den så kallade proteinsekretionen - är extrakorporeal och renal. Med extranal är mängden protein ca 1%.

Det är inte protein, men proteinutsöndringar som kan indikera såväl inflammation i urinröret som förändringen i kompositionen för den frigjorda vätskan på grund av yttre faktorer. Hos friska personer sker detta tillstånd med ökad fysisk ansträngning, stress och hypotermi.

Lesioner av njursparenkymen och en ökning i njurklingarnas kapillärer uppträder med infektiösa toxiska tillstånd. I det här fallet kan du se stora vita flingor i urinen, mängden protein når 10 till 20%.

Vita flingor i en ammande barns urin, som uppstod en gång, borde inte larma föräldrarna. Detta händer när maten ändras och anger en ny underkorrigering. Om barnet är glatt på samma gång, äter det bra, oroa dig inte.

När urin av denna typ frisätts periodiskt, men beteendet ändras inte, det är värt att kontrollera sockernivån i blodet. I sällsynta fall utvecklar barn fettlever, och processen kan leda till analysen.

Vid inflammatoriska processer i urinvägarna uppträder ytterligare symptom:

 • förändring i barnets beteende - han blir lurad, vägrar att äta;
 • temperaturen stiger;
 • det kan vara kramper.

Utseendet av vita flingor i urinen under graviditeten orsakas av följande skäl:

Huvudindikatorerna för urinalys
 • inflammatoriska processer i njure och njurbäcken;
 • felaktig insamling av test - antalet glidande epitelceller under graviditeten ökar, och kränkning av hygienkrav orsakar en sådan bild;
 • i tredje trimestern visas slemklumpar som börjar utsöndra från slidan under passagen av slemhinnan, som förbinder med epitelet, visuellt på detta sätt;
 • manifestation av sjukdomar i könsorganen, purulent urladdning från födelsekanalen.

Orsaken till bildandet av vita flingor i urinen hos kvinnor har ofta gynekologiska infektioner. Även med noggrann tvättning är det omöjligt att bli av med dem. Dessutom ökar antalet euthaniserade epitelceller under någon inflammatorisk process.

I urinen förekommer vita blodproppar hos män också på grund av inflammatoriska processer i genitourinary systemet.

Urinsedimentstudier

En liten mängd mikroskopiskt sediment i urinen är synligt endast under ett mikroskop. Om salterna och de cellulära elementen är höga blir urinen molnig, blodpropp bildar sig i den.

I en sur miljö finns det:

 • urinsyra;
 • urater - sura syra;
 • oxalater.

I en alkalisk miljö - tripolyfosfater, uratammonium, fosfater.

Huvudindikatorerna för urinalys

Alla dessa inklusioner kallas oorganiserade sediment. Det innehåller också: bilirubin, kolesterol, xantin, hippuronsyra, fettsyror och andra element.

Organiserad urinsediment - cellulära element - inkluderar epitelceller av platt, cylindriskt, renalt och övergångsepitel, leukocyter, erytrocyter och cylindrar.

Urinvägarnas tillstånd beräknas med antalet leukocyter. Normalt bör de inte vara mer än 3-5 enheter inom synvinkelområdet.

Vid inflammatoriska processer i inre organ som inte är relaterade till excretionssystemet ökar antalet leukocyter också. Det största antalet leukocyter återfinns i analyserna, då patientens tillstånd kräver akut operation på bukorganen.

I normen av erytrocyter i urinen borde det inte vara, men 1-2 i synfältet kan uppstå med ökad fysisk ansträngning. Hematuri - detta är namnet på detta tillstånd - kan också ha renal och extrarenal ursprung.

Huvudindikatorerna för urinalys

För att bestämma var blodet kommer från, utför ett speciellt test, vilket han kallar treglasad. Vid urinering samlas delar av urin i följd i 3 koppar. Om de röda blodkropparna bara i det första glaset - den inflammatoriska processen berör urinröret, i den andra - problemområdet - blåsan, i den tredje - blödningen från njurarna.

Hos kvinnor kan antalet erytrocyter i urinen vara förhöjt inte på grund av sjukdomar i urinvägarna, men med olika problem i gynekologiska organ.

Ibland en kvinna och misstänker inte att några dagar före menstruationsperioden eller efter eller i mitten av cykeln har hon en viss endometrisk avlossning. Och bara på urinanalysen är det möjligt att lära sig om tillgängliga problem eller enskilda egenskaper hos en organism.

speciella tester

Genom kvantitativa mikroskopiska tester för undersökning av urinsedimentet är orsakerna till att kvaliteten på urin varierar.

 1. Nechiporenko-studien - med pyelonefrit ökar mängden leukocyter i blodprovet med glomerulonefrit - cylindrar och erytrocyter;
 2. Ortostatiskt test - Utseendet på hematuri efter träning. Det är således möjligt att detektera ökad rörlighet hos njuren.
 3. Kakhovsky-Addis-testet. Ser till diagnos av inflammatoriska processer hos njurarna och njurbäckenet.
Huvudindikatorerna för urinalys

Varje inflammatorisk process i kroppen påverkar indikatorerna för urinalys. Vit urladdning kan vara i form av flingor, förvärva en trådliknande form, fälla i form av en fällning.

Således signalerar kroppen uppkomsten av smittsamma sjukdomar och förekomsten av onkologiska processer före utseendet av huvudsymptomerna - smärta och feber. Gråvita blodproppar i urinen kan uppträda med fet njurdystrofi, koagulerade blodproppar - efter skador.

Om det finns en visuell förändring i urinen, bör du konsultera en läkare. Självmedicinering kan förvärra tillståndet och leda till irreversibla förändringar i urinvägarna.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

73 + = 75